hirdetés
ND.jpg

„Ezer év történelem ment füstbe” – sokkolta a párizsiakat és a turistákat a Notre-Dame égése

Nem hittek a szemüknek a párizsiak és a turisták, amikor hétfőn a kora esti órákban lángolni kezdett Európa egyik legcsodálatosabb székesegyháza.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 16.


hirdetés

Voltak, akiket valósággal sokkolt a látvány. „Ezer év történelem ment füstbe” – mondta egy asszony, aki Victor Hugo regényét is felidézte. „Óriási, elviselhetetlen tragédia, hogy ez történt egy katedrálissal, amely a mindenki számára a szentség csúcsa, függetlenül attól, hogy katolikus vagy sem” – mondta egy idősebb férfi. „Szomorú nap ez Franciaországnak és az egész világnak” – mondta egy brit turista házaspár, együttérzéséről biztosítva a várost és lakóit. Egy fiatalember arról beszélt, hogy a Notre-Dame Párizs szimbóluma az Eiffel-toronnyal együtt, éppen ezért különösen sokkoló a lángok látványa, utalva arra, hogy vannak, akik a tűz rendkívüli színeiben jönnek gyönyörködni. Voltak, akik szenténekekkel fejezték ki megrendülésüket – derül ki a

a Huffington Post

videójából.

Síró és imádkozó tömeg virrasztott a székesegyház előtt egész éjszaka. Egy 25 éves művészettörténész azonnal a helyszínre sietett, amint meghallotta a hírt. „Nagyon fáj, ezt nem lehet helyrehozni.

A legjobban az állványozásokon kitörő tűztől lehet tartani, ezt mindenki tudja. Valószínűleg itt is ez történt” – mondta reszketve, zokogva a a Figaro

hirdetés

„Remélem, nem merénylet volt” – jegyezte meg egy hölgy. „Hihetetlen, alig egy órával korábban jártunk itt – sóhajtott fel egy grenoble-i turista – szomorú, több, mint szomorú. Ez az épület annyi mindennek ellenállt, még háborúknak is. Örökségünk egy része eltűnik. Franciaország elvesztette egyik ékkövét.” Egy hívő ember „jelet” látott abban, hogy ez a tragédia éppen a Szenthét első napján következett be, és másokban is megfordult a gondolat, hogy miért éppen a Notre-Dame, de több nem hívő fiatal is úgy élte meg, mintha „az ő részük lángolna”, mintha valami „rendíthetetlen” pusztulna el.

„Megszakad a szívünk, úgy is, mint New York-iaknak – mondta a 62 éves Jeanne, aki azért érkezett Párizsba, hogy megnézze a maratoni versenyen induló unokaöccsét – ha örökségre gondolunk, még rosszabb, mint amit mi átéltünk 2001. szeptember 11-én”.

Este 21 óra tájban attól is lehetett tartani, hogy, mint az Ikertornyok, a Notre-Dame tornyai is összeomlanak, és lezuhannak a 200 tonnás harangok, amelyek, mint valaki megemlítette, 75 évvel ezelőtt kihirdették Párizs felszabadulását. Ez azonban szerencsére nem történt meg. Egy férfi felidézte, hogy 1987-ben orvostanhallgatóként néhány diáktársával felmásztak és megkondították a harangokat, így akartak hangot adni egyetemi reformköveteléseiknek.

Voltak persze ezúttal is, akiket elkapott a szelfiláz, hogy megörökítsék: jelen voltak ebben „a történelmi pillanatban.”

Emanuel Macron francia köztársasági elnök, Édouard Philippe miniszterelnök és Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere már hétfőn éjfél előtt bejelentette, hogy országos adakozást hirdetnek a Notre-Dame újjáépítésére. A francia kulturális örökség alapítványa már keddtől fogadja honlapján az adományokat.

Nem kellett sokat várni az első bőkezű támogatásra: François-Henri Pinault francia üzletember, Salma Hayek férje 100 millió eurót ajánlott fel a katedrális restaurálására – írta a Daily Mail.

Egyelőre még nem lehet pontosan tudni, hogy mekkora károkat okozott a tűz és milyen műkincsek menekültek meg, vagy pusztultak el.

