hirdetés
posta-.jpg

Ezekben is elsők voltunk: a benzines postás járműtől a női postamesterekig

A Magyar Királyi Posta sok mindenben utat mutatott a világnak, a régi postások pedig igazi kreatív elmék és sokszor hősök voltak.
Söptei Zsuzsanna írása - szmo.hu
2016. december 18.


hirdetés

Az internet előtti világban Karácsony és Szilveszter idején szinte minden postaláda megtelt, és akinek volt, annak folyamatosan csengett a telefonja. Családtagok, barátok küldték el jókívánságaikat egymásnak, és sokszor ilyenkor jelezték, hogy bár nem sikerült találkozniuk, de azért gondolnak a másikra.

A magyar posta feladatai az ünnep közeledtével alaposan megnövekedtek. Hogy mi mindennel foglalkoztak, milyen körülmények között dolgoztak, milyen újítások kötődnek hozzájuk, vagy milyen különleges sztorik maradtak fenn az utókornak, ennek néztünk utána Budapesten, a Benczúr utcában található Postamúzeumban.postamuzeum_okolicsanyi-16

A VI. kerületi gyönyörű épület már 1931 óta a postásokat szolgálja művelődési intézményként. A második emeleten látható állandó kiállítás mellett időszaki bemutatókat is tartanak.

Az itt kiállított emlékek elsősorban azt mutatják be, hogy a Magyar Királyi Posta miben volt első, milyen újítások kötődnek hozzá. És a tárlaton végigsétálva bizony lehet megdöbbenni, mert tényleg elképesztő mennyiségű kreativitás szorult a postások több nemzedékébe.postamuzeum_okolicsanyi-21

Elsők között

hirdetés

1.

A világon elsőként nálunk volt benzin üzemű motorral hajtott postás gépjármű, mely a korábban használt triciklit váltotta fel. Az 1900-ban kiírt pályázaton Csonka János terveit fogadták el. A triciklit minden megállásnál le kellett állítani, majd induláskor berúgni. Ezekkel a járművekkel a postai küldeményeket gyűjtötték be.

1905-ben Magyarország volt az első, ahol már autó szállított posta küldeményt. Ezt a járművet szintén Csonka tervezte.postamuz_10postamuzeum_okolicsanyi-4

2.

Búsfy Korlát egykori postatiszt 1882-ben állt elő ötletével, a biztonságos begyűjtős levélszekrénnyel, de végül nem ez terjedt el a gyakorlatban.

Egy másik újítás volt az alul nyíló biztonsági levélszekrény, melyhez először bőrből, majd vászonból készített zsákot illesztettek, és ebbe hullottak a levelek úgy, hogy ahhoz más nem férhetett. Az eljárás olcsó és gyors volt.postamuzeum_okolicsanyi-6

3.

A magyar posta Európában is elsők között teremtette meg a nők munkába állásának lehetőségét, ezzel biztosítva nekik az önálló egzisztenciát és megélhetést. 1872-től már a nők saját jogon is lehettek postamesterek. Korábban ezt a pozíciót csak a családtagtól megörökölve tölthették be. A postamesterek a postai szolgáltatásokat vállalkozásban végezték.postamuzeum_okolicsanyi-3

4.

1881-ben Európában negyedikként nálunk épült telefonközpont, 54 előfizetővel Puskás Tivadarnak és testvérének, Ferencnek köszönhetően. A telefon gyorsan népszerű lett, bár vihar idején nem működött, de mégis egyre többen fizették ki az évi 180 forintos díjat.

Itt csak nők dolgoztak, kiválasztásuk komoly feltételekhez volt szabva. Legalább két nyelven kellett beszélniük, és úri családtól hozott ajánlólevél kellett az alkalmazáshoz. Fontos volt, hogy erős hangjuk legyen és bírják a napi 10-12 órás munkaidőt, melyet az elején végig állva végeztek. Ráadásul fejből kellett tudniuk minden számot, amely a kapcsoláshoz szükséges volt.postamuzeum_okolicsanyi-11

5.

Az osztrákokkal azonos időben, 1869. október 1-én jelent meg hazánkban is a levelezőlap, egy új küldeménytípus. A postai szabályzat tiltotta a nyitott levelet. A levélszekrény bevezetése után, és a posta iránti bizalom megerősödésével azonban egyre többen választották a jóval olcsóbb lapot. Kezdetben csak írtak rá, majd később képek is kerültek rá, ebből alakult ki a képeslap.postamuz_01

6.

A magyar postások több „kisebb” találmánya is segítette a postai munka egyszerűbbé, biztonságosabbá tételét. Ezekből többet az európai posták is tőlünk vettek át. Az 1880-as évek elején Árkay Sándor ötlete volt az amerikai lakat. Ezzel lehetett biztonságosan lezárni a pénzes postazsákokat, melyek felváltották a korábbi nehéz ládákat. A lakatot több, mint száz évig használták és sok külföldi posta is átvette.

