hirdetés
nyugdíjas-1000x667.jpg

Évente majdnem 30 ezer magyar felnőtt meghal, mielőtt nyugdíjba menne

Rengetegen vannak, akik nem érik meg a nyugdíjas éveiket, és azok is, akik csak néhány évig élvezhetik korábbi nyugdíjbefizetéseiket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 26.


hirdetés

Évente csaknem 30 ezer felnőtt nem éri meg a nyugdíjkorhatárt - írja statisztikák alapján a 24.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon az elmúlt 14 évben, 2005 óta jelentős mértékben javult a várható élettartam.

A nők átlagosan már 79 éves korukig élhetnek, és születésüktől számítva 61 évet tölthetnek el várhatóan egészségben. A férfiaknál 72-re nőtt a várható élettartam, amelyből 60 év az egészségben eltöltött évek száma.

Most 64 év a nyugdíjkorhatár, de 2022-re már 65 évre emelkedik, így tehát nyilvánvaló, hogy várhatóan már évekkel a korhatár elérése előtt nem leszünk teljesen egészségesek - világít rá a portál.

Kiderült az is, hogy

hirdetés

a magyar felnőttek közül évente csaknem 30 ezren nem érik meg a nyugdíjat, vagyis még a korhatár előtt meghalnak. A döntő többségük, több mint 23 ezer ember már betöltötte az 50 évet, viszont a 64. év előtt életét veszti. Ők a korábbi nyugdíjbefizetéseiket már nem élvezhetik,

és mivel az állami nyugdíjnál nincs örökölhetőség, a család, hozzátartozók sem, ezért az államnál marad. De azok is sokan vannak, akik ugyan megérik a nyugdíjkorhatárt, de csak néhány évig élnek tovább: a 65 éves kort elérők közül ugyanis évente 13-14 ezren halnak meg öt éven belül, azaz 70 éves korukig.

A statisztikák szerint

ha a közeljövőben 70 évre emelkedne a nyugdíjkorhatár, az eddigi adatok alapján évente 43-44 ezer meghalna, mielőtt nyugdíjba menne. Közülük évente 37-38 ezer ember már 50 feletti lenne.

A KSH adatai szerint egyébként az elmúlt négy évben az 50-59 év közöttieknél fokozatosan kevesebben haltak meg, viszont a 65-69 éves korosztályban emelkedett a halálozások száma.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-korhaz-gyogyszer.jpg

Hiába lett pozitív valaki koronavírus-tesztje, a háziorvosok nem írhatnak fel speciális kezelést

A Remdesivirt és a Favipiravirt kizárólag kórházakban adhatják be Késmárky András szerint. A háziorvosok csak tüneti kezelést: lázcsillapítót, köptetőt használhatnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Semmilyen speciális gyógyszert nem írhatnak fel a háziorvosok azoknak a koronavírus-fertőzötteknek, akiknél enyhe lefolyású a betegség - mondta el Késmárky András háziorvos az RTL Híradónak.

Elmondása szerint még akkor sem írhatnak fel célzott kezelést a betegeknek, ha igazoltan fertőzöttek, az enyhe tüneteket mutatóknak csak lázcsillapítóra, köptetőre adhatnak receptet.

A súlyos vagy középsúlyos betegek ezzel szemben kétféle gyógyszert kaphatnak, az egyik a Remdesivir, a másik a Favipiravir, ezeknek a használatát azonban az Országos Gyógyszerészeti Intézet szigorúan szabályozza. Késmárky András szerint

mindkét gyógyszert úgy engedélyezték, hogy azokat mindenképpen kórházi körülmények között alkalmazzák. a Remdesivir ráadásul infúziós formában létezik, ezért ezt a háziorvos és a beteg sem tudja beadni magának. Vagyis ezekből a szerekből csak az kaphat, aki kórházba kerül.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
virus-5768628_1920.jpg

Többet segíthet a világnak az Oxfordi Egyetem vakcinája, mint a Moderna és a Pfizer oltóanyagai

Az Oxfordi Egyetem által fejlesztett szer ugyanis jóval könnyebben tárolható és olcsóbb is, így úgy tűnik, ez lesz a legkönnyebben terjeszthető a fejlődő országokban, ahol a legsürgetőbb szükség van rá.
Fotó: geralt/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. november 29.


hirdetés

Lezajlott az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett covid-19 vakcina tesztje, aminek során a szer körülbelül 70 százalékban bizonyult hatékonynak a koronavírussal szemben.

Ez gyengébb adat, mint a két másik vezető vakcinagyártó, a Moderna és a Pfizer számai: e két készítmény 94,5-95 százalékos védettséget ígér - írja a CNN.

Ennek ellenére az Oxfordi Egyetem által fejlesztett oltóanyag globális szinten hasznosabbnak bizonyulhat, mint a másik kettő. Ha ugyanis elfogadják, ez a szer lesz a legkönnyebben terjeszthető a fejlődő országokban, ahol a legsürgetőbb szükség van rá.

