hirdetés
sporolni.jpg

Ezzel a trükkel spórolhatsz a BKK jegyek árán

Bloggerünk, Dühös Mókus tanácsát követve már egy utazással is 140-340 forinttal több marad a pénztárcádban.
Forrás: BKK, Spórolok.blog - szmo.hu
2016. január 26.


hirdetés

Nem ismered még a Mókusunkat?

Házi praktikák, receptek, DIY, napi mókusmóka, hasznos tippek, női lélek, gondolatébresztő témák... mindezekkel jön napról napra, úgyhogy érdemes követned!

Dühös Mókus, a Spórolok blog szerzője már 2013-ban megírta, hogyan lehet egy kis pénzt megtakarítani azzal, ha nem vonaljegyet használtok vagy gyűjtőjegyet, hanem átszállójegyet vásároltok. Mivel jelenleg is a 2013-as árak vannak érvényben, közöljük Dühös Mókus blogbejegyzését, mert sokunknak segíthet a spórolásban.

Ha két mókusszállítón utazom egymás után, ahhoz bizony nem kell két jegyet használnom. Itt az ideje, hogy Te is spórolj egy kicsit az utazáson és odafigyelj rá, hogy mikor milyen jegyet használsz. Persze, ha bérleted van, akkor ez Neked kevésbé hasznos infó, de ha Te is inkább autóval közlekedsz és csak alkalmanként BKV-zol (soha nem fogom megszokni a BKK-t, grr!), akkor olvass tovább!

atszallojegy

hirdetés

Tök okos és jogos megoldás a BKV-tól, hogy forgalomba hozta az átszállójegyet, aminek az a célja, hogy ha hosszabb szünet nélkül utazol egymás után két járművön, akkor ezt olcsóbban megúszhasd. Tehát egy jeggyel két vonalon közlekedhetsz (metrók egynek számítanak).

Az átszállójegy ára 530 forint és felhasználható bármelyik két budapesti tömegközlekedési eszközön egymás után való utazás esetén. Tehát, ha felszállsz egy buszra és mész 4 megállót, majd átszállsz egy villamosra, amivel még 3 megálló van a célodig, akkor nem kell két vonaljegyet használnod, elég ha egy átszállójegy van nálad.

Az átszállójegyet korábban a két végén kellett érvényesíteni, egyiket az első járművön, másikat - átszállás után - a másik járművön. Most a BKK honlapja szerint "a hőpapírra nyomtatott átszállójegy esetén a sorszámozás alapján összetartozó jegyszelvényeket kell kezelni." A két jegy:

atszallo_2015_1

atszallo_2015_2

Mit tud az átszállójegy és hogyan használhatod? A BKK ezt írja:

Egy utazásra érvényes, egy átszállással a vonalak teljes hosszán.

Ezeken a vonalakon használhatjátok: az 1-299, 900-999, M1, M2, M3 vonalakon, ezen kívül Budapest közigazgatási határán belül a H5, H6, H7, H8, H9 vonalakon.

Átszálláson kívüli útmegszakításra és visszafelé utazásra nem használhatjátok ugyanazt az átszállójegyet.

Ha bélyegzős és nem lyukasztós a jegykezelés, akkor az első kezeléstől számított 90 percig (éjszakai járaton 120 percig), ezen belül a második kezeléstől számítva 60 percig használhatod utazásra. Ha a második kezelés a metróhálózatba való belépéskor történt, az érvényesség a belépés időpontjától számított 60 percig tart, akkor is, ha ez az első kezeléstől számított 90 percet meghaladja. Ha a második kezelés éjszakai járatokon történik, akkor bélyegzős jegykezelés esetén további 120 percig érvényes.

Nem, most sem fogsz ezreket megtakarítani egy hét alatt, de minden mókusfillér számít, ha igazán spórolni akarunk. Márpedig 70 forint is valami, a 170 pedig már majdnem egy gombóc fagyi. Lássuk a példát!

