hirdetés
Európaiként Indiában – a 8 legdurvább kultúrsokk, amivel meg kellett barátkoznom
Tele vannak szeméttel az utcák, bármikor szembejöhet egy tehéncsorda, és ez csak két dolog, ami miatt extrém volt az út.
Szöveg és fotók: Láng Dávid - szmo.hu
2018. november 17.


hirdetés

India nem tartozik a legnépszerűbb turistacélpontok közé, az emberek többségének valószínűleg csak homályos sejtései vannak arról, milyenek a mindennapok arrafelé. Ami engem illet, eddig csak nyugati országokban jártam, így az ott töltött két hét mélyvíz volt a javából. Több okból is, megpróbálom ezeket összefoglalni.

A tömeg, a szagok és a szemét

Oké, több mint egymilliárdan vannak, csak Delhi lakossága nagyobb egész Magyarországénál, szóval erre lehetett számítani. De minden előzetes felkészülés ellenére is nagyon erős élmény élőben szembesülni vele.

Tényleg mindenhol emberek áramlanak az utcákon, akik gond nélkül kiköpnek egy jókorát, ahol és amikor csak kedvük támad rá. Ez az egyik eleme a penetráns szagnak, a másik meg a rengeteg street food árus, akik a jó ég tudja, milyen alapanyagokból dolgoznak.

És persze mindenki szétdobál mindent. Kukák csak mutatóba vannak, de azokat se nagyon használják.

Elég néhány nap bármelyik indiai városban, és máris szolid vállrándítással áll az ember az olyan hírekhez, hogy például száz-valahány magyar településről épp nem szállítják el a szemetet.

Azt hiszem, sosem értékeltem még ennyire a nap végén, hogy van egy tiszta szállodai szobám, aminek zárható az ajtaja.

A nem létező közlekedési kultúra

Alaptézis: mindenki dudál. Folyamatosan, még késő éjszaka is, napközben pedig főleg. Rejtély, miért lesz ettől jobb nekik, hiszen ha bent állnak a dugóban, ami semerre se mozdul, nem fognak hamarabb elindulni, akármennyire is nyomják. Feszültséglevezetésnek mondjuk jó lehet, bár nem értem, hogy nem fájdul bele a fejük.

Ha végül megindulnak, akkor meg mindenki hajt, mint az állat. A sávok tájékoztató jellegűek, záróvonalról ne is beszéljünk. Lámpás zebrák csak a nagyon forgalmas kereszteződésekben vannak, de a gyalogosok többsége ott is figyelmen kívül hagyja őket, és csak megy előre.

Egyébként ehhez is hozzá lehet szokni pár nap alatt, a kulcs az, hogy ne gondolkozz, hanem a lehető leghatározottabban indulj el. Megállni nem fognak, de kikerülnek.

A legmeglepőbb az egészben, hogy két hét alatt egyetlen balesetet, vagy koccanást sem láttam. Persze ettől még valószínűleg vannak, de azért így is elég furcsa, hogy ilyen viszonyok mellett nem futottam beléjük lépten-nyomon.

"Itt kell lenned, hogy elhidd" #delhi #káosz

16 Likes, 2 Comments - David Lang (@ld0714) on Instagram: ""Itt kell lenned, hogy elhidd" #delhi #káosz"

GTA: New Delhi #tuktuk #káosz

25 Likes, 4 Comments - David Lang (@ld0714) on Instagram: "GTA: New Delhi #tuktuk #káosz"

A hatalmas szmog és a páratartalom

Már a repülőgép landolásakor szembetűnő volt, hogy leszállás előtt közvetlenül sem lehetett látni szinte semmit abból, mi van odalent. Delhiben később sem javult a helyzet, a látótávolság nem nagyon ment pár száz méter fölé, és belélegezve is érezhetően rossz volt a levegő. Arcra erősíthető maszkot ennek ellenére alig néhány ember viselt, gondolom ők már csak legyintenek rá. Agrában, a Taj Mahalnál egyébként külön kijelző is tudatja a látogatókkal, mekkora épp a légszennyezettség.

A tengerparton fekvő Goán és Mumbaiban jobb a helyzet, ott viszont cserébe a borzasztó páratartalom keseríti meg a létezést.

Alig van hőingás, ilyenkor november elején konstans módon 28-33 fok között mozog a hőmérséklet, még hajnalban se nagyon megy az előbbi érték alá.

