hirdetés
 
 
k1
A szombat éjszaka idén is a könyvek és az olvasás szerelmeseié
Budapesten és vidéken is számos helyszínen várják a könyvesboltok az olvasni szerető közönséget október 8-án, szombaton az Olvasás Éjszakáján.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. október 07.


hirdetés

Immár a negyedik alkalommal hívják életre az Olvasás Éjszakáját, amikor tovább tartanak nyitva egyes könyvesboltok, hogy szuper programokkal várják a betérő vendégeket. Idén október 8-án gyűlnek össze az olvasni szeretők az ország több pontján is. A Libri Budapesten és Győrben várja az érdeklődőket.

Az Olvasás éjszakáján résztvevők meg-és kibeszélhetik a műhelytitkokat, az olvasók megismerhetik a könyvek íróit, a kulisszatitkokat, a könyvek mögött meghúzódó történeteket.

libri_olvasas_ejszakaja_

Libri Könyvpalota, Rákóczi út 12.

15:30 - 17:00 Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló

Radnóti Miklós költő özvegyének naplójából hallhatunk részleteket Hámori Gabriella tolmácsolásában.

17:00 – 18:00 Jakupcsek Gabriella: Megúszhatatlan

Jakupcsek Gabriellával, a magyar televíziósás megkerülhetetlen alakjával, számtalan nagysikerű televíziós műsor házigazdájával, kampányok arcával Juhász Anna beszélget új könyvének kulisszatitkairól. A könyvben szó lesz mindenről, ami az ex-műsorvezető számára fontos, értékes, ami mellett érdemes kiállni, így a gyerekkori internethasználat és annak buktatói vagy például a magyar csapat részvétele az olimpián.

18:00 – 19:00 Belső Nóra: Sosem késő – Szerelem és újrakezdés 40 felett

A könyvről maga a szerző, Belső Nóra pszichiáter beszél, aki legújabb művében határozottan állítja: nincs az az életkor és élethelyzet, amelyben ne volna választási és lehetőségünk.

19:00 - 20:00 Szily László: Beírás

Szily Lászlóval, a 444.hu újságírójával, a Kitolás című nagysikerű könyv szerzőjével Pion István beszélget új, a beiskolázás humoros oldalát bemutató könyvéről, a Beírásról. A könyv felkészíti a szülőket minden a beiskolázással kapcsolatos helyzetre, eligazít minket abban az útvesztőben, amit iskolának hívunk, mindezt olyan életszeretettel és humorral teszi, hogy ha nem is tartunk még ott, kedvet csinál hozzá.

20:00 -21:00 Gerlóczy Márton: Elvonókúra

A szerző új könyve kapcsán Karafiáth Orsolyával. Az Elvonókúra Gerlóczy hetedik könyve. A történet szerint egy magyar pincér életének 12288. napján elutazik egy thai szigetre, hogy végre kipihenje magát és leszokjon az alkoholról. Útitársa, Márczy Lajos (A csemegepultos naplója, Check-in), napról napra dokumentálja titkos naplójában a pincér elvonókúráját, saját küzdelmét és a thai sziget valóságát: a kiábrándult helyieket és a nyugati világ dőzsölő hordáit; a görcsösen és kétségbeesetten nyugalmat és kalandot kereső nőket és férfiakat. Az Elvonókúra a szerző első olyan regénye, amit mindvégig félmeztelenül, zokni nélkül írt. Ez nagy segítség volt számára, hiszen rengeteg manapság a pulóverben és zokniban készülő regény, és látjuk az eredményét.

21:00: Trónok harca Kvíz - Minden, amit a Trónok harcáról csak egy igazi rajongó tudhat

k2k5

Libri Könyvesbolt, Győr, Baross Gábor u. 11-13.

17:00 - 18:00 Dolák-Saly Róbert: Én vagyok a kedvenc állatom

A szerző zenével mutatja be az Én vagyok a kedvenc állatom című legújabb könyvét. A dalkottákat is tartalmazó kötetben Dolák-Saly szeretné megtorolni a kutyák és macskák sok évtizeden át megtapasztalt felháborító viselkedését, kibírhatatlanul aranyos megnyilvánulásait.

18:00 - 19:00 Bajzáth Mária: Népmesekincstár – Így megyek az iskolába

A 6–8 éveseket leginkább érdeklő történeteket bemutató mesegyűjteményről így vall Bajzáth Mária.