A Figaro legfrissebb értesülései szerint megmenekült a katedrális 15. századi nagy orgonája, amelyet öt évvel ezelőtt újítottak fel, ellenben megsérültek a legendás üvegablakok és rozetták. Félő, hogy elpusztult a város védőszentjeinek, Szent Dénesnek és Szent Genovévának egy-egy ereklyéje, amelyet a leomlott tűtoronyban őriztek. Aggódnak azoknak a nagy, elsősorban 17. századi tablókért, amelyek a katedrális belsejét díszítették.

Ugyanakkor már tegnap este bejelentette Patrick Chauvet, a Notre-Dame rektora, hogy megmenekült IX. Szent Lajos király (1214-1270) köpenye, valamint Jézus Krisztus töviskoszorúja. A véletlen szerencsének köszönhetik megmenekülésüket a 12 apostolt és a négy evangelistát ábrázoló rézből készült szobrok, amelyek a tűtornyot díszítették, ugyanis éppen néhány nappal ezelőtt vették le őket restaurálás céljából.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
hajdusamson-google.jpg

Több mint 100 agyonvert kutyát találtak Hajdúsámson külterületén

Az állatok tetemeit két gödörben találták meg.
Címkép: Google Street View - szmo.hu
2020. február 17.


hirdetés

Száznál is több kutya tetemét találták meg Hajdúsámson külterületén - számolt be a debreciner.hu. A portál munkatársai nemrég szereztek tudomást a Hajdúsámson melletti erdős részen található gödörről, ahol rengeteg kutyatetem van, és, hogy a kutyák nem természetes halált követően kerültek ide. Ezután szakemberekkel mentek ki a helyszínre.

Az Országos Állatvédőrség Alapítvány munkatársaival, a Speciális Állatmentő Egység tagjaival és egy állatorvossal érkeztek meg a gödörhöz, ahol

szinte mindenhol koponyákat és más csontokat találtak szétszórva.

Ezek vezették el őket egy másik gödörhöz, amelyet már betemettek.

"Állati csontok, elégetett, bezsákolt oszló állatok, alig pár napos elföldelt tetemek a gödör tetején. Az erdő körben tele koponyákkal és csontokkal, még legalább két ilyen már teljesen betemetett gödör volt a környéken, csak elég volt ásóval megbontani a tetejét és peregtek a csontok a földdel együtt az ásóról" - olvasható az Állatvédőrség Facebook-oldalán.

hirdetés

Később aztán értesítették a rendőrséget is.

A nyitott gödörben talált állatokon vérfoltokat találtak, így

először azt hitték, hogy a kutyákat lelőtték, de a friss tetemek vizsgálata során kiderült, hogy olyan erővel vághatták fejbe az állatokat, amitől elpusztultak.

Az állatvédők a tetemek körül bálamadzagot és fojtóra hurkolt póráz jellegű anyagdarabot is találtak. De olyan zsákban lévő tetemek is előkerültek a gödörből, közöttük voltak kölyökkutyák is. A kutyatetemeken kívül pedig macskákat is találtak.

A lap arról is ír, hogy a hatóságok szerint önkormányzati területről van szó, de a gödrök létezéséről elvileg senki sem tudott.

"Az állatvédő szerint több mint 100 tetem lehet a két gödörben, de mivel az erdő tele volt csontokkal, koponyákkal, feltételezhető az is, hogy jóval több gödör van a környéken, így a tényleges számot még csak hozzávetőlegesen se lehet megbecsülni"

- írja a lap.

A debreciner.hu az üggyel kapcsolatban kereste a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot és a Hajdúsámsoni önkormányzatot is, de kérdéseikre egyelőre nem kaptak választ.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
maszkok.jpg

A macskák is maszkban járnak a koronavírus miatt Kínában

Egyesek saját gyártású maszkokkal óvják a házi kedvenceiket is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 17.


hirdetés

A koronavírus mostanra több, mint 60.000 megbetegedéssel és 1000 halálos áldozattal járó világjárványnak számít, ami miatt Kínában szinte már sehol sem kapni orvosi védőmaszkot – írja a Futurism.

Néhányan azonban így sem feledkeztek meg a házi kedvenceik védelméről, és egyre újabb fotók és videók látnak napvilágot átalakított arcmaszkokat viselő macskákról.

A maszkok az állatok egész fejét eltakarják, kivéve a szemeknek kivágott két apró lyukat. Sokan a házi kedvenceiket is csak így merik utcára vinni.

hirdetés

Bár a Futurism nem talált bizonyítékot arra, hogy a maszkos macskák tényleg mindennapinak számítanának Kínában, felmerül a kérdés, vajon valóban átadhatjuk-e nekik a vírust, és ők képesek lehetnek-e megfertőzni másokat.

