hirdetés
„Ez háború a nők ellen” - világméretű botrányt váltott ki az alabamai abortusztörvény
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 16.


hirdetés

A lap arra is figyelmeztet, hogy eddig négy amerikai tagállamban - Georgiában, Kentuckyban, Ohióban és Mississippiben - hoztak törvényt, amely a terhesség hatodik hetétől kezdve megtiltja az abortuszt. Az alabamai törvény - amelyet a republikánus többség szavazott meg - "frontemberei" nem is csinálnak titkot abból, hogy a dolgot összamerikai kérdésként kezelik. A törvény egyik benyújtója, Terri Collins képviselőnő azt nyilatkozta, hogy a törvény a "Roe v. Wade" legyőzésére irányul.

A "Roe v. Wade" egy 1973-ban hozott Legfelsőbb Bírósági döntés, amelyet egy Jane Roe nevű (ez egyébként csak a bíróságon használt álneve volt, eredetileg Norma McCorvey-nek hívták) nő ügyében hoztak. A texasi nő harmadik terhessége alatt abortuszt akart végeztetni magán, ám ez akkor Texasban illegális volt. A bonyolult ügy végül a Legfelsőbb Bíróságnál kötött ki, ahol a bírák kimondták: a nők terhességmegszakítása alkotmányos alapjog, ugyanis a magánélethez való jog "hatáskörébe" sorolható. Ez a döntés precedenst teremtett, és azóta is ezt tartják irányadónak az USA legtöbb államában.

Azaz eddig ezt tartották irányadónak. Az alabamai törvényhozók és az abortusz jogáért küzdő szervezetek most farkasszemet néznek egymással.

A nőjogi mozgalmak már most jelezték: minden egyes alabamai nőért, akinek nem akarják engedélyezni az abortuszt, a bíróságon fognak küzdeni, és az ügyet ismét elviszik a Legfelsőbb Bíróságra. Annak összetétele viszont épp Donald Trumpnak köszönhetően már megváltozott: Neil Gorsuch és Brett Kavanaugh bírák kinevezésével ugyanis a bíróság már 5-4 arányban konzervatív többségű, így lehet, hogy ha újra dönteniük kell abortusz-ügyben, a tiltás mellett teszik le a voksukat. Az pedig egész Amerikára vonatkozó, új precedenst teremthet.

A közvélemény felháborodása mindenesetre óriási: a Twitteren az egyik legnépszerűbb hashtag az #AlabamaHatesWomen ("Alabama gyűlöli a nőket"), sokan A szolgálólány meséje című sorozathoz hasonlítják az amerikai "szép új világot" (a filmben a nők bizonyos kasztját gyerek-sorozatgyártó rabszolgákként kezelik), de kemény hangú posztban kelt ki a törvény ellen számtalan demokrata politikus is, többek között Joe Biden volt alelnök, a 2020-as amerikai elnökválasztások egyik jelöltje, Trump kihívója is.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Így csapott le a jégeső Budapestre
A fővárost pillanatok alatt elérte a zivatar.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.Hétfő délután hirtelen lecsapott az eső Budapestre. Amellett, hogy nagyon gyorsan szakadt le az ég, még jégeső is volt a fővárosban. Az Időkép kamerái rögzítették a budapesti esőt.


KÖVESS MINKET:hirdetés
37 éve napi 2 órán át gondozzák kertjüket, az övék lett a legszebb az országban
Munkájuk elismeréseként megkapták a Britannia Legszebb Kertje címet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.A Daily Mail mutatta be azt az idős párt, akik nagyon komolyan veszik a kertészkedést, és naponta több órát is eltöltenek a szabadban, hogy növényeik a lehető legtökéletesebb állapotban legyenek.

Tony és Marie azt mondják. már 37 éve dolgoznak varázslatos kertjükön Walsallban. Otthonuk hátsó kertjébe összesen 3000 fajta növényt telepítettek, amik közül csupán kettőt nem a saját kezükkel ültettek. Azóta pedig minden egyes nap két órát töltenek a növényeik gondozásával.

A 37 év alatt a házaspár tagjai elmondásuk szerint 15 ezer fontot költöttek kertjük tökéletesítésére, ami nagyjából 5,5 millió forintnak felel meg.

Munkájuk elismeréseként megkapták a Britannia Legszebb Kertje címet, így érthető, hogy a kertre évente több ezren kíváncsiak, ám ők nem erre a legbüszkébbek.

Lapozz a kertről készült videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
11 év után lekapcsolják a gépekről a francia férfit, akin összeveszett a családja
A férfi 2008-ban egy motorbaleset után került vegatív állapotba. Családtagjai évek óta vitáznak a sorsáról. Most úgy tűnik, orvosai véget vethetnek a szenvedésének.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.A héten lekapcsolják azokat a gépeket, amelyek 11 éve életben tartják Vincent Lambert-t - írja a BBC.

A férfinak 2008-ban volt egy súlyos motorbalesete, amiben visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett, azóta vegetatív állapotban van.

Jelenleg egy Reims keleti városrészében lévő kórházban ápolják. Enni és inni is csak csöveken keresztül tud, de lélegezni magától is képes. A szemeit csak néha nyitja ki, beszélni pedig egyáltalán nem képes.

Családtagjai már évek óta komoly vitában állnak, mert másképp akarnak dönteni a sorsáról. Felesége 2013-ban az orvosok tanácsára úgy döntött, véget vet a férje szenvedésének, Lambert mélyen hívő, katolikus szülei viszont mindent megpróbáltak, hogy jogi úton megakadályozzák ezt. A férfi hat testvére és unokaöccse is támogatja a gépek lekapcsolását, két másik testvére viszont a szülőkkel ért egyet.

2015-ben az apa és az anya közzétett egy videót a vegatív állapotban lévő férfiről, amin az látszik, hogy az édesanyja telefonon beszél hozzá, a testvére pedig a kórházi ágyánál hajol fölé, de Lambert a pislogáson és azon kívül, hogy ránéz, nem tud másképp reagálni családtagjaira. Az őt kezelő orvosok szerint viszont ez a felvétel csak megvezetés az állapotáról, amivel a szülők csak manipulálni akarják a közvéleményt.

Az egymással szembenálló családtagok előbb egy francia bíróságon akarták kiharcolni a maguk igazát, amely engedélyezte a gépek lekapcsolását, ezt a döntést pedig az Emberi Jogok Európai Bírósága is helybenhagyta.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Menj a francba! – üzente Kovács Zoltán a Washington Post újságírójának
A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár Twitteren azt írta, az lap cikke „a keleti parti liberális elit lélegzetelállító tudatlanságát és arroganciáját” tükrözi.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. május 21.Kovács Zoltán meglehetősen kiakadt a Washington Post szerzőjének, Richard Cohennek a Donald Trump és Orbán Viktor találkozójáról szóló írásán, szúrta ki a hvg.hu.

A szerző szerint a magyar miniszterelnök lerombolta a magyar demokráciát, és azt mondja: nem kellett volna fogadni őt a Fehér Házban.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Twitteren azt írta, az írás „a keleti parti liberális elit lélegzetelállító tudatlanságát és arroganciáját” tükrözi.

Richard Cohen azt írja Magyarországról, hogy a legjobb napjait már maga mögött hagyta. Több mint 10 millió magyar bizonyítja be nap mint nap, hogy téved, és van egy üzenetük számára: Menj a francba!” – írja közösségi oldalán az államtitkár.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x