hirdetés

Évi 2000 tonnával kevesebb műanyagszemetet termelhet a Coca-Cola egy új technológiával

Számításaik szerint a szén-dioxid kibocsátásuk is 3000 tonnával csökkenhet évente, ha kiváltják a dobozos üdítők zsugorfóliáját.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 27.


hirdetés

A Coca-Cola újfajta módszert fog használni a dobozos üdítők zsugorfóliájának helyettesítésére: a KeelClip csomagolási technológia egy kisméretű, kartonpapírból készült tető, amit először Írországban, Hollandiában és Lengyelországban vezetnek be a jövő év elején.

Magyarországon egy évre rá, 2021 első negyedévében tervezik a megjelenését, 2021 végére pedig azt akarják elérni, hogy egész Európában ezt használhassák.

A KeelClipet minden olyan alumíniumdobozos multipack csomagolás esetében bevezetik, aminek a darabszáma nem haladja meg a nyolcat. Az ennél nagyobb kiszerelésűeket kartonpapír borítás fogja össze.

hirdetés

A cég számításai szerint az innovációval

2000 tonna műanyagot és 3000 tonna szén-dioxid kibocsátást takarítanának meg évente.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
girlfriends-2213259_1920-1.jpg

5 lakásfelújítási tipp, amit ősszel is elvégezhetsz

Bár a legtöbben tavaszra időzítik a lakásfelújítást, még ősszel sincs késő ahhoz, hogy kicsit kicsinosítsd otthonod és egy szebb környezetben készülj az ünnepekre.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 27.


hirdetés

Lehet, hogy legtöbben a tavaszt tartják a megújulás időszakának, azonban még ősszel is bőven van lehetőséged arra, hogy kisebb-nagyobb átalakításokat végezz otthonodon, ehhez adunk tippeket!

1. Szobafestés

Ma már nem kell minden esetben megvárni a forró, nyári napokat a szobafestéssel. Szerencsére most már a korszerű és gyorsan száradó alapanyagoknak köszönhetően a hűvösebb napokon is ugyanolyan hatékony lehet a munka, mint a nyári melegben. Főleg, ha nem teljes lakásfestésről van szó, hanem például egy-egy kisebb helyiség vagy szoba újrafestéséről, melyet akár magad is elvégezhetsz a kellő alapanyag beszerzésével.

hirdetés

2. Ajtók, ablakok

Ha már úgyis kezedben az ecset, érdemes egy pillantást vetni a lakásban lévő ajtók, ablakok állapotára is. A fa nyílászárók kereteit ilyenkor egy szempillantás alatt szebbé teheted egy kevés munkával. Egy kis smirglizéssel simává és tisztává varázsolhatod a felületet, aztán jöhet is az ecset és a festék! Sőt, akár némi kreativitással mintákat is festhetsz az ajtókeretre.

Tipp: Fontos, hogy jó eszközöket használj!

Tudtad, hogy nem csak új lakásra, de használtra is használható a lakástakarék és egyéb támogatásokat is igénybe vehetsz használt lakás felújításhoz? Persze, ilyenkor gyakran ráfér a lakásra némi felújítás. Ha nincs otthon teljes szerszámkészleted, könnyedén bérelhetsz ma már, például a HiKOKI Power Tools Magyarország országos gépkölcsönzői hálózatából, így ezáltal is rengeteget spórolhatsz a felújítás költségein, hiszen nem kell minden egyes gépet, szerszámot magadnak megvásárolni. Ráadásul náluk sok gépben szénkefementes motor van, az ezekbe épített tranzisztorok (FET-ek = (Field Effect Transistors) és a rendkívül tartós áramkörök biztosítják a motor hosszú élettartamát. Az elektronikus áramkörök szilikon bevonatot kaptak a por elleni védelem érdekében.

A szénkefementes motorok még nehéz használati körülmények között is jelentősen meghosszabbítják a gép élettartamát, és nem lépnek fel olyan hibák, mint pl. a szénkefe leégése, rövidzárlat). Sőt, nincs szükség a szénkefék rendszeres cseréjére sem.

