hirdetés
 
 
etterem_ck
Ezek voltak Budapest legendás éttermei a 20. században
Minden évtizednek megvolt a kedvenc találkozóhelye a fővárosban.
Forrás: Ilyen is volt Budapest - szmo.hu
2014. március 15.


hirdetés

Budapest életében mindig fontos szerepet játszott a vendéglátás. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a számos dinasztia, akik már a múlt század elején is biztosították az úri és kevésbé úri közönség számára a legfinomabb falatokat.

Ahogy változtak az idők, természetesen változtak az étkezési és szórakozási szokások is, így a legtöbb étterem sokszor átalakult, amíg elnyerte mai arculatát vagy eltűnt a történelem süllyesztőjében. Ezekből mutatunk most meg párat, természetesen kiegészítve a korhoz kapcsolódó információkkal és egy korabeli étlappal is.

1904 előtt: a Wampetics vendéglő, avagy a székesfővárosi Nagyvendéglő

Az 1800-as évek második felétől a Városligetben még a mai léptékkel mérve is óriási élet "kerekedett"! Köszönhetően az 1885-ös országos kiállításnak és az 1896-os Milleniumi megemlékezéseknek és építkezéseknek. Három cirkusz, több színház és több mozi, valamint rengeteg kávéház, mulató és étterem igyekezett az ide "kiránduló" emberek igényeit kielégíteni. Ezek egyike az itt általam megemlített Wampetics Ferenc vendéglője, aminek persze további története is van...

Wampetics Ferenc 1889-ben vette át a városligeti Klemens Vendéglő vezetését. Remek konyhája és elsőrangú személyzete révén néhány hónap alatt meghódította a ligeti közönséget. Wampetics a vendéglőt az 1896-os millenniumi ünnepségekre a kor híres építészével, Bauer Ervinnel átépítette. Ide sikk volt járni, megfordult itt a kor minden jelentősebb politikusa, művésze, külföldi államférfija. Volt egy törzsasztal, ahol Rippl-Rónai József, Móricz Zsigmond, Nagy Endre és barátaik foglaltak helyet, de törzsvendég volt itt Csók István, Csortos Gyula, Kisfaludy Stróbl Zsigmond, sőt még hírlapíróként Kun Béla is.

A Wampetics vendéglő az 1890-es években a Városliget egyik leghíresebb vendéglője volt. Egy kicsit talán ide tartozik, 1932-ben omnibusz járt a belváros és az étterem között. Ez vitte ki a városból a finom falatokra vágyó embereket. Ha pedig úgy adódott, Wampetics fizetés helyett olykor festményt is elfogadott. A vendéglőt 1910-ben Gundel Károly vette át, és üzemel azóta is ezen néven.

wampetics

Egy érdekes eset, a melyről Molnár Ferenc tolla nyomán olvashatunk:

„Szóval egy napon odavitték a levest Podmaniczky Frigyeshez, és két légy volt benne. Nem ez volt az első eset. A báró leteszi a kanalat, és azt mondja a pincérnek:

- Kéretem Wampetics urat.

Wampetics rohanva érkezik, és mélyen meghajol.

- Édes Wampetics úr - mondja neki alig hallható, finom, halk hangon Podmaniczky -, nagyon szép öntől, hogy megpróbálja eltalálni az ízlésemet, de honnan veszi ön azt, hogy én éppen két léggyel szeretem a levest? Nagyon kérném, ezentúl legyen szíves a levest üresen, légy nélkül szervírozni, és melléje egy kistányéron külön a legyeket, majd én annyit teszek a levesbe, amennyit óhajtok."

1906 előtt: a Kerepesi út 42. és az Akácfa utca 2.

A sarkon épült fel az a ház, amelyben akkor az Orient szálloda, étterem és kávéház működött. Nevezetessége a sakk-asztal és a Pósa-asztal volt.

A földszintjén később a New York néven egy nagyáruház működött.

Ennek a helyén van ma az EMKE irodaház.

hotelorient

Fotó: www.erzsebetvaros.hu

Névjegy: Ilyen is volt Budapest blog

A szerkesztő, Popovics András 14 éves kora óta járja Budapest utcáit. Akkor, 1970-ben kapott szüleitől egy Verhovina motort, amit régesrég autó váltott fel, hiszen András taxisként dolgozik. Ő a City Taxi 424-es munkatársa és tulajdonostársa, aki Budapestet örökre a szívébe zárta.

