hirdetés
mesekorhaz7.jpg

Ez a legmenőbb magyar gyerekkórház

A Csemetedokinak köszönhetően a Magyar népmesék és a Vízipók-csodapók rajzfilmek figurái között gyógyulhatnak a kicsik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. október 15.


hirdetés

Mesék és rajzfilmfigurák segítik a kicsiket a gyógyulásban Magyarország első mesés kórházában. A Kecskeméti Gyógyintézeti Központ gyermekosztályain a vizsgálókban és a kórházi szobákban, a folyosókon vidám történetek elevenednek meg a falakon a Csemetedoki projektnek köszönhetően. Az országban elsőként létrejött barátságos környezetet a karitatív összefogás és a támogatók adományai tették lehetővé.

mesenyito

Közismert, hogy a gyógyulás ideje komoly összefüggésben van a lelki tényezőkkel. Különösen fontos ez a gyermekek esetében, akik szüleik nélkül akár heteket is egyedül töltenek egy számukra ismeretlen világban, a kórházban. De a szülők is erőt meríthetnek a játékos környezetből. Látogatáskor, vizsgálatra várva a képek lehetőséget teremtenek a közös beszélgetésre a nehéz pillanatokban is. A gyermekosztályok falai a gyógyulást, gyógyítást segítő egyedi tervezésű, mesés tapétákat kaptak, melyeken megjelennek a Magyar népmesék és a Vízipók csodapók rajzfilmek 40 éve ismert figurái, történetei is.

mesekorhaz1

mesekorhaz2

mesekorhaz3

mesekorhaz5

mesekorhaz6

mesekorhaz8

mesekorhaz9

mesekorhaz10

mesekorhaz11

mesekorhaz12

mesekorhaz13

mesekorhaz14

mesekorhaz15

mesekorhazigykeszult

A kezdetek:

2014 őszén a kórház vezetése és dolgozói elhatározták, hogy szeretnének gyógyító környezetet kialakítani az új épületben. Így történt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházáért Alapítvány megkereste a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetőjét, Mikulás Ferencet. Ő pedig munkatársaival, a kivitelezőkkel és a grafikusművészekkel együttműködve kitalálta, hogyan lehetne az üres falakat felhasználni, és a gyógyulást, gyógyítást segítő mesevilágot megjeleníteni rajtuk.

Megszületett a koncepció, és Csemetedoki, a gyermekek önfeledt gyógyulását segítő projekt, amely a vizuális élményen túl hosszútávon, funkcionalitásában is segíteni kívánja a gyógyítást, a gyógyulást. A tervek decemberben elkészültek, a kivitelkezés pedig idén, 2015-ben valósulhatott meg. A szükséges összeget a támogatók adták össze, de jótékonysági bált is szerveztek a cél érdekében.

Később egy hozzászóló felvetette, milyen kár, hogy a falra felkerült mesefigurákat főleg a szülők ismerik és a mai gyermekek nem igazán találkoznak velük a mesecsatornákon. Ekkor a Kecskemétfilm Kft. felajánlotta, hogy 884 percnyi mese vetítési jogát díjmentesen biztosítja a kórház gyermekosztályának. Így az új generáció is megismerheti majd őket.

VIDEÓ: a kórházról

Ha neked is tetszik az ötlet, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hosszu-katinka.jpg

Hosszú Katinka vezet a világkupa-sorozatban, Szingapúrban is arannyal zárt

Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián is jól állnak. Októberben folytatják Budapesten az úszók pénzdíjas versenysorozatát.
MTI, a fotó illusztráció - szmo.hu
2019. augusztus 17.Hosszú Katinka aranyéremmel fejezte be szereplését az úszók világkupa-sorozatának szingapúri állomásán, emellett a szombati zárónapon Jakabos Zsuzsanna két, Szabó Szebasztián pedig egy ezüstöt szerzett.

Hosszú - a viadal eredményközlője szerint - ezúttal 200 méter vegyesen bizonyult legyőzhetetlennek (2:08.63 p), miután a háromszoros olimpiai bajnok magyar csütörtökön nyert 200 méter pillangón, pénteken pedig 400 méter vegyesen.

A szombati vegyesdöntőben Hosszú mögött másodikként Jakabos csapott célba (2:13.64). Jakabos, aki előző nap a 200 méter gyors fináléjában diadalmaskodott, a befejező napon még egy ezüsthöz jutott: ezt a 100 méter pillangó fináléjában érdemelte ki (58.43 mp).

A férfiaknál Szabó Szebasztián, aki csütörtökön 100 m pillangón, pénteken pedig 100 méter gyorson lett második, szombaton 50 méter pillangón nyert ezüstérmet (23.14 mp).

A kvangdzsui világbajnokság után az úszók a pénzdíjas vk-sorozat három részből álló ázsiai állomásán vettek részt, a sorozat második szakasza október 4. és 6. között a budapesti Duna Arénában indul, öt nappal később pedig Berlinben folytatódik. A harmadik részben Kazany (november 1-3.) és Doha (november 7-9.) látja vendégül az úszókat.

