hirdetés
sporolni.jpg

Ezzel a trükkel spórolhatsz a BKK jegyek árán

Bloggerünk, Dühös Mókus tanácsát követve már egy utazással is 140-340 forinttal több marad a pénztárcádban.
Forrás: BKK, Spórolok.blog - szmo.hu
2016. január 26.


hirdetés

Nem ismered még a Mókusunkat?

Házi praktikák, receptek, DIY, napi mókusmóka, hasznos tippek, női lélek, gondolatébresztő témák... mindezekkel jön napról napra, úgyhogy érdemes követned!

Dühös Mókus, a Spórolok blog szerzője már 2013-ban megírta, hogyan lehet egy kis pénzt megtakarítani azzal, ha nem vonaljegyet használtok vagy gyűjtőjegyet, hanem átszállójegyet vásároltok. Mivel jelenleg is a 2013-as árak vannak érvényben, közöljük Dühös Mókus blogbejegyzését, mert sokunknak segíthet a spórolásban.

Ha két mókusszállítón utazom egymás után, ahhoz bizony nem kell két jegyet használnom. Itt az ideje, hogy Te is spórolj egy kicsit az utazáson és odafigyelj rá, hogy mikor milyen jegyet használsz. Persze, ha bérleted van, akkor ez Neked kevésbé hasznos infó, de ha Te is inkább autóval közlekedsz és csak alkalmanként BKV-zol (soha nem fogom megszokni a BKK-t, grr!), akkor olvass tovább!

atszallojegy

Tök okos és jogos megoldás a BKV-tól, hogy forgalomba hozta az átszállójegyet, aminek az a célja, hogy ha hosszabb szünet nélkül utazol egymás után két járművön, akkor ezt olcsóbban megúszhasd. Tehát egy jeggyel két vonalon közlekedhetsz (metrók egynek számítanak).

Az átszállójegy ára 530 forint és felhasználható bármelyik két budapesti tömegközlekedési eszközön egymás után való utazás esetén. Tehát, ha felszállsz egy buszra és mész 4 megállót, majd átszállsz egy villamosra, amivel még 3 megálló van a célodig, akkor nem kell két vonaljegyet használnod, elég ha egy átszállójegy van nálad.

Az átszállójegyet korábban a két végén kellett érvényesíteni, egyiket az első járművön, másikat - átszállás után - a másik járművön. Most a BKK honlapja szerint "a hőpapírra nyomtatott átszállójegy esetén a sorszámozás alapján összetartozó jegyszelvényeket kell kezelni." A két jegy:

atszallo_2015_1

atszallo_2015_2

Mit tud az átszállójegy és hogyan használhatod? A BKK ezt írja:

Egy utazásra érvényes, egy átszállással a vonalak teljes hosszán.

Ezeken a vonalakon használhatjátok: az 1-299, 900-999, M1, M2, M3 vonalakon, ezen kívül Budapest közigazgatási határán belül a H5, H6, H7, H8, H9 vonalakon.

Átszálláson kívüli útmegszakításra és visszafelé utazásra nem használhatjátok ugyanazt az átszállójegyet.

Ha bélyegzős és nem lyukasztós a jegykezelés, akkor az első kezeléstől számított 90 percig (éjszakai járaton 120 percig), ezen belül a második kezeléstől számítva 60 percig használhatod utazásra. Ha a második kezelés a metróhálózatba való belépéskor történt, az érvényesség a belépés időpontjától számított 60 percig tart, akkor is, ha ez az első kezeléstől számított 90 percet meghaladja. Ha a második kezelés éjszakai járatokon történik, akkor bélyegzős jegykezelés esetén további 120 percig érvényes.

Nem, most sem fogsz ezreket megtakarítani egy hét alatt, de minden mókusfillér számít, ha igazán spórolni akarunk. Márpedig 70 forint is valami, a 170 pedig már majdnem egy gombóc fagyi. Lássuk a példát!

