hirdetés
etterem_ck.jpg

Ezek voltak Budapest legendás éttermei a 20. században

Minden évtizednek megvolt a kedvenc találkozóhelye a fővárosban.
Forrás: Ilyen is volt Budapest - szmo.hu
2014. március 15.


hirdetés

Budapest életében mindig fontos szerepet játszott a vendéglátás. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a számos dinasztia, akik már a múlt század elején is biztosították az úri és kevésbé úri közönség számára a legfinomabb falatokat.

Ahogy változtak az idők, természetesen változtak az étkezési és szórakozási szokások is, így a legtöbb étterem sokszor átalakult, amíg elnyerte mai arculatát vagy eltűnt a történelem süllyesztőjében. Ezekből mutatunk most meg párat, természetesen kiegészítve a korhoz kapcsolódó információkkal és egy korabeli étlappal is.

1904 előtt: a Wampetics vendéglő, avagy a székesfővárosi Nagyvendéglő

Az 1800-as évek második felétől a Városligetben még a mai léptékkel mérve is óriási élet "kerekedett"! Köszönhetően az 1885-ös országos kiállításnak és az 1896-os Milleniumi megemlékezéseknek és építkezéseknek. Három cirkusz, több színház és több mozi, valamint rengeteg kávéház, mulató és étterem igyekezett az ide "kiránduló" emberek igényeit kielégíteni. Ezek egyike az itt általam megemlített Wampetics Ferenc vendéglője, aminek persze további története is van...

Wampetics Ferenc 1889-ben vette át a városligeti Klemens Vendéglő vezetését. Remek konyhája és elsőrangú személyzete révén néhány hónap alatt meghódította a ligeti közönséget. Wampetics a vendéglőt az 1896-os millenniumi ünnepségekre a kor híres építészével, Bauer Ervinnel átépítette. Ide sikk volt járni, megfordult itt a kor minden jelentősebb politikusa, művésze, külföldi államférfija. Volt egy törzsasztal, ahol Rippl-Rónai József, Móricz Zsigmond, Nagy Endre és barátaik foglaltak helyet, de törzsvendég volt itt Csók István, Csortos Gyula, Kisfaludy Stróbl Zsigmond, sőt még hírlapíróként Kun Béla is.

A Wampetics vendéglő az 1890-es években a Városliget egyik leghíresebb vendéglője volt. Egy kicsit talán ide tartozik, 1932-ben omnibusz járt a belváros és az étterem között. Ez vitte ki a városból a finom falatokra vágyó embereket. Ha pedig úgy adódott, Wampetics fizetés helyett olykor festményt is elfogadott. A vendéglőt 1910-ben Gundel Károly vette át, és üzemel azóta is ezen néven.

wampetics

Egy érdekes eset, a melyről Molnár Ferenc tolla nyomán olvashatunk:

„Szóval egy napon odavitték a levest Podmaniczky Frigyeshez, és két légy volt benne. Nem ez volt az első eset. A báró leteszi a kanalat, és azt mondja a pincérnek:

- Kéretem Wampetics urat.

Wampetics rohanva érkezik, és mélyen meghajol.

- Édes Wampetics úr - mondja neki alig hallható, finom, halk hangon Podmaniczky -, nagyon szép öntől, hogy megpróbálja eltalálni az ízlésemet, de honnan veszi ön azt, hogy én éppen két léggyel szeretem a levest? Nagyon kérném, ezentúl legyen szíves a levest üresen, légy nélkül szervírozni, és melléje egy kistányéron külön a legyeket, majd én annyit teszek a levesbe, amennyit óhajtok."

1906 előtt: a Kerepesi út 42. és az Akácfa utca 2.

A sarkon épült fel az a ház, amelyben akkor az Orient szálloda, étterem és kávéház működött. Nevezetessége a sakk-asztal és a Pósa-asztal volt.

A földszintjén később a New York néven egy nagyáruház működött.