3. Spórolj a gázszámlán hőszigeteléssel!

Még ősszel sincs késő, hogy a szigetelés javításával kicsit lejjebb faragd a gázszámládat. Ha a nyílászárókat megfelelő szigeteléssel látod el és nem szökik ki a kis réseken a meleg, máris rengeteget spóroltál.

4. Homlokzati felújítás

Ahogy a te arcod is érzékeny a hidegre, úgy egy ház homlokzata is jelentősen megérzi az időjárást és az eltelt éveket. A homlokzat nemcsak esztétikai okokból fontos, de ha sikerül megőrizni az állagát, rengeteget segít a szigetelésben is. Ősszel még bátran nekiállhatsz a repedések kijavításának, hogy a hó és az eső, a nedvesség ne jussanak be a falakba, hiszen ezek rontják a ház hőszigetelését.

5. Legyél ezermester!

Az ősz még kiváló időszak arra is, hogy a kisebb-nagyobb javításokat, szereléseket elvégezd a lakásban. Lehet ez fúrás, bútorjavítás, új konyhaszekrény vagy bútor beépítése, most még pont alkalmas lehet az idő arra, hogy szerszámot ragadj.


KÖVESS MINKET:

hirdetés

10-ből négyen minden hónapban túlköltekezünk vagy felesleges dolgokat veszünk - miért ne tegyük ezt?

Egy friss kutatásból gyűjtöttünk össze 5 beszédes tényt, és annak is utánajártunk egy szakértőnél, hogyan kerülhetjük el a túlfogyasztást és túlköltekezést.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 28.


hirdetés

Veled is előfordult már, hogy megvettél egy ruhadarabot, mert a leértékelésnél azon az áron képtelenség volt otthagyni, aztán mégis a szekrényed mélyére került? Vagy az, hogy elindultál a drogériába fogkrémet venni, de végül a kosárba került mondjuk néhány dekorkozmetikum is, mert hirtelen olyan jó ötletnek tűnt bővíteni a sminkkollekciót?

Nem vagy egyedül ezzel. Egy friss kutatásból kiderült, hogy a magyarok 42%-a havi szinten elköveti ezt a hibát. Így a mindenféle kuponnapok után, karácsonyi vásárlási láz előtt érdemes mélyebben is utánajárnunk, hogyan is állunk a túlfogyasztással, és mit tehetünk, hogy kikerüljük az ide vezető helyzeteket.

Az OTP Bank megbízásából a magyar internetező felnőttek körében készített kutatásból összegyűjtöttünk 5 meglepő tényt, amik egyben tanulságként is szolgálnak. És hogy valóban alakíthassunk is a szokásainkon, megkérdeztünk egy szakértőt is, mi lenne a teendő.

hirdetés

1. Évente legalább egyszer a magyarok 80%-a túlköltekezik

Vagyis bár tudja, hogy bizonyos dolgokat épp nem engedhetne meg magának, nem férnek bele a havi költségvetésbe, mégis költ rájuk. Vagy amikor vásárolni megy, hiába van nála bevásárlólista, esetleg csak szilárd elképzelés a fejben, hogy épp mire van szüksége, akkor is könnyedén választ valamilyen teljesen más terméket (is). Pláne, ha melléteszik az „akció” táblát.

Miért veszélyes ez? Mert így könnyedén felhalmozhatsz olyan dolgokat, amikre igazából nincs szükséged, feleslegesek, csak pillanatnyilag jó ötletnek tűnt beszerezni őket.

Ezzel rosszat teszel a pénztárcádnak is, de a környezetet is terheled – főleg, ha a legtöbb nem használt cucc a végén a szemétbe kerül.

2. Hideg élelmiszerből veszünk a leggyakrabban túl sokat

Ugye veled is előfordult már, hogy ki kellett dobnod valamit a hűtőből, mert már lejárt a szavatossága? Az élelmiszerpazarlás Magyarországon óriási méreteket ölt: évente 1,8 millió tonna (!) élelmiszert dobunk ki – csak 2000 tonna kerül belőle a rászorulóhoz. Ezt a hatalmas mennyiséget semmiképp sem lenne jó tovább gyarapítani, helyette érdemes tudatosan vásárolni.

