hirdetés
eszedtokja1.jpg

Eszed tokja áll meg 50 fölött, nem az élet!

Aki azt gondolja, hogy 50 éven felül már a B-oldal jön, olvassa el a Rendhagyó történelemleckék bloggerének írását!
Forrás: Rendhagyó történelemleckék blog, Fotók: www.fortepan.hu - szmo.hu
2017. július 19.


hirdetés

Rendhagyó történelemleckék blog

Ahogy a szerzők emlékeznek: "emlékek, sztorik a régi időkből, amelyek talán szebbek voltak... De ha nem is voltak szebbek: akkor voltunk fiatalok...

Olyan napok történéseire emlékezünk, olyan sztorikat mesélünk el, melyek hajdan estek meg, az átkosban, a módszerváltás környékén, meg azután. Még a 20. században.

Ja, még valami: ez itt nem a politikáról szól!"

Sulykolják ezerrel, hogy ötven fölött neked már annyi!

Nem tudom ki találta ki ezt az őrültséget, de hogy egy nagy ló volt az biztos. Nála, – náluk - csak mi vagyunk az ütődöttebbek, hogy be is dőlünk ennek a rizsának. És arcunkra ráncosodott éveinkkel büszkén bezárjuk magunkat a saját kis cellánkba, mintha bűnösek lennénk azért, mert elmúltak azok a nyavalyás évek!

hirdetés

Frászkarikát!

Az tény, hogy kevesebb is az energiánk, meg nyűgösebbek is vagyunk, mint rég, és van mindenféle rigolyánk. Meg egy nagy adag elszánás a szívünkben, hogy meggyőzzük magunkat: mi már nem vagyunk jók semmire, mi már nem kellünk senkinek. Kimentünk a divatból. És nagyon szeretjük elfelejteni, hogy gondolkoztunk valaha.

Pechetek van, kedves kor- és kórtársaim! Azt már gyakran elfelejtem beszéd közben, hogy mit is akartam mondani, de hogy mi járt a fejemben a történelem hajnalán, mikor még ifjú voltam, azt nem. Leginkább az, hogy nem dőlök be, nem fogadom el a harsányan hirdetett zöldségeket. Enyém a világ, és akinek nem tetszik, felőlem mehet, ahova akar.eszedtokja2

Persze, Magyarországon élek, ahol – állítólag – búsak és bezárkózók az emberek. És jé, tényleg. És jé, tényleg.

Előre engedek egy hölgyet a boltban, magázva köszöni meg. Harminc, negyven éve még tuti tegeződtünk volna, de most már így illik. Akkor tán még egy-két bókot is elsütöttem volna, udvariasan, mert jól esik neki és persze nekem is. Még bármi is kisülhet a dologból. De most már nem szabad! Az ifjúságmániába belegárgyult világ szerint elkövettem a legnagyobb bűnt, amit csak ember elkövethet: elmúltam ötven. Vagy hatvan. Esetleg hetven. És nekem már nem lehet...

Érdekes. Mennyire rímel arra, mikor ezt hallottam: "Ehhez te még túl fiatal vagy. Te ezt még nem tudhatod, értheted." Akkor is mások akarták meg szabni, mit tehetek és mit nem. Mert: mit szól a világ! És most megint jönnek ugyanazzal a marhasággal... Persze, eltelt közben pár évtized, mégis elvárják, hogy viselkedjünk a korunknak megfelelően. De mi a koromnak megfelelő? És ugyan már, ki mondja meg? Milyen alapon?

Beszéljek arról, hogy még a nyáron, mikor a fogadott nővéremre vártam egy bolt előtt, hogy segítsek neki hazacipelni bizonyos nehéz holmikat s ő megjelent – a hőségre való tekintettel – miniszoknyában? Olyan dögös volt, hogy szólni is alig tudtam, mikor megláttam. Vagy ahol edzeni szoktam, egy nálam jóval idősebb pasi jegyezte meg: "Nem bírom, már úgy, mint rég, alig tudok fél óránál többet lenyomni a futógépen!"eszedtokja3

Nem a koron múlnak a dolgok, hanem az elszántságon, az önmagunkba vetett hiten. Az önbizalmon! Ami köztudottan: fejleszthető!

Biztos lesz, aki e sorok olvastán legyint, hőbörög a vén hülye. Valószínűleg ugyanilyen emberek legyintettek rám pár évtizede: csak hőbörög a kis taknyos. Mert bár, időnként sajognak az ízületeim és sokkal lassabban futok, azért hőbörögni nem felejtettem el.

Azt sem, hogy milyen klassz volt az a laza kiscsaj, akivel leálltam dumálni egykor, a villamosmegállóban. Aztán jött a tuja – emlékszik még valaki erre a szóra? – és ki-ki ment a maga útjára. Ő ma egy ötvenes bombázó lehet, aki szigorú méltósággal követelné meg, hogy magázzam és különben is mit képzelek, hogy megszólítom.eszedtokja4

Azt képzelem, hogy mi tettük magunkkal, mi tehetünk róla. Nem, nem az öregedésről, meg a ráncokról. Azért legfeljebb a múló idő okolható, meg rá lehet legyinteni: ez a világ rendje.