Eleinte csak gyűjtötte a fotókat, majd szenvedélyévé vált, hogy minden képről, minél több információt szerezzen. Innen pedig már csak egy ugrás volt, hogy gyűjteményét nagyon sok Budapest rajongóval megossza, és ezekkel a szavakkal ajánl a figyelmetekbe:

"az oldalamat nem csak a nosztalgiázni vágyóknak ajánlom, hanem azoknak is akik szeretnék tudni, szeretnék látni, hogy milyen is volt Budapest egyik-másik pontja, tere, útja, utcája, kereszteződése, háza, hídja, épülete, egyéb nevezetessége, stb. 20,30,50,70,100, vagy akár 130 évvel ezelőtt!"

Ebből a fantasztikus és kiapadhatatlan gyűjteményből válogatunk mi is és portálunkon időről időre találkozhattok majd a különböző válogatásokkal.

1950, Lenin körút, Nyugati pályaudvar

És itt a Dreher étterem BAK sörrel! Valamit tudhat e nedű, mert még manapság is kapható és, ahogy így kóstolgatom nem is rossz!

Az épület tetején még ott a sziréna. De azt ekkor a világon senki sem (még maga Gustave Eiffel a "túloldalról" sem) gondolta volna, hogy ez napjainkra a McDonald's étterem-hálózat legszebb láncszemévé válik.

lenin_krt

Fotó: www.fortepan.hu

A hosszú kabát és a mindennemű fejfedő még mindig divat. De talán a legérdekesebb az út szélén még megmaradt sínpár maradványa. Az aszfalt útburkolat is csak ezután terjedt el.

1950-es évek: a Bartók Béla út és a Lágymányosi utca sarkán a Borostyán Étterem.

Ezen épület helyén magasodik a mai napig az a ház, amelynek aljában működött a Bukarest disco. Érdekesség még a ház előtt álló három kerekű Velorex, ami a későbbi Trabant hycomat elődje.

bartokbela

Fotó: családi archívum

1954: Marx tér

A megemelt pulpitusú közlekedési irányító központ közelről. Én magam rendőrbódénak nevezem az egyéb képeknél. Vajon milyen nevekkel illették még?

Ami biztos, hogy a háttérben lévő SABARIA étteremben még pörkölt különlegességeket is lehetett kapni.

marxter_1954

Fotó: www.fortepan.hu

1959: Márvány utca

Az étterem valóban egy kuriózum Budapesten, amit a 221 éves léte is bizonyít. A Márványmenyasszony vendéglő történetét a XVII. század fordulójáig vezethetjük vissza. Krisztinaváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelye volt. Pesten, de Budán is egyre kevesebb az árnyas fák tövében meghúzódó kis vendéglő. A Márványmenyasszony 1793 óta a hajdani Buda romantikáját őrzi.

marvany_etlep

Fotó: Márványmenyasszony Étterem

A vadgesztenyefák árnyékában száz éve is ugyanígy mulattak, mint ma és az 1997-ben felújított vendéglő a régi vendéglátói hagyományokat szeretné folytatni. És következzék egy étlap 1959-ből, ami már szintén kuriózum. Érdekesség még, hogy az utca az étteremről kapta a nevét.

1960: Szépvölgyi út és az Újlaki Étterem

Később telefonok kerültek az asztalokra és már működött is a Telefon bár szolid ismerkedéseknek lehetőséget adva. Még később diszkóvá vált, az 1990-es évek elején Pink Cadillac néven.

szepvolgyi

Fotó: www.fortepan.hu

Aztán történt itt egy robbantás is néhány évvel később. Aztán egyszer csak eltűnt. Ma két étterem van a helyén.

