hirdetés
legjobbmagyar.jpg

Ezek voltak 2016 legjobb magyar filmjei

Idén sem volt hiány emlékezetes hazai produkciókból.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. december 28.


hirdetés

Hihetetlen sikerrel nyitotta a 2016-os évet a magyar filmszakma, februárban ugyanis a Saul fia nyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat. Ugyan ez a bravúr jövőre nem fog megismétlődni (Till Attila remek vígjátéka, a Tiszta szívvel már kiesett a versenyből), ettől még kiváló évet tudhatunk magunk mögött.

Az alábbiakban az idén bemutatott, általunk legjobbnak tartott magyar filmeket listázzuk. Nektek melyik volt a kedvencetek?

Ernelláék Farkaséknál (Hajdu Szabolcs)

A Saul fia után Hajdu Szabolcs új filmje volt a 2016-os év második legnagyobb sikereket elérő magyar filmje: az Ernelláék Farkaséknál fődíjat nyert a rangos Karlovy Vary-i filmfesztiválon, egy amerikai produkciós cég pedig egy esetleges remake jogait is felvásárolta. Hajdu a Déibáb kudarca után be szerette volna bizonyítani, hogy állami támogatás nélkül is tud jó filmet csinálni, így legújabb művét saját lakásán, a saját családja főszereplésével forgatta le, gyakorlatilag „zsebpénzből”. Számítása bejött, az Ernelláék Farkaséknál ugyanis alig néhány nap alatt kitermelte a gyártási költség háromszorosát, az életszagú, kisrealista családi dráma pedig az év egyik legjobb (magyar) filmje lett.

Félvilág (Szász Attila)

hirdetés

A Févilág kedvéért kicsit "csaltunk" ezzel a listával: ha ugyanis nagyon szigorúak akarunk lenni, Szász Attila kosztümös krimije tavalyi film, hiszen múlt decemberben mutatták be először a tévéképernyőkön. De mivel a mozivásznakon csak idén februárban kezdték el vetíteni, indokoltnak éreztük, hogy ezen a listán is szerepeljen. Pláne, hogy kiváló filmről van szó, amelyet a mai magyar műfaji film egyik legizgalmasabb szerzőpárosa, Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró jegyzett, akik A berni követtel 2014-ben már elnyerték a közönség rokonszenvét. A Félvilággal a hírhedt Mágnás Elza-gyilkosságot dolgozták fel fikciós, de nagyon izgalmas formában.

A filmről írt kritikánkat itt, Szász Attilával készített interjúnkat pedig itt olvashatjátok el!

Hurok (Madarász Isti)

Ilyen is volt idén: egy magyar időutazós thriller, ráadásul nem is rossz! A Hurok már csak azért is helyet érdemel ezen a listán, mert az elsőfilmes Madarász Isti olyan műfajt választott, amely – egyelőre – szinte teljesen egyedülállónak számít a magyar műfaji palettán. Az már csak hab a tortán, hogy a végeredmény (bár nem tökéletes) van olyan szórakoztató, hogy a magyar filmeket nagy ívben kerülő nézőknek is bátran ajánlható legyen.

A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok el!

Kút (Gigor Attila)

Nyolc éve már, hogy Gigor Attila egyszerre nyűgözte le a közönséget és a szakmát A nyomozó című filmmel. Rendezői visszatérésében az allegorikus szerzői film találkozik az ordenáré humorú, „nagy magyar valóságot” pellengérre állító komédiával. Az eredmény közel sem tökéletes (a forgatókönyvet kissé egyenetlennek, helyenként céltalannak éreztük), de a Kút így is kiemelkedőnek számít a magyar filmek mezőnyében. Annál pedig egészen biztosan többet ér, hogy a bemutatót követő Kálomista-botrány lábjegyzeteként maradjon meg az emlékezetünkben.

A filmről írt kritikánkat itt, Gigor Attilával készített interjúnkat pedig itt olvashatjátok el!