Ennek ellenére nagyon kevés kivétellel mindenki hosszúnadrágot visel, ami nyilván a konzervatív öltözködési szokások miatt van, de szerintem simán önsorsrontás.

Kóbor állatok a legváratlanabb helyeken

Ezek közül még a kutyák a legkevésbé meglepőek, de belőlük is nagyságrendekkel több van, mint bármelyik magyar városban. Túlnyomó részük elég szomorú látványt nyújt: úgy fekszenek a porban lehajtott fejjel, mintha nem is élnének.

A teheneket már jóval nehezebb megszokni. Tényleg bárhol felbukkanhatnak, egy forgalmas városi főúton ugyanolyan természetességgel jönnek szembe – néha egyedül, máskor egész csordában –, mint egy vasútállomásnál, vagy egy tengerparti strand mellett.

Ugyebár szent állatokról van szó, úgyhogy nem igazán bolygatja őket senki, inkább kerülőt tesznek még az autósok is. Megnéznék egy ilyen szituációt mondjuk a Rákóczi úton...

Na és vannak majmok, nem is kevesen. Ők mondjuk viszonylag ritkán jönnek le a fákról, falakról, vagy az épületek tetejéről, de így is elég szürreális látvány a nagyváros közepén.

Percenként leszólít valaki az utcán

A hatalmas tömeg önmagában is frusztráló, erre jön rá az, hogy az emberek jelentős hányada interakcióba akar lépni veled, amint meglátja, hogy külföldi vagy (ehhez ugye elég egy pillantás).

Jó részük el akar adni valamit, váltakozó vehemenciával: vannak, akiknek elég egy „no, thank you”, hogy lekopjanak, mások viszont rámenősebbek, és hiába mondasz nemet, huzamosabb ideig is képesek követni.

A legviccesebb ilyenkor az, ahogy az eredeti irreálisan magas árból (lásd következő pont) egyre lejjebb adnak, még akkor is, ha te közben nem szólsz egy szót sem.

Egy napszemüvegárus például a végén már átszámítva 600-ért odaadta volna az 5000 forintról induló cuccot, és cseppet sem zavarta, hogy háromszori határozott visszautasítást követően a továbbiakban inkább levegőnek néztem – ő csak követett tovább kitartóan.

A fentieken kívül a szimpla járókelők is lépten-nyomon megszólítanak, arról érdeklődve, honnan érkeztél, meddig maradsz és hogy tetszik az ország. Ez alapvetően kedves, de sokadjára már nehéz nem teherként megélni. Főleg hozzávéve, hogy az „are you from Hungary? – then you are hungry!” csodás poént majdnem mindegyikük kötelezőnek gondolja elsütni.

Állandó alkudozás

Maguk az árak nyugati mércével egyáltalán nem magasak, helyi szinten viszont nagyon is jónak számít az a pénz, amit a külföldi turistáktól elkérnek. Az a taxis, aki átszámítva 4000 forintért egész nap fuvaroz a városban két főt, remek üzletet csinált.

Persze a kiinduló összeg mindig magasabb, de épp a fentiekből adódóan simán lehet alkudni belőle, még akkor is, ha nyugati városokkal összehasonlítva az eredeti sem tűnik olyan soknak. Főleg, hogy hatalmas a konkurencia, amiből persze adódnak konfliktusok.

Volt olyan, hogy az elsőként megszólított riksás a szemem láttára csapta fejbe a mellette állót, mikor az rábólintott az általam mondott ősszegre, amiről az eredeti illető hallani sem akart.

Végül aztán ő is elvitt annyiért.

A helyiek amúgy mindenhová nagyságrendekkel olcsóbban mehetnek be, átszámítva gyakorlatilag fillérekért. A legkiugróbb példa erre a Taj Mahal, ahová a külföldiektől 1100 rúpiát (4400 forint), az indiaiaktól pedig mindössze 40-et (160) kérnek. De a tízszeres-tizenötszörös szorzó szinte minden látványosságnál általános.

Minden csípős

Amire azt mondják, hogy egyáltalán nem csíp, az is csíp, erre jobb felkészülni. Ahogy arra is, hogy az intenzív fűszerezés elkerülhetetlenül kicsinálja az ember gyomrát.

Ez akkor is igaz, ha csak megbízható helyeken eszel, amire egyébként nem árt vigyázni: hiába csábítóak a kis street food- és gyümölcsárusok, jobb elkerülni őket, még akkor is, ha tömegével állnak sorban előttük a helyiek.

