hirdetés
Évente több mint 20 millió gyerek nem kap kanyaró elleni oltást világszerte
A kanyaró fertőző betegség, amely vakságot, süketséget, agykárosodást okozhat, és halálos is lehet.
MTI, Fotó: Pixabay.com - szmo.hu
2019. április 26.


hirdetés

Évente több mint 20 millió gyerek nem kapott védőoltást a kanyaró ellen az elmúlt nyolc évben az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) közleménye szerint.

"A kanyaró vírusa mindig meg fogja találni a beoltatlan gyerekeket. A napjainkban tapasztalt járványkitörésekhez az elmúlt évek oltatlansága vezetett" - mondta Henrietta Fore, a UNICEF ügyvezető igazgatója.

A jelentés becslése szerint 169 millió gyerek nem kapta meg a védőoltás első adagját 2010 és 2017 között,

évente tehát átlagosan 21,1 millió gyerek maradt védelem nélkül.

A sebezhetőség növekedésével a világon majdnem megnégyszereződött a kanyarós esetek száma 2019 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján 112 063 fertőzés történt.

2017-ben mintegy 110 ezren haltak meg kanyaróban a világon, nagy részük gyerek volt. A szám 22 százalékkal magasabb a 2016-os adatnál.

A kanyaró erősen fertőző betegség, amely vakságot, süketséget és agykárosodást okozhat, de halálos is lehet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Igazi csoda: vízbe csapódott egy utasszállító Floridában, de mind a 143 utas megmenekült
A gép egy zivatar miatt lecsúszott a kifutópályáról és a folyóban landolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 04.Horrorisztikus élményben lehetett része annak a 143 utasnak, akik a Boeing 737-as repülőgép járatát választották ma hajnalban: a gép a floridai reptéren akart leszállni, ám a zivatar következtében lecsúszott a kifutópályáról és a St. Johns folyóba zuhant - írja a The Guardian.

A járaton összesen 136 utas és 7 személyzeti tag utazott, és csodával határos módon mindannyian túlélték a balesetet. Közülük 21 személyt a helyi kórházba szállítottak, ám összességében mind a 143 utas kisebb sérülésekkel megúszta a tragédiát.

Cheryl Bormann, a Boeing egyik utasa a CNN-nek mesélt a megrázó élményről:

"Mikor leértünk, a gép szó szerint becsapódott a földbe és visszapattant, egyértelmű volt, hogy a pilóta elvesztette az irányítást. Aztán újra becsapódtunk. A vízbe kerültünk, de fogalmunk sem volt, hogy hol vagyunk, hogy ez egy folyó vagy az óceán."

További részletekért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Májusi hó?! – durván lehűl a levegő vasárnap, és hétfőig még havazhat is
Keddig marad a februári idő, sok esővel, széllel és hideggel, de utána jön a felmelegedés.
MTI, Időkép, Fotó: pxhere.com - szmo.hu
2019. május 04.Egy időre visszaléptünk a naptárban, kb. február végére, ugyanis szombattól olyan hideg van mintha a tavaszt még nem is láttuk volna idén. Persze nem tart örökké, meg a hőérzetünk is megcsal minket, mert hidegebbnek érezzük a valóságosnál, de az 5-10 fokos maximumok azért májusban már megviselik az embert, pláne, ha még havas esővel meg hópelyhekkel riogatnak minket.

Márpedig ezt teszik, az Időkép például simán azt írja, hogy "vasárnapra a Dunántúl nagy részét elárasztja a hideg levegő. Az erős, viharos északi-északnyugati szélben itt mindössze 5 és 11, a Dunától keletre még 12 és 18 fok között tetőzik a hőmérséklet, a legmelegebb keleten lesz. Eső, zápor sokfelé várható, keleten még zivatarok is kialakulhatnak, több helyen jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

A ciklon hátoldalán a Dunántúl nyugati felén, a magasabban fekvő tájakon akár hópelyhek is keveredhetnek az esőbe, a magasabb hegycsúcsokon átmenetileg vékony hólepel is kialakulhat.

Szóval a hegyekben biztosan elkel a pulóver és kabát, de az alacsonyabb vidékeken is nyugodtan felvehetünk már a szekrény mélyére süllyesztett őszi-téli holmikat.

A folytatásért lapozz:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Több mint 82 ezer magyar él már Ausztriában, és folytatódik az elvándorlás
Igaz, tavaly már 'csak' 5600-an költöztek ki nyugati szomszédunkba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 04.Tovább növekedett az Ausztriában élő magyarok száma. Az osztrák statisztikai hivatal minden évben közzéteszi az erre vonatkozó adatait is, ezek szerint több mint 82 ezer magyar él életvitelszerűen Ausztriában.

