hirdetés
etterem_ck
Ezek voltak Budapest legendás éttermei a 20. században
Minden évtizednek megvolt a kedvenc találkozóhelye a fővárosban.
Forrás: Ilyen is volt Budapest - szmo.hu
2014. március 15.


hirdetés

Budapest életében mindig fontos szerepet játszott a vendéglátás. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a számos dinasztia, akik már a múlt század elején is biztosították az úri és kevésbé úri közönség számára a legfinomabb falatokat.

Ahogy változtak az idők, természetesen változtak az étkezési és szórakozási szokások is, így a legtöbb étterem sokszor átalakult, amíg elnyerte mai arculatát vagy eltűnt a történelem süllyesztőjében. Ezekből mutatunk most meg párat, természetesen kiegészítve a korhoz kapcsolódó információkkal és egy korabeli étlappal is.

1904 előtt: a Wampetics vendéglő, avagy a székesfővárosi Nagyvendéglő

Az 1800-as évek második felétől a Városligetben még a mai léptékkel mérve is óriási élet "kerekedett"! Köszönhetően az 1885-ös országos kiállításnak és az 1896-os Milleniumi megemlékezéseknek és építkezéseknek. Három cirkusz, több színház és több mozi, valamint rengeteg kávéház, mulató és étterem igyekezett az ide "kiránduló" emberek igényeit kielégíteni. Ezek egyike az itt általam megemlített Wampetics Ferenc vendéglője, aminek persze további története is van...

Wampetics Ferenc 1889-ben vette át a városligeti Klemens Vendéglő vezetését. Remek konyhája és elsőrangú személyzete révén néhány hónap alatt meghódította a ligeti közönséget. Wampetics a vendéglőt az 1896-os millenniumi ünnepségekre a kor híres építészével, Bauer Ervinnel átépítette. Ide sikk volt járni, megfordult itt a kor minden jelentősebb politikusa, művésze, külföldi államférfija. Volt egy törzsasztal, ahol Rippl-Rónai József, Móricz Zsigmond, Nagy Endre és barátaik foglaltak helyet, de törzsvendég volt itt Csók István, Csortos Gyula, Kisfaludy Stróbl Zsigmond, sőt még hírlapíróként Kun Béla is.

A Wampetics vendéglő az 1890-es években a Városliget egyik leghíresebb vendéglője volt. Egy kicsit talán ide tartozik, 1932-ben omnibusz járt a belváros és az étterem között. Ez vitte ki a városból a finom falatokra vágyó embereket. Ha pedig úgy adódott, Wampetics fizetés helyett olykor festményt is elfogadott. A vendéglőt 1910-ben Gundel Károly vette át, és üzemel azóta is ezen néven.

wampetics

Egy érdekes eset, a melyről Molnár Ferenc tolla nyomán olvashatunk:

„Szóval egy napon odavitték a levest Podmaniczky Frigyeshez, és két légy volt benne. Nem ez volt az első eset. A báró leteszi a kanalat, és azt mondja a pincérnek:

- Kéretem Wampetics urat.

Wampetics rohanva érkezik, és mélyen meghajol.

- Édes Wampetics úr - mondja neki alig hallható, finom, halk hangon Podmaniczky -, nagyon szép öntől, hogy megpróbálja eltalálni az ízlésemet, de honnan veszi ön azt, hogy én éppen két léggyel szeretem a levest? Nagyon kérném, ezentúl legyen szíves a levest üresen, légy nélkül szervírozni, és melléje egy kistányéron külön a legyeket, majd én annyit teszek a levesbe, amennyit óhajtok."

1906 előtt: a Kerepesi út 42. és az Akácfa utca 2.

A sarkon épült fel az a ház, amelyben akkor az Orient szálloda, étterem és kávéház működött. Nevezetessége a sakk-asztal és a Pósa-asztal volt.

A földszintjén később a New York néven egy nagyáruház működött.

Ennek a helyén van ma az EMKE irodaház.

hotelorient

Fotó: www.erzsebetvaros.hu

Névjegy: Ilyen is volt Budapest blog

A szerkesztő, Popovics András 14 éves kora óta járja Budapest utcáit. Akkor, 1970-ben kapott szüleitől egy Verhovina motort, amit régesrég autó váltott fel, hiszen András taxisként dolgozik. Ő a City Taxi 424-es munkatársa és tulajdonostársa, aki Budapestet örökre a szívébe zárta.

