hirdetés
ND.jpg

„Ezer év történelem ment füstbe” – sokkolta a párizsiakat és a turistákat a Notre-Dame égése

Nem hittek a szemüknek a párizsiak és a turisták, amikor hétfőn a kora esti órákban lángolni kezdett Európa egyik legcsodálatosabb székesegyháza.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 16.


hirdetés

Voltak, akiket valósággal sokkolt a látvány. „Ezer év történelem ment füstbe” – mondta egy asszony, aki Victor Hugo regényét is felidézte. „Óriási, elviselhetetlen tragédia, hogy ez történt egy katedrálissal, amely a mindenki számára a szentség csúcsa, függetlenül attól, hogy katolikus vagy sem” – mondta egy idősebb férfi. „Szomorú nap ez Franciaországnak és az egész világnak” – mondta egy brit turista házaspár, együttérzéséről biztosítva a várost és lakóit. Egy fiatalember arról beszélt, hogy a Notre-Dame Párizs szimbóluma az Eiffel-toronnyal együtt, éppen ezért különösen sokkoló a lángok látványa, utalva arra, hogy vannak, akik a tűz rendkívüli színeiben jönnek gyönyörködni. Voltak, akik szenténekekkel fejezték ki megrendülésüket – derül ki a

a Huffington Post

videójából.

Síró és imádkozó tömeg virrasztott a székesegyház előtt egész éjszaka. Egy 25 éves művészettörténész azonnal a helyszínre sietett, amint meghallotta a hírt. „Nagyon fáj, ezt nem lehet helyrehozni.

A legjobban az állványozásokon kitörő tűztől lehet tartani, ezt mindenki tudja. Valószínűleg itt is ez történt” – mondta reszketve, zokogva a a Figaro

„Remélem, nem merénylet volt” – jegyezte meg egy hölgy. „Hihetetlen, alig egy órával korábban jártunk itt – sóhajtott fel egy grenoble-i turista – szomorú, több, mint szomorú. Ez az épület annyi mindennek ellenállt, még háborúknak is. Örökségünk egy része eltűnik. Franciaország elvesztette egyik ékkövét.” Egy hívő ember „jelet” látott abban, hogy ez a tragédia éppen a Szenthét első napján következett be, és másokban is megfordult a gondolat, hogy miért éppen a Notre-Dame, de több nem hívő fiatal is úgy élte meg, mintha „az ő részük lángolna”, mintha valami „rendíthetetlen” pusztulna el.

„Megszakad a szívünk, úgy is, mint New York-iaknak – mondta a 62 éves Jeanne, aki azért érkezett Párizsba, hogy megnézze a maratoni versenyen induló unokaöccsét – ha örökségre gondolunk, még rosszabb, mint amit mi átéltünk 2001. szeptember 11-én”.

Este 21 óra tájban attól is lehetett tartani, hogy, mint az Ikertornyok, a Notre-Dame tornyai is összeomlanak, és lezuhannak a 200 tonnás harangok, amelyek, mint valaki megemlítette, 75 évvel ezelőtt kihirdették Párizs felszabadulását. Ez azonban szerencsére nem történt meg. Egy férfi felidézte, hogy 1987-ben orvostanhallgatóként néhány diáktársával felmásztak és megkondították a harangokat, így akartak hangot adni egyetemi reformköveteléseiknek.

Voltak persze ezúttal is, akiket elkapott a szelfiláz, hogy megörökítsék: jelen voltak ebben „a történelmi pillanatban.”

Emanuel Macron francia köztársasági elnök, Édouard Philippe miniszterelnök és Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere már hétfőn éjfél előtt bejelentette, hogy országos adakozást hirdetnek a Notre-Dame újjáépítésére. A francia kulturális örökség alapítványa már keddtől fogadja honlapján az adományokat.

Nem kellett sokat várni az első bőkezű támogatásra: François-Henri Pinault francia üzletember, Salma Hayek férje 100 millió eurót ajánlott fel a katedrális restaurálására – írta a Daily Mail.

Egyelőre még nem lehet pontosan tudni, hogy mekkora károkat okozott a tűz és milyen műkincsek menekültek meg, vagy pusztultak el.