Amihez ők hozzá vannak szokva, egy nyugati turistának könnyen kellemetlen napokat okozhat.

Akárhogy is, igazi megváltás volt a repülőtér ételudvarában a jól megszokott KFC, Subway, vagy éppen a Domino's Pizza kínálatából válogatni. Nem azért, mert egyáltalán nem voltunk nyitottak a helyi ízekre, de 3-4 nap után nehéz nem telítődni velük, olyankor pedig nagyon jól tud esni valami "hazai".

Kétarcúság

Ezzel lehetne összegezni az egészet. A leírtak ellenére ugyanis Indiának van egy legalább annyira kényelmes és nyugati turistabarát arca is, amit bármelyik európai országban megszokhattunk.

Ha nem akarsz kiszakadni a komfortzónádból, nagyjából ugyanannyi, sőt kicsit talán kevesebb pénzért bármelyik nagyvárosban találsz teljesen színvonalas és tiszta szállásokat, éttermeket.

Ha igazán kalandor vagy, és bevállalod az út menti kifőzdéket, illetve a helyiek által használt hosteleket, akkor meg tényleg fillérekből kijöhetsz.

Az egészséges megoldás valahol a kettő között van: aki egyáltalán nem akar megmerítkezni a helyi viszonyokban, inkább ne menjen oda, hiszen a kulturális tapasztalások adják egy ilyen út lényegét. De azt is álszentség lenne állítani, hogy nem megnyugtató a lehetőség, hogy nem kell feltétlenül kitenned magad semmi extrémnek, ha nem akarod, mert mindig van alternatíva.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
5 dolog, amit ne hagyj ki, ha Zalakaroson jársz!
Zalakaros hazánk egyik legkedveltebb kiránduló- és fürdőhelye. Nem csoda, hiszen gyógyvize rengeteg betegségen segít, remekül lehet itt lazítani, és a környék is érdekes látnivalókkal és programlehetőségekkel kecsegtet.
Szponzorált tartalom (X), képek: zalakaros.hu, parkinnzalakaros.hu - szmo.hu
2019. május 20.Zalakaros kiváló termálvize miatt Magyarország egyik leglátogatottabb üdülőhelye, ahol a víz adta örömöket – fürdőzhetsz, csúszdázhatsz, különféle gyógykezelésekkel kényeztetheted magad – és a természet közelségét is kiélvezheted, hiszen itt a kettő kéz a kézben jár. Legyen szó páros vagy családi kiruccanásról, ha szeretnél egy igazán pihentető, feltöltő üdülést, mi Zalakarost ajánljuk. Hoztunk is öt szuper programot és látnivalót, amit érdemes felfedezni.

1. Testi-lelki felfrissülés

Mivel elsősorban a Zalakarosi Fürdő vonzza ide a nyaralókat, így listánkat is ezzel kezdjük. A föld mélyéről feltörő termálvízre igazi élményparkot építettek kültéri és beltéri medencékkel, hatalmas csúszdaparkkal és gyógyászati részleggel, ahol testileg és lelkileg is feltöltődhetsz a hajtós hétköznapok után. Kipróbálhatod a szénsavfürdőt és a vízi tornát vagy akár benevezhetsz egy frissítő iszappakolásra és masszázsra is egy jóleső úszás után. A gyógycentrum kertjében található szaunarészlegben pedig gőzfürdő, szaunaházikó és aromaszauna is vár, ha a fürdőzés után lazítanál.

A pihenés úgy lesz igazán teljes, ha a szállásod egy karnyújtásnyira van a fürdőtől. A Park Inn**** by Radisson Zalakaros Resort & Spa-ban elég, ha magadra kapod a köntöst és a papucsot, és már kényelmesen át is sétálhatsz a 2018-as Év Szállása díj győztes hoteléből a fürdő területére.

2. Kis-Balaton madártávlatból

A kirándulás szerelmesei számára kihagyhatatlan a környék egyik legkedveltebb látványossága, a zalakarosi Erdészkilátó, ahonnan meseszép látványban lehet részed. 17,5 méteres magasságból csodálhatod meg az erdővel borított domboldalt, a Kis-Balatont és a Balaton-felvidék lenyűgöző panorámáját. Ha a csodálatos kilátás után megpihennél, ajánljuk, hogy térj be a szomszédos Kilátó Borozóba, ahol helyi pincészetek borait is megkóstolhatod.