Eleinte csak gyűjtötte a fotókat, majd szenvedélyévé vált, hogy minden képről, minél több információt szerezzen. Innen pedig már csak egy ugrás volt, hogy gyűjteményét nagyon sok Budapest rajongóval megossza, és ezekkel a szavakkal ajánl a figyelmetekbe:

"az oldalamat nem csak a nosztalgiázni vágyóknak ajánlom, hanem azoknak is akik szeretnék tudni, szeretnék látni, hogy milyen is volt Budapest egyik-másik pontja, tere, útja, utcája, kereszteződése, háza, hídja, épülete, egyéb nevezetessége, stb. 20,30,50,70,100, vagy akár 130 évvel ezelőtt!"

Ebből a fantasztikus és kiapadhatatlan gyűjteményből válogatunk mi is és portálunkon időről időre találkozhattok majd a különböző válogatásokkal.

1950, Lenin körút, Nyugati pályaudvar

És itt a Dreher étterem BAK sörrel! Valamit tudhat e nedű, mert még manapság is kapható és, ahogy így kóstolgatom nem is rossz!

Az épület tetején még ott a sziréna. De azt ekkor a világon senki sem (még maga Gustave Eiffel a "túloldalról" sem) gondolta volna, hogy ez napjainkra a McDonald's étterem-hálózat legszebb láncszemévé válik.

lenin_krt

Fotó: www.fortepan.hu

A hosszú kabát és a mindennemű fejfedő még mindig divat. De talán a legérdekesebb az út szélén még megmaradt sínpár maradványa. Az aszfalt útburkolat is csak ezután terjedt el.

1950-es évek: a Bartók Béla út és a Lágymányosi utca sarkán a Borostyán Étterem.

Ezen épület helyén magasodik a mai napig az a ház, amelynek aljában működött a Bukarest disco. Érdekesség még a ház előtt álló három kerekű Velorex, ami a későbbi Trabant hycomat elődje.

bartokbela

Fotó: családi archívum

1954: Marx tér

A megemelt pulpitusú közlekedési irányító központ közelről. Én magam rendőrbódénak nevezem az egyéb képeknél. Vajon milyen nevekkel illették még?

Ami biztos, hogy a háttérben lévő SABARIA étteremben még pörkölt különlegességeket is lehetett kapni.

marxter_1954

Fotó: www.fortepan.hu

1959: Márvány utca

Az étterem valóban egy kuriózum Budapesten, amit a 221 éves léte is bizonyít. A Márványmenyasszony vendéglő történetét a XVII. század fordulójáig vezethetjük vissza. Krisztinaváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelye volt. Pesten, de Budán is egyre kevesebb az árnyas fák tövében meghúzódó kis vendéglő. A Márványmenyasszony 1793 óta a hajdani Buda romantikáját őrzi.

marvany_etlep

Fotó: Márványmenyasszony Étterem

A vadgesztenyefák árnyékában száz éve is ugyanígy mulattak, mint ma és az 1997-ben felújított vendéglő a régi vendéglátói hagyományokat szeretné folytatni. És következzék egy étlap 1959-ből, ami már szintén kuriózum. Érdekesség még, hogy az utca az étteremről kapta a nevét.

1960: Szépvölgyi út és az Újlaki Étterem

Később telefonok kerültek az asztalokra és már működött is a Telefon bár szolid ismerkedéseknek lehetőséget adva. Még később diszkóvá vált, az 1990-es évek elején Pink Cadillac néven.

szepvolgyi

Fotó: www.fortepan.hu

Aztán történt itt egy robbantás is néhány évvel később. Aztán egyszer csak eltűnt. Ma két étterem van a helyén.