1960-1963: Eötvös tér

A belvárosban a Kék Duna étterem. A kor egyik legkeresettebb étterme a Duna tetején. A háttérben a régi Erzsébet híd csonka pillére. A Dunán ringó Kék Duna étterem a Lánchídról fényképezve. A Hotel Forum, azaz ma Hotel Intercontinental nélkül.

eotvoster2

Fotó: www.fortepan.hu

1969: A természetesen kockaköves Üllői út ekkor még egészben

Úgy értem, hogy a Badacsony étterem háza és a munkaruházati bolt háza közötti két épület is megvolt még. Itt van ma az átjáró az Üllői és a Baross utca között benzinkutastól, BKV-székházastól.

badacsony

Fotó: www.fortepan.hu

Az étterem háza ma is a helyén áll, csak a homlokzata más egy kissé. Az út szélén Volga-M-21, Moszkvics-408, Skoda, Zuk, VW-bogár és a csikktartós utcai szemétgyűjtő. A munkaruházati bolt viszont túlélt mindent.

1970-es évek: Népszínház utca és ott a villamos végállomás

A 37-es járatszámú (Ganz) Ipari csuklós villamos eltakarja a Csokonai mozit és egy kicsit a Halászcsárdát. Ebben az étteremben ettem a legjobb Brassói aprópecsenyét életemben.

halaszcsarda

Fotó: www.fortepan.hu

1973: Kosztolányi Dezső tér

Középen a Budai Parkszínpad. Mögötte az 1964-ben épített Sport szálló, ami napjainkban, 1983-tól Hotel Flamenco. Előtte a Park étterem. Az előtérben pedig a Feneketlen-tó, aminek a története is érdekes, de az elnevezése is.

kosztolanyi

Fotó: www.fortepan.hu

Sokáig törtem a fejem, hogy miként lehet egy tó feneketlen. A magyarázat egyszerű: a víz alatt nincs szilárd talaj. Egyszerűen folyamatosan iszaposodik lefelé. Ennyi a titok.

1970-es évek: Népköztársaság útja, az Ádám Söröző

Itt ettem életem első tatár beefsteak-ét. Akkor 29 Ft volt....

Azóta is teszem (eszem, ezt rendszeresen. (Bár manapság nem ott, mert már egy pizzázó van a helyén, és nincs nekik tatár beefsteak-es pizzájuk...:)

adam

Fotó: Katona Béla/inaplo.hu

1970-es, '80-as évek: Kopaszi gát, az Aranyhal Kisvendéglő

Ez az az étterem, aminél eldugottabb egészen biztosan nem volt talán az egész országban sem. A Dombóvári útról lehajtván egy kavicsbánya bejáratához érkeztünk, majd egy igen szűk sikátoron tovább néhol bokáig érő porban, vagy éppen sárban, kotró és mindenféle erőgépek között.

És egyszer csak a semmi közepén ott volt az Aranyhal kisvendéglő! Ideális hely volt NEM házaspárok számára!

aranyhal

Fotó: Katona Béla/inaplo.hu

Ha érdekes volt az időutazás, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Sokkoló bemutató: szándékosan terjesztették a HIV-vírust Afrikában
Az afrikai feketék kiirtása volt a célja egy dél-afrikai titkos szervezetnek, amely felelős lehetett Dag Hammarskjöld ENSZ-főtitkár haláláért is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 28.


hirdetés

Erről szól az a döbbenetes dokumentumfilm, amelyet a múlt hét végén mutattak be a Sundance Filmfesztiválon a Utah állambeli Park City-ben. A Hammarskjöld döglött akta (Cold Case Hammarskjöld) alkotója Mads Brügger dán rendező.

A film középpontjából álló fegyveres szervezet a Dél-Afrikai Tengeri Kutatási Intézet (South African Institute for Maritime Research - SAIMR) fedőnevet használta, és volt zsoldosokból toborozták. A oknyomozás koronatanúja a filmben a szervezet Alexander Jones néven szereplő volt tagja, aki elmondja, hogy

a 90-es évek elején hamis oltásokkal terjesztették az AIDS-et okozó HIV-vírust.

„Háborúban álltunk – mondta Jones – a dél-afrikai feketék voltak az ellenségeink” – idézi a Daily Mail.