Ha csak nagyon ritkán jársz busszal, villamossal, metróval, stb., akkor bérleted nyilván nincs és valószínűleg még gyűjtőjegyet sem veszel (10 db egy tömbben, olcsóbban). Ebben az esetben pl. ha én átugrom Édesanyához egy kávéra:

Gazdagrét-Újpest oda-vissza (minimum egy átszállás - metró+busz)

4 db vonaljegy: 1400 forint!

Ha ugyanezt az utat átszállójeggyel teszed meg

2 db átszállójegy: 1060 forint!

SPÓROLÁS - 340 forint!

Ha már gyakrabban jársz BKK-val és gyűjtőjegyet használsz, akkor eleve sokat spórolhatsz, így ugyanez az út csak 1200 forintodba kerülne. De még ebben az esetben is 140 forint a megtakarítás, ha átszállójegyet használsz!

Vonaljegy - pénztárban vásárolva: 350 forint, sofőrnél, villamosvezetőnél: 450 forint

Vonaljegy (ha tömbben veszed) - 300 forint

Metrószakaszjegy - 300 forint

Két vonaljegy - minimum 600 forint - maximum 700 forint

(sőt, helyszínen véve 900!)

Átszállójegy - 530 forint.

Hasznos volt a cikk? Ajánld másoknak is!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
esernyos-ember-sziget-fesztival-umbrella-man.jpg

Így jutott fel a titokzatos Esernyős Ember a Sziget óriáskerekére

Elképesztő magasságokban egyensúlyoz lélegzetelállító magabiztossággal. Mutatjuk a videót.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 11.Évek óta csodáljuk az Esernyős Embert.

Lélegzetelállító magasságokban sétál magabiztosan.

Korábban például a Duna közepén, illetve a Megyeri híd tetején is észrevehették az arra járó szemfülesek.

Sőt, egy amerikai színészt is felülmúlt.

De a debreceni óriáskeréken is feltűnt már.

Képek a korábbi mutatványokból:

Lapozz a friss videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
budapest-kisfilm-dicseretek-1000x532.jpg

Ámulnak Budapesten a külföldiek - lenyűgöző drónvideó készült a fővárosunkról

'Gyönyörű, lélegzetelállító, fantasztikus, a világ legszebb városa' - többek közt ilyen bókokat kapott Budapest. Van olyan turista, aki szerint Párizsnál is szebb a magyar főváros.
Fotó, videó: TimeLab Pro Video, Design - szmo.hu
2019. augusztus 08.Fantasztikus kisfilmet készített a magyar fővárosról a TimeLab videóstúdió, amely azóta folyamatosan terjed a közösségi oldalakon, ennek köszönhetően pedig sorra kapja a dicséreteket Budapest.

Az orosz filmes csapatot is lenyűgözte a fővárosunk, amikor itt jártak Magyarországon.

"Ez egy fenomenális város, amely magában hordozza Európa legnagyobb városainak szépségét. Ha az építészetet megvizsgáljuk közelebbről, láthatjuk, hogy mindenből van valami: egy kis Párizs, egy apró Szentpétervár, egy csipetnyi London. Minket a Duna felett végignyúló Lánchíd nyűgözött le a legjobban, amely a város egyik jelképe"

- írták a YouTube-on megjelentetett videóhoz.

A kisfilmben fantasztikus felvételeken mutatják be Budapestet. Láthatjuk a Lánchídon átvonuló villamost a hajnali órákban, a napfelkelte fényeiben pompázó utcákat és épületeket, valamint a Dunát, a Szent István Bazilikát, és az éjszakai fényeket, de a drónok felülnézetből is pazar képeket készítettek a városról. A felvételek alatt a világhírű magyar zongoraművész, Havasi Balázs klasszikus zeneműve szól, még különlegesebbé téve ezzel a filmélményt.