Az Oregoni Állatorvosi Szövetség szerint nincs rá bizonyíték, hogy háziállatok is megfertőződhetnek a COVID-19 vírussal, egy amerikai állatorvosi egyetem pedig alátámasztotta, a koronavírusok általában fajspecifikusak, és csak nagyon ritka esetekben terjednek át más fajokra.

De bármennyire valószínűtlen is, megvan az esélye, hogy a COVID-19 egy genetikai mutáció révén állatokat is képes legyen megfertőzni, amit az is igazol, hogy feltételezések szerint az ember eredetileg is állatokon keresztül került kapcsolatba a vírussal.

A kínai kormány arra inti a lakosságot, hogy mindenképpen legyenek elővigyázatosan, akár emberrel, akár más emlőssel érintkeznek a járvány idején.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus-holland-hajo-kambodzsa.jpg

Koronavírus: karanténba kerül az óceánjáróról hazatért két magyar

A magyar pár szombaton érkezett haza repülővel Budapestre.
MTI - szmo.hu
2020. február 17.


hirdetés

Karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfő este az MTI-vel.

A két magyar február 1-14. között tartózkodott az MS Westerdam hajón. Az óceánjáró a múlt héten kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva - írták.

Mivel a hajó egyik utasánál, egy 83 éves amerikai állampolgárnál időközben koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, a fertőzés terjedési módjából adódóan nem zárható ki, hogy a magyarok is a betegség lappangási szakában vannak - olvasható a közleményben.

A magyar pár szombaton érkezett haza repülővel Budapestre. "A magyar lakosság lehető legmagasabb szintű járványügyi biztonsága érdekében" karanténba kell őket helyezni

hirdetés

- közölte a népegészségügyi központ.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

A világ leggazdagabb embere 3000 milliárd forintot ajánl fel klímavédelmi célokra

Jeff Bezos az Amazon alapítója és a Washington Post tulajdonosa.
MTI, Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. február 18.


hirdetés

Tízmilliárd dollárt, vagyis körülbelül háromezer milliárd forintot ajánl fel klímavédelmi célokra a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos.

Az üzletember az Amazon internetes áruház alapítója és a The Washington Post című amerikai napilap tulajdonosa.

Az Instagram-oldalán hétfőn tett bejelentésében Bezos azt írta, hogy többekkel együtt szeretné "a pusztító hatású klímaváltozás elleni küzdelem új útjait feltárni".

Ennek érdekében a Bezos Föld Alapítvány (Bezos Earth Foundation) már az idén nyártól megkezdi tudósok, aktivisták és nem kormányzati szervezetek klímavédelmi munkájának finanszírozását adományokkal és ösztöndíjakkal.

"A klímaváltozás a Földünket fenyegető legnagyobb veszély" - írta Jeff Bezos. Hangsúlyozta azt is, hogy a bolygó megmenthető, de ehhez "a nagyvállalatok, a kis cégek, a nemzetállamok, a globális szervezetek és az egyének közös akciója szükséges".

hirdetés

Az 56 éves üzletembert - akinek vagyonát a Forbes magazin több mint 130 milliárd dollárra becsüli - korábban a saját vállalkozásainak a munkatársai is cselekvésre sürgették a környezet védelme érdekében, és szemére hányták, hogy finanszírozza az évente egymilliárd dollárba kerülő Blue Origin nevű űrprogramot, amelynek hatalmas a karbonlábnyoma.

Idén januárban több száz Amazon-alkalmazott írta alá azt a levelet, amely erőteljesen bírálta a céget, mert nem tesz eleget a környezet védelméért, a globális felmelegedés csökkentéséért, noha tavaly szeptemberben Bezos azt ígérte, hogy 2040-ig eljut a nulla karbonkibocsátásig, és 2030-ra 100 százalékig átáll a megújuló energiákra.

Bezos bejelentése után elemzők meg is jegyezték: éppen az Amazon számára jelent nagy kihívást az ígéret, hiszen az internetes óriásvállalat évente mintegy tízmillió csomagot szállít ki autóval, dízellel működő mikrobusszal és részben drónnal, tehát nagy a szénlábnyoma.

A szénlábnyom, vagy más néven karbonlábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik fokmérője. Segítségével számszerűsítik, hogy az emberiség - életmódjával vagy munkája révén - mennyiben járul hozzá a globális felmelegedéshez.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!