Jones állítása szerint maga is járt a SAIMR egyik bázisán, ahol ezeket a HIV-fertőzött oltásokat gyártották, és beszélt arról a Keith Maxwellről, aki rendszeresen orvosnak adta ki magát Dél-Afrika feketék lakta körzeteiben. A 2006-ban meghalt Maxwell, aki magát „dandártábornoknak” nevezte ki, naplójában egy olyan Dél-Afrikát vizionált, amelynek 2000-re fehér többsége lesz, „és nem lesz többé helye sem a szabad abortusznak, sem a drogoknak, sem a korábbi évtizedek más túlkapásainak az AIDS utáni világban.”

A történetnek Brügger úgy akadt a nyomára, hogy eredetileg a Dag Hammarskjöld ENSZ-főtitkárt ért tisztázatlan 1961. szeptember 18-i repülőgép-szerencsétlenség körülményeit kutatta. A SAIMR-ról ugyanis kiderült, hogy ők álltak a svéd diplomata elleni merénylet mögött, amelyet a CIA és a brit titkosszolgálat segítségével hajtottak végre.

Éveken keresztül az volt a hivatalos nézet, hogy az egykori Észak-Rhodesia (a mai Zambia) területén történt szerencsétlenséget a pilóta hibája vagy a gép meghibásodása okozta, de született egy olyan ENSZ-jelentés is, amely szerint „elképzelő, hogy a repülőt külső támadás érte.”

Dag Hammarskjöld 1953-tól állt a világszervezet élén, kiemelkedő szerepet játszott a koreai háborúban kötött fegyverszünetben és az 1956-os szuezi válság diplomáciai rendezésében. Utolsó évében a függetlenné vált két Kongó közötti konfliktusban próbált közvetíteni. E misszió közben érte a halál.

A Hammarskjöld-ügy mindazonáltal a háttérbe szorult a népirtási kísérlet leleplezése miatt. Több AIDS-szel foglalkozó szakember szerint „közel a nullával egyenlő annak az esélye, hogy így hajtsanak végre tömeggyilkosságot”, ilyesmire még a mai modern laboratóriumok sem képesek. Rebecca Rhodes, a fokvárosi egyetem AIDS-kutató intézetének vezetője pedig egyenesen attól tart, hogy az ilyen „összeesküvés-elméletek” megrendíthetik a bizalmat az orvosokban, és összezavarják az embereket a HIV-vírus terjedésével kapcsolatban.

Brügger, akinek már korábbi filmjei is „provokációként” hatottak, elismerte, hogy nem tudta ellenőrizni Jones történetének hitelességét.


KÖVESS MINKET:A "halála" után hat napig még élt - rájöttek, miben halhatott meg Nagy Sándor
A tudósok szerint teljesen le volt bénulva, ezért hitték halottnak.
Daily Mail. Fotó: Wikimedia Commons - szmo.hu
2019. január 29.


hirdetés

A történelem valaha élt egyik legnagyobb hadvezére, III. Alekszandrosz makedón király, ismertebb magyar nevén Nagy Sándor időszámításunk előtt 323-ban halt meg Babilonban, 32 éves korában. A haláláról több feljegyzés is fennmaradt, ezek közül négyet fogadtak el hitelesnek a történészek, de azok sem közvetlen szemtanúktól származnak. Azt feltételezték, hogy valamilyen gyulladásos betegség, esetleg alkoholizmus okozhatta a halálát, de olyan teóriák is léteznek, amelyek szerint meggyilkolták.

Az új-zélandi Otago Egyetem orvosi kutatócsoportja azonban tüzetesen tanulmányozta a fennmaradt forrásokat, és a hadvezér halála előtti tünetekből arra a következtetésre jutottak, hogy Nagy Sándor egy nagyon ritka, gyulladásos eredetű idegrendszeri betegségben, az úgynevezett Guillain-Barré szindrómában halt meg.

Ennek az autoimmun betegségnek a feltételezett kórokozója (vagyis a betegséget megelőző gyulladásé) nagyon elterjedt volt az ókorban. Nagy Sándor a halála előtt magas láztól, altesti fájdalmaktól, majd úgynevezett "szétterjedő zsibbadástól" szenvedett, amely ennek a betegségnek a jellegzetes tünete.

