hirdetés
mesekorhaz7
Ez a legmenőbb magyar gyerekkórház
A Csemetedokinak köszönhetően a Magyar népmesék és a Vízipók-csodapók rajzfilmek figurái között gyógyulhatnak a kicsik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. október 15.


hirdetés

Mesék és rajzfilmfigurák segítik a kicsiket a gyógyulásban Magyarország első mesés kórházában. A Kecskeméti Gyógyintézeti Központ gyermekosztályain a vizsgálókban és a kórházi szobákban, a folyosókon vidám történetek elevenednek meg a falakon a Csemetedoki projektnek köszönhetően. Az országban elsőként létrejött barátságos környezetet a karitatív összefogás és a támogatók adományai tették lehetővé.

mesenyito

Közismert, hogy a gyógyulás ideje komoly összefüggésben van a lelki tényezőkkel. Különösen fontos ez a gyermekek esetében, akik szüleik nélkül akár heteket is egyedül töltenek egy számukra ismeretlen világban, a kórházban. De a szülők is erőt meríthetnek a játékos környezetből. Látogatáskor, vizsgálatra várva a képek lehetőséget teremtenek a közös beszélgetésre a nehéz pillanatokban is. A gyermekosztályok falai a gyógyulást, gyógyítást segítő egyedi tervezésű, mesés tapétákat kaptak, melyeken megjelennek a Magyar népmesék és a Vízipók csodapók rajzfilmek 40 éve ismert figurái, történetei is.

mesekorhaz1

mesekorhaz2

mesekorhaz3

mesekorhaz5

mesekorhaz6

mesekorhaz8

mesekorhaz9

mesekorhaz10

mesekorhaz11

mesekorhaz12

mesekorhaz13

mesekorhaz14

mesekorhaz15

mesekorhazigykeszult

A kezdetek:

2014 őszén a kórház vezetése és dolgozói elhatározták, hogy szeretnének gyógyító környezetet kialakítani az új épületben. Így történt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházáért Alapítvány megkereste a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetőjét, Mikulás Ferencet. Ő pedig munkatársaival, a kivitelezőkkel és a grafikusművészekkel együttműködve kitalálta, hogyan lehetne az üres falakat felhasználni, és a gyógyulást, gyógyítást segítő mesevilágot megjeleníteni rajtuk.

Megszületett a koncepció, és Csemetedoki, a gyermekek önfeledt gyógyulását segítő projekt, amely a vizuális élményen túl hosszútávon, funkcionalitásában is segíteni kívánja a gyógyítást, a gyógyulást. A tervek decemberben elkészültek, a kivitelkezés pedig idén, 2015-ben valósulhatott meg. A szükséges összeget a támogatók adták össze, de jótékonysági bált is szerveztek a cél érdekében.

Később egy hozzászóló felvetette, milyen kár, hogy a falra felkerült mesefigurákat főleg a szülők ismerik és a mai gyermekek nem igazán találkoznak velük a mesecsatornákon. Ekkor a Kecskemétfilm Kft. felajánlotta, hogy 884 percnyi mese vetítési jogát díjmentesen biztosítja a kórház gyermekosztályának. Így az új generáció is megismerheti majd őket.

VIDEÓ: a kórházról

Ha neked is tetszik az ötlet, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Máté Bence békás fotója nyert a World Press Photo természetfotó kategóriájában
A világhírű magyar fotós az erdélyi Kovászna megyében készítette díjnyertes képét.
MTI - szmo.hu
2019. április 12.Máté Bence Túlélési ösztön című békás fotója nyert az év sajtófotóit elismerő World Press Photo-díj természetfotó kategóriájában - jelentették be csütörtökön Amszterdamban.

A magyar természetfotós fényképén levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe. A fotó tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében és arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal szerte a világon sok, párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési célra gyakran úgy, hogy az állat még él.

A díjnyertes fotót IDE KATTINTVA nézheted meg.

Az amerikai John Moore nyerte az év sajtófotója fődíját, képe egy síró hondurasi kislányt ábrázol Mexikó és az Egyesült Államok határán. A Getty Images ügynökség fotósa akkor készítette a felvételt, amikor a kétéves gyerek menedékkérő édesanyját letartóztatták az amerikai határőrök a texasi McAllenben. A fődíj 10 ezer eurós (3,2 millió forintos) pénzjutalommal jár.

