hirdetés

Ezek a nagyvárosok süllyednek folyamatosan – Indonéziában új főváros is épül emiatt

A tengerszint a század végére 2 méternél is többet emelkedhet, ami katasztrofális következményekkel járhat például Houstonra vagy New Orleansra nézve.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 01.


hirdetés

Nyomasztó összeállítást tett közzé a CNN Travel, amiben azokat a városokat vette sorra, amelyek legnagyobb problémája a folyamatos és egyelőre megállíthatatlannak tűnő süllyedés. A probléma már nem is annyira a távoli jövő egyik kérdése: májusban derült ki, hogy néhány éven belül új fővárosa lesz Indonéziának egyrészt a kezelhetetlen dugók, másrészt az alacsony fekvés miatt, amik miatt gyakran fenyegeti a területet árvíz.

Jakarta az egyik leggyorsabban süllyedő város a világon, ám nem ez nem az egyetlen, amelyik bajban van.

Houston

Houston évtizedek óta süllyed és a törvényhozók számára a kérdés már 1975 óta napirenden van. Ám a probléma továbbra is fennáll, megoldás még nem született. Az ott lakók elmondása szerint a repedt padlók, az egyenetlen járdák és az elmozdult padlódeszkák már az otthonaikban és az utcákon is jelzik a süllyedést.

John Blount, a Harris megyei mérnök szerint a változások nemcsak a topográfiát változtatják meg, hanem rontják a város szennyvízcsatornájának hatékonyságát is.

hirdetés

Blount nemrégiben példát is látott minderre:

"A javítási munkálatok során megállapítottuk, hogy a vízelvezető vezetékek nem voltak abban az állapotban, amilyennek kellett volna lenniük, és így a víz egyszerűen nem tudott olyan gyorsan elfolyni, ahogy kellene" - mondta. "Ennek oka az, hogy a talaj már nem a régi szinten van."

Lagos

Lagos város Nigéria partján fekszik, részben a szárazföldön, részben néhány közeli szigeten. Ez egyben Afrika legnépesebb városa is.

Földrajzának köszönhetően Lagos különösen hajlamos az áradásokra, és ahogy a tengerszint emelkedik a globális felmelegedés miatt, a város egyre nagyobb veszélybe kerül.

Egy 2012-es tanulmány rámutatott, hogy a tengerszint a század végére 2 méternél többet emelkedhet.

New Orleans

Ez a város érzékeny a tengerszint emelkedésére, mivel laza talajra épült és a partokhoz kifejezetten közel helyezkedik el. Mindez nem jó hír főleg annak fényében, hogy a város évente 1 centimétert süllyed.

Peking

A 2016-os tanulmány kimutatta, hogy Peking egyes területeken évente akár 10 centiméternyit süllyed. Peking nem partmenti város, ám főleg a talajvízre támaszkodik, mint a fő vízforrása. A víz sok éven keresztül felhalmozódott, de kinyerése kiszárította a talajt, ez vezetett a süllyedéshez.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
1280px-Marina_Bay_Sands_in_the_evening_-_20101120-1000x667.jpg

Elszálltak a hotelárak: ugyanannyiba kerül egy 4 csillagos hotel Tapolcán, mint egy luxushotel Szingapúrban

Egy blogger nyílt levele a belföldi turizmus túlkapásaira mutat rá.
Fotó: Someformofhuman / Wikipedia - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

Bár a koronavírus-járvány sokak nyaralási terveit húzta keresztbe, nem kell kontinenseket átszelni ahhoz, hogy Szingapúrban érezzük magunkat, elég Tapolcáig menni - már ami az árakat illeti. A Spabook hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen mértékben szálltak el a hazai szállodák árai: annyiba kerül két éjjel egy négycsillagos tapolcai szállodában, mint az ötcsillagos Marina Bay Sandsben Szingapúrban.

A közösségi oldalon megfogalmazott nyílt levél rögtön leszögezi:

nem Szingapúrban vannak őrületes akciók, hanem a magyar árak emelkedtek valószínűtlenül magasba.