Megfontoltabbnak kell lennünk a ruhák, cipók vásárlásakor is – ezek állnak a lista 2. helyén, ha arról van szó, miből veszünk rendszerint túl sokat. A harmadik helyre pedig a szépségápolási cikkek kerültek.

Mit tanácsol a szakértő?

Az OTP Bank a kutatási eredményei kapcsán megkérdezte dr. Szondy Máté pszichológust, milyen tippeket adna a túlfogyasztás elkerüléséhez.

1. Ismerd a veszélyforrásokat!

Hol és mikor szoktál ellenállhatatlan vágyat érezni a vásárlásra? A kedvenc cipőboltodban, a műszaki osztályon vagy a különböző webshopokban? Munka után? Hétvégén? Az ünnepek előtt? Ha ismered a leggyakoribb kiváltó okokat, könnyebben tudod kezelni őket.

2. Tudd, milyen állapotban nagy a kísértés!

Vannak helyzetek, amikor különösen nehezen tudunk ellenállni a kísértéseknek – ilyenek az éhség, a düh, a magány és a fáradtság. Ne vásárolj sem pozitív, sem negatív intenzív érzelmi állapotban! Kerüld a boltokat, ha szakítottál, ha előléptettek, vagy ha felbosszantottak a munkahelyeden.

3. Leplezd le a boltokat!

Vegyél észre minél több módszert, amivel a boltok mindenképp megpróbálnak rábírni a vásárlásra. Tudatosítsd magadban, hogy az áruk elhelyezése, a napi akciókra figyelmeztető megoldások hogyan próbálják kikapcsolni a tudatos döntésekért felelős agyterületeket.

4. Kezeld a vészhelyzeteket!

Adj magadnak időt a tudatos döntésre. Mielőtt a kassza felé indulnál, tereld el a figyelmed valamilyen kellemes élménnyel – a kutatások szerint már 5 perc tetrisezés is drasztikusan csökkenti a sóvárgást. Még jobb, ha hosszabb gondolkodási időt adsz magadnak. Ha megkívánsz valamit, aludj rá egyet (vagy többet).

További hasznos tanácsokért és bővebb információért kattints ide!

3. Önjutalmazással indokoljuk leginkább, hogy túlköltekezünk

Mert megérdemlem. Ugye milyen könnyű megmagyarázni, hogy miért jár nekünk a harmadik féle parfüm vagy a negyedik pöttyös ruha is? De van még a tarsolyban az indokokból: leárazás volt a boltban, vagy jött egy hirtelen ötlet, esetleg csak másnak akartunk örömet szerezni, vagy a vásárlásba fojtottuk bánatunkat és ez az új szerzemény csak vigasztalás.

Bármelyik népszerű magyarázattal is takaróznál, a végeredmény ugyanaz: legtöbb esetben beszerzel egy olyan cuccot, amire igazából nincs szükséged, kár kiadnod rá a pénzt.

4. Minden második magyar vásárló megbánja a túlfogyasztást

Mármint utólag. Mikor már ki kellett dobni a hűtőből az olyan jó ötletnek tűnő beszerzéseket.

Vagy amikor a fiók mélyén lapul a leárazáson ereklyeként megszerzett ruhadarab. Sajnos ilyenkor már csak a kármentés marad – meg a tanulság, hogy legközelebb talán okosabban járhatunk el.

5. A nők szívesebben adományozzák oda nem használt dolgaikat, a fiatalabbak inkább eladják vagy elcserélik

Hogy egy pozitívabb fejleményt tartogassunk a végére: van megoldás arra is, ha valaki felismerte, egy-két bevásárolt dologra talán még sincs szüksége. Ha te is így járnál, tarthatsz például ruhabörzét vagy garázsvásárt a barátnőkkel, hogy elcseréld a megunt holmikat. De úgy is dönthetsz, hogy felajánlod a nem használt, de még jó állapotú dolgaidat egy jótékonysági szervezetnek . Ezt a mintát amúgy is leginkább a nők követik Magyarországon a felmérés tanúsága szerint. A fiatalok pedig inkább túladnak a nem használt cuccokon, vagy elcserélik őket valami másra.