A videót még csak egy hete tették közzé a YouTube-on, de máris több külföldi Facebook-oldalon (például ITT és ITT is) megjelent, amelyet látva a kommentelők a csodájára járnak a magyar fővárosnak.

Többen leírták, hogy szerintük Budapest gyönyörű város, és egyszer mindenképpen szeretnék megnézni személyesen is, de voltak olyanok is, akik már jártak itt és megosztották, milyen élményeket éltek át.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
lupa-sziget-luppa-budakalasz-budapest-mysecretbudapest-20.jpg

Tündéri, rejtélyes kis sziget bújik meg Budapest közelében: a Lupa

Nyugodt oázis azoknak, akik szeretnének pár órára kiszakadni a taposómalomból.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. augusztus 17.Csak 80-90 éve létezik ebben a formájában az egyik legérdekesebb és legszebb üdülőhely Budapest környékén, a Lupa-sziget.

A Duna szentendrei ágának déli csücskénél, a budakalászi parttal szemben található. Mindössze 800 méter hosszú, egy óra alatt be lehet járni.

Varázsát szépsége, a sok házikó, a folyó közelsége adja, és persze az, hogy nem egyszerű megközelíteni, és csupán egy néhány személyes komppal lehet átjutni, és csak az esti órákig. Az itt élők pedig saját csónakjaikkal járnak.

Amikor végigsétáltam rajta, az volt az érzésem, hogy talán nem is Ada Kalehről mintázta Jókai Mór Az arany ember kicsiny, titkos dunai szigetét, hanem a Lupáról.

Az asszociációim nem is voltak olyan rosszak: a regény első, 1918-as filmváltozatát itt forgatta Korda György. A másik film, amelyhez több jelenetet is itt vettek fel, az 1962-es „Nyáron egyszerű”.

A sziget a gazdag, pomázi szerb Luppa családról kapta nevét.

A család legismertebb tagja Luppa Péter (1838-1904)mérnök, országgyűlési képviselő volt. 1857-ben diáktársaival csónakkal leevezett a Dunán a Fekete-tengerig, és Úti Kalandok címmel adta ki az erről szóló beszámolót.

A szigetre gyümölcsfákat ültetett, és állítólag vadászni járt ide.

A Luppa elnevezés lassan átalakult az egyszerűbb Lupává, és most már ez a sziget nevének elterjedtebb változata.

Tersánszky Józsi Jenő még elhagyott, buján zöldellő helynek írja le a szigetet., ahol csak 1-2 pásztorkunyhó düledezett. Az 1930-as évek elején azonban terv született a felparcellázására és fürdőtelep kialakítására. Aki itt megvett egy nyeles telket, az arra is kötelezte magát, hogy tartja magát a Lupa Bizottság által meghatározott alapszabályokhoz az egész telep nyugalma érdekében.

A partvonalat megerősítették, a szigetet csatornázták, bevezették a villanyt építettek egy víztornyot is. Ekkor telepítették a sziget hosszában végighúzódó szép platánsort is. A Helvetia társaság nem csak meghirdette a telkeket, hanem minta nyaralót is építtettek. 160 telket parcelláztak fel, és 1941-ig 33 ház épült fel az immár Lupára keresztelt szigeten.

Mivel a szigetet pár évente elönti a víz az áradások idején, a nyaralóházakat lábakra építették, vagy az alsó szinteken könnyen kiüríthető tárolóhelyiségeket hoztak létre.

Több villát is Kozma Lajos tervezett, a kor egyik sztárépítésze, a Napraforgó utcai bauhaus -telep egyik alkotója.

Stílusát többen is követték, így vált a Lupa-sziget a két világháború között egységes arculatú, modernista üdülőhellyé. Ma pedig a sziget építészi szabályzata határozza meg, hogy csak lapostetős, lábakon álló házak épülhetnek a szigeten.