Korábban megjelentek adatok arról is, hogy Németországban is folyamatosan nő a kint élő magyarok száma, és ezek szerint a trend folytatódik a szomszédos országban is.

Mindez azt jelenti, hogy a magyarok elvándorlása nem állt meg 2018-ban sem, maximum azt lehet mondani, hogy kissé lassult.

Idén január elsején ugyanis egészen pontosan 82 732 magyar állampolgár élt életvitelszerűen Ausztriában, ez több mint 5600 fővel több, mint egy évvel korábban - írja az osztrák adatok alapján a Portfolió. Ha a születési helyet vesszük alapul az állampolgárság helyett, akkor valamivel alacsonyabb, 79 ezer ugyanez a szám.

Az évi 5600 fős növekedés még mindig sok, bár ha a 2014-16 közötti 8000 főt tekintjük, akkor a lassulás érzékelhető.

A folytatásért lapozz:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
2070-re többen lesznek a halottak a Facebookon, mint az élők
Előfordult már veled is, hogy egy évekkel korábban meghalt, de az oldal által továbbra is élőnek tekintett ismerősöd születésnapjáról kaptál értesítést? A helyzet csak egyre rosszabb lesz.
G. N. L. - szmo.hu
2019. május 04.Az Oxford Internet Institute kutatói szerint alig fél évszázad múlva már túlsúlyban lesznek napjaink egyik legnépszerűbb közösségi portálján az elhunytak profiljai, kommentjei, fotói, videói az élőkkel szemben.

A kutatók a Facebookon 2018-ban jelen lévők születési adataiból kiindulva kiszámították, hogy 2100-ig legalább 1,4 milliárd felhasználó hal meg, így 50 év múlva felülmúlják az élőket. Ha az oldal a mostani ütemben bővül, a halott személyek profiljai 21. század vége előtt elérhetik a 4,9 milliárdot.

A számok nagyságát tekintve jogos a kérdés: kinek lesz hozzáférése ezekhez az adatokhoz, hogyan lehetne ezeket kezelni, tekintettel a családokra és a barátokra? És ki hogyan engedné az adatok felhasználását történelmi kutatásra?

– vetette fel Carl Öhman, A Legyőzik-e a holtak a Facebook-ot? (Are the dead taking over Facebook?) című tanulmány társszerzője a Live Science-nek. Itt tehát nemcsak a megemlékezésről és a családjogról van szó, hanem tudományos célokról is. Ez pedig a dolgok jelenlegi állása szerint problémás lehet, mert minden országban más-már a normatíva, nem beszélve arról, hogy a Facebook jelenleg nem mondható az átláthatóság bajnokának

Ezek a kérdések másokat is foglalkoztatnak. Giovanni Zaccardi, a milánói egyetem informatikajogi professzora könyvet is írt a témáról A halottak digitális könyve (Il libro digitale dei morti) címmel. Ő a holtak túlsúlyba kerülését Olaszországban 2080-ra várja, és szerinte - a jelenlegi növekedési ütemet feltételezve – először Ázsiában fordul át először ez az arány.

Ray Kurzweil, a robotok beszédértelmező képességének szakértője, aki már számos riasztó dolgot jósolt meg jövőnkkel kapcsolatban, azt állítja, hogy a hálón szereplő adataink alapján a mesterséges intelligenciák szimulálni tudnak bennünket, amikor már testi valóságunkban nem létezünk.

Az oxfordiak szerint azonban a probléma máshol van. „A történelemben eddig még soha nem volt ekkora archívum egy helyen az emberi kultúráról, magatartásról. Ennek az archívumnak az ellenőrzése bizonyos értelemben történelmünk ellenőrzését is jelenti. Fontos ezért garantálni, hogy a hozzáférés ne egyetlen, üzleti célú cég joga legyen. Garantálni kell, hogy a jövő nemzedékek felhasználhassák digitális örökségünket, hogy megérthessék történelmünket – magyarázta a kutatás másik közreműködője, David Watson.

Öhman úgy véli, hogy eredményeiket nem mint előrejelzést kellene értelmezni, hanem sokkal inkább mint egy lehetőséget arra, hogy meghatározzuk a jövőnket. Éppen ezért szükség lenne egy széles körű kritikus szellemű vita az on-line halálról, és annak makroszkopikus hatásairól. A Facebook esete ugyanis – mondja a kutató – csak egyike azoknak a globális jelentőségű portáloknak, amelyeknél ugyanez bekövetkezhet.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x