hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
dig
Európa egyik leggyönyörűbb zsinagógáját Szegeden láthatod
A többféle stílust megjelenítő épület üvegablakai Róth Miksa műhelyében készültek, és minden apró részlet valami fontos dologról mesél.
Söptei Zsuzsanna írása - szmo.hu
2017. december 15.


hirdetés

Szegedre szinte bármikor érdemes ellátogatni, hiszen annyi látnivaló van a Tisza-parti városban. Őszi kirándulásom során többeket is megkérdeztem, mit javasolnak éppen megnézni, és egyöntetű volt a válasz: az Új zsinagógát. Egy éves munka után befejeződött egy nagyobb lélegzetű felújítás, így most még szebbé vált ez a lenyűgöző épület.

A kimagasló méretei, a díszes kupolája, tornyai már messziről is odavezetik az embert. A ma már kulturális célokat is szolgáló zsinagóga sok mindenben különleges.

davdig

Ez Magyarország második, a világ negyedik legnagyobb zsinagógája.

Az épületet Baumhorn Lipót tervezte és az általa épített 22 zsinagógából ezt a mór-arab-mediterrán elemekkel elegyített szecessziós stílusú épületet tartják a legszebbnek.

Szeged egyik legfontosabb műemléke, az Új zsinagóga 1900-1902 között készült el. Az itt élő zsidó népesség korábbi zsinagógája elpusztult, majd 1840-1843-ban építettek egy újat. A régi zsinagóga ma is áll a Hajnóczy utcában és kulturális célokat szolgál.

Mikor a hitközség kinőtte a régi épületet, 1900-ban engedélyt kaptak egy új építésére. Ekkor készült el Európa egyik legszebb zsinagógája.

davdavdav
A 48 méter hosszú, 35 méter széles, 48,6 méter magas épület tartószerkezete ekkor már vasból készült. A stílusának kialakításában nagy szerepe volt a botanikához is értő Lőw Immánuel főrabbinak. A tervező Baumhornt Lipót több stílust (román, gótikus, barokk, szecessziós) is vegyített. Az eklektikus épület mégis egységes, szép látványt nyújt. Az épületen végigvonuló kék-arany-elefántcsontfehér színvilág keleties hatást kölcsönöz neki.
mde

Belépve a tágas térbe azt sem tudtam, mit nézzek hirtelen. Sok-sok izgalmas részlet, a gyönyörű festett üvegablakok több órás nézelődésre csábítanak. Ám mégis a leglenyűgözőbb a hatalmas, csodálatosan díszített kupola volt számomra.

A belseje a világot szimbolizálja. A kupoladobot 24 oszlop tartja, melyek a nap 24 óráját, míg a kék háttérben lévő csipkebokor virágai a hitet jelképezik. A zöld-barna szín a Földet, a kupola tetején a kék alapra festett aranyszínű csillagok, középen a Dávid-csillaggal az eget szimbolizálják.

A kupolaablak és a zsinagóga összes színes üvegablaka Róth Miksa műhelyében készült.

davdav

Itt minden részletnek fontos szerepe van, minden elemnek jelentése van, és ezek egész történeteket mesélnek el.

Éppen ezért érdemes vezetéssel végigsétálni az épületben. Mert így megtudható például, hogy az ablakokon a zsidóság fontos vallási és történelmi eseményei láthatóak. Megidézik a Régi zsinagógát, az új építését és még a nagy szegedi árvizet is. A képeken megjelenik a faeke, a hétköznapi munka, a lélek tisztaságát jelképező liliom, a sátrak, melyekben a vándorlás alatt éltek, az ünnepeket jelző motívumok, a szombat jelképei, az ősi frigyládára emlékeztető virágzó nílusi akác, és megjelenik a szüret, a Szentföld gyümölcsei és a gyász is - tudtuk meg Tasnádiné Zsikétől, a szegedi Tourisma idegenvezetőjétől.