1960-1963: Eötvös tér

A belvárosban a Kék Duna étterem. A kor egyik legkeresettebb étterme a Duna tetején. A háttérben a régi Erzsébet híd csonka pillére. A Dunán ringó Kék Duna étterem a Lánchídról fényképezve. A Hotel Forum, azaz ma Hotel Intercontinental nélkül.

eotvoster2

Fotó: www.fortepan.hu

1969: A természetesen kockaköves Üllői út ekkor még egészben

Úgy értem, hogy a Badacsony étterem háza és a munkaruházati bolt háza közötti két épület is megvolt még. Itt van ma az átjáró az Üllői és a Baross utca között benzinkutastól, BKV-székházastól.

badacsony

Fotó: www.fortepan.hu

Az étterem háza ma is a helyén áll, csak a homlokzata más egy kissé. Az út szélén Volga-M-21, Moszkvics-408, Skoda, Zuk, VW-bogár és a csikktartós utcai szemétgyűjtő. A munkaruházati bolt viszont túlélt mindent.

1970-es évek: Népszínház utca és ott a villamos végállomás

A 37-es járatszámú (Ganz) Ipari csuklós villamos eltakarja a Csokonai mozit és egy kicsit a Halászcsárdát. Ebben az étteremben ettem a legjobb Brassói aprópecsenyét életemben.

halaszcsarda

Fotó: www.fortepan.hu

1973: Kosztolányi Dezső tér

Középen a Budai Parkszínpad. Mögötte az 1964-ben épített Sport szálló, ami napjainkban, 1983-tól Hotel Flamenco. Előtte a Park étterem. Az előtérben pedig a Feneketlen-tó, aminek a története is érdekes, de az elnevezése is.

kosztolanyi

Fotó: www.fortepan.hu

Sokáig törtem a fejem, hogy miként lehet egy tó feneketlen. A magyarázat egyszerű: a víz alatt nincs szilárd talaj. Egyszerűen folyamatosan iszaposodik lefelé. Ennyi a titok.

1970-es évek: Népköztársaság útja, az Ádám Söröző

Itt ettem életem első tatár beefsteak-ét. Akkor 29 Ft volt....

Azóta is teszem (eszem, ezt rendszeresen. (Bár manapság nem ott, mert már egy pizzázó van a helyén, és nincs nekik tatár beefsteak-es pizzájuk...:)

adam

Fotó: Katona Béla/inaplo.hu

1970-es, '80-as évek: Kopaszi gát, az Aranyhal Kisvendéglő

Ez az az étterem, aminél eldugottabb egészen biztosan nem volt talán az egész országban sem. A Dombóvári útról lehajtván egy kavicsbánya bejáratához érkeztünk, majd egy igen szűk sikátoron tovább néhol bokáig érő porban, vagy éppen sárban, kotró és mindenféle erőgépek között.

És egyszer csak a semmi közepén ott volt az Aranyhal kisvendéglő! Ideális hely volt NEM házaspárok számára!

aranyhal

Fotó: Katona Béla/inaplo.hu

Ha érdekes volt az időutazás, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
13-14 éves korukban elkezdtek szexuális életet élni a honfoglaló magyarok
Őseink számára a szerelmeskedés egyáltalán nem számított tabunak: a világ legtermészetesebb dolgának tartották, a gyerekek gyakorlatilag belenőttek.
Jánosi Vali írása az Emelt töri érettségi blogon, Címkép: László Gyula rajza - szmo.hu
2019. március 27.A történelemkönyvek mindig csak a nagy csatákról, háborúkról és a híres emberek tetteiről szólnak. Pedig az elmúlt korok hétköznapi élete legalább ilyen érdekes. Ez a blog arról szól, ami a történelemkönyvekből kimaradt.

A meztelen test látványa természetes

Köztudott, hogy a honfoglaló magyarok jurtákban vagy félig földbe ásott házakban éltek. A fekvőhelyük 2-2,5 méter hosszú és ugyanilyen széles ágy volt, ezen aludt a férj, a feleség valamint a kicsi gyerekek 6-8 éves korukig. Éjjelre az ágyat függönnyel választották el a jurta többi részétől, ahol a család többi tagja és a szolgák aludtak. Így tehát

a legintimebb kapcsolat is hallótávolságon belül zajlott. A gyerekek egészen kicsi koruktól kezdve megszokták, hogy a szüleik és más felnőttek a fülük hallatára szeretkeznek, olykor látták is őket.

Így aztán a világ legtermészetesebb dolgának tartották, és semmi szükség nem volt arra, hogy serdülő korukban bárki is felvilágosítsa őket.