De az már nem tartozik a világnak az ő – oly fennen hirdetett és röhejesen közhelyes – rendjéhez, hogy bezárkózzunk és olyan savanyúak legyünk, mint egy képzett ecetes uborka. És – sajnos, - a megoldás a legnagyobb ellenségünkön múlik. Saját magunkon. Papolhatok én itt akárhogy, attól még egy levél se fog leesni a fákról. Mert ami még nem hullott le, tuti odafagyott ebben a hidegben. Nem vagyok akkora ló, hogy azt képzeljem, hogy egy ilyen cikkel egy blogon, majd én megváltoztatom a világot. De annyira vagyok ló, hogy töretlen optimizmussal hirdessem: nem kötelező a dolgoknak úgy lenniük, ahogy vannak!

És a végére egy idézet a zseniális Kiss József Lászlótól:

"
Látod ott a hegyoldalban azt a hatalmas követ? Látom. Hát azt én öt évvel ezelőtt nem bírtam volna fölemelni. Most sem bírom. Hát gyöngültem én valamit is azóta?
Ha te is a XX. században voltál fiatal vagy érdekel hogyan éltek az akkori fiatalok, még több hasonló történetet találsz a Rendhagyó történelemleckék blogon.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
flic-everett-ujsagirono-1000x697.jpg

„Tönkretette az egészségemet és a szexuális életemet a vegán étrend”

Egy újságírónő három év után teljesen leszámolt a vegán táplálkozással, miután súlyos egészségügyi problémái lettek. Leírta, miket tapasztalt, és hogy jött rá, hogy a vegánság volt a baj.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 15.


hirdetés

Manapság divat lett vegán életmódra váltani, mert sokak szerint ez a legfenntarthatóbb. A klímaváltozás korában ugyanis fontos lenne, hogy minél kevesebb húst és sokkal több zöldséget együnk. A Greenpeace évek óta próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy jelentősen csökkentenünk kell a globális hús- és tejtermelést, és meg kell találnunk más módjait az állatok felnevelésének, kezelésének, mert a jövőnket komolyan veszélyeztetik az ipari hús- és tejtermékek. Az intenzív, nagyüzemi állattenyésztés elpusztítja erdeinket, elszennyezi vizeinket, megváltoztatja a klímát és kockázatos az egészségünkre nézve.

A vegánok teljes mértékben kerülnek minden állati eredetű terméket, legyen szó akár ételről, akár ruhaneműről - ez különbözteti meg őket a vegetáriánusoktól, akik között vannak, akik húst nem, de például tojást és tejtermékeket fogyasztanak. A vegán táplálkozás viszont semmilyen állati eredetű ételt nem enged meg, még a mézet sem. Vannak, akik szerint ez a táplálkozási forma a legegészségesebb és legkörnyezetkímélőbb, míg sokan épp ellenkezőleg gondolják.

Flic Everett újságíró is kipróbálta a vegán étrendet.

Három évig bírta, végül tavaly augusztusban teljesen leszámolt vele, mert szerinte tönkretette az egészségét.

hirdetés

A Daily Mailen közzétett cikkében részletesen leírja, miket tapasztalt a három év vegánság alatt.

A nő 2016 júniusában kapott egy állást a Vegán Életmód Magazinnál, ami egyet jelentett azzal, hogy ahhoz, hogy hitelesen tudjon cikkeket írni a témáról, neki is vegánnak kell lennie. Mivel már régóta vegetáriánus volt - igaz, sajtot és tejet fogyasztott, de húst nem -, azt hitte, ez nem jelent majd neki problémát.

Az elején izgalmas kihívásnak tekintette az életmódváltást: új dolgokat főzött, evett, vásárolt, az inspirációban pedig nagyon sokat segített új munkája, ahol minden csak erről szólt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
madareteteo_narancsbol_ck.jpg

Menő madáretető kifacsart narancsból

Ilyenkor télen akár életmentő is lehet. Mutatjuk, hogy készítheted el.
R. Fonyó Barbara írása a Mom With Five blogon - szmo.hu
2020. január 18.


hirdetés

A Mom With Five blog sokkal több egy ötgyerekes édesanya egyszerű naplójánál, egy valóságos családi magazin. R. Fonyó Barbara végzettségét tekintve történész-egyiptológus, de az egyetem elvégzése után – némi kitérőtől eltekintve – külpolitikai újságíróként dolgozott a Magyar Távirati Irodánál. 2002 óta háztartásbeliként, főállású anyaként éli a mindennapjait öt gyerek (4 fiú és egy lány) édesanyjaként.