A zsinagóga egyik különösen érdekes része az oltárfal. A jeruzsálemi márványból készült tóraolvasó márványasztal záróköve a templom építésének a leírását takarta. Ezek a holokauszt idején eltűntek. A frigyszekrény ajtaja Nílus-parti sittim fából készült. A fölötte lévő örökmécsesnek napkollektor biztosítja az energiát. A frigyszekrényben őrzik a tórákat, Mózes pergamenre írt öt könyvét, melyekből szombatonként és ünnepeken felolvasnak.

davsdr

A Wegenstein C. Lipót temesvári orgonaépítő által készített orgonát 2001-ben hozták helyre. A 2317 sípos, 42 regiszteres, 2 manuálos hangszer gyakran szólal meg a kiváló akusztikájú, 1340 ülőhellyel rendelkező (ebből 1200 használható) teremben rendezett koncerteken is.

Az előcsarnokban Holokauszt-emlékcsarnokot rendeztek be, ahol a második világháborúban meghalt zsidókra emlékeznek. 1944-ben 6600 izraelita vallású embert hurcoltak el Szegedről, közülük 1500-an tértek vissza.
sdrsdrdavdav

A háború után a leromlott állagú épületen kisebb állagmegóvó javításokat végeztek, majd 2016-2017-ben több nagyobb felújítás is történt, a külső homlokzat, a kupola, az ajtók, ablakok megújultak és a kertet is rendezték.

A zsinagóga látogatható, bővebb információk ITT.

sdrdav

Fotók: a szerző felvételei


KÖVESS MINKET:

Gyanútlanul tanulsz a szegedi egyetemi könyvtárban, aztán egyszer csak rázendít a zenekar
Ütős videóval mutatják meg, milyen Szegeden egyetemistának lenni. Zseniális!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 09.


hirdetés

Ennél jobb reklámot egy egyetemnek, mint amit Szegeden készítettek, talán nem is láttunk még. Az egyetemi könyvtárban vették fel, amint

csendben olvasnak és tanulnak a hallgatók, amikor egyszer csak rákezd egy egész zenekar!

Mint az a videóhoz írt posztszövegből kiderül, a SunCity Brass lépett fel váratlanul a vizsgaidőszak alatt.

"Az egyetemi könyvtár az SZTE-s élet szíve, amely köré szervesen fejlődött ki egy lüktető egyetemi campus Szeged belvárosában" - írják a Faceboook-oldalon.

VIDEÓ: És akkor megjelent a zenekar:


KÖVESS MINKET:
Egy másik toronyba zárva, elrejtve élte túl a történelem viharait Szeged legrégebbi épülete
A kalandos sorsú Dömötör-torony megmaradásáért Móra Ferenc is kiállt.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. február 04.


hirdetés

Regényes múltja van Szeged egyik híres műemlékének, a város jelképévé vált, Dóm mellett álló Dömötör-toronynak. A 4. században élt Szaloniki Szent Demeter vértanú tiszteletére emelt korábbi templom egyetlen megmaradt része, amely ma keresztelőkápolna, de előbb épült, mint az a templom, amelyhez ma tartozik.

Ez Szeged legidősebb épülete.

Az építmény alapfalai a 11. századból valók, a román stílusú része a 12. századból, a gótikus emeleti része pedig a 13. század második felében került rá. A Szent Demeter-templom egyedüliként meghagyott tornya a Dóm tér egyik különleges látványossága.

A régi templomot egy 1199-es irat említi először. Többször átépítették, míg a 18. században kapta meg végső formáját. A feljegyzések szerint 1709-ben még hat ablaksora (emelete) volt, de végül a városvezetés 1913-ban elrendelte a templom lebontását.

Úgy rendelkeztek, hogy a helyére, - pontosabban mellé - egy új templom épüljön, ez lett a Schulek Frigyes által tervezett, majd Foerk Ernő által folytatott Fogadalmi-templom, a Dóm.

A régi épület bontásakor találtak rá a falba beépített régi Dömötör-toronyra. Ezt 1931-ben felújították, és keresztelőkápolnává alakították.