Egy másik postás, Kóczi János találta ki a kötegelőt, amellyel a lapokat, leveleket villámgyorsan tudták összefogni.postamuz_11

7.

A magyar postamérnökök számos ötlettel tökéletesítették a távíró, a távbeszélő és a rádió berendezések működését. Hogy kik voltak ők, és mi minden fűződik a nevükhöz, azt a kiállítás vége felé egy gazdagon berendezett teremben tudhatod meg.

Magyarországon épült fel 1933-ban a világ akkori legmagasabb műszaki építménye, a Lakihegyi rádióállomás szivarantennája. Ennek makettjét a kiállításon megnézheted. Érdekességként pedig elolvashatod az 1925-ben indult magyar rádió egyik műsortervét. De megtudhatod, hogy milyen feladata volt a későbbi Nobel-díjas dr. Békésy Györgynek a magyar rádiózás fejlesztésében.postamuz_15

Legyél te is postás

A kiállításon sok minden kipróbálható. Lehet kézi kapcsolásos telefonközpontost játszani, vagy csőpostán küldeményt küldeni. A távírók és telexgépek működése is kipróbálható. Az ördöglakathoz hasonló levélköteg-készítőt is szabad tekergetni. A kicsik még az 1956-ban indult meseszolgálat 15 régi kedvencét is meghallgathatják.postamuzeum_okolicsanyi-9postamuzeum_okolicsanyi-10

Postaszolgálat az 1. világháborúban

Az időszaki kiállításon az első világháború postásainak munkáját mutatják be. De megismerheted a korabeli különleges levelezőlapokat, a távírók felszerelését, vagy a dolgozók egyenruháját. Sok szívszorító dokumentum idézi meg a hadba vonultak és a hátországban élők, az otthon aggódók mindennapjait.

Néhány elképesztő adat: 1917-ben évente 463 millió levelet postáztak, a csomagok száma pedig körülbelül 4 millió volt. Volt olyan, hogy kisebb ház méretben gyűlt össze csomag, melyeket az otthoniak küldtek a fronton lévőknek. A hatalmas mennyiséget képtelenség volt azonnal elszállítani, ezért ezek a küldemények sokszor elég nagy késéssel érkeztek meg.postamuz_07

A katonáknak bizony gyakran kellett kreatívnak lenniük. Ezt bizonyítják az épen megmaradt olajfa vagy nyírfa kérgéből készített képeslapok. Előfordult, hogy citromlével írtak, és csak az otthoniak hőkezelése után lett olvasható a levél, így játszva ki a cenzúrát.

A sokáig távollévők a tábori fényképésszel készíttetek portét magukról, és annak hátoldalára írtak üzenetet a szeretteiknek, akik legalább így fotón láthatták a harcmezőn szolgáló férjüket, testvérüket, fiúkat.

A tábori posta a katonák számára ingyenes volt, míg a családtagok 1 fillért fizettek a tábori postai levelezőlapért, ami portómentes volt.

A posta pénzt, pontosabban utalványt is kézbesített. A zsoldot a katonák hazaküldhették, de szabály volt, hogy csak annyi összeg mehetett, amennyit igazoltan megkerestek.

A teremben korabeli postai berendezések is láthatók.

A postások élete nem volt könnyű, nem véletlenül kaptak számos kitüntetést. Sokan közülük életüket vesztették a harcokban, hiszen ők is a fronttal együtt mozogtak.postamuz_02postamuz_03postamuz_04

A tárlaton még sok-sok érdekes technikai dolgot és szívszorító történetet is megismerhetsz.

A Borzalmak tiport országútján című kiállítás 2017. március végéig látható.

Bővebb információk a Postamúzeumról ITT.postamuz_16postamuz_17

A magyar posta gazdag történetét, dokumentumait, tárgyait az ország több pontján található tematikus kiállításokon ismerheted meg. Ezeket is érdemes felkeresni, mert sok olyan értéket rejt, melyekről ma már egyre kevesebbet látni, hallani. Ígérjük, később mi is folytatjuk sorozatunkat.

Fotók: Okolicsányi Zoltán, Postamúzeum

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
okmok-vulkán.jpg

Kitört egy hatalmas vulkán Alaszkában, felgyorsult a római köztársaság bukása

A Julius Caesar halála körüli évek írott forrásai szokatlanul hideg időjárásról, rossz termésről, éhínségről, betegségekről, békétlenségről számolnak be a Földközi-tenger partjainál. Ekkortájt két kitörés is volt, a klímamodellek szerint a nyár és az ősz akár átlagosan hét Celsius-fokkal is hűvösebb lehetett még Európában is.
MTI, fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. június 23.


hirdetés

Gyorsíthatta a római köztársaság és a Ptolemaioszok egyiptomi uralmának bukását az alaszkai Okmok vulkán kitörése i. e. 43-ban egy új nemzetközi kutatás szerint.