Az ázsiai etapon a teljes női mezőnyt tekintve Hosszú teljesített a legjobban, a három versenyen gyűjtött 156 pontjával vezet két ausztrál, Cate Campbell (150 pont) és Emily Seebohm (105) előtt.

Jakabos 63 pontjával jelenleg a hatodik, akárcsak a férfiaknál a 78 ponttal álló Szabó Szebasztián.

A vk-élcsoport állása:

nők:

1. Hosszú Katinka 156 pont

2. Cate Campbell (ausztrál) 150

3. Emily Seebohm (ausztrál) 105

...6. Jakabos Zsuzsanna 63

férfiak:

1. Vlagyimir Morozov (orosz) 156 pont

2. Andrew Wilson (amerikai) 129

3. Danas Rapsys (litván) 111

...6. Szabó Szebasztián 78


KÖVESS MINKET:hirdetés
hallasjavito-implantatum-debreceni-egyetem-1000x607.jpg

Debrecenben ültették be először a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot

A műtétet két súlyos hallásproblémával küzdő kisgyereken végezték el, akik enélkül egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának, ez az implantátum viszont a beszédfejlesztésüket is elősegíti.
MTI, fotó: unideb.hu - szmo.hu
2019. augusztus 13.Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést - jelentették be az egyetem klinikai központjának (DEKK) keddi sajtótájékoztatóján.

Rezes Szilárd, a DEKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója elmondta:

a műtét mérföldkő a klinika cochleáris implantációs programjában, amelyet 2000-ben indítottak el, azóta számtalan vele született siket vagy nagyothalló gyerek kapott hallásjavításra alkalmas készüléket.

A dániai Oticon Medical legújabb fejlesztésének köszönhetően a két gyerek olyan implantátumot kapott, amely a beszédet kiszűrő eszközzel akár zajos környezetben is hatékony beszédértést, gyorsabb beszédfejlődést tesz lehetővé - hangsúlyozta. Az implantátumot egy másfél és egy három és fél éves gyerek mindkét fülébe ültették be.

Az igazgató kiemelte,

a beültetés nélkül a súlyos hallásproblémával küzdő gyerekek egész életükben siketek és akár teljesen némák maradnának. Az implantátum viszont lehetővé teszi, hogy a hallásfejlesztést követően beszédfejlesztésük is megtörténjen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Lubics-Szilvia-Bátor-Tábor.jpg

13 ezer méter szintkülönbség, 330 kilométeres táv – Lubics Szilvia teljesítette az egyik legkeményebb futóversenyt

Viharos esőzés, alvásmegvonás, hallucináció – ezekből mind kijutott a magyar versenyzőnek a Bigfoot 200-on, élete legnagyobb próbatételén.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 17.Ugyan két héttel ezelőtt még úgy volt, hogy Lubics Szilvia a kínai Ultra Gobin áll rajthoz, a külföldi versenyzőket napokkal a start előtt eltiltották az indulástól. Ezután Lubics egyetlen hétvége alatt átszervezte az útitervet és végül az amerikai Bigfoot 200-on, a világ egyik legkeményebb ultramaratonján állt rajthoz.

A Cascade-hegységet átszelő, 330 km hosszú Bigfoot 200 augusztus 9-én startolt el. A verseny a maga 13 ezer méteres szintkülönbségével és egyenetlen tereptalajával Lubics szerint élete eddigi legnagyobb megpróbáltatása volt. Korábban a Badwater Ultramaratont tartotta karrierje legnehezebb versenyének, ám mint mondta, az a Bigfoothoz képest „egy óvodás futás, gyerekek is mehetnének.” A verseny nehézségét bizonyítja az is, hogy az indulók harmada feladta a küzdelmet.

„Az alvásmegvonás brutális volt. Négy nap alatt 4,5 órát aludtam”

– mondta, hozzátéve: „Egy idő után nem tudtam elkülöníteni a valóságot és a képzeletet… láttam az erdő közepén télapót és esküvői fátyolos kecskét is. Azon gondolkodtam, mit keresnek ott?!”

A futónő végül 3 nap 23 óra 51 perc alatt tette meg a távot, amivel a 12. helyen ért célba a női indulók közül.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kezi.jpg

Európa-bajnok az U17-es magyar leány kézilabda válogatott

A svédeket győzték le négy góllal!
MTI, Fotó: Facebook - szmo.hu
2019. augusztus 11.A magyar leány válogatott aranyérmet nyert az U17-es kézilabda Európa-bajnokságon Szlovéniában. A magyarok a vasárnapi celjei fináléban 13-9-es félidőt követően 28-24-re legyőzték a svédeket, így százszázalékos teljesítménnyel nyerték a kontinensviadalt.

A magyarok a pénteki elődöntőben 11-13-as félidőt követően 25-21-re győzték le a dánokat

Nemrég a juniorok lettek kontinensbajnokok, amikor júliusban 27-20-ra legyőzték Hollandiát a Győrben rendezett női junior kézilabda Eb döntőjében.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x