hirdetés
ND.jpg

„Ezer év történelem ment füstbe” – sokkolta a párizsiakat és a turistákat a Notre-Dame égése

Nem hittek a szemüknek a párizsiak és a turisták, amikor hétfőn a kora esti órákban lángolni kezdett Európa egyik legcsodálatosabb székesegyháza.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 16.


hirdetés

Voltak, akiket valósággal sokkolt a látvány. „Ezer év történelem ment füstbe” – mondta egy asszony, aki Victor Hugo regényét is felidézte. „Óriási, elviselhetetlen tragédia, hogy ez történt egy katedrálissal, amely a mindenki számára a szentség csúcsa, függetlenül attól, hogy katolikus vagy sem” – mondta egy idősebb férfi. „Szomorú nap ez Franciaországnak és az egész világnak” – mondta egy brit turista házaspár, együttérzéséről biztosítva a várost és lakóit. Egy fiatalember arról beszélt, hogy a Notre-Dame Párizs szimbóluma az Eiffel-toronnyal együtt, éppen ezért különösen sokkoló a lángok látványa, utalva arra, hogy vannak, akik a tűz rendkívüli színeiben jönnek gyönyörködni. Voltak, akik szenténekekkel fejezték ki megrendülésüket – derül ki a

a Huffington Post

videójából.

Síró és imádkozó tömeg virrasztott a székesegyház előtt egész éjszaka. Egy 25 éves művészettörténész azonnal a helyszínre sietett, amint meghallotta a hírt. „Nagyon fáj, ezt nem lehet helyrehozni.

A legjobban az állványozásokon kitörő tűztől lehet tartani, ezt mindenki tudja. Valószínűleg itt is ez történt” – mondta reszketve, zokogva a a Figaro

„Remélem, nem merénylet volt” – jegyezte meg egy hölgy. „Hihetetlen, alig egy órával korábban jártunk itt – sóhajtott fel egy grenoble-i turista – szomorú, több, mint szomorú. Ez az épület annyi mindennek ellenállt, még háborúknak is. Örökségünk egy része eltűnik. Franciaország elvesztette egyik ékkövét.” Egy hívő ember „jelet” látott abban, hogy ez a tragédia éppen a Szenthét első napján következett be, és másokban is megfordult a gondolat, hogy miért éppen a Notre-Dame, de több nem hívő fiatal is úgy élte meg, mintha „az ő részük lángolna”, mintha valami „rendíthetetlen” pusztulna el.

„Megszakad a szívünk, úgy is, mint New York-iaknak – mondta a 62 éves Jeanne, aki azért érkezett Párizsba, hogy megnézze a maratoni versenyen induló unokaöccsét – ha örökségre gondolunk, még rosszabb, mint amit mi átéltünk 2001. szeptember 11-én”.

Este 21 óra tájban attól is lehetett tartani, hogy, mint az Ikertornyok, a Notre-Dame tornyai is összeomlanak, és lezuhannak a 200 tonnás harangok, amelyek, mint valaki megemlítette, 75 évvel ezelőtt kihirdették Párizs felszabadulását. Ez azonban szerencsére nem történt meg. Egy férfi felidézte, hogy 1987-ben orvostanhallgatóként néhány diáktársával felmásztak és megkondították a harangokat, így akartak hangot adni egyetemi reformköveteléseiknek.

Voltak persze ezúttal is, akiket elkapott a szelfiláz, hogy megörökítsék: jelen voltak ebben „a történelmi pillanatban.”

Emanuel Macron francia köztársasági elnök, Édouard Philippe miniszterelnök és Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere már hétfőn éjfél előtt bejelentette, hogy országos adakozást hirdetnek a Notre-Dame újjáépítésére. A francia kulturális örökség alapítványa már keddtől fogadja honlapján az adományokat.

Nem kellett sokat várni az első bőkezű támogatásra: François-Henri Pinault francia üzletember, Salma Hayek férje 100 millió eurót ajánlott fel a katedrális restaurálására – írta a Daily Mail.

Egyelőre még nem lehet pontosan tudni, hogy mekkora károkat okozott a tűz és milyen műkincsek menekültek meg, vagy pusztultak el.

A Figaro legfrissebb értesülései szerint megmenekült a katedrális 15. századi nagy orgonája, amelyet öt évvel ezelőtt újítottak fel, ellenben megsérültek a legendás üvegablakok és rozetták. Félő, hogy elpusztult a város védőszentjeinek, Szent Dénesnek és Szent Genovévának egy-egy ereklyéje, amelyet a leomlott tűtoronyban őriztek. Aggódnak azoknak a nagy, elsősorban 17. századi tablókért, amelyek a katedrális belsejét díszítették.

Ugyanakkor már tegnap este bejelentette Patrick Chauvet, a Notre-Dame rektora, hogy megmenekült IX. Szent Lajos király (1214-1270) köpenye, valamint Jézus Krisztus töviskoszorúja. A véletlen szerencsének köszönhetik megmenekülésüket a 12 apostolt és a négy evangelistát ábrázoló rézből készült szobrok, amelyek a tűtornyot díszítették, ugyanis éppen néhány nappal ezelőtt vették le őket restaurálás céljából.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Levente_Riz_2.jpg

Meghalt Riz Levente, a XVII. kerület polgármestere

44 éves volt. 2006 óta volt polgármester és a Fővárosi Közgyűlés tagja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 19.A főpolgármester azt írta:

"Mély fájdalommal értesültem polgármester barátom, kollégám és képviselőtársam haláláról"

Riz Levente 2006 óta volt a kerület polgármestere, Tarlós, mint egyik legközelebbi munkatársáról azt írta:

"Közös munkánk során tapasztaltam, hogy minden törekvése, minden kerületéért és a fővárosért tett intézkedése Budapest érdekeit szolgálta."