A Julius Caesar római államférfi i. e. 44-ben történt halála körüli évek írott forrásai szokatlanul hideg időjárásról, rossz termésről, éhínségről, betegségekről, békétlenségről számolnak be a Földközi-tenger partjainál. Ezek a tényezők vezettek végül a római köztársaság és a ptolemaioszi Egyiptom bukásához.

A történészek régóta sejtették, hogy a természeti jelenségek vulkánkitörés számlájára írhatók, de nem tudták megállapítani, hol, mikor és milyen erővel törhetett ki a tűzhányó.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői északi-sarkköri magmintákban talált tefra, vagyis vulkánok által kilövellt szilárd törmelékanyag elemzésével jutottak el oda, hogy az alaszkai Okmok vulkán i. e. 43-as, kalderát kialakító erupciója összefügghet a Mediterráneum eddig megmagyarázhatatlanul szélsőséges időjárásával.

- Lenyűgöző dolog, amikor bizonyítékot találunk arra, hogy egy tűzhányó a világ másik felén kitör, ezzel hozzájárul a római köztársaság és a hellenisztikus egyiptomi állam bukásához és a római birodalom felemelkedéséhez - mondta el a ScienceDaily.com-nak Joe McDonnell, a renói Sivatagkutató Intézet (DRI) tudósa, a kutatás vezetője.

hirdetés

A felfedezés tavaly történt a DRI jégminta-laboratóriumában, ahol McConnell és a svájci Michael Sigl egy mintában szokatlanul jó állapotban fennmaradt tefrára bukkantak. Ezután új vizsgálatokat végeztek grönlandi és oroszországi fúrások mintáin, melyeket még az 1990-es években gyűjtöttek és amerikai, dán és német intézetekben őriztek. Korábbi mérések eredményeit is figyelembe véve világosan kirajzolódott két kitörés, az egyik i. e. 45-ből, amelyik erőteljes, de rövid volt, és egy másik, sokkal hatalmasabb és elhúzódóbb esemény i. e. 43-ból, amelynek következményei több mint két további éven át nyomot hagytak a jégmintákban.

A második kitörést tovább vizsgálták a jégben talált tefra geokémiai elemzésével és megállapították, hogy a minták megegyeznek az Okmok alaszkai vulkán kitörésének apró szilánkjaival. Ez volt az elmúlt 2500 év egyik legpusztítóbb erupciója.

Ezután brit, svájci, ír, német, dán, alaszkai és connecticuti történészek és természettudósok az egész világról összegyűjtötték a különböző tudományágak bizonyítékait: többek között fák évgyűrűinek az éghajlatról tanúskodó adatait és barlangok kőzetrétegeinek mintáit.

Számítógépes szimulációval vizsgálták a vulkáni tevékenység idő- és térbeli hatásait az adott időszakban, hogy jobban megértsék, hogy befolyásolta az esemény az éghajlatot és a történelmet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
balassi-sztergom.jpg

Iszákos erőszakoló vagy nagy reneszánsz költő? Balassi Bálint ad okot bőven mindkét jelzőre

A magyar nyelvű irodalom első klasszikusa, Balassi Bálint, a XVI. század hírhedt „rocksztárja” is volt egyben. Kortársai inkább a tivornyáiról ismerték, mintsem a romantikus költeményeiről.
Tóth Noémi írása - szmo.hu
2020. június 30.


hirdetés

Bár Balassi Bálint (1554-1594) irodalmi érdemei elvitathatatlanok – hiszen ő volt az első tehetséges magyarul verselő költő, aki ráadásul elsőként rendezte ciklusokba a munkásságát –, de ez legfeljebb csak kicsit menti fel a többi, életét legalább ennyire meghatározó tette alól.

Az egész Felvidéket uraló főúr, Balassi János báró fiaként gyakorlatilag bármit megtehetett, és meg is tett. Családjának szerencséje volt, hiszen a törökök pont nem az ő birtokaikat foglalták el azokban a vészterhes időkben. Balassi a tipikus elkényeztetett, gazdag gyerekek életét élte Zólyom városában. Hiába a kitűnő neveltetés, csak az szórakoztatta igazán, ha ittasan embereket fosztogathatott, zaklathatott vagy éppen erőszakolhatott.

