hirdetés
uromi-patak_atlatszo.jpg

Évek óta szennyezi az ürömi patakot egy kőfaragó cég, azbesztpala és törmelék gátolja a víz útját

Az ügyről az Átlátszó.hu írt. Az oknyomozó portál szerint sem a patakot szennyező cég, sem a helyi önkormányzat, sem a hatóságok nem hajlandók érdemi lépéseket tenni a fennálló állapot felszámolásáért. Sőt, az összes érintett fél azon ügyködik, hogy a felelősséget elhárítsa magától.
Fotó és videó: Átlászó.hu - szmo.hu
2020. szeptember 09.


hirdetés

Az ürömi Pilisborosjenői-patak medrét évek óta elborítja a kőhulladék, amelyben azbesztpala-, sőt sírkő-darabok is találhatók - írja az Átlászó.hu.

A lap szerint

a patak mellett található a Kosztyu Műkőipari Kft. telephelye, a cég pedig a mederbe hordja a kőmegmunkálás során keletkezett kőmaradékot, hulladékot.

Az Ürömi Polgármesteri Hivatal hiába szólította fel többször a Kosztyu Kft.-t a patakmeder kitisztítására, annak ellenére, hogy a kötőanyag nélkül támfalszerű tákolmány már többször beomlott.

Az Átlátszó információi szerint 2017 májusában, egy nagy esőzés során a támfal bedőlése miatt ki is áradt a patak, és a nagy mennyiségű szennyezett víz elöntötte a szomszédos utca házait, tetemes kárt okozva az ingatlanokban. A támfal helyretételére a katasztrófavédelem többször is felszólította az önkormányzatot, amely ugyan fényképpel igyekezett igazolni a helyreállítást, de az a valóságban nem történt meg.

hirdetés

A 2017-es áradás egyik károsultja, Májer István évek óta küzd azért, hogy végre rendeződjön a fennálló áldatlan helyzet. Történetéből kiderül, hogy ő már 2014-ben értesítette a polgármesteri hivatalt a patakot eltömítő törmelékekről, azonban az önkormányzat felszólítását ezután a Kosztyu Kft. figyelmen kívül hagyta. Emellett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság is felszólította az ürömi önkormányzatot, hogy a patakmederben szakszerűtlenül épített támfalat építse újra, a vízlefolyást gátló törmeléket és a növényzetet pedig távolítsa el.

Közben azonban az is kiderült, hogy a cég nemcsak a mederben helyez el folyamatosan illegális hulladékot, de engedély nélkül használja a patak melletti területet is.

Ráadásul teljesen érthetetlen módon a telephely (ahová egy iroda- és egy műhelyépületet is engedély nélkül húztak fel) a Pilisborosjenői-patak és egy forgalmas főút között, meglehetősen szűk területen fekszik. Így nem csoda, hogy az évek során a vállalkozás a patakhoz meglehetősen közel terjeszkedett.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
SZFE_16.jpg

Felfüggesztették az SZFE honlapját

Jelenleg elérhetetlen az egyetem weboldala, egyelőre nem tudni, szándékos akcióról van-e szó.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 21.


hirdetés

Felfüggesztették a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) honlapját, minden információ eltűnt szerda koraeste - szúrta ki a hvg.hu.

A honlapról órákkal ezelőtt eltűnt minden tartalom, kezdve a dolgozók névsorától egészen a szervezeti felépítésig. Azt egyelőre nem tudni, hogy technikai hiba vagy tudatos akció áll-e a felfüggesztés mögött.

Forrás: szfe.hu

Ugyanakkor az intézmény új vezetőinek akciói között szerepelt már az internet teljes lekapcsolása, sőt kikötése, valamint a diákok kiparancsolása előrehozott őszi szünetre való hivatkozással, így nem kizárt, hogy ezt az esetet is "fentről" szervezték.

A diákok már több mint 50 napja tiltakoznak az SZFE két épületének blokádjával, az új vezetőség eddigi akciói az egyetemfoglalás ellen nem jártak sikerrel.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
orvos-1.jpg

Meghalt egy 28 éves orvos, aki részt vett az egyik koronavírus-vakcina tesztelésében

A brazil férfi a koronavírus szövődményeibe halt bele.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 22.


hirdetés

[sz]Címkép: illusztráció (DarkoStojanovic/Pixabay)

Meghalt egy 28 éves orvos, aki részt vett az AstraZeneca gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem koronavírus-vakcinájának klinikai tesztelésében - számolt be róla a brazil média.

