hirdetés
templom_címlapkép_szmo-1.jpg

Fabiny Tamás: Ne csak a harangok, a varrógépek is zúgjanak az egyházban

Mit tehet járvány idején az egyház és mit a hívek? Hogyan készüljünk idén húsvétra, a kereszténység legnagyobb ünnepére? - erről is kérdeztük a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökét, Fabiny Tamást.
Szponzorált tartalom (x) Kézdi Beáta - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

- Hogyan segíthet az egyház ebben a járvány-helyzetben?

- Azt tapasztalom, hogy jobban odafigyelnek ránk, egy-egy lelkész véleményére, beleértve a prédikációiban elmondottakra. Fontos, hogy érthető nyelven próbáljunk a kérdésekre válaszolni, de legalábbis együtt gondolkodni a társadalommal, támaszként jelen lenni ebben a mindenki számára nehéz időszakban. Óvakodnunk kell attól, hogy már azelőtt megadjuk az általunk biztosnak tartott választ, hogy valaki a kérdését megfogalmazta volna.

- Sokan felteszik a kérdést, hogy ez most a világvége vagy valami büntetés?

- Ezen a téren nagyon óvatos volnék. Egyetértek Tomáš Halik prágai vallásfilozófussal, aki a napokban így fogalmazott: Katasztrófák idején aktivizálódnak egy vérszomjas és büntető Isten alvó ügynökei.

Szerintem mindez nem büntetés, hanem próbatétel.

hirdetés

Ezért kell nagyon komolyan vennünk a hétköznapi kérdéseket: például valaki most összezárva él a családtagjaival és felszínre törnek az elfojtott indulatok; vagy válságban levő házaspárok, akik eddig a munkába járva le tudták vezetni az otthoni feszültséget, most azonban otthon minden robban, ezért tanácsot kérnek.

- Többen keresik most a lelkészeket, mint általában?

- Igen, és a legváratlanabb helyekről. Nagyon sokan keresnek most kapaszkodót az egyházban, a lelkészekben. Magamon is látom, hogy – a hivatali munkám, a lelkészek támogatása mellett – felhívok most olyan embereket, akikkel, akár már hónapok óta nem tudtam beszélni, de most fontosnak tartom, hogy megkérdezzem, jól vannak-e.

- Hogyan segít az evangélikus egyház ebben a járványidőszakban?

- Számos szociális intézményt működtetünk, ezekben különösen is védenünk kell a legsérülékenyebbeket: időseket, fogyatékosokat, hajléktalanokat. De szükség van spontán segítésre is. Épp a napokban postáztunk a munkatársnőm által varrt maszkokat három katolikus papnak, melyre egy általunk ismeretlen hitoktató kért meg minket. Nyilván ezek nem hatalmas dolgok, de a gesztus a fontos, akár ismeretlenül is.

- Látványos megmozdulás volt a virágvasárnapi harangzúgás országszerte és a határon túl. Voltak, akik ezt cinikusan fogadták, mondván, ennél azért több segítséget adhatna az egyház. Hogyan reagálna erre?

- Ezeket nem szabad szembe állítani egymással, mert ha szól a harang, attól még a varrógép is járhat mellette. Nagyon sok evangélikus embert, intézményt ismerek, akik maszkvarrással segítenek a környezetükben élőkön, a helyi egészségügyi intézményeken. De segítettünk a Bethesda Kórháznak: megnyitottuk a Rózsák terei kollégiumunkat az ingázó kórházi dolgozóknak szállásul. Ezek olyan lépések, melyeket nem kell nagydobra verni, hanem tenni kell a dolgunkat a lehetőségeinkhez mérten.

- Nagyon sok idős ember egyedül éli meg ezeket a heteket. Nekik hogyan segítenek?

- Nyíregyházáról kaptam nemrég a hírt, hogy egy lelkészünk most – a tanyagondnok lábtörése miatt, – maga viszi ki az ennivalót, váltja ki a gyógyszereket a bokortanyákon élő időseknek. Az egyháznak van egy ilyen hálózata, a városi lakótelepektől egészen a tanyavilágban élőkig ismerik a híveket, így tudnak érdeklődni, segítséget nyújtani.

- Akár be is vásárol egy lelkész az időseknek a bibliaóra helyett?