Ha csak nagyon ritkán jársz busszal, villamossal, metróval, stb., akkor bérleted nyilván nincs és valószínűleg még gyűjtőjegyet sem veszel (10 db egy tömbben, olcsóbban). Ebben az esetben pl. ha én átugrom Édesanyához egy kávéra:

Gazdagrét-Újpest oda-vissza (minimum egy átszállás - metró+busz)

4 db vonaljegy: 1400 forint!

Ha ugyanezt az utat átszállójeggyel teszed meg

2 db átszállójegy: 1060 forint!

SPÓROLÁS - 340 forint!

Ha már gyakrabban jársz BKK-val és gyűjtőjegyet használsz, akkor eleve sokat spórolhatsz, így ugyanez az út csak 1200 forintodba kerülne. De még ebben az esetben is 140 forint a megtakarítás, ha átszállójegyet használsz!

Vonaljegy - pénztárban vásárolva: 350 forint, sofőrnél, villamosvezetőnél: 450 forint

Vonaljegy (ha tömbben veszed) - 300 forint

Metrószakaszjegy - 300 forint

Két vonaljegy - minimum 600 forint - maximum 700 forint

(sőt, helyszínen véve 900!)

Átszállójegy - 530 forint.

Hasznos volt a cikk? Ajánld másoknak is!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bkk-Copy.jpg

„Az utasok igényeinek is megfelelve” több lesz az ellenőr a BKK járatain

A cég szerint több panaszt kaptak, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem tartják be a járvány miatti egészségügyi előírásokat, ezért szigorítanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Jövő keddtől teljes létszámmal végzik a fővárosi tömegközlekedési járatokon a jegyellenőrzést - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések között a jegyellenőrök beosztását is módosították, de május eleje óta csaknem teljes létszámmal dolgoznak.

"Az utasok döntő többsége becsületesen betartja az utazási szabályokat. Emellett azonban sajnos vannak, akik megpróbálnak visszaélni a járvány miatt megváltozott körülményekkel"

- írta a BKK.

A közlekedési társaság szerint az elmúlt hetekben többször fordultak az utasok panasszal a BKK-hoz, mert még mindig vannak olyanok, akik az utazásuk során nem tartják be a járvány miatt bevezetett alapvető egészségügyi előírásokat, például a maszkviselést, és az ideiglenes szabályokat.

hirdetés

Ezért a BKK elrendelte, hogy a jegyellenőrök munkájuk során kiemelten figyeljenek a másfél méteres védőtávolságra az utasok és saját egészségük megőrzése érdekében - áll a közleményben.

A BKK a honlapján azt írta, hogy:

Április elején a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal együttműködve a BKK erősítette a felügyeletet azokon a járatokon, ahol a visszajelzések alapján rendszeresen felbukkantak a szabályokat be nem tartó utasok.

A május elején kezdődő érettségi időszakkal visszaállt a tanítási időszakban érvényes menetrend, ezzel az ellenőrzések is gyakoribbá váltak,

június 2-ától pedig már teljes kapacitással jelen lesznek az ellenőrök a járműveken.

Felhívásuk végén pedig arra kérték az utasokat, "hogy támogassák a jegyellenőrök tevékenységét, hiszen közös érdekünk, hogy a járatok rendezettek legyenek. A járvány idején a megszokottakhoz képest is legyenek türelmesebbek kollégáinkkal, akiknek gyakran kell konfliktusoksat vállalniuk és intézkedniük az utazási szabályok betartatása, illetve az önök biztonsága, nyugodt utazása érdekében".


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
lakas.jpg

Ismét bevezetik a lakásrezsi-támogatást a fővárosban

Karácsony Gergely döntött arról is, hogy közös megegyezéssel megszünteti a Pesti úti idősotthon vezetőjének közalkalmazotti jogviszonyát. Az intézményvezető megrázó levélben kérte felmentését.
MTI - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

A budapesti lakásrezsi-támogatás újbóli bevezetéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva Karácsony Gergely főpolgármester. A rendelet megalkotásáról szóló döntést csütörtökön tették közzé a Budapest.hu oldalon.

A Fővárosi Közgyűlés az idei költségvetésében a leginkább rászoruló budapesti háztartások közüzemi kiadásainak támogatására 200 millió forintot különített el.