„Olyan meséket válogattam ebbe a gyűjteménybe a világ minden tájáról, amelyek segítenek átlépni a gyerekeknek egy új életszakaszba. Az iskolába induló kisgyerekekre − az erősödő fogalmi gondolkodás mellett − még jellemző a mesevilágban létezés. Képzeletüket a varázslat és a csoda éppúgy izgatja, mint ahogy érdeklik őket a számok, a test, az élet és a halál kérdései, a barátok, az ellenfelek, és a megfejthetetlennek tűnő talányok.”

19:00 - 20:00 Bartos Margit: A forradalom és utóélete egy kamaszlány szemével

Ótott Kovács Attila, a szerző fia, és HanczGábor beszélgetnek Bartos Margit naplójáról, az ’56-os forradalom 60. évfordulója kapcsán.A naplót az 1956-ban tizenkét éves Bartos Margit, Margó írta. A könyv az ő naplóján keresztül elsősorban fiataloknak (az akkori fiatalokunokáinak) meséli el a magyar 1956-os forradalom, illetve a megtorlás időszakának történetét.

20:00 - 21:00 Sándor Erzsi: Anyavalya

A fergeteges lendülettel és iróniával írt családtörténetéről beszélget a szerzővel Hancz Gábor. Az Anyavalyában egymásba érnek a történetek a moszkvai nagyhercegeket szédítő világszép nagynéniről, egy prolicsaládról, egy értelmetlen brazíliai utazásról és egy még értelmetlenebb hazatérésről. Egy régen elmúlt család tagjairól, egy kispesti házról, egy kalapszalonról, az ítélőképesség hiányáról és a deportálásról.

21:00 - 22:00

Magyar Íróválogatott - Válogatott irodalom és kortárs magyar foci, sport az irodalomban, irodalom a sportban. A témát feszegeti: Bíró Dénes, Kukorelly Endre, Berka Attila, Erdei L. Tamás, Nagy Dániel, Belányi József.

Olvasás Éjszakája az Örkény István Könyvesboltban:

065olvejsz_2016_plakat_kossuth_b2

14.00 – 17.00 óra között

JÁTSSZUNK! NÁLUNK MINDENKI NYER! - Könyves TOTO-szelvénnyel és Szerencsekerékkel

17.00 óra

AZ IDŐ - Tárlatvezetés és beszélgetés London Katalinnal, az IDŐ című kiállítás alkotójával és portrésorozatának egyik szereplőjével, Bálint Györggyel a tárlat zárónapján.

18.00 óra

PREMIER ELŐTT - Amikor egy ismert író, közéleti személyiség az unokájával közösen ír könyvet. Lévai Katalin és Haszán Míra Át a smaragdhídon című kötetének bemutatója.

19.00 óra

EMLÉKEZÜNK! - Farkas Zoltán, Kornis Mihály, Péterfy Gergely, Szabó Ádám, Márton László és Szilágyi Ákos olvassák fel A MEGRENDÜLÉS SEGÉDIGÉI című könyvben megjelent írásaikat. A kötetben több mint hatvan író, művész emlékezése olvasható Esterházy Péterről, hangoskönyvmelléklettel. A szerzőkkel Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője beszélget.

20.00 óra

OPERABARÁTOKAT KERESEK! - Baranyi Ferenc vetítéssel egybekötött könyvelőzetese

20.45 óra

JELEN! - Felolvasószínház a Jelen! Kortárs ifjúsági novellák antológia három szerzőjével.

Közreműködnek: Dávid Ádám (szerkesztő), Bencsik Orsolya, Krusovszky Dénes és Nagy Ildikó Noémi (szerzők) A Móra Kiadó programja.

21.30 óra

A SZERELMES JÓZSEF ATTILA - Galkó Balázs előadóestje

22.15 óra

BENCE & BENCE koncertje - Kocsis Bence és Bécsy Bence műsorán saját dalok és átdolgozások hallhatók

További Olvasás Éjszakája helyszínek Budapesten:

Alexandra Irodalmi Kávéház, Budapest VII., Károly körút 3/C.

Fókusz Könyváruház és Hátsó Kapu, Budapest VII., Rákóczi út 14. és Dohány utca 13.

Könyvmoly Pop UpStore, Budapest VI., Váci út 3.; Budapest XV., Szentmihályi u. 131.

Libri Könyvpalota, Budapest VII., Rákóczi út 12.

Örkény Könyvesbolt, Budapest XIII., Szent István körút 26.

Rengeteg RomKafé, 1084 Budapest VIII., Tűzoltó u. 22.

További Olvasás Éjszakája helyszínek vidéken:

Alexandra Könyvesház, Székesfehérvár, Koronázó tér 5.

Géniusz Könyváruház, Miskolc, Szent István út 107.

Libri Győr Könyvesbolt, Győr, Baross Gábor u. 11-13.