3. Lassulj le a Csiga-túrán

A zalakarosi Csiga-túra tanösvényt azzal a céllal építették meg, hogy a kirándulók kiszakadjanak a pörgős mindennapokból, és egy ráérős, nyugodt séta során lehetőségük adódjon egy kicsit lelassítani. Az 1152 méter hosszú erdei sétaút közben interaktív táblák segítségével a környék erdei állataival és növényvilágával is megismerkedhetsz, de meghallgathatod egyes madarak énekét is. Itt nem kell sietned, állj meg nyugodtan nézelődni vagy csüccsenj le az egyik relaxációs hullámpadra, élvezd a friss levegőt és az erdő zúgását.

4. Legyél madármegfigyelő!

A Kis-Balaton természetvédelmi területe tele van izgalmasabbnál-izgalmasabb kirándulóhelyekkel. A Kányavári-szigetet egy rusztikus fahíd köti össze a szárazfölddel, amin már áthaladni is élmény, ha letekintünk az alattunk elterülő vízre és növényzetre, de ajánlott bejárni a szigeten a Búbos Vöcsök tanösvényt is, amely a Kis-Balaton madárvilágát mutatja be. A 1,5 kilométeres séta után pedig a sziget közepén lévő madármegfigyelő helyen tesztelheted frissen gyűjtött tudásodat.

5. Aktívan az egészségért

Zalakaros tökéletes helyszíne a feltöltődésnek és a természetjárásnak, amit érdemes aktív sportolással is kiegészíteni. A városban erre számos lehetőség adódik a Go Bike program keretein belül, egy bringatúra pedig fantasztikus lehetőséget kínál a mozgásra. Kölcsönözhetsz kerékpárt vagy e-bike-ot, de ha eltérnél a megszokottól, kipróbálhatod a segwayt is, sőt, a nordic walking sétabotokkal felfedezheted a környező túraútvonalakat és a Kis-Balaton csodálatos környékét.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Hobbitfalva valóban létezik, és a kocsmájában szívesen látják a vendégeket
Új-Zéland egyik leghíresebb látványossága a Hobbiton, ahol ma is állnak a hobbitlakok a kertekkel. Az itt sétálók pedig úgy érezhetik, hogy belecsöppentek a film egyik történetébe.
Fotók: Nagy Gábor - szmo.hu
2019. május 04.Számos filmforgatási helyszín vált turisztikai célponttá, ám a Gyűrűk Ura trilógia és A hobbit rajongók mellett bárkit elvarázsol Új-Zéland egyik legismertebb látványossága, a Matamata közelében található Hobbitfalva, a Hobbiton.

A falu gyönyörű vidéken található. A Gyűrűk Ura regény alapján felépített falucska egy részét a forgatás után ugyan elbontották, de A hobbithoz újra felépültek egyes részei. Ekkor azonban már az is szempont volt, hogy a filmkészítők után a turistáknak is látogatható legyen.

Így ma bárki megnézheti a kunyhókat, a kis kerteket, a tavat, a Zsákvég utcát, a kis padot. Az egész olyan, hogy az arra sétáló úgy érzi, bármikor előbukkanhat egy szereplő, és megelevenedik a történet.

A csoportoknak vezetett túrán mutatják be a Hobbiton látványosságait, és mesélnek a forgatásról is, sőt a túra végén a Zöld Sárkány kocsmába is be lehet térni egy korsó almasörre.

A Tolkien rajongókat egész biztosan elvarázsolja a vadregényes hely, ahol a kis dombok, a zöld rétek, a csobogó patakok között megbújnak a kerek ajtós kis házikók.

A hely tényleg olyan, mint egy mesében, pedig valóságos.

A stáb a helyszín keresése közben akadt rá az Alexander farmra, amely megszólalásig olyan volt, mint amit a filmkészítők megálmodtak. Ott volt a tavacska, ott állt a hatalmas fenyőfa, szemben egy domb… Bár a domb tetején álló fa egy műfa, ám a többi részhez nem sokat kellett nyúlni.

A birkafarmon nem volt semmi, épület és közművek sem. Nem volt mit eltüntetni, lehet álmodni és építeni. A munkálatok 1999-ben kezdődtek, és 39 hobbit lakás készült el. Még az új-zélandi katonaság is segédkezett a munkálatokban.