A martfűi rém (Sopsits Árpád)

A Félvilághoz hasonlóan szintén megtörtént esetet dolgozott fel A martfűi rém: Sopsits Árpád embert próbáló filmje egy nekrofil sorozatgyilkos történét dolgozza fel, aki több mint 10 éven át szedte áldozatait, mivel az első, 1957-ben elkövetett gyilkosság után a rendőrség egy ártatlan férfit fogott el a valódi elkövető helyett. Sopsits rendszerkritikus thrillere nagyszerű történelmi tablót fest, és közben az izgalmakról sem feledkezik el. Szabó Gábor operatőr atmoszférikus képei pedig olyan vérfagyasztó hangulatot teremtenek, amilyet magyar filmben eddig aligha láthattunk.

A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok el, a filmet inspiráló eseményekről pedig itt írtunk bővebben.

Tiszta szívvel (Till Attila)

Till Attila kerekesszékes bérgyilkosfilmjétől a szinposzis alapján nem vártunk többet egy kínosan elpoénkodott gengsztervígjátéknál. Ezért is lepődtünk meg annyira, amikor egy érzelmes és érzékeny humorú drámát kaptunk helyette. Till Attila saját forgatókönyve olyan sokat vállal, hogy kisebb csoda, hogy működik: egyszerre akciódús gengszterfilm, megkapó coming-of-age dráma és nagyszájú vígjáték, ráadásul mindnek remek. A remek forgatókönyvön túl a film az esendő, de sohasem nevetséges (anti)hősök, illetve az őket alakító színészek miatt vált igazán emlékezetessé.

A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok el!

Címkép: Facebook

Ha tetszett az összeállítás, kattints a megosztásra!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
baba-2.jpg

Álarcos énekes: A Baba lepleződött le, két nyomozó is jól tippelt

A következő adásban kiderül, ki nyeri meg a versenyt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 29.


hirdetés

A vasárnapi elődöntőben a Röfi, a Banán, a Baba és a Zebra állt a színpadra. A végén a Baba és a Röfi közül a nyomozók végül a Röfit engedték tovább, így a Babának kellett lelepleznie magát.

A zsűriből Gáspár Laci és Csobot Adél is jól tippelt, a Baba jelmezében az X-Faktorban megismert Manuel rejtőzött.

A Baba produkciója:

És ezeket a nyomokat hagyta:

Majd a leleplezés:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
baratok-kozt-cimkep1.jpg

Már biztos, hogy véget ér a Barátok közt, az is kiderült, miért

A Blikk értesüléseit Kolosi Péter is megerősítette. Az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese és programigazgatója szerint rengeteg kísérletet tettek arra, hogy a sorozat erre a szintre ne tudjon eljutni, de ez sajnos nem sikerült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Ma reggel derült ki, hogy jövő nyáron befejeződik az RTL Klub 22 éve futó sorozata. A Blikk értesülései szerint az RTL Klub azért döntött a szappanopera befejezése mellett, mert már nem jövedelmező számukra. Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese és programigazgatója nem sokkal később a SorozatWikinek adott interjújában megerősítette a hírt.

"A Barátok közt a magyar televíziózás egyik legsikeresebb vállalkozása, korszakalkotó produkció. Bármi történik, ez mindig így marad. Az, hogy a Barátok közt ilyen régóta képernyőn van és ebből több mint másfél évtizedig hatalmas siker volt, sőt volt olyan időszak amikor több mint 70 százalékos közönségarányt hozott, elképesztő teljesítmény" – mondta Kolosi Péter, aki szerint a műsor nézettsége viszont ma már nem éri el a kívánatos szintet.

"Ma a Barátok közt nézettsége már nem éri el a kívánatos szintet, sőt azt a minimumot sem, hogy főműsoridőben tudjuk adni és a saját sávjában ez legyen a legnézettebb műsor. Rengeteg kísérletet tettünk arra, hogy erre a szintre ne tudjon eljutni a sorozat, de ez sajnos nem sikerült."

- fogalmazott.

hirdetés

Kolosi azt mondta, hogy a sorozat nézettsége azután kezdett romlani, hogy Kalmár Tamás producer távozott.

"Ezt követően a sorozat kreatív szempontból egy olyan útvesztőbe került, amely teljesen eltérítette az eredeti gondolataitól, eredeti céljaitól és egy olyan rossz irányba vitték el, ami után már csak idő kérdése volt, hogy ez a nézettségen mikor fog látszani" - fogalmazott a programigazgató.