Ennek a helyén van ma az EMKE irodaház.

hotelorient

Fotó: www.erzsebetvaros.hu

Névjegy: Ilyen is volt Budapest blog

A szerkesztő, Popovics András 14 éves kora óta járja Budapest utcáit. Akkor, 1970-ben kapott szüleitől egy Verhovina motort, amit régesrég autó váltott fel, hiszen András taxisként dolgozik. Ő a City Taxi 424-es munkatársa és tulajdonostársa, aki Budapestet örökre a szívébe zárta.

Eleinte csak gyűjtötte a fotókat, majd szenvedélyévé vált, hogy minden képről, minél több információt szerezzen. Innen pedig már csak egy ugrás volt, hogy gyűjteményét nagyon sok Budapest rajongóval megossza, és ezekkel a szavakkal ajánl a figyelmetekbe:

"az oldalamat nem csak a nosztalgiázni vágyóknak ajánlom, hanem azoknak is akik szeretnék tudni, szeretnék látni, hogy milyen is volt Budapest egyik-másik pontja, tere, útja, utcája, kereszteződése, háza, hídja, épülete, egyéb nevezetessége, stb. 20,30,50,70,100, vagy akár 130 évvel ezelőtt!"

Ebből a fantasztikus és kiapadhatatlan gyűjteményből válogatunk mi is és portálunkon időről időre találkozhattok majd a különböző válogatásokkal.

1950, Lenin körút, Nyugati pályaudvar

És itt a Dreher étterem BAK sörrel! Valamit tudhat e nedű, mert még manapság is kapható és, ahogy így kóstolgatom nem is rossz!

Az épület tetején még ott a sziréna. De azt ekkor a világon senki sem (még maga Gustave Eiffel a "túloldalról" sem) gondolta volna, hogy ez napjainkra a McDonald's étterem-hálózat legszebb láncszemévé válik.

lenin_krt

Fotó: www.fortepan.hu

A hosszú kabát és a mindennemű fejfedő még mindig divat. De talán a legérdekesebb az út szélén még megmaradt sínpár maradványa. Az aszfalt útburkolat is csak ezután terjedt el.

1950-es évek: a Bartók Béla út és a Lágymányosi utca sarkán a Borostyán Étterem.

Ezen épület helyén magasodik a mai napig az a ház, amelynek aljában működött a Bukarest disco. Érdekesség még a ház előtt álló három kerekű Velorex, ami a későbbi Trabant hycomat elődje.

bartokbela

Fotó: családi archívum

1954: Marx tér

A megemelt pulpitusú közlekedési irányító központ közelről. Én magam rendőrbódénak nevezem az egyéb képeknél. Vajon milyen nevekkel illették még?

Ami biztos, hogy a háttérben lévő SABARIA étteremben még pörkölt különlegességeket is lehetett kapni.

marxter_1954

Fotó: www.fortepan.hu

1959: Márvány utca

Az étterem valóban egy kuriózum Budapesten, amit a 221 éves léte is bizonyít. A Márványmenyasszony vendéglő történetét a XVII. század fordulójáig vezethetjük vissza. Krisztinaváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelye volt. Pesten, de Budán is egyre kevesebb az árnyas fák tövében meghúzódó kis vendéglő. A Márványmenyasszony 1793 óta a hajdani Buda romantikáját őrzi.

marvany_etlep

Fotó: Márványmenyasszony Étterem

A vadgesztenyefák árnyékában száz éve is ugyanígy mulattak, mint ma és az 1997-ben felújított vendéglő a régi vendéglátói hagyományokat szeretné folytatni. És következzék egy étlap 1959-ből, ami már szintén kuriózum. Érdekesség még, hogy az utca az étteremről kapta a nevét.

1960: Szépvölgyi út és az Újlaki Étterem

Később telefonok kerültek az asztalokra és már működött is a Telefon bár szolid ismerkedéseknek lehetőséget adva. Még később diszkóvá vált, az 1990-es évek elején Pink Cadillac néven.

szepvolgyi

Fotó: www.fortepan.hu

Aztán történt itt egy robbantás is néhány évvel később. Aztán egyszer csak eltűnt. Ma két étterem van a helyén.