A restaurálást Rerrich Béla vezette. Ekkor kerültek a falába a vár bontása során előkerült román kori kövek, szobrok. A falába ajtót vágtak, és fölé helyezték el Szeged legrégebbi, ismert szobrászati emlékeként számon tartott, 12. századi „kőbárányt”.

A mai kápolna falát belül Aba-Novák Vilmos „Krisztus megkeresztelése” című falfestménye díszíti,

amelynek terveivel elnyerte 1932-ben a páduai egyházművészeti kiállítás arany érmét. A torony falainak vizesedése miatt a falfestmény hamar megrongálódott, ezért a képzőművészeti alkotást már a következő évben át kellett festeni, majd az évtizedes állagromlás miatt 2015-ben teljesen restaurálták.

A torony Rerrich Béla által tervezte kovácsoltvas kapuját a keresztény liturgia jelképei díszítik, az emberi élet egyes részeit mutatják be. A kaput Bille János műkovács készítette el.

A csonka-torony rejtélye

A régi Demeter-templomot nem egyszerre bontották le. Úgy döntöttek, hogy azt a részt, ahol építkezni kell, azt elbontják, a szentélyt és a tornyot meghagyják, így abban az új templom elkészültéig még miséznek. Az építkezés megkezdődött, de a történelem lassította a Dóm befejezését. A téren nyolc éven át állt egymás mellett két csonka templom, a Demeter és a Fogadalmi, mert egy idő után a városnak nem maradt pénze a Dóm befejezésére.

Végül 1924. december 13-án, egy vasárnapon tartották az utolsó misét a Szent Demeter-templom akkor még álló részében.

A bontásának megkezdése előtt többen is arra számítottak, hogy értékes leletek kerülhetnek elő. Többek között Móra Ferenc is, aki egy beadványban azt kérte a várostól, hogy a munkálatok ideje alatt egy múzeumi szakértő jelen lehessen. Móra akkor azt gondolta, hogy a régi templom alatt régi kripták rejtőzhetnek, azokban pedig régi tárgyak, fegyverek, amelyek segíthetnek a templom pontos korát és építésének körülményeit behatárolni.

1925. március 1-én jelent meg az első írás arról, hogy elképzelhető, hogy egy régi torony van beépítve a Demeter-templom megmaradt tornyába. A cikket Kőmives Kelemen álnéven Cs. Sebestyén Károly írta. Úgy vélte, hogy ha a feltevés beigazolódik, akkor

ez a torony az egész magyar építéstörténet igen fontos darabjává válhat.

Éppen ezért azt javasolta, hogy ne folytassák a torony bontását.

Mivel a négyszögletes torony rejtette a nyolcszögletű régi tornyot, ezért kézi bontással tudták feltárni az épületet. Az ásatásokkal pedig sietni kellett az építkezés miatt. A kutatók igyekeztek alaposan dokumentálni az egész folyamatot és a talált épületrészt.

Közben komoly vita folyt arról, hogy mi legyen a megtalált régi toronnyal. Volt, aki a bontás mellett érvelt, de többen, köztük

Móra Ferenc is a megmentés mellett állt ki. Egy írásában „keresztény barbárságnak” nevezte a torony elbontását.

Juhász Gyula így ír a toronyról: „A csonka torony nekem is szívügyem. Ez a beszédes emlék túlélte a tatárokat és Mátyás királyt, Dózsa Györgyöt és a törököket, a szegedi boszorkányokat, Dugonicsot, a szabadságharcot és a világháborút. Bennünket is túl fog élni, Szeged szebb lesz, mint volt, és ő, nagy idők tanúja, bizonyságot tesz ezer esztendő mellett.”

A torony végül megmenekült, és helyreállították. Később 1985-ben restaurálták, és nemrégiben a Dómmal együtt újra felújították.

A Dömötör-torony meséi

A Dömötör-torony most, a felújítás után már a nagyközönség számára is látogathatóvá vált, de emellett keresztelőkápolnaként is újra használatba veszik.