"Sokszor szóltunk a gyártó vezetőnek, hogy ha ezt az irányt folytatják, akkor el fogjuk veszíteni a Barátok közt nézőit, de nem hallgattak ránk. Később, amikor az Ufa Magyarországnak új német vezetése lett, ők rögtön megértették, hogy mi a problémánk. Nagyon hamar változtattak is a produkció vezetésén, de sajnos úgy tűnik, hogy már késő volt."

Erről a szappanopera jelenlegi producerével is egyeztettek.

"A tartalmi változtatások az év elején megtörténtek, elégedettek voltunk a stáb munkájával és bíztunk a sikerben."

Csakhogy a várt sikerek elmaradtak, mert a nézők nem szoktak vissza a sorozatra. Kolosi szerint már a nyári számokból látszódott, hogy a Barátok köztnek meg kell szűnnie.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
baratok-kozt-cimkep1.jpg

Blikk: véget ér a Barátok közt 22 év után

Egy bennfentes szerint a sorozat írói már elkezdték elvarrni a szálakat, jövő nyáron kerülhetnek adásba az utolsó részek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

22 év után befejeződik a Barátok közt - írja a Blikk több egybehangzó forrásra hivatkozva.

A lap szerint a legendás magyar sorozat már nem éri meg a 23. születésnapját, jövő nyáron kerülhetnek adásba az utolsó részek.

A lezárás oka az, hogy bár hosszú évekig ez volt az ország legnépszerűbb szappanoperája, az utóbbi időben azonban már nem hozza az elvárt nézettséget.

A Blikknek egy bennfentes elárulta, hogy

az RTL Klub állítólag már közölte a Barátok közt íróival, hogy kezdjék el elvarrni a történetszálakat, hogy a széria méltó befejezést kapjon. Ez a folyamat december végéig be is fejeződhet, legkésőbb tavasszal pedig a forgatásnak is vége lehet.

hirdetés

A lap szerint már a sorozat színészei is gyakran beszélgetnek arról, hogy mi lesz a sorsuk.

"Eleinte nyugtattak minket, hogy a pletykák ellenére ne aggódjunk, jó a nézettség, de én úgy tudom, már döntöttek, vége. Bevallom, arcul csapott, ki kell találnom, mihez kezdek a jövőben"

- mondta egy, az élő szerződése miatt neve elhallgatását kérő szereplő.

Egy szintén névtelenségbe burkolózó kollégája szerint is "egy süllyedő hajón" ül a csapat. Úgy gondolja, a mai világban már nincs létjogosultsága egy ilyen típusú sorozatnak, amit már nem néznek a fiatalok, ezért sem hoz jó nézettséget.

Az RTL Klub és a Barátok közt produkciója egyelőre nem kommentálta a lap értesüléseit, ahogy még hivatalos tájékoztatás sincs arról, hogy valóban véget ér-e a sorozat.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
demcsak-stohl-nicsak-ki-vagyok.jpg

Nicsak, ki vagyok?: Stohl András Apáca jelmezben énekelt, Demcsák Zsuzsa Egérként rappelt

Pataki Attila pedig Kalózként lépett fel a TV2 jelmezes-éneklős műsorában, egyedül őt nem találták el a zsűricsapatok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Ismét három híresség lepleződött le a Nicsak, ki vagyok? című műsor második adásában. A TV2 jelmezes-éneklős showjában ezúttal az Apáca, a Kalóz, az Egérke és a Diszkógömb lépett színpadra, közülük pedig csak a Diszkógömb kiléte maradt rejtve.

Miután mind a négy versenyző énekelt egyszer, a zsűricsapatok úgy döntöttek, hogy

az Apácának kell először levennie a maszkot, aki pedig nem más volt, mint Stohl András.

Kajdi Csaba csapata jól tippelt, Ábel Anitáék viszont nem szereztek pontot, mert ők Feke Pálra gondoltak.

VIDEÓ: így leplezte le magát az Apáca, vagyis Stohl András

hirdetés

A második kör után a Kalózról hullt le a lepel, aki Pataky Attila volt.

Ábel Anita foghatta a fejét, mert ő az Edda frontemberét érezte a jelmez alatt, de csapatával végül mégis Delhusa Gjonra esett a választásuk. Az jelentett csak vigaszt a műsorvezetőnek, hogy a rivális csapat sem szerzett pontot, ők ugyanis Hevesi Tamást mondták.

VIDEÓ: így vette le Kalóz-maszkját Pataki Attila

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!