Hasonlóképpen természetes volt a meztelen emberi test látványa is. A honfoglalók rendszeresen tisztálkodtak,

gyakran használták a feltehetően magyar találmánynak számító bőrből készült, összecsukható, könnyen szállítható fürdőkádjukat.

Valószínű tehát, hogy a fürdő révén a gyerekek megszokták a meztelenséget, és már kisgyermekként is ismerős volt számukra a másik nem testének látványa.

Ha kíváncsi vagy, milyen volt a szex ezer éve, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Ezek voltak Adolf Hitler utolsó szavai - magánpilótája a naplójában fedte fel a titkot
Hans Baur beszélt a náci vezérrel percekkel annak öngyilkossága előtt.
Daily Mail - szmo.hu
2019. április 03.Hans Baur altábornagy (alsó kép) évtizedeken át komolyan kötődött Adolf Hitlerhez. Ő volt a magánpilótája, de a vezérkar több más, magas rangú tisztjét is rendszeresen szállította. A Sasfészekben - Hitler magánrezidenciáján - többször is együtt ebédelt és vacsorázott vele, saját bevallása szerint is baráti kapcsolatban voltak.

Baur ott volt a náci vezér utolsó napján is, 1945. április 30-án, abban a berlini, föld alatti bunkerben, ahol Hitler a vezérkar néhány tisztjével együtt meghúzta magát. A pilóta naplója, amely élettörténetét és Hitler utolsó heteit örökíti meg, egyszer, 1956-ban már megjelent, de most újra kiadták, Hitler pilótája voltam címmel.

Öngyilkosságának napján a náci vezér őszintén elbeszélgetett Baurral. Tudta, hogy nincs tovább, úgy érezte, tábornokai elárulták őt, az oroszok pedig mindenképp megkeresik, és elgázosítják a bunkerben. Tisztában volt vele, hogy Berlin elestével az ő utolsó órája is ütött.

Baur ugyan felajánlotta neki, hogy egy magángépen szökjön el Japánba vagy Argentínába, de Hitler azt mondta, szembe kell néznie a következményekkel, nem menekül. Utolsó szavai pilótájához és barátjához állítólag ezek voltak: "Ma befejezem. Tudom, hogy holnap már milliók fogják átkozni a nevemet."

Röviddel ezután feleségével, Eva Braunnal együtt öngyilkos lett. Baur a háború után tíz évig volt egy szovjet börtönben, állítása szerint sokszor megkínozták, hogy kiszedjék belőle Hitler titkait. Egyébként végig azt állította, semmit nem tudott a nácik bűneiről, mert "ő csak egy pilóta volt, nem politikus." Baur 1993-ban halt meg, 96 éves korában.

DLH pilot Hans Baur standing in front of Rohrbach Roland 1935s Photo: Luft Hansa - - #rohrbachroland #hansbaur #lufthansa #lufthansapilot #lufthansavintage #rohrbachroVIIIroland

259 Likes, 3 Comments - Lufthansa Vintage (@lufthansavintage) on Instagram: "DLH pilot Hans Baur standing in front of Rohrbach Roland 1935s Photo: Luft Hansa - -..."


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Mátyás király tizenéves lányokkal jegyezte el magát
Első felesége csupán 14 éves volt, amikor belehalt a szülésbe.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. április 03.Az elrendezett házasságok teljesen természetesek voltak az elmúlt századokban. Illetve azt is jól tudjuk, hogy jóval fiatalabb korban keltek egybe a párok. Ritkán gondolunk bele azonban úgy igazán, hogy a fiatal tulajdonképpen gyereket jelentett. Mátyás király első menyasszonya csupán 10 éves volt, amikor elígérték.

Mátyás király fiatalkori eszményesített dombormű-képmása a milánói Castello Sforzesco múzeumában

Az elrendezett házasság nem valamiféle kegyetlen önkény volt a szülők részéről. Praktikus okai voltak: a tehetősebb réteg a házasságot eszköznek tekintette, ami által szövetségesekre tehettek szert, és gondoskodhattak családjuk hatalmának és vagyonának fenntartásáról, növeléséről.

