hirdetés
font-705667_960_720.jpg

Ez lett az év szava 2015-ben

A jelöltek között ott volt a forintosítás és a konteó kifejezés is. Mutatjuk, hogy melyik szó került a dobogó legfelső fokára!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. január 09.


hirdetés

A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda 2010 óta minden év végén kihirdeti az előző év szavait. 2015-ben az év ifjúsági szavát közönségszavazással választották ki. Zárójelben az iroda képviselői mondják el véleményüket.

Az év szava: kerítés

(Balogh F. András - A 2015-ös migránstömeg Európa válsága és kihívása. Ezért a menekülőket, a gyermekük életét mentő embereket, az otthont keresőket, a gazdasági bevándorlókat, az álcázott terroristákat és a nyerészkedőket terelő kerítés szó lett az, amely a legmegfelelőbben írja le a 2015-ös év viszonyait. Ezt használtuk a leggyakrabban a migránsválság kapcsán. A széles közvélemény megtanulhatta a kerítés különböző szinonimáit is, például a gyodát(gyorstelepítésű drótakadály) vagy a pengésdrótot, miközben gondolkodhatunk azon, mit is jelent a kerítés a nyelvben.)

További jelölések: forintosítás, konteó, szerelemlakat

hirdetés
barbed-wire-146547_960_720

Az év antiszava: nemsemleges óvoda

(Minya Károly - Nem lehet semlegesen fogadni a nemsemleges óvodát, hiszen a nemi szerepek lerombolásával a létezés alapjait kérdőjeleznénk meg, és ezzel együtt a társadalmat felépítő legkisebb közösséget, a hagyományos család fogalmát változtatnánk meg. A gyermek biológiai neme eldől a fogamzás pillanatában, és ezt megváltoztatni nem (vagy nehezen) lehet. Ki-ki eldöntheti, kell-e neki nemsemleges mosdó, öltöző, játék, dekoráció, nevelés.)

További jelölések: bullshitelés (mellébeszélés), gyoda (gyorstelepítésű drótakadály), migráns, NATO-szögesdrót, pengésdrót

child-1096177_960_720

Az év ifjúsági szava: mekizik, mekizés

(Balázs Géza - 2015-ben maguk az érintettek szavazhattak egy közösségi oldalon az év ifjúsági szavára. A magyar reketül (általában koncerten vagy szórakozóhelyen rekedtre ordítja magát) végzett az utolsó helyen. Ezt követte a szlemmer, a slampoetry-előadó, majd az 2015-ös év egyik nagy slágerében felbukkant, jelzőként használt szó: az elnök. Az „elnöki” melléknév a mai fiatalok nyelvében ugyanis azt jelenti: nagyszerű, kiemelkedő, különleges. Második helyen végzett az angolból átvett kombó: jelentése összeállítás, például: ciki a zokni szandál kombó. Végül is utcahosszal győzött a has, vagyis a mekizik ige – jó a szlem, jó az elnök, jó a kombó, azaz fontos az előadott szöveg, a koncert és a szleng, de az evés, jelen esetben a gyorsétkezés még inkább. A győztes szó azt is jelzi, hogy üzletek, vendéglátóhelyek neve könnyen válik közszóvá.)

mcdonalds-447035_960_720

Az év költői szava: mifántológia

(Balázs Géza - A Mi fán terem? szép régi szólásunk, érdeklődés, tudakozódás: miféle dolog lehet ez? O. Nagy Gábor e címmel jelentette meg 1957-ben szólástörténeti könyvét. A könyvet nyelvész körökben mifántológiánakis nevezik. A mifántológia tehát a szólások történetének kutatása. A szellemes szóval O. Nagy Gáborra is emlékezünk születésének 100. évfordulóján.)

További jelölések: harmathörbölő, hópihe, érintőképernyő

Korábbi szavazások:

hirdetés

2010. Az év szava: vuvuzela. Az év antiszava: vörösiszap-katasztrófa. Az év ifjúsági szava: lájkol. Az év költői szava: aranymálinkó.

vuvuzela-404702_960_720

2011. Az év szava: alkotmány. Az év antiszava/szókapcsolata: banki termék. Az év ifjúsági szava: fészel. Az év költői szava: málnahabos fa (vérszilva).

2012. Az év szava: árfolyamgát. Az év antiszava: botos jeti. Az év ifjúsági szava: romkocsma. Az év költői szava: kenyérhéjmagyarság.