- Pontosan. Épp most beszéltem a salgótarjáni lelkészünkkel, aki a feleségével intézte a bevásárlást és vitte ki az időseknek, rászorulóknak az ennivalót, természetesen a személyes érintkezést elkerülve, a küszöbre letéve a bevásároltakat. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg ilyenkor a lelki támogatásról sem, ha egy ilyen krízis helyzetben valaki vigasztalást, bátorítást kap, az is fontos, de ha hozzá még be is vásárolnak neki, kiváltják a gyógyszerét, akkor az még hitelesebb.

- Mit mondana azoknak, aki most szoronganak, féltik szeretteiket a saját életüket?

- Azt próbálom én magam is átgondolni, hogy mi az, amit ebben a járvány-helyzetben pozitívumként lehet megfogalmazni.

Például azok, akik eddig egész nap rohantak, most le tudnak lassulni kicsit. Több időt lehet szánni beszélgetésekre, játékra, ugyanakkor az egyedülélőkről sem szabad megfeledkezni, felelősséggel vagyunk a másik iránt, és tényleg fontos, hogy felhívjuk az egyedül lévőket, családtagokat, szomszédokat.

De fontos tudatni a magányosokkal is, hogy van, akit megszólíthatnak, nincsenek egyedül most sem. Most építünk ki egy telefonos lelkisegélyhálózatot, ez hamarosan el is indul.

- Furcsa húsvét lesz az idei, istentiszteletek, misék, locsolás nélkül. Mit lehet hívőként és nem hívőként kezdeni így az ünneppel?

- Ilyen húsvétunk és nagyhetünk valóban nem volt még, de megkockáztatom, hogy ez közelebb visz az eredeti, jézusi nagyhéthez. Most nem egy díszes ünnep lesz, melyet hatalmas, kiköltekezős bevásárlások előznek meg és nem lesz nagy vendégjárás. Ez most egy olyan egzisztenciális kiszolgáltatottság, mint amiben nagycsütörtök éjszaka volt Jézus, amikor az utolsó vacsora után azt mondta: Atyám! ha lehetséges, múljék el tőlem e pohár; mindazáltal ne úgy legyen amint én akarom, hanem amint te. Mostani félelmeinket és aggódásainkat átélve, talán azonosulni tudunk azzal a jézusi kiszolgáltatottsággal.

Húsvétra tekintve pedig nagyon sokat jelent nekem az a történet, hogy a tanítványok bezárt ajtóknál voltak és a feltámadott Krisztus a bezárt ajtón keresztül jelent meg nekik. Ezt most mi is megtapasztalhatjuk, hogy nem mi megyünk a templomba, hanem Isten jön a mi házunkba, meglátogat minket.

- A népszokásoktól, a vendégjárástól is mentes lesz idén a húsvét. A nem hívőknek mit üzenne?

- Talán ez az ünnep most a nem hívőknek is lehetőség arra, hogy feltegyék maguknak az igazán fontos kérdéseket. Azt, hogy honnan jövünk, hova tartunk, mi az életünk célja, értelme? Megtapasztalhatjuk mindannyian, hogy korlátaink vannak. Eddig szinte bármit megtehettünk. Kiugrottunk két napra Barcelonába, hogy megnézzük az El Clásicot, Londonban teázhattunk egyet, és a következő repülőjárattal hazajöhettünk az élménnyel. Megvehettük a távolról jövő gyümölcsöt, mert az olcsóbb volt, és gondoltuk, milyen jó nekünk. Most viszont szembesülhetünk azzal, hogy jobban meg kell becsülni az itthon termett gyümölcsöt, az itthoni kapcsolatainkat és ez a lelassulás nem csak a karantén idejére tart ki.

- Milyen bátorítást, vigasztalást adna most a járvány idején az olvasóknak?