Az átlagéletkor akkoriban jóval alacsonyabb volt mint manapság. Egy 30 éves nő már öregasszonynak számított. Így tulajdonképpen nem is meglepő, hogy jóval fiatalabban házasodtak. Ha pedig belegondolunk, hogy mi tizenéves fejjel mennyire voltunk érettek, és milyen döntéseket hoztunk, nem is meglepő hogy az akkori tinik helyett is a bölcs öreg harmincas szüleik döntöttek. Nem volt ez másképp Hunyadi Mátyás esetében sem.

Mátyást 12 éves sem volt, amikor 1445-ben eltervezték házasságát a szintén gyermek Cillei Erzsébettel.

A rekorder

A fiatalkori eljegyzések tekintetében II. Lajos királyunk a magyar csúcstartó, ő ugyanis még meg sem született, amikor eljegyezték Habsburg Máriával.

Természetesen szó sem volt szerelemről. A Cillei-család hatalmas vagyonának Erzsébet volt az egyetlen örököse. Hunyadi János és Brankovics György szerb fejedelem közti békeszerződés értelmében Brankovics hozzájárult, hogy a kis Mátyás eljegyezze unokáját.

A kor szokásaihoz híven a 10 éves kislány a Hunyadi-családhoz költözött. Az eljegyzésre 3 évvel később került sor. Az esküvő azonban elmaradt. Alig három hónapos jegyesség után a 13 éves Erzsébet 1455 év végén elhunyt.

Mátyás második menyasszonya sem volt sokkal idősebb. Podjebrád Katalin 11 éves volt, amikor 1461 májusában Magyarországra hozták. Az eljegyzésről Vitéz János váradi püspök és Podjebrád György cseh király egyeztek meg. Mátyásnak ebben az esetben sem volt sok beleszólása, ugyanis a szerződéskötés pillanatában fogoly volt Podjebrád György udvarában.

Věnceslav Černý: Podjebrád Katalin elutazása hazájából Magyarországra

Miután a Hunyadi-család kifizette a tetemes váltságdíjat, Mátyás hű maradt az egyezséghez, és a családja javaslata ellenére is feleségül vette az akkor 13 éves kislányt, aki hamarosan teherbe is esett.

Itt akkor álljunk is meg egy pillanatra, és mindenki gondolkozzon el azon, hogy milyen szerelmi élete volt 13 évesen. Nekem nagyjából semmilyen, és jobban lekötötte az érdeklődésemet a barbizás, mint a házasság.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Megoldódott a rejtély, hogyan maradtak meg tökéletesen az agyaghadsereg fegyverei
A föld összetétele lehetett az oka, hogy a fegyverek páratlan minőségben maradtak meg.
MTI, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. április 05.Kínai és brit kutatók több mint tíz éven át tartó kutatással kiderítették, hogy a körülötte lévő föld összetétele és nem a fegyvereken talált krómbevonat az oka annak, hogy a több mint 2200 éves kínai agyaghadsereg katonáinak fegyverei páratlan minőségben maradtak fenn.

A legkorábbi rozsdamentesítő technológiának tartott krómbevonat a terrakotta hadsereg bronzfegyverein inkább dekorációs lakkozási célokat szolgált, nem pedig állagmegóvást - állapították meg a University College of London és a kínai Agyaghadsereg Múzeum kutatói a Scientific Reports című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban.

"Az agyagkatonákat és a mauzóleumban talált szerves anyagokból készült tárgyakat lakkbevonattal vonták be még az előtt, hogy felvitték volna rájuk a színezőanyagokat, a bronzfegyvereket azonban nem. Jelentős mennyiségű krómot találtunk a lakkban, de a színezőanyagokban és a földben alig bukkantunk króm nyomára - amit találtunk az inkább szennyeződésből ered. A fegyverek bronzból készült részein találtuk a legnagyobb mennyiségű krómot"

- idézte Marcos Martinón-Torres professzort, a tanulmány vezető szerzőjét a londoni egyetem közleménye.

Az agyaghadsereget az első kínai császár, Csin Si Huang-ti, a Csin-dinaszita (Kr.e. 259-210) alapítójával együtt temették el Kr.e. 209-210-ben, három nagy egységre tagolt árok- és gödörrendszerben helyezték el őket. A földalatti mauzóleum 1974-es felfedezése óta több mint 7000 életnagyságú, bronzfegyverzettel - köztük 40 ezer nyílheggyel - ellátott katona, ló és egyéb hadi felszerelés nyomára bukkantak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x