A megnyitás alkalmából a torony történetét egy február elején megnyílt időszaki kiállításon is bemutatják. A Dömötör-torony meséi címmel a Szegedi Dóm Látogatóközpontban tablókon, korabeli fotók, újságcikkek, Móra Ferenc és Cs. Sebestyén Károly írásai, dokumentumok segítségével idézik fel a múltját a híres késő román, gótikus stílusú műemléknek.

A mese vonalát követve tűnik fel Mátyás király alakja, akinek palástjából készült el az a 824 igazgyönggyel díszített miseruha, amely szintén megtekinthető a kiállításon.

A Dömötör-tornyot a Dóm Látogatóközpont nyitvatartási ideje alatt idegenvezető kíséretében lehet belülről megnézni, keddtől vasárnapig reggel 9-től 17 óráig. A torony első szintjén a keresztelés történetét, a második szinten pedig a Dömötör-torony építéstörténetét mutatja be az interaktív tárlat.

Bővebb információk ITT.

Régi fotók forrása: Fortepan


KÖVESS MINKET:

Különös alkotások bukkantak fel Szegeden – a fákra fest egy titokzatos művész
A városban már több helyen láthatóak a színes képek.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. március 04.


hirdetés

Szegeden különös "művészi fákat" talált a fotós. A Móravárosban a Szél utcában és a Fraknói utcában, valamint a Ligetben lett figyelmes a különös utcai alkotásokra.

Lehet, hogy a téli szürkeséget és hideget szerette volna kicsit feldobni a színekkel, és mosolyt csalni a fagyos arcokra?


KÖVESS MINKET:

A kakaós-omlós tészta összefogja a közte lévő sült csokikrémet, szederdzsemet és rumos meggyet – a legédesebb helyek Szegeden
A szegedi cukrászda-kultúra gyökerei a régmúltba nyúlnak vissza, elég csak az 1870-es években alapított és ma is működő Virág Cukrászdára gondolni. Ha nem akarunk lyukra futni, érdemes előbb tájékozódni.
Gergő írása a SunsEaty blogon - szmo.hu
2019. március 02.


hirdetés

G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

A választék jóllehet a mai napig bőséges, mégsem mindenhol azonos minőséggel találkozunk. Ha nem akarunk lyukra futni, érdemes először tájékozódnunk, ugyanis nem biztos, hogy azokon a helyeken találjuk a legfinomabb édességeket, amelyek az arcunkba tolják magukat. Ehhez nyújtunk segítséget legújabb cikkünkben, megmutatva, hogy melyek a mi kedvenc sütilelő helyeink a napfény városában.

Süti nem süti

Mi mással kezdenénk a sort, mint Szeged legfranciásabb és legbájosabb desszertezőjével, ami - Woody Allen azonos című filmje után - a Süti nem süti nevet kapta. A 2015 decemberében nyílt desszertbár olyan pici, hogy turistaként észre sem vesszük, hacsak bámészkodás közben véletlenül be nem pillantunk az otthonosan berendezett belső térbe. (Más a helyzet nyáron, amikor az előttük lévő kis terasz is megtelik élettel.)

A friss kínálatot a Süti News-on keresztül követhetjük nyomon, amit a Tisza Lajos körúti üzlethelyiségben és a facebookon is megtalálunk. A roll-up tréfás rajzok segítségével meséli el, milyen tésztából, krémből, habból és más finomságokból áll össze legújabb desszertkülönlegességük.

Van persze konstans süteménykínálat is: a különféle macaronok, a karamellás brownie, a mindenmentes Poppino és a karamellás túrótorta gyakran előforduló sütemény náluk. A ropogós vajas croissant, a spenótos quiche, az almás pite és a feketeribizlis frangipane látványa és illata ugyancsak szinte állandó csábítást jelent a visszatérő vendégek számára.