1960-1963: Eötvös tér

A belvárosban a Kék Duna étterem. A kor egyik legkeresettebb étterme a Duna tetején. A háttérben a régi Erzsébet híd csonka pillére. A Dunán ringó Kék Duna étterem a Lánchídról fényképezve. A Hotel Forum, azaz ma Hotel Intercontinental nélkül.

eotvoster2

Fotó: www.fortepan.hu

1969: A természetesen kockaköves Üllői út ekkor még egészben

Úgy értem, hogy a Badacsony étterem háza és a munkaruházati bolt háza közötti két épület is megvolt még. Itt van ma az átjáró az Üllői és a Baross utca között benzinkutastól, BKV-székházastól.

badacsony

Fotó: www.fortepan.hu

Az étterem háza ma is a helyén áll, csak a homlokzata más egy kissé. Az út szélén Volga-M-21, Moszkvics-408, Skoda, Zuk, VW-bogár és a csikktartós utcai szemétgyűjtő. A munkaruházati bolt viszont túlélt mindent.

1970-es évek: Népszínház utca és ott a villamos végállomás

A 37-es járatszámú (Ganz) Ipari csuklós villamos eltakarja a Csokonai mozit és egy kicsit a Halászcsárdát. Ebben az étteremben ettem a legjobb Brassói aprópecsenyét életemben.

halaszcsarda

Fotó: www.fortepan.hu

1973: Kosztolányi Dezső tér

Középen a Budai Parkszínpad. Mögötte az 1964-ben épített Sport szálló, ami napjainkban, 1983-tól Hotel Flamenco. Előtte a Park étterem. Az előtérben pedig a Feneketlen-tó, aminek a története is érdekes, de az elnevezése is.

kosztolanyi

Fotó: www.fortepan.hu

Sokáig törtem a fejem, hogy miként lehet egy tó feneketlen. A magyarázat egyszerű: a víz alatt nincs szilárd talaj. Egyszerűen folyamatosan iszaposodik lefelé. Ennyi a titok.

1970-es évek: Népköztársaság útja, az Ádám Söröző

Itt ettem életem első tatár beefsteak-ét. Akkor 29 Ft volt....

Azóta is teszem (eszem, ezt rendszeresen. (Bár manapság nem ott, mert már egy pizzázó van a helyén, és nincs nekik tatár beefsteak-es pizzájuk...:)

adam

Fotó: Katona Béla/inaplo.hu

1970-es, '80-as évek: Kopaszi gát, az Aranyhal Kisvendéglő

Ez az az étterem, aminél eldugottabb egészen biztosan nem volt talán az egész országban sem. A Dombóvári útról lehajtván egy kavicsbánya bejáratához érkeztünk, majd egy igen szűk sikátoron tovább néhol bokáig érő porban, vagy éppen sárban, kotró és mindenféle erőgépek között.

És egyszer csak a semmi közepén ott volt az Aranyhal kisvendéglő! Ideális hely volt NEM házaspárok számára!

aranyhal

Fotó: Katona Béla/inaplo.hu

Ha érdekes volt az időutazás, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
csernobil.jpg

Mégsem haltak meg heteken belül a csernobili önfeláldozó búvárok?

A legenda szerint már a merülés után nem sokkal sugárbetegség végzett velük. Utánajártunk, mi lehet az igazság.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. május 27.Az HBO Csernobil sorozatában egy pár snitt erejéig nyomon követhettük a három hős búvár akcióját is, akik szembenézve a halállal, önként vállalták, hogy leeresztik az olvadó mag alatti medencét.

Láthattuk, ahogy térdig gázolnak a radioaktív vízben, velük izgultunk, miközben a vaksötétben tönkrementek lámpáik, és együtt örültünk, amikor a küldetést sikeresen teljesítve kijutottak a felszínre.

A sorozat egyelőre nem tért ki rá, de vajon mi lett a búvárokkal?

A legenda szerint - amelyet korábban mi is megírtunk -, már a merülést követő hetekben meghaltak sugárbetegségben.

Egy kutatás azonban ellentmond ennek a verziónak.