- A bezárt ajtón keresztül is megjelenő Jézus, fontos üzenete a húsvétnak, most a karantén idején különösen. És nem csak a hívőknek, hiszen az első tanítványok sem voltak hívők. Ha azok lettek volna, akkor Jézus sírjánál várták volna a feltámadását, hogy tanúi legyenek, de a csudát, ők elfutottak és bezárkóztak, és jó ideig nem hitték el a feltámadásról szóló híreket. Legtöbben mi is kételyekkel vagyunk tele, templomba járó emberként is. És ebben a bezártságunkban és hitetlenségünkben szólíthat meg bennünket az a Jézusi szó: Békesség nektek! Én vagyok, ne féljetek. Mindezt úgy mondta, hogy megállt középen. Jézus valahol középen szeretne állni és nem a periférián. Az egyház számára is nagy kihívás ez most, hogy arról a Jézusról tudjunk beszélni, aki nemcsak a kedves, hivő közösségben mozog otthon, hanem arról, akinek szava van a kételkedőkhöz és nem hívőkhöz is.

Nagyon sok bibliai vagy épp szépirodalmi élményünk lehet a napokban, mert ráérhetünk olvasni. Egy ilyen bezártság-helyzetben az emberek antennái jobban kint vannak és ezért nagyon fontos, hogy ne egyszerűen csak semmit tevők legyünk, várva tétlen, hogy mikor fog ez a járvány elmúlni, hanem próbáljuk ezt az időt tartalommal is megtölteni, és keressünk az építő beszélgetések, olvasmányok lehetőségét. És már most készüljünk: ha majd elmúlik a válság, ne ott folytassuk, ahol március közepén abbahagytuk.

Tovább információk ezen a linken érhetőek el.

Készült a Magyarországi Evangélikus Egyház 1%-os kampányának megbízásából


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyit-6.jpg

34 kilótól szabadult meg szülése után az életmódváltásának köszönhetően

Sohasem késő elkezdeni – üzeni Mónika, aki saját történetével másokat is szeretne motiválni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Sosem volt vékony alkat, de terhessége után nagyon sok súlyfelesleg maradt Mónikán. A most 30 éves nő azonban kemény munkával 34 kg-tól szabadult meg.

A sikertörténetét most azért osztja meg, hogy ezzel motiváljon másokat is.

"Mónika vagyok, 30 éves. Szeretném veletek megosztani sikertörténetemet az átalakulásomról.

Sohasem voltam az a nagyon vékony alkat, terhességem alatt még jobban elhíztam. 89 kg voltam szülés után, amikor belevágtam az életmódváltásba. 34 kg-tól szabadultam meg.

A fehér lisztet és a tésztát teljeskiörlésűre cseréltem, a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket elhagytam, tehát próbáltam egészségesen étkezni, ami sikerült is. Jelenleg is tartom ezt a fajta életmódot és mellé rendszeresen sportolok.

hirdetés

Történetemet látva bízom benne, hogy másokat is motiválok, hogy sohasem késő elkezdeni"

- írta meg portálunknak.

A látványos változásról fotókat is küldött:


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
affection-baby-baby-girl-beautiful-377058.jpg

Rendkívüli esetek Babaváró kölcsönnél - ezekre figyelj oda

Akadály lehet- a járványhelyzet? Felvehető-e a kölcsön Diákhitel mellett? Örökbefogadás esetén is jár-e a támogatás? Az OTP Bank, az államilag támogatott kölcsönök szakértőjének segítségével adunk választ a kérdésekre.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2020. május 25.


hirdetés

Nemrég készítettünk egy kvízt, amelynek kitöltői azt tudhatták meg, hogy mennyire állnak készen az anyaságra. A válaszokból is kiderült, hogy a babavárás egyik legtöbb fejtörést okozó kérdései az anyagi biztonsággal függnek össze. Nem túl drágák-e a vizsgálatok? Mibe kerül beszerezni a babakelengyét? Jut-e mindenre elég pénz? A 2019-ben bevezetett, állami támogatású Babaváró kölcsön épp arra kínál megoldást, hogy ne kelljen a babát váró pároknak az anyagiak miatt aggódniuk. Az indulás óta több mint 40 ezer házaspár igényelt átlagosan 9,5 millió forint összegű támogatást.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén a házasságkötések száma jelentősen emelkedett, 4517 pár lépett frigyre, ami 140%-kal, 2631-gyel több a 2019. februári adatnál. A házasságkötések számának növekedésével a Babaváró kölcsönre jogosultak köre is folyamatosan bővül.

Ebben a cikkben utánajártunk, hogy kik jogosultak a kölcsönre, most pedig megvizsgálunk négy rendkívüli esetet közelebbről. Lássuk, mik a válaszok a felmerülő kérdésekre!