A Figaro legfrissebb értesülései szerint megmenekült a katedrális 15. századi nagy orgonája, amelyet öt évvel ezelőtt újítottak fel, ellenben megsérültek a legendás üvegablakok és rozetták. Félő, hogy elpusztult a város védőszentjeinek, Szent Dénesnek és Szent Genovévának egy-egy ereklyéje, amelyet a leomlott tűtoronyban őriztek. Aggódnak azoknak a nagy, elsősorban 17. századi tablókért, amelyek a katedrális belsejét díszítették.

Ugyanakkor már tegnap este bejelentette Patrick Chauvet, a Notre-Dame rektora, hogy megmenekült IX. Szent Lajos király (1214-1270) köpenye, valamint Jézus Krisztus töviskoszorúja. A véletlen szerencsének köszönhetik megmenekülésüket a 12 apostolt és a négy evangelistát ábrázoló rézből készült szobrok, amelyek a tűtornyot díszítették, ugyanis éppen néhány nappal ezelőtt vették le őket restaurálás céljából.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
nap.jpg

32 fokos hőség tombol Szibériában, az emberek fürdőruhában strandolnak a jégen

Az igencsak szokatlan nyári meleghez finoman szólva sincsenek hozzászokva a helyiek, de azért kiélvezik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 15.A szibériai Jakutszk városában az elmúlt napokban végig 30 fok fölött alakult a maximum hőmérséklet, amihez a helyiek finoman szólva sincsenek hozzászokva - írja a Siberian Times.

A város éghajlati viszonyai kifejezetten szélsőségesek: míg a februári átlaghőmérséklet –43,2 °C, addig a júliusi középhőmérséklet általában 18,8 °C. Ennél azért jóval magasabb hőmérsékletet mérnek mostanában.

Jakutszk az örökfagy körzetében található legnagyobb település. Az épületek alapjait, hogy a közel 100 méter vastagon állandóan fagyott talaj olvadásával járó stabilitási problémákat elkerüljék, speciális szigeteléssel kell ellátni.

A 269 ezres város környékén vannak olyan ősi jégmezők, amelyek még nyáron sem olvadnak meg, kivéve extrém hőség esetén.

Ilyen extrém hőség tapasztalható egy ideje, így nem túlzás azt állítani, hogy a jeges területek az elmúlt napokban leginkább stranddá változtak. Egészen döbbenetes látvány, ahogy

a helyiek bikiniben és fürdőruhában élvezik a hűs, jeges vizeket, miközben a hőmérséklet jóval 30 fok fölött van.

A róluk készült képeket IDE KATTINTVA nézheted meg.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Címkép: illusztráció (Pixabay)


KÖVESS MINKET:hirdetés
okj-cimkep.jpg

Drasztikusan csökkentik az OKJ-s képzések számát

Sok szakképesítés megszűnik, sok pedig csak nappali, 5 éves technikusi képzésben szerezhető meg ezután.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 15.Várhatóan 2020-tól változik a szakképzés, a kormány jelentősen csökkentené a választható szakmák körét. Sok szakképesítés megszűnik, sok pedig csak nappali, 5 éves technikusi képzésben szerezhető meg ezután. Emellett pedig a vizsgaszervezés is állami irányítás alá kerül majd.

A TanfolyamOKJ.hu összeszedte a legfontosabb információkat a témában. Azt írják: a szakképzés átfogó átalakítására készül a kormány. A Szakképzés 4.0 dokumentumban megfogalmazott, és a kormány által elfogadott stratégia szerint a jelenleg az Országos Képzési Jegyzékben található összesen 766 államilag elismert szakmai képzést 200 alá csökkentenék 2020-tól.

Az OKJ rendszer szakképesítéseit a jövőben két részre osztanák.

Az alapszakmák ötéves technikumban, hároméves szakképző iskolában, illetve iskolarendszerű felnőttoktatásban másfél-három év alatt lennének megszerezhetőek.

A másik csoportot azok a szakmai képesítések alkotnák, amelyek a fentieknél rövidebb idejűek vagy specializációként ráépülnek valamelyik alapszakmára. Ezeket azonban csak felnőttképzésben lehet majd megszerezni, vizsgázni pedig független vizsgaközpontokban kellene.