Törzsvendégekből márpedig nincs hiány; folyton olyan érzése van az embernek, mintha a személyzetet minden egyes sütizni vágyóhoz valamilyen személyes ismeretség fűzné. Ez persze részben így is van, de sokszor inkább a vendégek felé áradó kedvesség és figyelem teremti meg az említett családias hangulatot. De lássuk végre a sütiket... Az egyik kedvencem az omlós tésztájú szilvás lepény, amibe annyi szilvát tesznek, amennyit csak lehetséges.

A csokis-meggyes sütemény tetejét egy vanília ízű panna cotta csepp díszítette, ami köré liofilizált málnát szórtak. A kakaós-omlós tészta nem volt vastag, éppen csak arra hivatott, hogy összefogja a közte lévő sült csokikrémet, szederdzsemet és rumos meggyet.

Ezután könnyedebb vizekre evezve kipróbáltuk a mangós újdonságot. A mandulás linzertésztára karamellizált dióréteget tettek, amit egy könnyű mangó mousse és lime-os mascarpone hab követett, majd a süti tetejét igazi mangó darabokkal borították.

Biztosan állíthatom, hogy népszerűségük egyik titka, hogy a szívüket-lelküket is belesütik a süteményekbe. A kedves kiszolgálás, a kellemes hangulat és az isteni sütik miatt biztosan visszatértek majd ti is, ha egyszer már kipróbáltátok.

REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház

A cukrászatot 2018 júliusában nyitották meg a Kölcsey utca és a Magyar Ede tér sarkán található Reök-palota aljában. A tulajdonos nem más, mint a szegedi vendéglátásban jól ismert Mannah Reda, aki a nem messze található Tróját és a Pianót is üzemelteti.

A romantikus hangulatot idéző Süti nem sütivel szemben a REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház patinás légkörrel és nagyvonalú, világos belső térrel ejt ámulatba bennünket. A szecessziós berendezés, a metlachi mintás szőnyegpadló, a pasztellzöld színű falfestés és a mennyezetet borító buja selyemtapéta egyszerre elegáns és dizájnos.

A tökéletes dizájnt nemcsak a külsőségeknél, hanem a süteményeknél is szem előtt tartották. Minden süti, torta egy műalkotás szépségével vetekszik. Ráadásul a modern és szép formák izgalmas ízeket rejtenek. Mindezt úgy érik el, hogy egyáltalán nem használnak ízfokozókat vagy mesterséges adalékanyagokat.

Az édességeket frissen készítik a kiszolgáló tér alatti üzemben. A franciák legendásan híres „ezerlapos” krémesét, a mille-feuille-t pont előttünk kapkodták el, így egy kevés várakozás után (ameddig a többi süteményt kóstolgattuk), úgy volt szerencsénk beleharapni, hogy az aranylóra sült tésztalapok még langyosak voltak. A vajas tésztarétegek kellemesen ropogtak, a sárgakrémben látható apró fekete pöttyök pedig arról árulkodtak, hogy a cukrászok igazi vaníliarúd kikapart magjaival dolgoznak. Bár a krémet nem nyomózsákból nyomják a süteménybe, a végeredmény így is tetszetős lett.

A laktóz és gluténmentes sütemények közül a Hófehérke desszertet próbáltuk ki. A ropogós mandula morzsa és a lágy kókusz ízű hab könnyed és izgalmas párost alkotott. Kellemes meglepetést okozott a sütemény közepébe rejtett mangó ízű zselé is.

A mennyei Szomolyai desszertnél a linzertészta alapot egy mandulás krémréteg és egy izgalmas meggyréteg követte, amit aztán egy fényes külsejű meggy mousse-os félgömbbel koronáztak meg.

Sugar&Candy

A szegedi dóm közvetlen szomszédságában egy igazi kis ékszerdobozra bukkanhatunk. A fehér szín által uralt, királykisasszonyos, habos-babos enteriőrrel elsősorban a hölgyeket célozták meg, de mi férfiak sem fogunk ellenkezni, ha már egyszer megkóstoltuk az ínycsiklandó süteményeket. A beltér igényes, az ablakban ülve pedig a fogadalmi templom látványában gyönyörködhetünk.