1. Szeretnénk igényelni babaváró kölcsönt, de nem tudom, lehet-e most. Ebben a koronavírus okozta helyzetben is fel tudjuk venni?

Válasz: Igen. Sőt annak érdekében, hogy a pénzintézetek csökkentsék a személyes érintkezések számát, a koronavírus világjárványra való tekintettel 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt és annak megszűnését követő 30. napig a Bababáró kölcsön meghatalmazott útján is igényelhető, így elég csak a házaspár egyik tagjának megkötni a szerződést. A Babaváró kölcsön igényléséhez TB igazolás benyújtása szükséges, amelyet érdemes az igénylést megelőzően beszerezni az illetékes kormányhivatalban vagy ügyfélkapun keresztül, elektronikus formában. A lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztár feladatkörben eljáró hivatalok adják ki az igazolást, amely akár több napot is igénybe vehet. A bankfiókokban az igazolás hiányában csak tájékoztatást tudunk nyújtani a termékről.

hirdetés
Az OTP Bank tanácsai a Babaváró kölcsönt igénylő házaspároknak:

- Már kiállított TB igazolással érkezzenek a bankfiókba

- Ha már túl van a feleség a terhesség 12. hetén, akkor hozza magával a terhes-gondozási kiskönyvét (orvosi pecséttel és aláírással).

A következő azonosító dokumentumokat ne hagyják otthon:

- Érvényes magyar személyazonosító igazolvány vagy útlevél vagy kártya formátumú jogosítvány

- Lakcímkártya magyarországi állandó lakcímmel és személyi azonosító számmal

- Adókártya, amely tartalmazza az adóazonosító jelet

- Ha az elmúlt 3 hónapban nem az OTP Banknál vezetett bankszámlára érkezett jövedelmük, 30 napnál nem régebbi munkáltatói jövedelemigazolás, vagy utolsó 3 havi bankszámlakivonat szükséges

Tájékozódjanak előzetesen az OTP Bank honlapján, a jogosultságról, szükséges dokumentumokról.

Kalkulálják ki előzetesen a törlesztő részletet az OTP Bank kalkulátorával.

2. Mi történik, ha a jelenlegi helyzetben elveszítettem az állásomat, és nem tudom fizetni a törlesztőrészletet?

Válasz: A mostani rendkívüli helyzetben életbe lépett a hiteltörlesztési moratórium. A 2020. december 31-ig elrendelt hiteltörlesztési moratórium a 2020. március 18-ig már folyósított Babaváró kölcsönökre vonatkozik. Az ilyen hitelek esetében további könnyítés, hogy a fizetési moratórium idején a részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet szerint nem kell megfizetni a kezességvállalási díjat, ami a felvett összegtől függően néhány tízezer forintos megtakarítást jelenthet az ügyfeleknek. A kölcsön futamideje ugyan meghosszabbodik, de a törlesztőrészlet összege nem lehet magasabb, mint a szerződés szerinti törlesztőrészlet összege. Azoknak az ügyfeleknek, akik élni akarnak a hiteltörlesztési moratóriummal, nincs semmi teendőjük, az OTP Bank is automatikusan intézi a törlesztő részlet beszedését.

A 2020. március 19-től folyósított babaváró kölcsön szerződésekre a hiteltörlesztési moratórium ugyan nem vonatkozik, de a kölcsönigényléskor választható opcióként törlesztési biztosítás is köthető, amely – többek között – munkanélküliség esetén is segítséget nyújt.

3. Ha van Diákhitelem, igényelhetek babaváró támogatást?

Válasz: Igen, viszont az elbírálásnál figyelembe kell venni, hogy a Diákhitel és a Babaváró kölcsön törlesztője együtt sem haladhatja meg az igazolt havi nettó jövedelem 50%-át (500.000 Ft feletti jövedelem esetén a 60%-át).

4. Ha nem lehet egy párnak saját gyermeke, örökbefogadás esetén is igényelhetik a Babaváró kölcsönt?

Válasz: Igen, a 2019. július 1-je után született örökbefogadott gyermek után, ha az örökbefogadást engedélyező határozat a kölcsönkérelem benyújtását követően - első gyermek esetén legkésőbb a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül - válik véglegessé.

