hirdetés
zggzzg
Ez a férfi halálkomolyan állítja, hogy a Föld lapos, és be is bizonyítja
Hogy hiheti az ember azt, hogy lapos a földgolyónk? Székely Sándor szakszerű magyarázatot ad rá!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. július 30.


hirdetés

Mint ahogy egy korábbi cikkünkben megírtuk, milliók hisznek még mindig abban, hogy a Föld valójában lapos - és ennek az elméletnek Magyarországon is több ezer híve van.

Meggyőződésük például, hogy a NASA photoshoppolja a képeket, és számtalan bizonyítékot találni arra, hogy egy lapos égitesten élünk. Most egy igazi "szakértő", Székely Sándor szólalt meg a témában a Komlómédiának.

Mint fogalmaz, a "gömbföld-modell ezer sebből vérzik", tehát teljességgel cáfolható. Ott van például a rengeteg vizünk.

"
A víz, ha görbül, akkor lehet gömbölyű a Föld, ha vízszintes, mint ahogy a nevében is benne van, akkor ki van zárva, hogy görbüljön

- magyarázza. Ezután a Balatonnál tett megfigyeléseit sorolja el, például a Balatonaliga és Tihany közti távolságot, amelyben a tudományos megállapítások miatt 41 méteres görbület van. Ez Sándor szerint azt jelentené, hogy a tihanyi dombnak a felét se lenne szabad látnunk Aligáról, ennek ellenére még az öbölben üldögélő pecásokat is látni lehet egy jó távcsővel.

Sándor és társai lézeres mérővel is megnézték a Balaton állítólagos görbületét, ám a lézernyaláb minden pontról teljesen egyenes irányba világított, ebből tehát arra következtettek, hogy a Balaton keresztben-hosszában vízszintes. Márpedig ha a Balaton vízszintes, akkor nagy valószínűséggel az óceánok is azok. Akkor pedig a Föld nem lehet gömbölyű.

Arra a kérdésre, hogy az óceánon messziről előtűnő hajónak miért az árbocát látjuk meg legelőször, azt felelte: optikai csalódásról van szó. A vízfelületen képződik egy nem egyenletes sűrűségű átmeneti zóna, aminek köszönhetően a víz, mint a délibábok esetében, feltükrözi önmagát a felülete fölé, ez pedig kitakarja a valódi hajótestet. (Ugyanezt a jelenséget láthatjuk egyébként a forró aszfalton is, ahol a kocsi kereke először nem látszik, és úgy tűnik, mintha az autó kvázi fölúszna az úttest tetejére.)

lkjl

A Nap fényének útját pedig egyenes helyett éppen görbíti Sándor feltételezése.

A Pitagorasz-tételen alapuló elméletről, amely szerint az árnyékkal tudjuk kiszámolni a Nap távolságát, azt állítja, önmagában hibás.

Hiszen a fény útja nem egyenes, hanem görbül. Ennek eredményeképp a legtöbben csak egy "vélt Napot" látunk: csak az látja az igazit, aki felett pontosan 90 fokos szögben áll az égitest.

Sándor emellett azt is kifejti a videóban, hogyan manipulálják a bolygónkról készült fényképeket, és mi a bizonyíték arra, hogy ezek közül egyik sem valós (például az űrállomások egytől egyig túl közel vannak a Földhöz ahhoz, hogy teljes fotót készíthessenek róla).

Fontosnak tartja azt is hangsúlyozni, hogy a Holdat sem a Nap világítja meg, hiszen akkor nem fordulhatna elő az, hogy pontosan ugyanolyan fényerősségűnek látjuk minden egyes pontját. A Hold tehát - csakúgy, mint a Nap - saját maga bocsátja ki a fényt.

Arra is választ ad, miért látjuk görbülni a horizontot a repülő ablakán át.

A videót ide kattintva nézhetitek meg!

Nektek mi a véleményetek?

Címkép: Pinterest


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Elhagyja az országot a családapa, aki több száz ágyat juttatott el kórházakba anyukáknak
Orosvári Zsoltnál betelt a pohár, meg is írta, hogy miért.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 18.Orosvári Zsoltról korábban többször írtunk: ő indította el az Ágyat az anyukáknak nevű mozgalmat, azzal a céllal, hogy a kórházakban gyermekeik mellett fekvő szülőknek ne a földön legyen a helyük. Közösségi adományokból többszáz összecsukható ágy jött össze az akció keretében, amiket az ország több pontján lévő 50 intézménybe juttattak el.