Az építkezés, a filmkészítés nagy titokban folyt, majd a munka végeztével az építmények jó részét elbontották, de 17 álhomlokzat megmaradt.

A hely később újra benépesült, amikor A hobbit-filmek stábja 2009-ben megjelent és újra építkezni kezdtek. A filmesek után azonban megmaradt a falu, a 44 hobbit lakkal, kertekkel, padokkal, hordókkal együtt. A faluban 2012-ben nyitott meg a a Zöld Sárkány Fogadó, ahová a túra végén a turisták betérhetnek, sőt akár egy vacsorát is elfogyaszthatnak.

Hobbiton bizony sokakat vonz, ahogy a fotós, Nagy Gábor és párja is nekiindult az útnak. Mindketten nagy rajongói a Tolkien könyveknek. Bakancslistás hely volt, ahová szerettek volna eljutni – bár sokáig nem is remélték, hogy sikerülhet. Egy évig készültek rá, de az út összejött.

A látogatás igazából egy csoportos séta, vezetővel, a végén a vacsorával, ahová a belépők már egy évvel korábban elfogytak. Végül egy utazási irodán keresztül sikerült foglalniuk, ám így jóval drágábban kapták meg a jegyet. Mint írták, életük legdrágább vacsorája volt, de nagyon várták.

„Szürke ég és eső fogadott minket, mikor megérkeztünk Hobbitonba. Körülöttünk sok izgatott ember tülekedett, hogy jobban lásson, halljon. Mi voltunk az utolsó csoport, a „lakomázók”. Lassan haladtunk előre, és közben vicces és érdekes történeteket mesélt a vezetőnk. Én hátul maradtam, hogy nyugodtan fényképezhessek. Az eső nem csendesedett. De nem bántuk, boldogok voltunk.

Mikor Bilbó házához értünk, hirtelen a felhők közül előbukkant a nap. Varázslat volt, és kitartott végig, amíg ott voltunk.

Az út végén eljutottunk a kocsmához, ahol mindenkit egy hobbit itallal vártak. Én egy sört ittam mázas agyagkorsóból – bár autóval voltunk, de egy pohár sör nem tilos – és isteni volt.

Míg vártunk az asztalokra, hirtelen minden elsötétült, így generátorral oldották meg a helyzetet, mi pedig végre hozzákezdhettünk a hobbitos vacsoránkhoz.

Gyönyörűek voltak a roskadásig megterített asztalok, és azt mind meg is ehettük volna – ha tudjuk.

Volt néhány nagyon finom étel, volt ami kevésbé ízlett, de ez így volt jó. Mikor már mozdulni sem tudtunk, akkor leszedték az asztalt, és telerakták édességekkel. Földi pokol :)

Én körbejártam a helyet, fotóztam… Persze csak alibi volt, helyet csináltam az édességnek.

Sajnos – mint minden jónak – ennek is vége lett. A vacsora után az ajtóban kaptunk egy lámpást, az világított az úton vissza a buszhoz. Az áramszünet miatt az esti kivilágításról lemaradtunk, ezért kicsit szomorúan, de végül is elégedetten és boldogan búcsúztunk el Hobbitontól” – mesélte el a fotós.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
A cölöpökön álló üdülőfalu olyan, mintha megállt volna benne az idő
Gergelyiugornya házai között sétálva nem csodálkoznánk, ha szalagos magnóról csendülnének fel a régi slágerek, ha bográcsból szednék a paprikás krumplit, és valahol egy Trabant pöfögne elő...
Fotók: Zsenyei László - szmo.hu
2019. április 12.Létezik egy nyaralóhely, ahol az ember visszarepülhet kicsit az időben. A Tisza homokos partján, facölöpön álló faházak között sétálva olyan, mintha megállt volna az óra, és újra a "békebeli" világba csöppentünk volna.

Vásárosnamény szélén áll Gergelyiugornya, ahová nem csak nyáron érdemes ellátogatni.

Tavasszal a sétálók, vízparton nézelődők, nyugalmat keresők helye, míg nyáron a pezsgő fürdőéletet, a homokos vízpartot, a folyami fürdőzést, a vízi sportokat, az esti tábortüzeket, a családias hangulatot szeretők lepik el a helyet.