Az OTP Bank számára kiemelkedően fontos kollégái és ügyfelei biztonsága. Ezért arra kérik a Babaváró kölcsönt igénylőket, hogy mielőtt a fiókba látogatnak tájékozódjanak az OTP Bank honlapján a kölcsön feltételeiről, illetve kérjenek visszahívást. Így telefonon keresztül megtudhatják, jogosultak lehetnek-e a kölcsönre, valamint fióki időpontfoglalással elkerülhetik a sorban állást.

5. Ha legalább 12 hetes magzatra tekintettel kérik a törlesztés szüneteltetését, és ezt követően elvetél a feleség, vagy esetleg halva születne a gyermek, akkor továbbra is figyelembe veszik ezt a gyermeket?

Válasz: Igen, a várandósság betöltött 12. hetétől kezdve már a magzat is a megszületett gyermekkel esik egy tekintet alá (ugyanakkor a vetélés vagy halvaszületés tényét 60 napon belül be kell jelenteni a hitelintézetnek).

*Jogi figyelmeztetés:

A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk. A feltüntetett THM a 10 millió Ft hitelösszegű és 20 éves futamidejű Babaváró kölcsönre vonatkozik.

THM1: 0,4% THM2: 5,4%

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
people-on-a-video-call-4226261.jpg

5 pozitívum, amit a járványhelyzet munkahelyi tapasztalataiból megőrizhetünk

Először jött a sokk, a kényszerintézkedések, a váratlan fordulatok időszaka. Ahol nem dőlt be rögtön a munka, az életnek folytatódnia kellett. És lehet, hogy hasznos felismeréseket hozott ez az új helyzet.
szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

Válság jön, óriási lesz a munkanélküliség, bajba kerülnek egész szektorok, beláthatatlanok a károk. Csak néhány a sokat hallott jóslatok és megállapítások közül, amelyek a járványhelyzet munkaerőpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban elhangzottak. Váratlan fordulatokra kellett készülnünk és sok csapás ért minket, ez tény, de van-e mégis valami tanulságos is az elmúlt hetek történéseiben? Mit tanulhatunk a nehézségekből, az azokra adott reakciókból? Ennek jártunk utána, Nagy Barbara szervezetfejlesztő szakember, fejvadász segítségével.

Fájdalmas döntések

A kezdeti sokk után, ami március elején – közepén érhette a munkáltatókat, alapvetően azokra a kérdésekre kellett választ találniuk, hogy hogyan tudják folytatni a tevékenységüket, mi történik egyáltalán a piacukon, hogyan tudnak mindehhez alkalmazkodni és egyáltalán fenn tudnak-e maradni. Bizonyos szektorokat – mint a turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezés, kultúra, légiközlekedés – teljesen padlóra küldött az új helyzet, egyszerűen megállt az élet számukra, sok esetben megszűntek az ezen a területen működő cégek bevételei.

Vannak olyan szektorok is, ahol a kereslet leépülése komoly léket ugyan nem ütött az üzleti bevételeken, de nagyon merészen itt sem lehetett tervezni. Nem voltak bevált praktikák, amik pont ilyen helyzetekre adtak volna mintákat. A 2008-as válsághoz hasonlították az első hetekben az elemzők a várható hatásokat, de hamar kiderült, hogy ez az időszak még sokkal nehezebb helyzetbe hozhatja a gazdasági szereplőket.

A munkáltatóknak ilyen nehezített pályán kellett megoldást találni – nem volt egyszerű dolguk. „A lehetséges lépések nagy része fájdalmas döntéseket igényelt, mint költségcsökkentés, munkaidő csökkentése, bércsökkentés, elbocsátások, járvánnyal kapcsolatos egészségügyi kérdések és egyben felkészülés a legrosszabbra, például ha nem tudunk kijönni a gödörből. Az ilyen döntéseket rengeteg számítás és elemzés kell, hogy megelőzze, ami arra jó volt, hogy ne az első pánikból kelljen dönteni, de ettől még lelkileg ugyanolyan megterhelő maradt a folyamat” – összegzi a szakember.

hirdetés
Hogyan dolgozunk majd tovább?