A sziget híres lakói, itt nyaraló hírességei vagy mára ismertté vált látogatói között volt Páger Antal (számára Kozma Lajos tervezett házat), Walter Rózsi, Molnár C. Pál (aki szívesen festett aktot a Lupán), báró Hatvany Lajos felesége, Litván György, Soros Tivadar (Soros György apja), Révai Béla nyomdatulajdonos. És Vitéz Miklós, a Meseautó írója, aki az egyik művét állítása szerint csak azért tudta gyorsan megírni, mert az árvíz két hétre elzárta a külvilágtól, ő pedig modern kori Robinsonként tengődött a szigeten.

Egyedülálló és igen vegyes közösség alakult ki a Lupán, és ma is pontosan ilyen egyedi maradt. Néhányan nem csak a nyarakat töltik kint, hanem ideköltöztek, és állandó lakóként a szigetről járnak bevásárolni, dolgozni, ügyeiket intézni.

A sziget közepén található Sanyi bácsi büféje, egy kedves, retro hangulatú hely – az egyetlen egyébként, ahol ehetsz-ihatsz, ha ide kirándulsz.

A Lupa nevezetességei közé tartozik még a Bauhaus vagy modernista épületeken kívül a platánsor, a sziget északi csücskénél található kis Mária-kegyhely és a közelében 2005-ben elültetett tölgy – erre kis tábla is emlékeztet.

De a legjobb a Duna partja, a víz a zátonyokkal, a sok fa, a csend és a nyugalom.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
budapest-varosnezo-turistabusz-mti-roka-laszlo-1000x591.jpg

Turistabuszok árasztják el Budapestet: van, ahol már életveszélyes emiatt a közlekedés

A helyzet évről évre súlyosabb a külföldi látogatók számának növekedésével, de továbbra sincs megoldás a káoszra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 17.Rengeteg a turistabusz Budapesten, amelyek gyakran dugókat, fennakadásokat okoznak a fővárosi közlekedésben - számol be róla a 24.hu.

A portál szerint a probléma nem új, mostanra azonban káoszhelyzet alakult ki, mivel már évek óta nem szabályozták kellő mértékben ezt a területet.

A külföldi látogatókat fuvarozó buszok ugyanis gyakran a szűk buszsávokban vagy a bicikliutakon parkolnak, elfoglalják a BKV megállóit, vagy éppen zöldövezetben várakoznak órákat folyamatosan járó motorral, de az is előfordult már, hogy a rakparton keresztbe állva korlátozták az utat a többi autós, motoros elől.

A Citadella és a Jászai Mari téri kikötőnél lévő parkoló már egyenesen életveszélyes a helyzet - mondta György Anita, a Magyar Beutaztatók Szövetségének közlekedési munkacsoportját vezetője.

Szerinte csak idő kérdése, hogy mikor fognak ott elütni valakit.

Ez azon az I. kerületben rendezett kerekasztal beszélgetésen hangzott el, amit a héten a kerület ellenzéki polgármesterjelöltje, V. Naszályi Márta hívott össze.

Egy évtizede a Levegő Munkacsoport már összefoglalta, mi a probléma a turistabuszok helyzetével a fővárosban:

• nincs vagy kevés a le- és felszálló helyek száma a célpontok környékén,

• a városban nincsenek hosszabb tartózkodást lehetővé tévő terminálok,

• a szállodák nagy része nem rendelkezik buszok számára kialakított parkolóhellyel,

• az útvonalak nagy részén folyamatosak a fennakadások, a buszok a torlódásban vesztegelnek,

• az átláthatatlan szabályrendszer gyakran okoz fennakadásokat,

• a rendőri együttműködés abszolút hiánya,

• a kialakított parkolóhelyek űrszelvénye gyakran nem megfelelő,

• a magassági korlátozások jelentős része indokolatlan

2019-ben ezek a gondok még mindig fennállnak, csak az változott, hogy sokkal több turistákat fuvarozó busz közlekedik már Budapesten.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x