Budapest Főváros Önkormányzata saját halottjának tekinti Riz Leventét.

"Őszinte részvétemet nyilvánítom családjának"- írta Tarlós István.


KÖVESS MINKET:hirdetés
kelvin-maynard-1000x583.jpg

Fejbe lőtték a Kecskemét korábbi játékosát Amszterdamban

Kelvin Maynardot sajtóértesülések szerint a saját kocsijában lőtték agyon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 19.Meggyilkolták Kelvin Maynardot, a korábban Magyarországon játszó holland focistát. A közeli tűzoltók próbálták megmenteni az életét, de a 32 éves labdarúgó belehalt a sérüléseibe - számol be a BBC.

A holland jobbhátvéd 2011-ben fél évet a Kecskemétben játszott, 8 őszi NB I.-es bajnokin lépett pályára.

Maynard Suriname-ban született, Hollandiában nevelkedett. Magyarország után Belgiumban, majd Angliában játszott. Egy súlyos sérülése után egy évet ki kellett hagynia, 2017-től holland alsóbb osztályokban kapott lehetőséget.

A KTE együttérzését fejezte ki a tragédiával kapcsolatban.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
daxing.jpg

Elkészült Kína új, hatalmas mega-repülőtere, amely már tényleg a jövőt idézi

A komplexum Peking déli részén nyitja meg kapuit és valószínűleg a világ legnagyobb és legforgalmasabb reptere lesz. Nem semmi látványt nyújt...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 19.Kína készen áll arra, hogy új mega-repülőteret nyisson Peking déli szegletében, a Kínai Népköztársaság 70. évfordulója előtt - írta meg a CNN.

A kínai állami média szerint a pekingi Daxing Nemzetközi Repülőtér (PKX) első kereskedelmi járatát szeptember 20-án indítja el.

A China Southern légitársaság azt tervezi, hogy egy Airbus A380-at, vagyis a világ legnagyobb utasszállító repülőgépét küldi majd a meghatározó, első útra.

A grandiózus reptér a kínai főváros légiközlekedésének egy új korszakába nyit majd belépést, aminek már nagy szüksége volt egy második globális átjáróra.

A jelenlegi pekingi fővárosi nemzetközi repülőtér (PEK) teljes kapacitással működik, így a légitársaságok számára szinte lehetetlenné vált az új járatok indítása a kívánt időpontokban.

2017-ban több mint 95 millió utazó haladt át a PEK három terminálján - így a világ második olyan repülőtere lett, amely átlépte az utasforgalom mérföldkövét az atlantai Hartsfield-Jackson után.

De Kína várhatóan 2022-re átveszi az Egyesült Államok pozícióját, mint a világ legnagyobb légi utazási piaca.

A 2016-ban elhunyt építész-zseni, Zaha Hadid és kínai partnerei által tervezett sok milliárd dolláros Daxing a jövő számára épül.

A vadonatúj repülőtér négy kifutópályával és 97 futballpálya méretű terminállal büszkélkedhet az első szakasz megnyitásakor, valamint ügyfélszolgálati robotok is emelik a fényét, amelyek az utazók számára repülőtéri információkat biztosítanak majd.

Ha megnyitja kapuit, a Daxingon több mint 100 millió utas, illetve 4 millió tonna szállítmány haladhat majd át évente, ezért nagy eséllyel pályázhat a világ legnagyobb és legforgalmasabb reptere címért.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
polica_car.jpg

Halálra késeltek egy 16 éves amerikai fiút - 50 társa állt körülötte, és csak videóztak

A New York állambeli Oceanside-ban több tucat tini videózta tétlenül, ahogy a 16 éves Khaseen Morris-t megkéselték, aki még aznap este belehalt a sérüléseibe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 19.A BuzzFeed News írta meg, hogy mi történt Khaseen-al. A lapnak a rendőrség azt nyilatkozta, hogy legalább 50 tinédzser volt jelen a verekedésnél, és többen videóra is vették azt, ahogy azt is, hogy a fiú saját vérében fekszik a földön. A bámészkodók közül senki sem sietett a fiú segítségére. Tájékoztatásuk szerint több szemtanú jelentkezett a lehetséges elkövetőt illetően, de még nem gyanúsítottak meg senkit.

Khaseen nővére, Keyanna Morris elmondása alapján, bár csak nemrég költöztek a környékre, mindenki szerette a srácot és ő is jóban volt mindenkivel. Állítása szerint az öccse az első új iskolai napja után fülig érő szájjal újságolta otthon, hogy még sosem volt ennyire boldog.

A vita a rendőrség tájékoztatása szerint egy lány miatt alakult ki, akit Khaseen hazakísért egy buli után. A lány exe féltékeny lett, Keyanna szerint többször megfenyegette az öccsét és azt mondta meg akarja verni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x