Ennek oka többek közt, hogy a Pfizer és a Moderna terméke speciális hűtést és még amellett is gyors felhasználást is igényel, ami az elmaradottabb országokban nem mindig megoldható. Az oxfordi készítmény tárolásának nincsen ilyen feltétele: 2-8 fok között fél évig is felhasználható.

"A Pfizer ráadásul ragaszkodik hozzá, hogy az első adagokat az EU és az Egyesült Államok területén használják fel. Hasonló a helyzet a Moderna esetében, az általuk fejlesztett vakcina 2021 első felében csak Amerikában lesz elérhető. Ennek fényében az Oxfordi Egyetem vakcinája remek hír a világ többi része számára" - mondta Andrea Taylor a Duke Global Health Innovation Centertől.

hirdetés

Az együttműködő AstraZena ugyanis már most többszázmillió dózist ígért az elmaradottabb országoknak, amelyet számukra tartósan non-profit alapon tenne elérhetővé. Ez az oltóanyag jóval olcsóbb és könnyebben szállítható is.

"Azt hiszem, a jelen körülmények közt ez az egyetlen bevethető szer a fejlődő világban" - fogalmazott Azra Ghani, a fertőző betegségek járványtanának elnöke az Imperial College Londontól.

Az angol kormány pénteken hivatalosan is felkérte a gyógyszer-engedélyeztetési hivatalt, hogy értékelje a készítményt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
demeter-szilard-1.jpg

Több ezren követelik Demeter Szilárd lemondását egy petícióval

Számos közéleti szereplő is aláírta a petíciót, amely szerint a gázkamrázó miniszteri biztosnak le kellene mondania, mert „alkalmatlannak és méltatlannak bizonyult, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa, azt képviselje”.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Már több mint hatezren írták alá azt a petíciót, amely Demeter Szilárd lemondását követeli.

Mint megírtuk, óriási felháborodást váltott ki a miniszteri biztos Origón közzétett írása, amelyben Soros György gázkamrájának nevezte Európát. Ezután sorra jelentek meg a tiltakozások, így Izrael magyarországi nagykövetsége is elítélte a publikációt. Demeter Szilárd egy nappal később visszavonta és törölte magát a Facebookról.

Egy, a Szabad aHang oldalán közzétett petícióval már több ezren követelik Demeter Szilárd lemondását.

A leírásban közzétett "Magyarország, Európa és a világ valamennyi demokrata polgárához" íródott nyílt levél szerint a kormánybiztos "a holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve, Európa- és nemzetellenes szövegével, tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít".

hirdetés

"A legaljasabb módon tetszeleg egy nemlétező áldozati szerepben, miközben ő a bántalmazó, kiszolgálva a pillanatnyi kormány szégyenletes propagandáját. A magyarokra hivatkozik, akiktől nem kapott felhatalmazást!"

- olvasható az oldalon.

A petíció indítója azt is írja, hogy

Demeter Szilárd "zavaros írásával minden jóérzésű honfitársát emberi méltóságában mélységesen megsértette", és "alkalmatlannak és méltatlannak bizonyult, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa, azt képviselje".

A petíciót Karácsony Gergely főpolgármester is támogatta, az aláírók közt pedig számos közéleti szereplőt is találunk, például Závada Pétert, Geszti Pétert vagy Ungár Pétert.

Forrás: 444.hu


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-amerikai-orvos-haldoklo-betegek.jpg

Videóban mutatta meg az amerikai orvos, mit látnak a haldokló betegei életükben utoljára

Az intenzíves szakember a vírus elleni védekezés fontosságára és a szabályok betartására hívja fel a figyelmet a felvétellel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

"Remélem, hogy életed utolsó pillanatai nem így fognak kinézni" - ezt mondja többek közt egy amerikai orvos egy videójában, amellyel a koronavírus-járvány miatt hozott szabályok és óvintézkedések betartására hívja fel a figyelmet.

Dr. Ken Remy az amerikai St. Louis-ban dolgozik intenzíves orvosként, így sajnos sokszor foglalkozik olyan betegekkel, akiknél súlyos lefolyású és akár halálos is a koronavírus-fertőzés. Futótűzként terjedt el a neten a videója, amelyben megmutatja, mit látnak utoljára életükben a haldokló betegek.

"Ígérem, ezt fogod látni. Ha nem te, akkor az anyád, az apád, vagy a gyereked"

- mondja a felvételen.

hirdetés

Az orvos már-már könyörög azért az embereknek, hogy vegyék komolyan a vírus elleni védekezést, hogy megóvják magukat és szeretteiket is a fertőzéstől.

Dr. Remy később elmondta, hogy egy nehéz műszak végén szánta rá magát a videó elkészítésére.

Aznap ugyanis 11 családdal kellett közölnie, hogy hozzátartozójuk belehalt a koronavírusba.

Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!