Eszterházy Praliné
Az Eszterházy tortát sokan szeretitek, elengedhetetlen része a cukrászdai kínálatnak. Emőke segítségével lépésről-lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetitek el praliné változatban úgy, hogy még bonbon forma sem kell hozzá.
Szeretlek Magyarország
2012. január 10.

Az Eszterházy tortát sokan szeretitek, elengedhetetlen része a cukrászdai kínálatnak. Emőke segítségével lépésről-lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetitek el praliné változatban úgy, hogy még bonbon forma sem kell hozzá.

Szabó Emőke receptje a a Balhétterem blogon

Hozzávalók

(21 db)

14x14 cm-es sütőkeret használatával

Diókrém:

15 dkg dió

3 evőkanál kristálycukor

3 evőkanál tejszín (20 %)

fél teáskanál vaj

Fehér csokoládé krém (ganache):

40 g tejszín (20 %)

15 dkg fehér csokoládé

fél rúd vanília kikapart magjai

1 teáskanál konyak (vagy rum)

Bevonáshoz:

20 dkg fehér csokoládé

Díszítéshez:

3-5 dkg étcsokoládé

Teflon serpenyőben pirítsuk át a megtört dióbelet, távolítsuk el a héját, majd daráljuk le. A ledarált diót tegyük vissza a serpenyőbe és a cukorral együtt pár percig pirítsuk. Ennyi idő alatt a cukor megolvad és nem fog ropogni a fogunk alatt. Adjuk hozzá a tejszínt, végül a vajat. Keverjük jól össze.

Az így elkészült masszát tegyük egy 14x14 cm-es sütőkeretbe, vagy ehhez hasonló tálkába és oszlassuk el egyenletesen. A felesleges zsíradékot egy papírtörlővel itassuk fel.

Készítsük el a fehércsokoládés krémet. A tejszínt épp csak forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a csokoládét és keverjük el. Ha nem olvadna fel azonnal, egy picit visszatehetjük melegedni. Adjuk hozzá a vanílía rúd kikapart magjait és a konyakot. Öntsük az egészet a dióréteg tetejére. Amint kihült, tegyük a hűtőbe 1 éjszakára.

Egy éles késsel vágjuk körbe a keretet. A felesleges zsíradékot ismét itassuk fel egy papírtörlővel,és vágjuk fel 3x7 db téglatestre.


Vízgőz fölött olvasszunk fel 20 dkg fehér csokoládét. Mártóvilla segítségével mártogassuk meg egyenként a szeleteket és hagyjuk lecsöpögni a felesleges csokoládét, majd dermedésig tegyük hűtőbe.

Olvasszunk fel az étcsokoládét, tegyük egy zacskóba, vágjuk ki az egyik sarkát és csíkozzuk be a már megdermedt bonbont/pralinét, lehetőleg "Eszterházy formájúra". Tegyük vissza a hűtőbe és amint megdermedt fogyaszthatjuk. :)

Ha szereted az édességet, nyomj egy lájkot! :)


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!