hirdetés
nyit.jpg

Esztergomban van a világ harmadik legnagyobb egyházmegyei múzeuma

A „Kis Vatikánnak” is emlegetett Prímási palotában látható például egy nagyon értékes kerekes úrkoporsó, vagy az a festmény, amely a mi tízezresünket is díszíti.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. augusztus 02.


hirdetés

Esztergom nem csak a Bazilikáról és a Várról híres, hanem több igen érdekes múzeuma is van, melyet nem szabad kihagyni, ha a városba látogatsz.

Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye is itt található, a Prímási palota második emeletén.

A Keresztény Múzeum a világ harmadik legnagyobb egyházmegyei múzeuma a vatikáni és a mücheni után.

A gyűjteményben a 13.-19. század idejéből származó európai és magyar műkincseket őriznek. Vannak köztük magyar, olasz, németalföldi, német és osztrák alkotások is. Ez a páratlan kollekció – szobrok, festmények, iparművészeti tárgyak és grafikák - teszi az ország harmadik legjelentősebb képtárává.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
duna-menten-kirandulohely.jpg

5 szuper Duna-parti kirándulóhely idén nyárra

Akár strandolni, akár túrázni, akár csak sétálni akarsz egy nagyot, csodaszép helyeket találhatsz a Dunakanyarban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 03.Az egyik legszebb folyóvölgy Magyarországon hosszan húzódó Dunakanyar. Szépségét a környező hegyek és dombok (a Cserhát, a Börzsöny és a Visegrádi-hegység vízpartig leérő nyúlványai), a napfényben csillogó folyó és a parton épült települések összessége adja. Nincsen olyan évszak, amikor a Dunakanyar ne volna gyönyörű.

Nyáron azért érdemes ide kirándulni, mert azt az érzetet kelti, hogy elmenekülhetünk a hőség elől az enyhülést adó vízpartra.

A Dunakanyar nem csak Szentendrét vagy Visegrádot jelenti – bár kétségtelen, hogy ez a két hely ugrik be sokaknak. Adunk néhány tippet ahhoz, hogy hova kiránduljatok a környéken, a Duna mentén.

Zebegény

Semmiféle túlzás nincsen abban, amikor festői szépségű településként említik ezt a kedvelt nyaralóhelyet. Zebegényt 1899-ben egy áradás kis híján eltüntette a föld színéről. Zebegény akkor vált egyre népszerűbbé, amikor Szőnyi István a feleségével ide költözött az 1920-as években, és feltűnt a mester alkotásain.

A település legismertebb épülete a katolikus templom, amelyet Kós Károly és Jávorszky Béla tervezett, és amely 1910-re készült el. Freskóit Körösfői-Kriesch Aladár tervei alapján tanítványai készítették Leszkovszky György tanársegéd festőművész segítségével. Másik nevezetessége egy ipartörténeti emlék, a Malom-patakon átvezető, 1846-50 között épült hétlyukú vasúti híd, a Héthíd. A harmadik pedig a sziklakápolna a Kálvária-dombra vezető lépcső mellett. Állítólag egy remete lakott itt, és a halála után, a XVIII. század közepén alakították át az üreget templommá.

A zebegényi strand is különleges, a közelben ugyanis egy kis sziget is található, és a víz is egészen sekély.

Dunabogdány

Leányfalu után találjátok Dunabogdányt. Én barátokkal jártam itt (busszal jöttünk és mentünk), egy csodálatos napot töltöttünk a településen, amibe belefért a klasszikus városnézés, a séta a Duna partján és egy kis strandolás is.

A leghíresebb látnivaló egyike a helytörténeti gyűjtemény. Érdekessége, hogy az alapanyagát az 1960-as években Antos Károlyné, Schüminchen Edit tanítónő kezdte el gyűjteni. A kiállítás bútorai azt mutatják be nektek, hogy a XIX. század végén milyen volt a parasztházak berendezése. De láthattok falvédőket – ezek az utóbbi 10 évben hihetetlenül népszerűek, és számos mémet ihlettek. A német nemzetiségi viseletről és a korabeli helyi életről is képet kaphattok.

A Szent János téren áll a Nepomuki Szent János szobor. A legenda úgy tartja, hogy a cseh király ajándékozta a budai várnak. Amikor 1526-ban a mohácsi csata után, a török betörés elől menekíteni kezdték az értékeket a várból, a Visegrádra tartó szekér Bogdányban tönkrement, így a falu lakói elásták a szobrot, majd a törökök visszavonulása után 1527-ben kiásták és felállították. Az igazság az, hogy a szobor csak a XVIII. században készült.

Tőle nem messze, a Hegyalja utcán áll a Nepomuki Szent János templom és a sváb kitelepítési emlékmű. A település főutcáján, a Kossuth Lajos úton láthatjátok Fábián-Sebestyén-kápolnát, a millenniumi emlékművet és az 1701-ben épült aprócska Szent Rókus-kápolnát. A Szent Donát-kápolnát a stációkkal pedig egy magaslaton találjátok, ha oda felgyalogoltok, az felért egy kis túrával.

Dunabogdány homokos strandja nagyon kellemes, arra viszont vigyázz, hogy a Duna gyorsan mélyül.

Lapozz a többiért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
denverek_a_pilisben_1.jpg

Egyre nehezebbé vált a helyzetük, ezért kiemelten óvják a 22 denevérfajt a Pilisi Parkerdőben

Megmaradásuk feltétele, hogy legyen az erdőben odvas, álló holtfa, valamint táplálkozó- és telelő helyeik is megmaradjanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 26.A fenntartható erdőgazdálkodás és az erdőgazdálkodók természetvédelmi tevékenységének egyik fontos eredményéről számolt be a Pilisi Parkerdő Zrt.

A denevérek az erdő természetességének indikátorai, emblematikus jelölő fajok. Rejtett életmódjuk miatt szinte csak alkonyatkor, vadászat közben csodálhatjuk meg ezeket a kivételes repülő emlősöket. Megmaradásuk feltétele az erdőterületen lévő odvas, álló holtfa jelenléte, valamint táplálkozó- és telelő helyeik ismerete.

Az utóbbi két évtized során erdőlakó denevéreink egyre kedvezőtlenebb helyzetbe kerültek. Megmaradt állományaik rendkívül sérülékennyé váltak,

melynek egyik fő oka, hogy szaporodó kolóniáikról, azok helyzetéről nem áll elegendő információ a rendelkezésre, így védelmük megalapozása is nehézségekbe ütközik. E sérülékeny emlőscsoportra irányuló rendszeres adatszerzésnek és tájékoztatásnak ezért rendkívüli a fontossága.

A Pilis és a Visegrádi-hegység denevérfaunájára irányuló kutatások 2010 tavaszától a Dunazugi Denevérkutató Program keretében folynak.

A kutatómunka kiterjed a térségben előforduló összes denevérfajra, amely az állatok aktív időszakában az erdei élőhelyeken és a nászbarlangoknál végzett monitoringot jelenti. A nyugalmi időszakban a barlangokban és bányavágatokban telelő denevérek ellenőrzése, fajok és egyedek számolása történik. Ezen kívül, a Magyar Denevérgyűrűzési Központ által jóváhagyott kutatási tervek alapján néhány célfaj gyűrűzésével a kolóniák szálláshelyeit és kapcsolatrendszerét is feltárják.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x