A kutatás forrása: NRC Omnibusz kutatás, 2019. szeptember 13-24., n=1000 fő, 18+ éves internetezők. A felmérés az OTP Bank Nyrt. megbízásából készült.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
coffee-869203_960_720.jpg

A törököktől a modern kávézókig – a kávéfőző története

Kávé nélkül sokak számára elképzelhetetlenek a reggelek. Ma már szinte minden háztartásban kávéfőző gondoskodik a reggeli ébresztő adagról, míg régen külön rituáléja volt a kávé főzésnek.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 28.


hirdetés

Ma már otthon is könnyedén elkészíthetünk bármilyen egzotikusnak ható kávécsodát. De honnan is ered a kávézás története és ki fedezte fel milyen hatással is vannak ezek a kis bogyók az emberi szervezetre? Nos, az első csésze lefőtt kávé eredetét szinte lehetetlen felderíteni, de a legenda szerint időszámításunk előtt egy etióp kecskepásztornak tűnt fel először, hogyha a kecskéi egy bizonyos növény bogyóit eszik akkor sokkal rakoncátlanabbak, fürgébbek lesznek. Elmesélte ezt egy szerzetesnek is, aki saját magán tesztelte a növényt, majd pozitív hatásait felismerve a monostorban el is kezdték fogyasztani.

A kávéfőzés ősi hagyományát azonban a törökökhöz kötjük. Ők egy, a tűz fölé tartott réz edényben készítették az italt és szűretlenül fogyasztották. A zaccból még jósoltak is!

Törökországban a mai napig így fogyasztják a kávét. Nem csoda, hogy az első kávézók is Konstantinápolyban nyitották meg kapuikat a 16. században. Az első magyarországi kávéház 1714-ben nyílt meg és a magyarok annyira megkedvelték ezt a fekete italt, hogy az 1900-as években Budapesten már közel 590 kávéház működött. Ekkoriban még itt is a török recept szerint készült a kávé, azaz szűrés nélkül, zaccal együtt szolgálták fel. Ennek ellentételezésére pedig nagyon sok cukor került az italba.

hirdetés

Nem csak nálunk kezdett el hódítani a kávé, hiszen a kereskedők által már a 16. században eljutott Velencébe is, ahonnan pedig a világ minden tájára elutaztatták a kávészemeket. Ennek köszönhető az is, hogy a világ több pontjára eljutva az emberek különféle lefőzési technikákat ötöltek ki hozzá.

A filteres kávé ősét például Franciaországban fedezték fel. Ők egy textildarabba helyezték a kávébabot és a tasakot merítették bele a forró vízre. Később, 1790-től kezdték el a textilre halmozott kávét vízzel leforrázni, így az edényke aljára csepegett a forró ital. Ezt a technikát sok mai kávéfőzőnél is használják. Az ipari forradalom természetesen hatással volt a kávéfőzésre is, innentől csak kapkodhatjuk a fejünket mennyiféle kávéfőző gépet fedeztek fel, de az alapelv kezdetben mindig a két egymás fölé rakott edény jelentette.

Ez a technika köszön vissza a nálunk csak „kotyogósként” ismert Bialetti kávéfőzőkben is, melyet 1933-ban Alfonso Bialetti talált fel. Az ő fia, Renato kezdte el később külföldre is exportálni a gépeket, így a Moka Express elindulhatott a világhírnév felé.

Már kifejezetten az éttermek számára ötlötte ki a Mr. Coffee csepegtetős kávéfőzőjét, melynek lényege, hogy melegen tartja a kancsót, amibe a kávé érkezik. Ezek már a háztartásokban is nagyon kedvelt készülékek lettek.

Ahogy pedig az évtizedek múltak, az otthonokban is egyre nagyobb igény lett arra, hogy a kávézókban fellelhető ínyencségekhez hasonló főzetek készüljenek.