A part mentén közel 400, főleg fából épült, cölöpökön álló üdülő áll a szabad strand mellett. A "főtér" mentén éttermek, szórakozóhelyek, szabadtéri színpad biztosítja a szórakozást.

A vízi túrázók és hajók kedvelt "megállóhelye". Sokan jönnek kempingezni is, vannak sátorhelyek, kölcsönözhető faházak, a közelben vendégházak.

Most még csend van, madárcsicsergés, néhány sétáló, vagy éppen nosztalgiázó... A vízpartért, a különleges hangulatért is megéri ellátogatni ide - ilyenkor is.

Korábban két külön település volt, Gergelyi és Ugornya, melyek már a középkorban is léteztek. Összevonásukból 1939-ben váltak közös községgé, Gergelyiugornya néven.

1969 óta tartozik Vásárosnaményhoz ez a Tisza jobb partján, a Szamos torkolatával szemben elterülő hely. Különleges látvány a két folyó találkozása, még a víz színe is más itt, ahol a Felső-Tisza kezdődik.

Itt található a Tisza egyik legkedveltebb szabadstrandja,

amely a hatalmas, aranyló homokos partjával, a szélén árnyat adó fasorával, a többféle szórakozási lehetőségével, és a partközeli szállásokkal valóban nagyon népszerűvé tette a helyet.

A korábbi években a mérések igazolták, hogy a Tisza itt tiszta, fürdésre, sportolásra alkalmas. A homokja kiváló, egyesek szerint a tengerparti homokkal vetekszik a minősége.

Még több képért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
10 nagyon fontos Airbnb-trükk, ha jó szállást szeretnél választani
Egy újságíró egy évet töltött utazással - most elmesélte, mit tanult meg az Airbnb szobákról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 04.Aki gyakran utazik, pontosan tudja, hogy jó szállást foglalni cseppet sem egyszerű feladat. A kivett szoba rengeteg kritériumnak kell, hogy megfeleljen, ha valóban jól szeretné érezni magát egy nyaraló: legyen tiszta, biztonságos a környezet, és lehetőleg ne menjen rá a gatyád az árra. A Business Insider egyik szerzője egy évet töltött folyamatos utazással, most pedig összefoglalta a legfontosabb dolgokat, amiket ez idő alatt megtanult.

1. Ha tudni szeretnéd, hogy tiszta-e a szobád, vizsgáld meg az elektronikai kütyüket.

Bár a lepedőt lecserélik, és esetleg ki is porszívóznak, az ördög a részeltekben rejlik, ha szállásról van szó. Ha szeretnéd tudni, hogy valóban rendben tartják-e a lakást, az olyan elektronikai eszközöket nézd meg, amiket évek óta nem mozdított el senki. A villanykapcsoló és a kávéfőző sok mindent elárulhat.

2. Ne csak az Airbnb oldalát figyeld, érdemes átnézni a Booking és az Expedia ajánlatait is.

Előfordul, hogy egy adott szállást mind a három oldalra felraknak, csak éppen más-más áron. Miért foglalnád le ugyanazt a szobát 20 ezer forintért, ha feleannyiért is megteheted?

3. Ha fancy hotelben akarsz megszállni jó áron, Dubaj a te helyed.

Dubajban több mint 703 szálloda és 112 ezer foglalható szoba várja az utazókat, ezek többsége pedig 4-5 csillagos értékelést kapott. A szakértők szerint a város szállás-túlkínálattól szenved, és a folyamatos versengés miatt leszállítják az árakat az ingatlanosok.

4. Ha túl száraz a levegő a szobádban, tegyél nedves törölközőket a radiátorra.

Minden szálláson más típusú fűtőrendszer működik, így nem meglepő, ha túl száraz vagy éppen túl párás levegővel találkozol. Előbbinél érdemes kipróbálni a törölközős trükköt: terítsd egy nedves törölközőt a fűtőtestre, ami egész éjszaka párologhat. Voilá, máris pihentetőbb az alvás.

5. Fénymásold le az irataidat.

Rengeteg olyan hotel működik, ahol elkérik az útleveled a becsekkoláshoz. Ilyenkor fénymásolatot készítenek róla, és vagy elmentik a saját mappájukba, vagy elküldik a helyi kormánynak (ez elsősorban Kínára és Kubára érvényes.) Amennyiben nem szeretnél attól rettegni, hogy a recepciós túszul ejt, a fénymásolatot add át neki. Jobb félni, mint megijedni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x