Minden süteményt helyben sütnek az üzlet mögötti kis üzemben. Ők is mellőzik a különböző adalékanyagokat, tartósítószereket, porokat és pasztákat. Ezzel szemben mindenhez francia vajat és tejszínt használnak, a csokis sütikbe pedig kizárólag magas kakaótartalmú fehér vagy étcsokoládé kerül, ami amellett, hogy finom, még köztudottan egészséges is.

A fehér csokoládés-almás mousse azonnal az egyik kedvencünk lett. A hajszálvékony alsó tésztaréteget ropogós grillázs darabokkal varázsolták még izgalmasabbá. Erre kerültek a fahéjjal ízesített almadarabok és a habkönnyű fehér csokoládés krém. Végül az egészet egy ropogós csokiréteggel zárták le, amit dekadens étkezési arannyal díszítettek.

A Rákóczi túró tart-ban a házi lekvárnak is beillő baracklekvár édes és koncentrált volt, a tojáshabbal gyönyörű koronát varázsoltak köré. A könnyű mousse-szal ellentétben ebben a tortácskában aztán volt "anyag", de sem tészta, sem a túró nem volt fojtós. Az áfonyás és a karamellás sajttorta közül ez utóbbit próbáltuk ki. A krém állagából és ízéből ítélve inkább túrókrém lehetett benne, mint valamilyen krémsajt. Ez a kellemesen savanykás íze miatt remekül passzolt a tetején lévő édes vajkaramell réteghez.

Torta Művek

Jó hír az Újszegeden lakók számára, hogy nem csak a belvárosban, hanem a Tisza bal partján is találhatunk finom pék- és cukrászsüteményeket. A Torta Művek a Csongrádi sugárúti apró műhelyt kinőve a Derkovits fasorra költözött, ahol a korábbiakkal ellentétben már a helyben fogyasztásra is nagy hangsúlyt fektetnek.

A kellemes hangulatú vendégtérből bepillantást nyerhetünk a sütemények és torták készítésének rejtelmeibe, és bár az üzem nagyobbik része a vendégtér alatt került kialakításra, így is nagyon érdekes látvány, ahogy a szemünk láttára készülnek el az utolsó simítások, kerülnek fel a tortákra a díszítések és a feliratok.

Minden sütemény helyben készül, tartósítószerek felhasználása nélkül. Mesterséges színezőket sem használnak, a sütemények gyönyörű színei az olyan természetes színezőanyagoknak köszönhetőek, mint a céklapor vagy éppen a zöld teapor. A kemény borítású torták törtfehér színe arról árulkodik, hogy fondant helyett valódi marcipánnal dolgoznak.

A náluk sütött sűrűbb, kalácsosabb tésztájú croissant mára a szegediek kedvencévé vált; a Soup&Pasta mellett a Hét Kávézóba és az Antique Cafeba is tőlük érkezik a franciák kedvenc reggeli péksüteménye. Bägeleket is sütnek, amikből aztán szuper szendvicseket készítenek. A kávékra is érdemes odafigyelni, mert nemrég speciality irányba mozdultak el. Ha szerencsénk van, akkor a pult másik oldalán azt a Szabó Diát találjuk, aki megnyerte az idei Amatőr Magyar Barista Bajnokságot.

Ezek tehát a mi kedvenceink, ami persze nem zárja ki, hogy a felsoroltakon túl is legyenek ígéretesen fejlődő vagy éppen már most nagyon jó cukrászdák Szegeden. Az utóbbi időben például a Rudi és Fickónál is találunk tortákat, márpedig ők semmit sem vesznek félvállról.

Ha van valami jó tippetek, írjatok nekünk bátran a Facebookon, és mielőtt enni indultok Szegeden, olvassátok a blogot az ajánlatainkkal!

KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x