Lávaszerű massza az alagsorban

Az első robbanás után tíz nappal egy még komolyabb fenyegetéssel szembesültek a csernobili atomerőműnél. A tűz megfékezésére használt agyag, homok és bór lávaszerű anyaggá változott, ami felgyűlt a reaktormag körül. A massza elkezdte átégetni magát az alatta található vízzel teli medencéig. Ha eljutott volna odáig, akkor a keletkező gőz és az abból képződő radioaktív csapadék Európa nagy részét radioaktív sivataggá változtatta volna.

Annak érdekében, hogy megakadályozzák a robbanást, le kellett engedni a reaktor alatti medencében felgyűlt vizet. Ám az alagsor, így a szelepek is víz alatt voltak.

A csernobili „öngyilkossági csapat” népszerű legendája

Az események legnépszerűbb (és valószínűleg kitalált) változata öngyilkos búvárokról szól. E szerint egy katona és két csernobili mérnök önként jelentkezett, és bátran búvár ruhát öltve alámerült a radioaktív vízbe. A lámpáik használhatatlanná váltak a sugárzástól, ám a csapat a sötétben is sikeresen véghez vitte a feladatot. Sikerült megtalálniuk a zárószelepet és kinyitniuk a kapukat, hogy a víz távozzon.

A búvárok tudták, hogy az alagsorban nagyon nagy a sugárzás. A feletteseik megígérték nekik, hogy ha meghalnak, gondoskodni fognak a családjaikról. Tudták, hogy nagy eséllyel öngyilkos küldetésre mennek.

A történet ezen változata szerint, mire elhagyták a medencét, a búvárok már szenvedtek a sugárbetegség hatásaitól, és mindannyian heteken belül meghaltak.

A három csernobili búvár legendájáról mi is írtunk. Erről a verzióról ITT olvashatsz részletesen.

Mi történt valójában?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
kadar-janos-1986.jpg

Kádár Jánost sugárvédelmi egység őrizte a Csernobil utáni május 1-jén a tribünön

A politikus legfőbb médiatanácsadója korábban nem ismert részleteket is elárult a szovjet atombaleset utáni drámai napokról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 14.„Mindent tudtunk, de a lakosságnak nem mondhattunk semmit a csernobili katasztrófáról. Azért május 1-jén a sugárvédelmi szakemberek ott álltak a tribün mellett, hogy jelentsenek Marjainak, mi a helyzet” – mondta a halála előtt a Hetek munkatársának adott utolsó interjúban Lakatos Ernő, az MSZMP Agitációs és Propaganda Osztályának vezetője.

Kádár János legfőbb médiatanácsadója korábban nem ismert részleteket is elárult a szovjet atombaleset utáni drámai napokról.

Lakatos maga Londonban értesült a robbanásról, amikor Kínából hazajövet repülőgépüket brit rendőrök fogták közre, és félrevontatták. Mint kiderült, éppen Csernobil felett haladtak át, így azonnal sugármentesíteni kellett a magyar küldöttség gépét.

Itthon nem csak sugárszintet mérték folyamatosan, hanem a lakosság közhangulatát is.

A Hetek megszerezte a Tömegkommunikációs Kutatóközpont bizalmas felméréseit, amelyet csak a kommunista párt legfelső vezetői olvashattak. Eszerint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 47 százaléka elismerte, hogy külföldi rádióadókból tájékozódott a csernobili eseményekről. De

a teljes lakosság 55 százaléka is úgy vélte, hogy egyáltalán nem volt megfelelő a hivatalos magyar tájékoztatás.

Az adatok megerősítik, hogy a csernobili atombaleset nyomán a tömegtájékoztatás olyan hitelvesztést szenvedett el, amit a párt kommunikátorai már nem tudtak helyrehozni. A rendszerváltás 30 évvel ezelőtti ikonikus eseményeihez – köztük Nagy Imre és mártírtársainak 1989. június 16-ai újratemetéséhez – vezető úton a csernobili robbanás törte át a hallgatás és dezinformáció falát.