1583-ban olyan irományt rittyentett a zólyomi bírónak, miután beperelték, mert nyilvánosan ki akart rabolni és meg akart rontani egy polgárasszonyt, hogy a fal adta a másikat. Néhány idézet önmagáért beszél belőle:

„Írták azt énmagam felől, hogy én néminemű asszonyállatot szabad utában nemcsak megfertőztettem, hanem még ugyan megfosztottam volna. Erre azt felelem, hogy hazudtak tisztességemben praktikáló ároló kurvájok és beste kurvafiajok. … Írták azt is, hogy feleségek, sem gyermekek tőlünk békével nem maradhatnak, de ez eborcák bár ne többet nevezzenek, hanem csak egyet, mely asszonyembert avagy leánt igyekeztem én itt megszégyeníteni. Ha feleségek jámbor, miért féltik, ha tudják, hogy aranyat rozsda nem fog. Ha pedig nem az, miért őrzik, holott tudják, hogy az Philelphus gyűreje nélkül meg nem oltalmazhatják.”

hirdetés

Az említett hölgyet végül a szolgája mentette meg a részeg nemestől úgy, hogy ráfogta a fegyverét.

A költő élete jelentős részében rajongott valakiért, de igazi szerelmet egyedül Losonczi Anna iránt érzett, akivel egri szolgálata alatt ismerkedett meg, az ottani kapitány lányaként.

Sokéves viszonyuk szépséghibája, hogy a műveiben Júliának keresztelt asszony, egy tehetős főúr felesége volt, ráadásul szerelmüket kettévágta közben a költő érdekházassága is. És ha ez még nem lenne elég kacifántos, Balassi két duhajkodás között nem mást vett nőül 1584-ben, mint Dobó István lányát, azaz a saját unokatestvérét, Krisztinát. A kurafi úgy gondolta, vele együtt a sárospataki vár is hozományként jár, de az ottaniak kikergették onnan.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
oshullo-tojas-fosszilia.jpg

Közel 10 év után derült ki, pontosan mi az a hatalmas fosszília, amit az Antarktiszon találtak

Egy focilabda méretű kőnek tűnik, de a tudósok szerint egy őshüllő hatalmas, megkövesedett tojásáról van szó.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 26.


hirdetés

Egy óriási, rejtélyes őskövületet találtak chilei kutatók még 2011-ben az Antarktiszon, de csak mostanra sikerült kideríteni, hogy pontosan mi is ez - írja a Science Alert a Nature szaklapban publikált tanulmány alapján.

A focilabda méretű fosszília egy megkövesedett lágy héjú tojás, amit még nagyjából 68 millió évvel ezelőtt rakott le egy állat. A tudósok szerint egy már kihalt tengeri hüllő tojása lehet.

A szakemberek azért nem jöttek rá sokáig, hogy a jókora ősmaradvány igazából egy tojás, mert nagyon ritka, hogy ilyen jó állapotban fennmaradjon egy lágy héjú tojás, ráadásul a mérete is átlagon felüli.

Lucas Legendre, az erről szóló tanulmány vezető kutatója azt mondta,

hirdetés

még soha nem fedeztek fel ekkora méretű lágy héjú tojást, a tudósok nem is tudták, hogy ilyen nagyra is meg tudnak nőni ezek a tojások. Ennél nagyobbat csak a már szintén kihalt elefántmadár rakott, amelyet a világ valaha élt legnagyobb madaraként tartanak számon.

Giant Egg Discovered In Antarctica Belonged To Marine Reptile

giantegg #mosasaur #reptile A large #fossil discovered in Antarctica by Chilean researchers in 2011 has been found to be a giant, soft-shell #egg from 66 mi...

Azt azonban még nem sikerült kideríteniük, hogy pontosan milyen állat rakhatta le ezt az óriási tojást. Ezt az is nehezíti, hogy a belsejében nem találtak csontvázat, amely alapján szűkíthetnék a kört.

Lapozz az óriáshüllő képéért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
level.jpg

Egy második világháborús palackba zárt levelet találtak, melyet két férfi írt az utókornak

Az üzenet alapján megpróbálják most megkeresni a hozzátartozókat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 10.


hirdetés

Egy második világháborús palackba zárt levelet találtak egy lengyel vasútállomás falába rejtve. Az üzenetre az épület felújításakor bukkantak rá. A kis települést eddig szinte alig ismerték, ám a különös lelet óta hirtelen híressé vált.

Mint kiderült, az elrejtett levelet 1941-ben írta két lengyel férfi. Az akkor 39 és 41 éves férfiak egy náci táborban dolgoztak kényszermunkásként. A levélben az általuk átélt szörnyűségekre akarták felhívni a világ figyelmét.

Egy történész szerint 1940-41-ben sokakat vittek el táborokba és a levél írói bizonyára tanúi lehettek a borzalmaknak. A városka állomásán tranzitállomás működött, ahonnan koncentrációs táborokba szállították az embereket.

Az üzenetet írók későbbi sorsáról semmit nem lehet tudni. A hatóságok most megpróbálják felkutatni hozzátartozóikat.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!