A járványhelyzet miatt meg is tehetik, mivel a legtöbb magyar idén itthon fogja elkölteni a nyaralásra szánt pénzét. A spablog azonban nem lát egyenes arányosságot az árak és a színvonal növekedése között. A külföldi turisták hiányában most a magyarok kénytelenek elkölteni itthon a nagy pénzeket, azok, akiket eddig "másodrangú vendégnek" tekintettek. A külföldieket megcélzó árakat idén a hazaiak fizetik ki,, ami a turizmus nehéz helyzetéből fakadóan magától értetődő, az azonban már a blog szerzője szerint nem, hogy a szolgáltatások minőségén nem emelnek.

A nyílt levél egy

hirdetés

"utolsó utáni jó szándékú észrevétel, hogy talán több tiszteletet a magyaroknak, talán picivel több alázatot a vendégek felé és akkor talán újra lehetne majd nagyon erős belföldi turizmus."


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
zivatar6.jpg

Órákon belül megérkezik a vihar az ország középső részére

Lehűlésre nem, de jelentős mennyiségű csapadékra számítani kell.
Fotó: Konyvesotto/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

Az aktuális és a néhány órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek miatt elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország középső sávjára - közlik a szolgálat honlapján.

Kezdetben az északi tájakon lévő összeáramlási zóna mentén fordulhat elő néhány zivatar (akár az esti órákban is), de egy-egy zivatargóc kialakulását a déli, délkeleti megyékben sem lehet kizárni.

Vasárnap aztán elsősorban a Dunántúl nyugati felén, illetve a délkeleti határvidéken pattanhat ki néhány helyen zivatargóc (nem nagy területen fordulnak elő). A zivatarokat átmeneti viharos széllökés (60-85 km/h), intenzív csapadék (kb. 10-25 mm), illetve jégeső (~ 1 cm átmérőjű) kísérheti.

A napi középhőmérséklet mindazonáltal így is az ország nagyobb területén haladja meg a 25, néhány helyen a 27 fokot is.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
face-mask-5083797_1920-1000x666.jpg

Bubópestis miatt lezártak egy falut, egy lakos belehalt a fertőzésbe Kínában

A falu összes lakosát letesztelték, mindegyik teszt negatív lett.
Fotó: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

Lezártak egy falut Belső-Mongóliában, miután felütötte a bubópestis a fejét a településen, és egy lakos bele is halt a fertőzésbe - írja az Independent.

A kínai fennhatóság alá tartozó Suji Xinxunban élő beteg múlt vasárnap hunyt el, miután vérkeringése összeomlott, csütörtökön erősítették meg, hogy bubópestis volt a kiváltó ok.

A fertőző betegség miatt azonnal elrendelték a falu lezárását és fertőtlenítését, emellett az összes lakosát letesztelték, mindegyik teszt negatív lett.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
bejrut_tuntetes.jpg

Megkezdődött az 'Ítélet napja' Bejrútban - több ezren tüntettek, lövések is eldördültek

Egyre elégedetlenebbek az emberek, sok tüntető forradalomról beszél.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

Minisztériumot, tévéépületet és központi banképületet is megrohamoztak a tüntetők Bejrútban, ahol egyre nagyobbá és komolyabbá válik a kormányellenes tüntetés a héten történt hatalmas robbanás után - írja a Reuters.

A rendőrség könnygázt is bevetett a tüntetők ellen, akik botokkal, kövekkel támadtak rájuk. A hírek szerint egy rendőr meghalt az összecsapásokban. A Vöröskereszt jelentése szerint 117 sérültet kellett ellátni, közülük 55-öt kórházba szállítottak.

Tiltakozók tucatjai törtek be a külügyminisztérium épületébe, ahol az elnök, Michel Aoun portréját elégették, a tüntetést pedig "Az ítélet napjának" keresztelték el.

Nem sokkal a tüntetés előtt találkozott az ország vezetőivel Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki később elmondta: az európaiak szolidárisak a libanoni emberekkel, ugyanakkor a helyi politikai erőknek össze kell fogniuk és együtt kell működniük a rendkívüli helyzetben.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!