A hírt a brazil nemzeti egészségügyi szolgálat is megerősítette, de csak annyit közöltek, hogy egy, a tesztprogramban résztvevő brazil önkéntes halt meg.

Az áldozat a helyi sajtóhírek szerint Dr João Pedro R. Feitosa, aki a koronavírus szövődményeibe halt bele.

A brazil Gobo nevű lap és a Bloomberg hírügynökség azt közölte, hogy a fiatal orvos a kontrollcsoport tagja volt, és placebót kapott, nem az oltóanyagot.

hirdetés

A CNN Brazil úgy tudja, hogy

a férfi március óta két riói kórházban is dolgozott a sürgősségin és az intenzív osztályon, ott kaphatta el a fertőzést. A Globónak a barátok azt mondták, hogy Feitosa egyébként jó egészségnek örvendett.

Az Oxfordi Egyetem a hírre reagálva közölte, hogy folytatják a vakcina tesztelését, mivel a brazil egészségügyi hatóságok és egy független bizottság szerint sincs biztonsági kockázat, a program nem veszélyes a résztvevőkre.

Forrás: Daily Mail

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szoboszlai-dominik-bl-gol-mti-epa.jpg

Óriási bombagólt rúgott Szoboszlai Dominik a Bajnokok Ligájában

A 19 éves magyar válogatott játékos egy szögletrúgás után talált be a kapuba, de nem akárhogy.
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna - szmo.hu
2020. október 22.


hirdetés

Szoboszlai Dominik klubja, az osztrák Red Bull Salzburg az orosz Lokomotiv Moszkva ellen kezdett a Bajnokok Ligája csoportkörében, aminek végül 2-2-es döntetlen lett a vége.

Az osztrák csapat első gólját a magyar válogatott focista lőtte meg, ráadásul nem is akármilyet. Csapattársa szögletből passzolt neki, ő pedig egyből rá is lőtte a kapura a labdát, ami végül a hálóban is landolt.

Ezzel még éppen a félidő előtt sikerült kiegyenlítenie a hazai pályán addig hátrányban lévő Salzburgnak.

hirdetés

Az UEFA Bajnokok Ligája hivatalos Twitter-oldalán is csak dicsérni tudták Szoboszlai lövését:

"Micsoda gól!"

- írták egy kép kíséretében.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ferenc-papa.jpg

Ferenc pápa szerint a melegeknek is joguk van családot alapítani

Erről egy dokumentumfilmben beszélt a katolikus egyházfő.
Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini - szmo.hu
2020. október 21.


hirdetés

Ferenc pápa egy dokumentumfilmben felszólalt az azonos neműeket támogató polgárjogi mozgalmak mellett, mondván: a melegeknek is joguk van családban élni - adja hírül a Deutsche Welle.

„A homoszexuális embereknek biztosítani kell a jogot, hogy családban éljenek. Ők is Isten gyermekei. Emiatt senkit sem szabad kiközösíteni vagy szenvedésre ítélni. Szükség van törvényekre a bejegyzett élettársi kapcsolatokról ahhoz, hogy jogilag védve lehessenek”

- jelentette ki az egyházfő.

A pápa korábban Buenos Aires püspökeként a melegházasságot ellenezte, de már akkor is a homoszexuálisok regisztrált élettársi kapcsolata mellett szólalt fel. A mostani volt az első alkalom, amikor a pápa - és egyáltalán, bármelyik pápa - nyíltan kiáll a homoszexuálisok érdekeit védő szervezetek mellett.

A film rendezője, Eugene Afineevsky korábban az ukrán forradalomról és a szíriai háborús eseményekről készített dokumentumfilmeket. Mint mondta, a sötét oldal borzalmainak bemutatása után most reményt akart adni az embereknek, olyan témával akart foglalkozni, ami valamilyen szempontból felemelő lehet a nézőknek.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!