A lakásrezsi-támogatás folyósítása a közüzemi havi számlákban történő jóváírással történik, várhatóan szeptembertől. A jogosultak köre a védendő fogyasztói státuszra jogosultak körével egyezik meg. A jogosultság feltétele a védendő gáz- vagy áramfogyasztói nyilvántartásba vétel vagy annak kezdeményezése.

A támogatás a távfűtési fogyasztók esetében a távfűtési, egyéb esetben a víz-, csatorna- és szemétszállítási díjat csökkenti havi 2000 forinttal. A nem távhőfogyasztók esetében a díjkompenzáció 2000 forintos összege a következőképpen áll össze: a vízdíj és a csatornadíj 750-750 forinttal, a szemétdíj 500 forinttal csökken. A támogatásra egy lakásban egy ember jogosult.

A jogosult háztartások hozzáférését a lakásrezsi- támogatáshoz a HÁLÓZAT - A Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány végzi együttműködve a Díjbeszedő Holding Zrt.-vel.

hirdetés

A javaslat szerint a támogatás becsült igénybevétele a támogatás első hónapjaiban valószínűleg alatta marad majd a 20 ezer háztartásnak.

Karácsony Gergely a közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva döntött arról is, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek munkavállalói közül négyszázan átlagosan 100 ezer forintos egyszeri jutalomban részesülnek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben végzett munkájuk elismeréséért. A célra 47 millió forintot biztosítanak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
100066607_2846700925455574_8391559527295614976_o.jpg

Óriási kerthelyiséggé alakul a Budapest Park

Csütörtökön nyit a ParkKert.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 26.


hirdetés

Bár koncerteket még nem tarthatnak, mégsem maradunk augusztusig Budapest Park nélkül. Május 28-án, 16 órától ugyanis megnyílik a ParkKert, azaz a hatalmas kerthelyiséggé változtatott Park. A tánctereket így most asztalok és székek töltik meg az egyelőre június 6-ig csak tesztüzemként működő ParkKertben. A hatalmas tér miatt a távolságtartás adott, emellett rendszeres fertőtlenítést ígérnek.

Ezzel a Budapest Park ad majd otthont a város egyik legnagyobb kerthelyiségének.

A nyitást hirdető Facebook-eseményben a szervezők kitérnek a leggyakrabban feltett kérdésekre is, ezekből összeszedtük mi is a legfontosabb infókat:

- a belépés ingyenes lesz,

- egyelőre nem lehet asztalt foglalni, de dolgoznak rajta, hogy hamarosan ez változzon,

- enni is tudtok majd a ParkKertben: kinyit a PizzaMe, a Burger Bár és a hotdog árus is,

hirdetés

- lesz ruhatár és biciklitároló is,

- és viheted magaddal a kutyádat is, de kérik, hogy legyen pórázon és a biztonság kedvéért készülj szájkosárral is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
budapest-korlatozas-feloldasa-utan-04.jpg

Péntektől Budapesten is kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső részei

Itt vannak a fővárosra vonatkozó új védelmi intézkedések.
Címkép: Lampert Benedek - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

Megjelent a Budapestre vonatkozó új védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

Eszerint

május 29-től már Budapesten is kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső, zárt részei.

Az új rendelet szerint

• az ott dolgozók – a vendégek által látogatható területen – kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni, és

hirdetés

• kötelező a védelmi intézkedésekről szóló rendelet szerinti védőtávolság betartása is.

De péntektől kinyithatnak a szabadtéri játszóterek is, és a szálláshelyeken is fogadhatnak vendégeket.

"A szálláshelyen üzemeltetett vendéglátó helyiségekre a vendéglátó üzletekre vonatkozó szabályok irányadóak" - olvasható a Magyar Közlönyben.

A rendelet szerint pedig Karácsony Gergely főpolgármester felhatalmazást kapott, hogy "a vendéglátóhelyek közterület-használatának elősegítésére, akár a rendelkezésre bocsájtott közterületek méretének növelésével, intézkedést tegyen".

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!