b64d79a0bce89ad1b3e71d3044180cec
Ezen a matekpéldán pörög most mindenki - te meg tudod fejteni?
Elég egyszerű, mégis számtalan megoldás érkezett már rá. Te tudod a helyes választ?
Business Insider, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2018. február 21.


A Business Insider hozta el a legújabb, internetet megosztó, rejtélyes feladványt, amire már több száz megoldás érkezett a Mumsnet elnevezésű, szülőket tömörítő közösségi oldalon:

Egy férfi vett egy lovat 60 dollárért, majd ugyanazt a lovat eladta 70 dollárért. Nem sokkal később azonban ismét szüksége volt a lóra, ezért visszavásárolta 80 dollárért, de végül mégiscsak eladta, 90 dollárért.A végére mennyit bukott vagy keresett a férfi az üzleteken? Vagy éppen kijött nullára?

Emlékezzünk most egykori matektanárunkra egy percig, vegyünk egy nagy levegőt és gondoljuk végig a feladatot! Van ez a bizonytalan kereskedő, aki nem tud elszakadni a lovától, és a 60-ért vett állatot végül 90-ért adja el, miközben összevissza seftel vele és egy másik döntésképtelennel.

Nyert vagy vesztett az üzleten?

Figyelem, megoldás: nyert, mert -60 + 70 – 80 + 90 = 20.

Még megosztóbb volt az a példa, ami január végén terjedt el, egy ötödik osztályos, kínai gyerekeknek szánt matekdolgozatból.

Ha egy hajó 26 bárányt, és 10 kecskét szállít, akkor hány éves a kapitány? - kérdezi a könyv szerzője. A legjobb válasz ez lett:

„Az állatok átlagsúlyát figyelembe véve a 26 bárány és a 10 kecske összesen 7700 kiló súlyú. Kínában 5000 kiló súlyú rakomány szállításához legalább öt éve kell hajós jogosítvánnyal rendelkezni, amit az ember 23 éves korában szerezhet meg leghamarabb, vagyis a kapitány minimum 28 éves.

Miután a feladvány bejárta az egész internetet, megszólalt a dolgozatot írató iskola vezetése is, akik közölték: a feladatnak nincs egyetlen helyes megoldása, elgondolkodtató kérdésnek szánták.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x