A kutatók szerint a végén teljesen lebénult, a légzése is alig láthatóvá vált, a környezete ezért hihette halottnak (akkoriban a halál beálltát a légzés megszűnésével állapították meg, a pulzust nem nézték).

A beszámolók szerint feltűnő volt, hogy Nagy Sándor holtteste hat nappal a halála után még mindig nem kezdett bomlani, teljes épségében megvolt. Ezt akkoriban csodának hitték, valamint Nagy Sándor isteni származásának, de a kutatók szerint sajnos egyszerűen arról volt szó, hogy halálának hivatalosan elfogadott időpontja után még hat napig élt, csak teljesen le volt bénulva, sehogyan sem tudott életjeleket leadni. Valószínűleg végig a tudatánál is maradt, míg végül elhunyt.


KÖVESS MINKET:
Sosem látott felvételek kerültek elő az Ady-temetésről
Több darabba szabdalva, különböző helyekről kerültek elő a képsorok, amelyeken a költő 100 évvel ezelőtti gyászszertartása látható.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 29.


hirdetés

Eddig soha nem látott snitteket tett közzé a Magyar Nemzeti Filmalap Ady Endre 1919. január 29-i temetéséről.

A pontosan 100 évvel ezelőtt lezajlott nemzeti gyászszertartást a korabeli filmhíradó kamerája örökítette meg és csak nemrég előkerültek a kameranegatívok.

A most beazonosított filmanyag nem csak hosszabb, mint az eddig ismert képsorok, hanem minőségben is hatalmas előrelépést jelent a korábbiakhoz képest. Az egyedüliként ismert eredeti kópia ugyanis az akkori labortechnikai problémák miatt szinte élvezhetetlenül sötét volt, és így került be a mozikban is vetített filmhíradóba. Sokáig úgy tudtuk, csak ez a gyenge minőségű anyag maradt ránk Ady Endre temetéséről.

Az archívumi raktárrendezések során azonban nemrég előkerült több tekercs ismeretlen eredetű kameranegatív. A feliratok nélküli képsorokat sokan próbálták beazonosítani és megfejteni, ennek eredményeként kerültek elő olyan unikális mozgóképek, mint a Krúdy Gyulát vagy Kertész Mihályt (Michael Curtiz) megörökítő rövid snittek.

Az Ady-temetés is több darabba szabdalva, különböző helyekről került elő, ami látható is a képanyagba karcolt vágójeleken.

A vágatlanul fennmaradt filmanyagokat egyszerre két operatőr készítette, egyikük a lépcsősor tetején állt, a másikuk lejjebb, a tömeget távol tartó öntöttvas kerítésnél. A filmanyagban fennmaradtak olyan apró részletek is, amelyeket véletlenül rögzített az operatőr. Ilyen például a lépcső északi párkányán álló fényképész alakja, akit a kurblis kamera egy téves mozdulattal mindössze egy filmkockán örökített meg, így róla csak ez az egy állókép maradt fenn.

A Filmarchívum Filmhíradók 100 éve című sorozatának Ady temetéséről szóló része:


KÖVESS MINKET:

Babaarcú magyar színésznő, aki eltűnt, és csak évtizedek múlva, öregen került elő
Goll Bea titkolta múltját, és még új barátai sem tudták, hogy valaha ünnepelt sztár volt.
Orosz Emese - szmo.hu
2019. február 12.


hirdetés

Goll Beát a Beszélő köntös című filmben láttam először. Már akkor is feltűnt a szőke babaarcú színésznő rendkívüli szépsége. Nevére azonban akkor hiába kerestem rá, a Wikipédia is csak egy rövid bekezdésben írt az egykori sztárról, és sehol nem találtam felvilágosítást arról, mi lett vele ‘45 után. A háború után egyszerűen eltűnt, és évtizedekig nem lehetett tudni róla semmit. Pár éve azonban végre kiderült, hogy mi történt az egykor ünnepelt sztárral.

Goll Bea 1927-ben született Budapesten. Rendkívüli tehetsége és szépsége már egészen fiatal korában megmutatkozott. Csodalánynak hívták, és még csak 12 éves volt, amikor balett és tánctudása zsúfolásig töltötte a zeneakadémia nagytermét.