Hiszen a kávézás rituáléja most már nem csak a csinos kávézók kiváltsága. Már az ínyenceknek sem kell drága őrlőgépeket beszerezniük, ha különleges ízélményre vágynak, ugyanis egyre több olyan automatagép van, melyek nem csak gyorsak, de kiváló kávét is csinálnak. Több típusnál kiválasztható a hőfok és az erősség is és többféle kávé is választható: espresso, ristretto, capuccino, latte macchiato. A teljes élmény érdekében pedig olyan gépet is vehetünk, amiben tejhabosító funkció is van, mint például a Philips Saeco PicoBaristo-ban, melynek kivehető a tejtartálya, amely a krémes tejhab elkészítését szuper egyszerűvé teszi. Így egy jól megválasztott kávéfőzővel pillanatokon belül magunknak is megteremthetjük a kávéházi élményt, gördülékenyebbé és felemelőbbé téve a reggeli rituálénkat.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
PSEEDY190KA00001.png

5 tévhit a ruhaszárítókról

Nehéz beszerelni őket? Összegyűrik a ruhát? Ezeknek a tévhiteknek jártunk utána.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 22.


hirdetés

Ahogy bejön a rossz idő és a ruhaszárítókat be kell költöztetni a szobába, egyre nagyobb a macera: helyet vesz el, sok idő mire megszáradnak a ruhák és párás lesz a szoba. Pont ezeket a problémákat szünteti meg a szárítógép, de sokan még mindig tartanak tőle az azt övező tévhitek miatt. Megnéztük mi igaz belőlük.

1. Drága a használata

Szerencsére ma már vannak nagyon alacsony fogyasztású szárítógépek is. A mai modern, hőszivattyús, inverter motoros szárítógépek jóval alacsonyabb hőfokon szárítanak, mint régebbi társaik. Érdemes megnézni az energiaosztályt vásárláskor, és az A+++, A++ és A+ energia-besorolású modellek közül választani.

hirdetés

2. Tönkreteszi a ruhát

A leggyakoribb tévhit a szárítógépekkel kapcsolatban, hogy összemegy tőle a ruha, esetleg tönkreteszi a finom anyagokat. Szerencsére ma már szinte mindenféle anyagot nyugodtan rábízhatsz a szárítógépre, hiszen a legújabb technológiai megoldásoknak köszönhetően minden szövetszálról gondoskodnak, gyorsan és kíméletesen szárítják meg a ruhákat. Az Electrolux szárítógépeit használva például beállíthatsz selyem programot, gyapjú programot, amiben nyugodtan száríthatod a kényes sálakat, blúzokat és pulóvereket. Sőt, szárítógépben szárítva minden sokkal puhább lesz, mintha levegőn száradt volna.

3. Összegyűri a ruhákat

Éppen ellenkezőleg: a vasalás utálóinak örömhír, hogy a hőszivattyús szárítási technológiának hála az Electrolux szárítógépek gyűrődésmentesen szárítják a ruhákat. Bármilyen anyagról is legyen szó, a programok között ki tudod választani a legmegfelelőbbet, így a gép a ruha anyagához igazítja a szárítás hőfokát, a dob mozgását és a program hosszát is, így védve az anyagot a károsodástól.

4. Sok helyet foglal

A szárítógépek ma már nem foglalnak sok helyet, hiszen könnyen beépíthetők lakáson belül bárhova. Felteheted a mosógép tetejére, de beépítheted akár a konyhapult alá vagy a gardróbba is. Ráadásul összességében még helyet is spórol számodra, hiszen nem kell többé ruhaszárító állványokkal zsonglőrködnöd a térben. Emellett az sem elhanyagolható előny, hogy így nem lesz párás a levegő a szobában és kisebb eséllyel alakul ki penész is a falakon.

5. Nehéz beszerelni

A beszereléshez nincs semmi másra sem szükséged, csak egy konnektorra. Persze, a legjobb, ha valami vizes helyiségbe tudod költöztetni, ahol a lecsapódó gőz egy tartályba rakódik, melyet a szárító program lejárata után csak ki kell önteni.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!