A HVG most azt írja, Zsolt úgy döntött: elhagyja az országot. Az 52 éves sárbogárdi családapa Facebookon írta meg, miért jutott erre az elhatározásra. A minap ugyanis

kertben játszó, hároméves kislányát kezdte el azzal zaklatni a kerítésnél egy idős nő, hogy tudja-e, terrorista migránst fogtak Magyarországon. Erről egy szórólapot is akart adni "ismeretterjesztés" gyanánt.

Zsolt kifejtette:

elege van a gyűlölködésből és az uszításból, és azt sem akarja, hogy a gyerekei egy ilyen közegben nőjenek fel,

úgyhogy több évnyi felújítás után frissen elkészült házát is eladja, majd külföldre utaznak.

Egy másik oka még a távozásnak, hogy egészségi problémákkal küzd, emiatt évek óta nem talál számára megfelelő munkát.

"Szegény vagyok évek óta, és egyre szegényebb leszek, mert beteg vagyok. 59000 Ft-ot kapok 2 kisgyermekkel. Lopni, csalni sajnos nem tudok"

– idézi a HVG egy korábban írt bejegyzését.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Döbbenetes videó: közvetlenül az autók fölött 'repült át' egy szarvas Borsodban
Hatalmas mázlival úszta meg mindenki sértetlenül.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 18.Különleges videót küldött egy autós a Vezess.hu-nak.

Barnabás leírása szerint kb. 80 km/órás sebességgel haladtak az úton, amikor a közelből egy szarvas ugrott az útra előttük. Az eset Vatta és Bükkábrány között történt, és egy videó is készült róla.

"Szerencsére tudtam lassítani kicsit, így kerültem el az ütközést. Remélem elgondolkoznak az autós társaim a felvételt látva, milyen sebességgel érdemes közlekedni”

– írta a lapnak az autó vezetője.

VIDEÓ: Szarvas ugrás megúsztuk!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Jó hír: megmenekültek a Notre-Dame kaptárjaiban élő méhek
Az egész világból hívták a kaptárak gondozóját, aki végül a műholdas képeket látva tudta meg, hogy a méhek átvészelték a szörnyű katasztrófát.
MTI - szmo.hu
2019. április 18.A párizsi Notre-Dame kaptárjaiban élő mintegy 200 ezer méh túlélte a székesegyház tetőzetét és huszártornyát elpusztító hétfő esti tűzvészt.

"A méhek életben vannak" - közölte Nicolas Géant, aki a székesegyház melletti sekrestyén elhelyezett kaptárakat gondozza.

"Először azt hittem, hogy a három kaptár leégett, semmilyen értesülésem nem volt. Később tudtam meg a műholdas felvételekről, hogy nem ez történt, és a székesegyház szóvivője is megerősítette, hogy a méhek ki-bejárnak a kaptárakból"

- mondta el.

Nicolas Géant az egész világból kapott érdeklődő üzeneteket és telefonhívásokat a méhek sorsát illetően. "Kaptam hívásokat Dél-Afrikából, Japánból, az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából is, erre igazán nem számítottam" - mondta.

Tűz esetén, már a füst első megjelenésénél a méhek teletömik magukat mézzel és a védelmezik a királynőt.

Ez az méhfaj - a háziméh - nem hagyja el a kaptárát. Nincsen tüdeje, de a szén-dioxidtól elalszik - mondta Géant.

Egy-egy kaptár évente 25 kiló mézet termel, amelyet a Notre-Dame dolgozói vásárolnak meg. A kaptárak 2013 óta állnak a katedrálishoz hozzáépült sekrestye tetején.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Betiltják a műanyag szívószálakat nálunk is - oké, de mit használhatunk helyettük?
11 más lehetőséget mutatunk. Neked melyik tetszik a legjobban?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 19.2021-től betiltja az EU a műanyag szívószálakat, evőeszközöket és fülpiszkálókat, azért, hogy csökkenjen az eldobható és újra nem hasznosítható műanyagok használata. Ez ugyanis nagy mennyiségű hulladékot jelent, ami nem bomlik el, és amivel már most sem tud mit kezdeni az emberiség.