Nem kellett hozzá sok idő és a magas, karcsú szépséget a filmipar is felfedezte magának. Bea a 40-es években hét filmben - A beszélő köntös, Haláltánc, Fráter Loránd, Miért?, Családunk szégyene, Fekete hajnal, Szerelmes szívek - is szerepelt.

A főszerepeket teltházas előadások, dicsérő kritikák és újságcímlapok követték. Goll Bea mai szóval élve a 40-es évek háborús Magyarországának egyik sztárja, sőt szexszimbóluma volt. A magyar Greta Garbonak is nevezték. A történelem azonban közbeszólt.

1944 után nem hagyták filmekben szerepelni. Páger Antal, Karády Katalin köréhez tartozott és gyakorlatilag lefasisztázták. Csak vidéki színházakban léphetett fel, és egy kalap szalonban dolgozott. Egyértelművé tették számára, hogy ha folytatni szeretné előadóművész karrierét, azt csak külföldön teheti meg. Goll Bea még 15 évesen hozzáment Takács Antal filmproducerhez. Amikor őt is ellehetetlenítették, úgy döntöttek, elhagyják Magyarországot.

1948-ban emigráltak. Ezek után ismerősei és egykori pályatársai sem tudtak róla semmit. Illetve

az adattárakban is csak annyi szerepelt róla, hogy eltűnt.

Pár éve azonban Vujity Tvrtko és Verrasztó Gábor író Svájcban a nyomára bukkant az immár 6 évtizede nyom nélkül eltűnt magyar sztárnak. Ők még életben találták az akkor 86 éves Goll Beát, és megdöbbentő részleteket tudtak meg az emigrációban töltött további életéről.

Svájcban különböző dokumentumok szerint Bea, Beatrix, illetve Beatrice Nafzger néven élt. Sokan nem is tudták, hogy magyar. Arra pedig, hogy híres színésznő volt, csak egy költözés során derült fény.

Bea már idős hölgy volt, amikor eltörte lábát, közben felújították a lakását, és költöznie is kellett. A rakodásban segítő szomszédja kezébe ekkor került két dobozt tele rengeteg fényképpel és újságcikkel. Svájci szomszédai teljesen ledöbbentek, hogy egy ekkora filmcsillag élt mellettünk, hiszen

Bea soha senkinek nem beszélt csillogó múltjáról.

Első férje öngyilkos lett. Később született egy kisfia, de két hónapos korában ő is meghalt.

Svájcban először a szépségét kamatoztatta kalapmodellként, állítólag ő volt az egyik legjobb a szakmában. Majd amikor kezdett kiöregedni, balett tanárként üzemeltetett egy magán balettiskolát, és innen is ment nyugdíjba.

Goll Bea 2014-ben bekövetkezett haláláig egy idősek otthonában él egy Zürich melletti kisvárosban.

Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála, s bár emlékei ködösek, igazi színésznői tartással és kifogástalan magyarsággal beszélt múltjáról.

Az interjúkból kiderült, hogy az idős Goll Bea nem tekintett magára se sztárként, se tehetségként, és nem is tulajdonít ennek jelentőséget. Úgy fogalmazott:

"
"Csak táncikáltam"

Amikor pedig szembesítették vele, milyen ünnepelt híresség volt, csak annyit válaszolt: “Na és?”

Saját bevallása szerint azért kapott sok szerepet, mert “olcsó volt”. A rajongókat, a népszerűséget és az autogramm osztogatást viccnek fogta fel. Ne feledjük, hogy abban az időben csak 14-16 éves kislány volt, akinek inkább csak az anyja hajszolta a népszerűséget.

A kiköltözés után Magyarországról senkivel sem tartotta a kapcsolatot. Egyszer sem tért vissza szülőhazájába, és soha nem is vágyott erre. "A múltba nem lehet visszamenni" - indokolta.

Az idős Goll Bea a halála előtt nem sokkal készült interjúkban azt is elárulta magáról, hogy szereti a vörösbort, a rántottát, szeret zenét hallgatni, illetve magyar színész könyveket olvasni, és a sok megpróbáltatás ellenére is boldogan élt Svájcban.

Forrás: TV2, Fortepan, Wikipédia


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x