Líra Könyváruház, Debrecen, Piac u. 57.

Parti Medve, Szentendre, Városház tér

Oszd meg a programokat az ismerőseiddel is!


KÖVESS MINKET:
A bájos ZAZ visszatér a Budapest Parkba
Szinte napra pontosan három évvel legutóbbi parkos koncertje után láthatjuk ismét Isabelle Geffroy-t, azaz Zazt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 30.


hirdetés

A bájos énekesnő legnagyobb slágerei mellett nagyon friss, tavaly novemberben megjelent albumának dalait is magával hozza majd.

Isabelle énekesnői karrierje 2001-ben kezdődött egy Fifty Fingers nevű blues-zenekarban. Több jazz-formációban is feltűnt, majd úgy döntött, szólóban is kipróbálja magát. És milyen jól tette! 2010-es cím nélküli lemeze bombasikernek bizonyult: a szaksajtó ódákat zengett róla; többszörös platinaminősítést ért el; a külföldön legtöbbet játszott francia előadóvá vált; megnyerte a hatalmas elismerésnek számító EBBA (European Border Breakers Awards) díjat; bejárta a világot Németországtól kezdve Kanadán át egészen Japánig.

Az azóta számos díjat bezsebelő – többek közt a francia és a német Grammyt - Zaz sikere abban rejlik, hogy egy végtelenül szerethető, bohém karakter, aki egy egészen egyedi atmoszférát teremt a sanzont, a jazzt vagy éppen a salsát vegyítő zenéjével. A nemzetközileg is hihetetlen sikereket elérő énekesnőt olyan legendákhoz hasonlítják, mint Edith Piaf vagy Ella Fitzgerald. Egyedi, karcos orgánumát azonban ezer közül is könnyű felismerni.

Zaz egy roppant sűrű, élményekkel és koncertekkel teli időszakban döntött úgy, hogy elkészíti harmadik, Effet Miroir című nagylemezét. A személyes hangvételű anyag olyan témákat dolgoz fel, mint saját karrierje, vágyai és félelmei. Zaz soha korábban nem vett részt ilyen mélyrehatóan albumának munkálataiban, most azonban lépésről lépésre törekedett a tökéletességre. A felvételek Párizsban, Brüsszelben és Montreálban zajlottak, a végeredmény pedig egy olyan lemez lett, amiben mindenki könnyen megtalálhatja magát. Zaz tehát július 21-én ismét a saját kis bájos, bohém álomvilágába invitál minket a Budapest Parkban.


KÖVESS MINKET:Háromnapos Mackófesztivál lesz az Állatkertben - az is kiderül, van-e árnyéka a medvének
Három napon keresztül sokféle, medvékhez kapcsolódó programmal várnak kicsiket és nagyokat.
Címkép: Huszár Boglárka - szmo.hu
2019. január 31.


hirdetés

Családi programokkal és látványetetésekkel várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert a péntektől vasárnapig tartó Mackófesztiválon. A mackójelmezben vagy játékmacijukkal érkező gyerekek ezen a három napon jelképes, 200 forintos jeggyel látogathatják az Állatkertet, és természetesen azt is meg lehet majd nézni, van-e árnyéka a medvének.

Az Állatkertben lévő medvéknél – ideértve a nagytestű fajokat és kisebb termetű, távoli rokonaikat is – mindhárom nap látványetetésekkel várják a nagyközönséget. A vörös macskamedvéknél, azaz a kis pandáknál 9.30-kor, a barnamedve kifutónál 10.00-kor, az ormányosmedvéknél 10.30-kor, a jegesmedvéknél (és az oroszlánfókáknál) pedig 11.00-kor kezdődik - utóbbi helyszínen 11:30-kor játékos jegesmedve orvoslási bemutatót is tartanak.

A Nagyszikla belsejében, a Varázshegy bemutatótereiben további programok várják a családokat. Lesz mesekoncert, zenés bábelőadás, „macipofi” arcfestés, és persze a medvék világáról is sok érdekeset lehet majd megtudni játékos formában. Egy izgalmas állatbemutató keretében pedig a mosómedvével, az ormányosmedvével és a mézmedveként is emlegetett farksodróval ismerkedhet meg a közönség.

A 2009 óta évről évre megrendezett Mackófesztivál apropója a február 2-ához, illetve a medvék árnyékához kapcsolódó hagyomány.

A népi időjóslás szerint ugyanis ha ezen a napon szép idő van (és árnyéka van a medvének), akkor a tél még sokáig tart, ha viszont borult az idő (azaz a medve nem látja meg az árnyékát), akkor a telet hamarosan felváltja a tavaszias időjárás.