2013. Az év szava: rezsicsökkentés. Az év antiszava: mamahotel, papabank. Az év ifjúsági szava: szelfi. Az év irodalmi szava: tojáséj.

font-705667_960_720

2014. Az év szava: nekirugaszkodó vállalkozás. Az év antiszava: vénaszkenner. Az év ifjúsági szava: punnyad. Az év költői kifejezése: messzeringó gyermekkor.

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ruszoklip.png

Már meg is jelent és óriási siker Ruszó Tibi első saját videóklipje

Tízezrek látták az első órákban a Túl az álmokon című szám klipjét a YouTube-on.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 15.


hirdetés

A 2019-es X-Faktor győztesének még sohasem volt saját klipje. Azt mondta a műsorban, el sem nagyon tudja hinni, hogy ez most megtörténik vele.

A klipet a megjelenése utáni órákban több tízezren nézték meg. Most mi is megmutatjuk.

VIDEÓ: Túl az álmokon

hirdetés

KÖVESS MINKET:

hirdetés
koncz-kulka.jpg

Kulka János újra énekel: Koncz Zsuzsával dolgozták fel a Republic slágerét

Így még sosem hallhattuk, hogy „Szeretni valakit valamiért”...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 15.


hirdetés

Kulka János 2016-ban kapott stroke-ot, utána másfél évig kerülte a nyilvánosságot, agyi sérülése miatt beszédzavara alakult ki. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a színháztól visszavonul, a filmszerepektől viszont nem zárkózik el.

Úgy tűnik, az énekléstől sem, hiszen most a Republic zenekar egyik számát dolgozta fel Koncz Zsuzsával, amiről az elkészült videoklipet is megosztották a Youtube-on.

A színész korábban azt mondta: elfordultak tőle a barátai. A sztár erről a egy tévéműsor vendégeként beszélt, ahová logopédusa és Lang Györgyi is elkísérte.

Kulka János 2018 augusztusában logopédusával együtt már kamerák előtt beszélt betegségéről, később filmben is szerepelt, majd pedig egy francia luxusmárka reklámjához adta a hangját.

hirdetés

Itt tudod megnézni a videoklipet:


KÖVESS MINKET:


hirdetés
Screenshot-2019-12-15-at-18.08.10.png

Otthagyja a YouTube-ot PewDiePie, a világ leghíresebb videósa

Több mint 100 millió feliratkozója van, de januártól határozatlan idejű szünetet tart, mert elfáradt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 15.


hirdetés

PewDiePie neve valószínűleg mindenkinek ismerősen cseng, aki egy kicsit otthon van a számítógépes játékok világában. PewDiePie, azaz valódi nevén Felix Kjellberg, volt a gameplay műfajának legelső képviselője Youtube-on, és mára a csatornáját már több mint 100 millió feliratkozó követi.

Felix már 10 éve gyárt rendszeres tartalmat a videómegosztó platformra, és az utóbbi időben többször is pedzegette, hogy szünetre lenne szüksége.

Ennek hírét végül legutóbbi PewNews videójában tette közzé, ahol elmondta:

„Nagyon fáradtnak érzem magam. Nem tudom, látjátok-e rajtam. De csak hogy tudjátok, jövő év elején eltűnök egy kis időre. Később megmagyarázom, de szerettem volna előre jelezni nektek.”

hirdetés

PewDiePie egyébként több ellentmondásos helyzetbe is került már Youtube-os pályafutása alatt: 2017-ben például antiszemita botrányba keveredett, amikor egy videójában azt próbálta megmutatni, milyen messzire mennek az emberek 5 dollárért. Ebben a videóban két indiai férfit fizetett le, hogy „halál a zsidókra” táblákkal pózoljanak.

A botrány hatására a Google demonetizálta a videót, rengeteg feliratkozót vesztett és a Disney is felbontotta vele a szerződését.

PewDiePie egyébként idén augusztusban vette el barátnőjét, a szintén Youtuber Marzia Bisognint.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
ruszokokeny.png

Ruszó Tibi 5 legjobb pillanata a 2019-es X-Faktorban

Bővelkedett nagy pillanatokban Ruszó Tibi útja a győzelemig. Összegyűjtöttük a legizgalmasabbakat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 15.


hirdetés

Ruszó Tibi nyerte a 2019-es X-Faktort. A fiatal énekes sok megható, nagy pillanatot okozott a műsorban, most ezekből válogattunk.

VIDEÓ: Apám sírjánál (ByeAlex)

hirdetés

VIDEÓ: Ruszó Tibi és Kökény Attila - Nincs semmi másom

VIDEÓ: Ruszó Tibi és Bye Alex - A szívem udvarában

VIDEÓ: Túl az álmokon - saját dal

VIDEÓ: Végső vallomás (United)


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!