Az OKJ-ban szereplő minden szakma kiegészül majd digitális szintekkel. Ezt ágazatonként fogják meghatározni, hogy a digitalizáció milyen tudást, képességeket és készségeket igényel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
slums.jpg

Különösen súlyos katasztrófa fenyeget 2050-re 9 országot – a klímaváltozás nem válogat

Bár a klímaváltozás globális jelenség, annak hatásai nem egyformán oszlanak el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 15.Egyes országoknak súlyos élelmiszerhiánnyal kell szembenézniük, mert a hőség tönkreteszi a gabonatermést, a mélyen fekvő csendes-óceáni szigetek pedig víz alá kerülhetnek a tengerszint emelkedése miatt.

A Business Insider annak a kilenc országnak a helyzetét mutatta be, amelyeket a legnagyobb katasztrófa fenyegeti.

Indiában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 25%-kal többen halhatnak meg a klímaváltozás okozta éhínségben, mint napjainkban. A rendkívüli időjárás nemcsak a gabonatermést csökkenti, hanem annak tápértékét is.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Ez a jelenség már eddig is megfigyelhető volt abban is, hogy nőtt a mezőgazdaságban élők öngyilkossági aránya. Az elmúlt három évtizedben közel 60 ezer gazda és mezőgazdasági munkás vetett véget életének, és ehhez minden bizonnyal a klímaváltozás is hozzájárult – figyelmeztetett egy 2017-es tanulmány.

2050-re az országban évente a jelenleginél 30-cal több olyan nap lehet, amikor a hőmérséklet meghaladja a 35 C fokot, éves átlaghőmérséklete pedig 2 C fokkal több lesz.

Namíbiában májusban a kormány rendkívüli állapotot hirdetett, mert az országban hat éven belül már ötödször pusztít szárazság. Nemcsak az emberek, az állatok is éheznek, ezért a kormány bejelentette, hogy több mint ezer vadállatot elad külföldre, hogy megmentse az életüket, és pénzt gyűjtsenek fennmaradásukhoz. A kelet-afrikai országban a gabonatermés 53%-os csökkenésével számolnak. A világélelmezési program (WFP) szerint Namíbiában 2050-re 45%-kal csökken az élelmiszer-biztonság 2010-hez képest.

Még rosszabb a helyzet Mauritániában, ahol 50%-kal csökkenhet 4 évtized alatt a lakosság ellátásának lehetősége. Ez különösen veszélyes, mivel az ország mezőgazdaságának 90%-a az önfenntartást szolgálja. A Világbank előrejelzése szerint Indiához hasonlóan egy teljes hónappal nő a 35 C fok feletti napok száma, rövidülnek az esős évszakok, de ez idő alatt az esők intenzívebben lesznek és áradásokat okoznak, az év többi részét viszont kíméletlen szárazság jellemzi 2050-re Mauritániában.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
fecskefioka.jpg

A redőnyszerelő söpörte le a kisfecskéket Túrkevén, mert nem fért fel a redőnytok

Leszedte a fészkeket, hogy fel tudja rakni a tokot. A fiókák kiestek, ő pedig lesöpörte őket. Minimum természetkárosítás miatt kell felelnie.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 15.Mi is megírtuk, hogy nemrég Túrkevén, a Petőfi téren 12 molnárfecske fiókát találtak, amelyből már csak hat volt életben.

Egy túrkevei kerékpáros vette észre 2019. június 29-én délután az útra hullott madárfiókát - írja a police.hu. Ahogy leszállt a bringáról, az út melletti füves területen további kis fiókákat talált.

A Mezőtúri Rendőrkapitányság a feljelentést követően természetkárosítás miatt indított nyomozást. A rendőrök adatokat gyűjtöttek, és egy debreceni lakost gyanúsítanak az ügyben. Az 56 éves férfit kihallgatták.

A férfi elmondta, hogy 2019. június 29-én délelőtt egy túrkevei társasháznál redőnyöket szerelt fel egy harmadik emeleti lakás ablakaira, teraszajtójára. A redőnytokok felrakása miatt az ablakpárkány felső részén lévő fecskefészkeket levette, abból a molnárfecske fiókák kiestek, amelyeket lesöpört az erkélyről.

A Hortobágyi Nemzeti Park tett az esetet követően egy megrázó bejegyzést a Facebook-oldalán.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x