Mit tapasztaltál a saját munkahelyeden az elmúlt hetekben? Szerinted mi fog változni a munka világában? És minek kellene? Erre vagyunk kíváncsiak rövid kérdőívünkben. Segíts nekünk, válaszold meg ide kattintva a kérdéseket. Az eredményekről hamarosan egy cikkben számolunk majd be.

Alkalmazkodni a megváltozott helyzethez

Még ahol nem kellett rögtön vészforgatókönyvvel készülni, ott is jelenthetett komoly fejtörést az aktuális helyzethez való alkalmazkodás. Ki dolgozhat otthonról és hogyan? Hogyan lehet fenntartani a hatékonyságot? Elvárható-e a koncentrált otthoni munkavégzés olyan munkatárstól, akinek a munka mellett a szintén otthon lévő óvodás vagy kisiskolás gyerekeivel is foglalkoznia kellett? Hogyan lehet távmunkában jól megszervezni a napi működést?

„Van, akinek a munkája elvégezhető távolról is, és van, akinek nélkülözhetetlen a személyes jelenléte, főleg például a termelésben, élelmiszer-kereskedelemben, logisztikai területen, egészségügyben, patikában. Ezeken a munkahelyeken a munkáltatónak az jelentette a legfőbb kihívást, hogy a lehető legbiztonságosabb körülményeket megteremtse, rendszeresen fertőtlenítsen, védőfelszereléssel lással el a munkatársakat – még akkor is, ha esetleg a beszerezni kívánt szájmaszk vagy kézfertőtlenítő épp hiánycikk” – sorolja Nagy Barbara a cégek közelmúltban megtapasztalt kihívásait.

Van-e valami pozitívuma az elmúlt időszaknak?

Bár elsőre inkább negatívnak tűnhet a sok megpróbáltatás, meg kell találnunk, milyen pozitív hozadékokat vihetünk el magunkkal a jövőben. Szakértőnk segítségével összegyűjtöttünk olyan szempontokat, amelyek azt igazolják, hogy vannak olyan tanulságai a járványhelyzetnek, amelyeket továbbvihetünk magunkkal a jövőben is.

1. Hatékony lehet az otthonról dolgozás

Eddig fontos vonzerő volt egy toborzásban, ha heti / havi 1-2 home office lehetőséget tudtak a munkáltatók a jelölteknek ígérni, de eszközök és rendszerek híján mindig kicsit kérdéses volt, hogy ez elég hatékony-e. Most látjuk, hogy nagyon is hatékony tud lenni. És ha eddig esetleg a vezető azért nem akarta engedni az otthonról dolgozást, mert kevésbé bízott benne, hogy munkatársai valóban elvégzik a feladataikat, akkor most meggyőződhetett róla, hogy ez a rendszer működik, érdemes bizalmat szavazni a kollégáknak.

2. Működik a feladatdelegálás távmunkában

Nem kell ahhoz egy fedél alatt lennünk, hogy a főnök feladatot adjon ki a beosztottjainak, és ellenőrizze a teljesítést. A járványidőszakban a legtöbb helyen kiderült, hogy remekül működik a feladatdelegálás akkor is, ha az nem személyesen történik.

3. Online térben is ápolhatók a személyes kapcsolatok

Tartottunk attól, hogy elvesznek a személyes kapcsolatok, de látható, hogy akár a megbeszélések új rendjével, akár a napindító közös online kávézással a legfontosabb (vagy kevésbé fontos) információkat így is megkaphatjuk. Sok közösség péntek délután ugyanúgy a közös sörözésre készül, csak mindenki egy másik asztalnál (a sajátjánál) ül.

4. Digitális eszközök segíthetnek minket a hatékony kapcsolattartásban

A Messenger, Zoom, Google Meet és társain kívül számos más eszköz is bizonyított. Vannak például olyan applikációk, amelyekben minden munkatárs azonnali jelzést tud adni a hangulatáról, motiváltságáról, ha elakadást szeretne jelezni, vagy ha az ötlete nem bírja ki, hogy a hétvégi beszámolóig magában tartsa azt. Ezek segítségével a munkahelyi vezető állandó információt kaphat a csapat közérzetéről.

