"Ezeknél a pékeknél, ha bemész, iszonyú jó illat van" – Tilla a Kenyérlelke fesztiválról
Tilla szerint fontos, hogy miből készül a kenyér, és a Kenyérlelke az a fesztivál, ahol a hagyomány a legkorszerűbb módon találkozik a modern világgal.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2018. augusztus 17.


– Mire számíthatnak azok, akik augusztus 20-án ellátogatnak a MOM Kultirális Központba?

– Negyedik alkalommal rendezzük meg a versennyel egybekötött fesztivált a hagyományosan készült kovászos kenyerek szerelmeseinek. Csak olyanok indulhatnak, akik mindenféle adalékszerektől mentes kenyeret tudnak sütni. Nyilván nem véletlenül van pont augusztus 20-án, hisz ez az új kenyér ünnepe.

Azt próbáljuk világgá kürtölni, hogy nem mindegy, miből készül az a kenyér.

Nálunk egészséges, hagyományos technikával készült kenyerek vannak amelyek lisztből, sóból, vízből készülnek, természetesen kovásszal. Aki jártas a gasztronómiában, az tudja, hogy a fesztivált alapító pékségek a szakma csúcsai, tehát ez tulajdonképpen egy gasztronómiai csúcstalálkozó, viszont teljesen ingyenes, tehát a csúcsgasztronómiában másutt tapasztalható elitista jellegét mi próbáljuk elkerülni.

– A kezdetektől részt veszel a szervezésben, vagy belecsöppentél és megtetszett?

– Az első fesztiválra felkértek műsorvezetőnek. Akkor még sokkal kisebb helyen voltunk. A fesztivál alapító-ötletgazdája, Vajda József, a Pékműhely vezetője hívott meg. Józseffel egy Propaganda-forgatáson barátkoztunk össze. Utána nekem is megtetszett a rendezvény, bár én nem vagyok pék, nem sütök kenyeret, hanem a kommunikációban segítek nekik.

Ugyanakkor ez egy kulturális kérdés, ami engem mindig is érdekelt: Mi az, amit alakítani tudunk a környezetünkön, az emberek gondolkozásán? Ezeknél a pékeknél, ha bemész, iszonyú jó illat van. Hoppá, ez nem az a nagyipari termelés, amit másutt látsz. Nem olyan tucatpékség, amikkel tele van a város, hogy hozzák zsákban vagy fagyasztva az árut. Sokszor ott sütik, vagy ha nem is ott, de saját műhelyben. Igyekeznek magyar alapanyagot használni, magyar munkaerőt. Ez nem egy túlbuzgó, hazafias szöveg, de mindaz, amit magunknak csinálunk, amit látunk az elejétől a végéig, az jobb lesz, mert magunknak nem akarunk rosszat.

– Milyen program lesz?

– Már reggeltől vannak programok. Folyamatosan játszanak zenekarok, sztárfellépő a Besh o droM, de lesz Vadszamarak, Creme de la Pop, Romengo, The Tree Band és Bárterápi is.

Két versenykategória lesz, a profik és az otthon sütők verseny,e komoly nemzetközi zsűri előtt. Másodszor jön el például egy híres párizsi pékiskola tanára zsűrizni, vagy Mike Zakowsky, aki a világ egyik legjobb pékje. Ők is csak azért jönnek, mert látják a minőséget.

Egyébként szerintem ez az a fesztivál, ahol a hagyomány a lehető legkorszerűbb módon találkozik a modern világgal. Ezt a fesztivált nem lehet beskatulyázni, hogy ez valami pesti szütyős értelmiségi, vagy budai úri fesztivál.

Nagyon sokféle ember van, jó kis családi rendezvény. A gyerekeknek a Miele jóvoltából lesz kézműves foglalkozás, tudnak kis kakaóscsigát, kalácsot csinálni. Nagy játszótér van. A MOM kertje nagyon jó kis helyszín. Meg lehet kóstolni ingyen a versenyzők termékeit. A fizetős büfét pedig a legjobb éttermek hozzák. Ki pacalt csinál, ki pörköltet, minden kicsit a kenyérhez illeszkedik.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x