Az év sajtófotóját IDE KATTINTVA nézheted meg.

Idén új díjkategóriával gazdagodott a mezőny: az elismerés az év fotóriportjának jár, nyertese a svéd-holland Pieter Ten Hoopen lett, aki latin-amerikai migránsok konvoját ábrázolta 2018 októberében-novemberében.

A képriportot IDE KATTINTVA nézheted meg.

Ha kíváncsi vagy Máté Bence többi lenyűgöző természetfotójára, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Ennek a fiatal amerikai nőnek köszönhetjük az első fekete lyukról készült fotót
Egy 29 éves amerikai számítógép-tudós hölgy munkája áll e szenzáció mögött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 11.Katie Bouman vezette annak a komputer-programnak a kifejlesztését, amely által lehetővé vált ez az áttörés. A rendkívüli felvételen, amely szerdán került nyilvánosságra, egy, a Földtől 55 millió fényévre lévő por- és gázudvar látható.

Bouman még akkor is hihetetlennek tartotta ennek a tervnek a megvalósulását, amikor a képet letöltötte laptopjára, majd ezt a jelenetet feltette Facebook-oldalára – írja a BBC.

Katie a fotóhoz szükséges algoritmuson három évvel ezelőtt kezdett dolgozik, amikor végzős diák volt a massachusetts-i technológiai intézetben (MIT). Ezt követően ő vezette a projektet, amelyben részt vett a MIT számítógép-tudományi és mesterséges intelligencia-laboratóriuma, a Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ, valamint a MIT Haystack Obszervatóriuma.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Sztojka Edina diplomás ápolónő lett az év hétköznapi roma hőse
Ő kapta a legtöbb szavazatot interneten, így övé lett az idei Aranypánt-díj.
Fotó: Képernyőkép a Gyula Televízió felvételéből - szmo.hu
2019. április 11.Megvan az idei Aranypánt-díj nyertese.

Sztojka Edina ápolónő nyerte, ő kapta a legtöbb szavazatot az internetes voksoláson.

Mint arról mi is írtunk, a Roma Sajtóközpont idén is kereste, ki lesz a hétköznapok roma hőse, április 8-ig lehetett szavazni a jelöltekre.

Az idei 10 jelölt is olyan személyiség volt, akire büszkék a társai, akinek a munkáját megbecsülik, aki elismerésre méltóan végzi el a feladatait. A 10 jelölt a következő volt: Balog József, Kocsis Krisztián, Nagy Gusztáv, Rontó Renáta, Sztojka Edina, Salné Balogh Erzsébet, Puporka Elemér, Oláh József, Sőregi Tibor és Papp Róbert, akivel 2016-ban beszélgettünk.

Sztojka Edina a gyulai kórház hospice-osztályán 21 évesen kezdett el dolgozni segédápolóként - ma már diplomás ápolóként látja el feladatát. "Nővérke, maga a lelkével ápol" – ezt mondta neki egyszer egy idős asszony az osztályon.

A folytatásért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Magyar pisztáciafagyi lett Rómában a legjobb
A Gelato Festival Europa zsűrije szerint Fazekas Ádám cukrász fagylaltja vitte a prímet az új generációs kategóriában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 15.Nemzetközi versenyen nyert első díjat magyar fagyi: a római Gelato Festival Europa zsűrije Fazekas Ádám cukrászt díjazta

pisztáciafagylaltjáért, az új generációs fagylaltok kategóriájában.

A győztes édességet a budapesti Fazekas Cukrászdában lehet megkóstolni, ahol a természetben megtalálható alapanyagokból készülnek a fagyik, főzött technológiával. Nem véletlen, hogy a római döntőt megelőző magyarországi versenyen Fazekas Ádám nemcsak kategóriájában lett első, de abszolút győztesként is vitte a prímet.

Rómában egy holland és egy svéd cukrászt megelőzve került a dobogó tetejére.

Isteni fagyis képekért lapozz:

háttérszínnel kiemelt szöveg

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x