További exkluzív részleteket, és Lakatos Ernő utolsó interjúját a Hetek pénteken megjelent számában olvashatsz.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kodaly-cimkep.jpg

Kodály Zoltán szerelmei: először egy 19 évvel idősebb, majd egy 58 évvel fiatalabb nőt vett feleségül

A magyar zenei nevelés fő alakja mindkét esetben rendkívül odaadó férjnek bizonyult.
Kovács-Tóth Noémi írása, képek: Wikipedia - szmo.hu
2019. június 13.Kodály Zoltán (1882-1967) korának egyik legelismertebb zenei szakembere volt, akinek tudását és módszertanát máig hasznosítják a zeneiskolákban. A háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, pedagógus és népzenekutató – aki az MTA tagja, majd elnöke is volt – ezeken felül a szerető társ szerepében is helytállt. Ugyanakkor eléggé széles skálán mozgott az ízlése a hölgyek terén.

Elsőként – az eredetileg Schlesinger néven született – Sándor Emma (1863-1958) csavarta el a fejét, aki egy jómódú család több nyelven beszélő, tehetségesen zongorázó, éneklő és zenét szerző leánya volt. Fiatalon hozzáment egy pesti kereskedőhöz, otthonuk a zenei elit szalonjának számított. Dohnányi Ernő és Bartók Béla után Kodály Zoltán is segítette Emma zenei fejlődését. Bartók és Kodály nála találkozott először, majd mindketten belehabarodtak a híresen intelligens és humoros asszonyba, utóbbi esetben ráadásul viszonzásra lelt a vonzalom.

A 23 éves Kodályt nem tántorították el olyan apróságok, mint hogy Emma férjezett volt, ráadásul nála 19 évvel idősebb, valamint távol állt a klasszikus szépségideáltól is.

Úgyhogy némi felfordulást és formaságot követően 1910-ben, 28 évesen elvette feleségül az akkor 47 éves szerelmét, aki élete végéig hű társa maradt.

Kodály Zoltánnénak nem kellett szégyenkeznie hírneves ura mellett, mivel maga is tehetséges műfordítónak, illetve zeneszerzőnek bizonyult. Egyes témáit Bartók, Dohnányi és Kodály is feldolgozta, zongora-szerzeményeivel pedig Londonban és Párizsban egyaránt díjat nyert. Híres zeneszerzők tisztelték és szerették, többen neki ajánlották elkészült műveiket. Emma ugyanakkor lemondott a saját karrierről, inkább férjét segítette egész életében, például kottákat másolt és népdalokat gyűjtött a munkájához, valamint német átiratokat készített balladákhoz és nótákhoz.

Zoltán és Emma imádták egymást, mindig együtt töltötték a szabadidejüket, ahogyan a nemzetközi hangversenykörutakra is közösen utaztak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
A_Mengele_lany02.jpg

Aki legyőzte Mengelét – a négy koncentrációs tábort túlélő magyar lány igaz története

A szlovákiai magyar nő visszaemlékezéséből Veronika H. Tóth írt mellbevágó regényt A Mengele-lány címmel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 05.„A színtiszta pokol volt, amit emberek teremtettek más emberek számára itt a földön” – így jellemzi Auschwitz-Birkenaut Viola Stern Fischer, a négy koncentrációs tábort túlélő, szlovákiai magyar nő. A történelmi könyvek rideg vonalasságán az első mondattal túllépő visszaemlékezéséből Veronika H. Tóth zsurnaliszta írt mellbevágó regényt A Mengele-lány címmel. Viola, korábbi nevén Ibolya az egyike volt azon keveseknek, akik túlélték a haláltábor rettegett orvosának embertelen kísérleteit.

Mengele-lány voltam. Egyike a sokaknak, akiknek el kellett viselniük a kísérleteit. Egyike a keveseknek, akik ezt túlélték.

És talán az egyetlen, aki legyőzte – a doktor és a csapata olyasmiket művelt velem, hogy valójában soha nem részesülhettem volna az élet legnagyobb ajándékában: nem tarthattam volna a kezemben a saját gyermekemet. Kétszer győztem le őket, két csodálatos lányom van” – ezzel a gondolattal kezdi visszaemlékezését a Stern Rózsa Ibolyaként született Viola Fischerová az Animus Kiadó által gondozott regényben.

Az idős hölgy hetven évvel a történtek után tér vissza emlékeihez, és úgy adja át a második világháború előtt, alatt és után történteket, ahogy az emlékezetében megmaradtak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x