Az elmúlt évek statisztikái alapján persze a jóslás nem mindig sikerült: mindenesetre az Állatkertben szombat délelőtt 10 órakor „medveárnyék-észlelést” is tartanak, hogy meglessék, van-e árnyéka a medvének.


KÖVESS MINKET:
Megnyílt Budapesten az Avatar kiállítás
Európában elsőként Budapesten nézheted meg. James Cameron sci-fijének látványos világa az Andrássy Élményközpontban vár.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 06.


hirdetés

James Cameron egyszerre dolgozik négy Avatar folytatáson is (2020, 2021, 2024 és 2025 decemberében érkezhetnek), szóval a jövőben sűrűn találkozhatunk majd a na'vikkal a mozikban, azonban aki addig sem szeretne várni, az most közelebbről is megismerkedhet Pandora csodáival.

A rendező korszakalkotó alkotásának látványos kiállítását, az Avatar: Discover Pandorát Európában először Magyarországon mutatják be. Az érdeklődők február 2-től Budapesten, az Andrássy Élményközpontban (1061 Budapest VI., Andrássy út 39.) vehetnek részt az interaktív tárlaton, amely több, mint 1000 négyzetméteren mutatja be a film világának lélegzetelállító környezetét, lenyűgöző teremtményeit és különleges kultúráját.

Élő videónk a helyszínről:

Többek között betekintést nyerhetsz a Pandora felfedezését lehetővé tevő űrutazásba és tudományos eredményekről az Alpha Centauri naprendszerben. Interaktív tevékenység formájában találkozhatsz Pandora őslakosaival, beszélgethetsz a Na'vi néppel, a 270 centiméternél is magasabb humanoid lényekkel kultúrájukról, nyelvükről illetve zenéjükről. Megnézheted, hogy milyen gyönyörűek Pandora ékszerként ragyogó, belső fénykibocsátásra képes növényei és állatai, megismerheted az AMP mobil páncélruha használatát. További infokat az eseményről ITT találsz.


KÖVESS MINKET:
Pályaválasztás előtt állsz? Most több mint 40 szakma képviselőit kérdezheted a tapasztalataikról
A Konnekt LIVE keretében minden kérdésedre választ kaphatsz, ha még bizonytalan vagy, hol szeretnél elhelyezkedni.
Fotó: Papajcsik Péter - szmo.hu
2019. január 23.


hirdetés

Január 26-án tartják meg a Konnekt LIVE rendezvényt Budapesten, a Green Fox Academy épületében, ahol több mint 40 különböző szakmát képviselő fiatal gyűlik össze egy helyen, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok szabadon beszélgethessenek velük a munkájukról, a mindennapjaikról és az ahhoz vezető útjukról.

A Konnekt Egyesület szakít a szakmabörzék hagyományos, standos megjelenésével és a fókuszt a személyes beszélgetésekre helyezi. A délelőtt 10 és délután 6 között zajló rendezvényen bármikor lehet csatlakozni az asztaltársaságokhoz.

A nap folyamán a középiskolások többek között könyvvizsgálónak, UX designernek, ápolónak, építésznek, PR menedzsernek vagy akár egy kamionsofőrnek is feltehetik a kérdéseiket. Őszinte kérdések, izgalmas sztorik és személyes példák segítik majd a diákok útkeresését.

A színpadon eközben különleges szakmákat elevenítenek meg és a pályaválasztással kapcsolatos sztereotíp témák kerülnek kereszttűzbe:

• Felsőoktatás, de nem most! Beszélgetés a “gap year” előnyeiről és lehetőségeiről.

• Multi vs. startup - a céges világ valóságába avat be Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója és az Unilever képviselője.

• Milyen munkák lesznek 2030-ra? A jövő munkáiról beszélget majd a NASA kutatója, etikus hacker és robotikával foglalkozó informatikus.

• Mesterségem címere: influencer. A véleményvezésrek életébe avat be Bolla Viktória és Trunk Tomi #dablty #viktoriabolla

• Egy bűvész nem mindennapi útja: különleges szakmájáról mesél a világbajnok, Hajnóczy Soma.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött - ide kattintva jelentkezhetsz. A részletes programról az egyesület oldalán tájékozódhatsz, a Facebook-eseményt pedig itt találod.

A Konnekt Egyesület fiatalokat érintő társadalmi projektekkel foglalkozik. Az elmúlt években több programmal is segítették a fiatalok tudatos életvitelét és pályaválasztását, de a tanárok, szülők, iskolapszichológusoök számára is segítséget nyújtanak.

KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x