5. Világosabban látjuk, milyen megbeszélések és tárgyalások tényleg szükségesek

Kiderült, hogy milyen megbeszélésekre van valóban szükség, tényleg meg kell-e levélben boldog-boldogtalant címezni, mi az, amit sokkal egyszerűbben lehetne kezelni egy megfelelő táblázat rendszeres vezetésével.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Protein-rich_Foods.jpg

Az emberek is ötféle étvággyal rendelkeznek, amelyek az evolúció során alakultak ki

Az is kiderült, hogy ezekből a protein-étvágyunk a domináns – ha ezt ki tudjuk elégíteni, nem fogjuk magunkat túlenni szénhidrátokból és zsírokból.
Fotó: Wikipedia.Commons - szmo.hu
2020. június 01.


hirdetés

2010-ben egy dél-afrikai nőstény medvepávián táplálkozását követték 30 napon keresztül. Stella nagyon változatosan étkezett, közel 90 félét evett egy hónap alatt. Az azonban kiderült, hogy napi kalóriabevitelében a szénhidrátok és a proteinokból származó zsírok aránya minden nap 4:1 körül volt, függetlenül attól, hogy mit evett.

Az is kiderült, hogy Stella éppen úgy táplálkozott, hogy az számára a legegészségesebb volt, úgy, ahogyan azt a legprofibb dietetikusok sem tudták volna kiszámítani.

David Raubenheimer és Stephen Simpson ausztrál táplálkozás-kutatók, akik a Stella-tanulmányban is részt vettek, az elmúlt évtizedekben arra keresték a választ, hogyan választják ki az állatok eledelüket és mi történik, ha nem tudnak egészségesen táplálkozni?

Így vágtak bele egy sáskákkal való nagy szabású kísérletbe. Azért éppen ezeket a rovarokat választották ki, mert a róluk elterjedt hiedelem szerint nemcsak félelmetesen falánkak, hanem válogatás nélkül esznek.

A kutatók 200 fiatal sáskát tettek be különálló műanyag dobozokba és 25 különböző táplálékot készítettek nekik, más és más arányú protein, illetve szénhidrát-tartalommal. Mindegyik sáska csak egyik összetételből evett, igaz, abból korlátlan mennyiségben, amíg el nem érte a felnőttkort és levedlette a bőrét. Ez 9-21 nap alatt történt meg. Megmérték napi fogyasztásukat, súlyukat, és hogy mennyi zsírt és mennyi szárazanyagot vettek magukhoz. Ezek alapján számították ki, hogy milyen a számukra ideális étrend a növekedéshez és a túléléshez.

hirdetés

A végeredmény kb. napi 300 milligramm szénhidrát és 210 milligram protein volt, és megdöbbentek azon, hogy szinte valamennyien az ideálishoz közelítő protein-mennyiség bevitelére törekedtek.

Azok a sáskák, amelyek alacsony protein-tartalmú táplálékhoz jutottak, túlették magukat szénhidrátokkal, ezáltal lassabban jutottak el a felnőttkorig és meghíztak. Azok viszont, amelyeknek étrendjében sok protein volt, túl kevés szénhidrátot fogyasztottak, és egészségtelenül soványak maradtak. Kevesebben élték meg közülük a felnőttkort, és a természetben hamar elpusztultak túl kevés testzsírjuk miatt.

A kutatók rájöttek, hogy a sáskáknak két, egymástól elkülöníthető étvágyuk van: hol a proteineket, hol a szénhidrátokat kívánják. Ez új felfedezés volt, mert addig azt feltételezték, az étvágy mindig ugyanazt jelenti.

Ezután arra voltak kíváncsiak, hogy a kétféle étvágy segíti-e a sáskákat a kiegyensúlyozott étrend kialakításában. Az újabb kísérletben mindegyik sáskának korlátlan hozzáférése volt két különböző összeállításhoz, amelyeknek más volt a protein- és a szénhidrát-tartalma, és pontosan úgy kombinálták őket, hogy mindig megtartsák a protein és a szénhidrát ideális arányát. Vagyis bebizonyosodott, hogy a két étvágy közösen vezetett el az optimális étrendhez.

A többféle étvágyat az állatvilág számos fajánál tudták dokumentálni, a pókoktól a kutyákig.

Egyes fajoknál megállapították, hogy nem is két, hanem ötféle étvágyuk van, három a makrotápanyagokra (protein, szénhidrát, zsír) és kettő különleges mikrotápanyagokra, mint a nátrium vagy a kálcium.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!