Mit használhatunk műanyag szívószál helyett? Milyen megoldások léteznek? Már természetesen azon kívül, hogy ne használjunk szívószálat. Sokan ugyanis baleseti sérülés, fogászati beavatkozás, valamilyen egészségügyi probléma miatt kénytelenek szívszálat használni, és kisgyermeknél is előfordul olyan helyzet, amikor jobb a szívószál, mint a pohárból ivás.

Szalmaszál

Janikovszky Éva Égig érő fű című gyermekkönyvének az eredeti címe az volt, hogy Málnaszörp és szalmaszál. A belőle készült film sikere után változtattak a könyv címén. A történetben azzal a problémával is foglalkoznak a szereplők, hogy mi van, ha nem megfelelő a szalmaszál, amit ivásra használnak.

Régen selyempapírba csomagolva lehetett venni ivásra alkalmas szalmaszálat. Nos, szalma szívószálat most is lehet rendelni külföldről, például olyan, kifejezetten erre a célra termesztett növényből, amelyet az egészségügyi hatóságok engedélyeztek.

Fém szívószál

Hulladékmentességgel vagy öko háztartással foglalkozó oldalakon, webshopokban lehet kapni a rozsdamentes acélból készült szívószálakat. Rendszerint 4 darab van egy csomagban. Olyat érdemes venni, mihez kis kefe is van a tisztításhoz.

Papaja levélszál

Trópusi vidékeken, ahol megterem, miután a fáról levágják a levelet, a szárat külön levágják, majd megtisztítják, megmossák és így használják szívószálként.

Hosszú makaróni

Az egyik legkézenfekvőbb és legegyszerűbb megoldás, ehető, lebomló, és nem is kerül egy vagyonba.

Bambusz

Az Ázsiában termő bambuszból készült megoldás is megfelelő – más kérdés, hogy azért a szállítás miatt ökológiai lábnyomot hagy maga után. Vékony ecsettel vagy kis kefével tisztíthatod. Ha pedig elhasználódott, lebomlik és komposztálóba is tehető.

Biológiailag lebomló szívószál

A világ egyik legnagyobb papírgyártója, a finn Stora Enso tavaly jelentette be, hogy újrahasznosítható és biológiailag lebomló szívószálat fejleszt. A cég egy helyi startup vállalkozással, a Sulapac-kal együttműködve készíti a terméket. A tervek szerint kerül forgalomba, fából és természetes kötőanyagokból készül

A felhasznált alapanyagoknak köszönhetően a termék újrahasznosítható, a tengervízbe kerülve pedig lebomlik.

Ehető szívószál

Tavaly mutattuk be egy debreceni vállalkozó fejlesztését. Az újításairól is híres Felföldi József azt mondja, hogy a saját fejlesztésű szívószála lebomlik, miután kidobták, de akár el is lehet rágni, mint a ropit – ezzel szemben a hagyományos műanyag szívószál 500 év alatt bomlik le. Azt a vállalkozó nem árulja el, pontosan miből van a termék, de a gyár termelésvezetője annyit elmondott, hogy gabonafélékből készül az ehető szívószál, cukrok hozzáadásával.

Ehető szívószál a már létező Loliware márkájú termék, a Lolistraw, aminek színtelen és áttetsző, valamint ízesített változata is van.

Papír szívószál

Komposztálható, biológiailag lebomló és megújuló erőforrásokból készülnek például az Aardvark papír szívószálai. Bár nem marad meg 150-200 évig, mint a műanyag, nem nevezhető túlságosan zöld megoldásnak a papír előállításához szükséges technológia miatt.

Üvegből készült szívószál

A gyártók állítása szerint biztonságos és nem törik könnyen. Többféle méretből választhatunk, készítenek hajlított és egyenes változatot is. Ahol kisgyermek van, ott viszont érdemesebb szalmaszálat, bambuszt, tésztát használni, az üveget és a fémet potenciális balesetveszély miatt nem ajánljuk.

Szilikon

A szilikon kilencszer kevesebb üvegházhatású gázt termel, mint a műanyag, így a fenntarthatóbb, bár nem az igazi megoldás, mert nehéz újrahasznosítani és nem bomlik le könnyen.

Trópusi fűféle

Vietnamban egy különleges fűféle, a Lepironia articulata szárából készítenek biológiailag lebomló szívószálat. Az összegyűjtött fűszárakat megmossák, feldarabolják, a csövek belsejét kitisztítják, majd a megtisztított és megszáradt szálakat banánlevélbe csomagolják.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x