Barbara posztjai középpontjában a család áll, a gyerekei, a velük átélt élmények, a gyereknevelés során szerzett tapasztalatok, kudarcok. Írásaiban azt szeretné megmutatni, hogy gyerekekkel élni nem mindig rózsaszín, habos-babos tündérmese, néha kifejezetten nehéz, de ennek ellenére minden pillanatáért megéri csinálni, küzdeni, erőn felül teljesíteni.

A téli madáretetés az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy

a gyerekeinkhez közel hozzuk a természetet, akkor is ha éppenséggel (nagy)városban élünk és felnyissuk a szemüket a másokról való gondoskodás fontosságára anélkül, hogy ezt túlságosan szájbarágós módon tennénk.

Ráadásul egy jó szabadtéri programmal is szolgálhatunk nekik azokon a napokon, amikor amúgy ki se dugnák az orrukat a lakásból, mert hát mégiscsak tél van. Hideg, fagyos, csúszós, ködös, borongós, brrrr…

Nekem a madáretetés a gyerekkorom része volt. Vidéken laktunk, a házunkhoz nagy kert tartozott, ami csak úgy burjánzott a növényektől. Ami pedig vonzotta a legkülönfélébb állatokat a madaraktól a ragadozó kisállatokig. És nem csak nyáron. Hanem télen is jöttek és kopogtattak. Mert hozzá voltak szokva, hogy ebben a kertben mindig szívesen látott vendégek. Legyen szó az év bármely szakáról.

hirdetés

És tényleg azok voltak.

A nagyszüleim, majd később a szüleim is mindig gondoskodtak a hozzánk betérő állatokról. És ez a szokás áthagyományozódott rám is.

Szívesen is csináltam, mert egyrészt jó mulatság volt madáretetőt készíteni, másrészt jó érzés volt látni, hogy milyen kevés is elég ahhoz, hogy valakivel jót tegyél, valakit boldognak/elégedettnek láss.

Aztán jött egy nagy kihagyás, amikor a fővárosba költöztem. Az első pár évben nem olyan házakban és környéken laktam, majd laktunk később Férjjel, ahol egyáltalán felmerülhetett volna – akár ötlet szintjén is – egy madáretetőnek a kihelyezése.

Utána következett a mostani lakásunk meg a környék és pluszban sorban érkeztek a gyerekek. Ez a három összetevő pedig újra beindította a régi szokásokat. Hogy télen madarakat etetünk. És madáretetőt csinálunk. És ha nem is találunk helyet neki az erkélyünkön – mert azért az veszélyes terep madáretetés szempontjából: egyrészt tekintettel kell lenni a szomszédainkra, másrészt olyan madarak is odaszokhatnak, amiknek annyira nem örül egy városlakó (i.e.: galambok) – és még a közös kert is necces, az elkészült műveket mindig szívesen fogadják az ovinkba, sulinkba és a közeli parkokban is ki lehet tenni őket.

Többféle madáretetőt is készítettünk már az évek során, de az ember mindig próbálkozik újdonságokkal, hogy még véletlenül se merüljön fel az abbahagyás gondolata a gyerekekben csak azért, mert mindig ugyanazt készítjük és az olyan uuuuncsiiiii. Volt már újrahasznosított alapanyagokra épülő projektünk, de használtunk már gyümölcsöt is kiindulási alapként.

A legújabb tervünkhöz ismét a gyümölcsök adták az alapot. Ennek pedig igen egyszerű oka volt:

a téli szünetben kezdődő nátha ütötte fel a fejét a gyerekek között, amely ellen a legjobb védekezés szerintem a frissen préselt narancslé némi citrommal elegyítve.

Amit persze nemcsak a beteg fogyaszt szívesen. Hanem mindenki más is. Aminek nyomán viszont mérhetetlen mennyiségű kifacsart narancs- és citromhéj halmozódik fel a konyhámban. És amiket nem nagyon van szívem kidobni. Többféle módon szoktam őket hasznosítani (karácsonyi füzér, illatosító), de hogy madáretetőt is lehet belőle készíteni, arra csak most döbbentem rá.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

9 egyszerű élelmiszer: ha ezeket fogyasztod, rajtad nem múlik a bolygónk jövője

Alapvető élelmiszereink és kedvenceink nagy része nem csak a mi egészségünket rombolja, hanem előállítása során a környezetet is. De mit együnk, ha jót akarunk magunknak és az emberiségnek is?
Forrás: Feszülős blog, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2020. január 20.


hirdetés

Feszülj rá az egészséges életmódra!

Egy brit orvosi szaklap szerint a Föld még jó ideig képes lenne eltartani az egyre növekvő népességét, ehhez viszont egészen más étrendre lenne szükség, mint amit jelenleg a fejlett világ követ. Persze az egyszerű magyar embereknek nem tudtak újat mondani a brit kutatók. Hiszen mi már generációk óta fújjuk az ovitól kezdve a globálisan fenntartható étrend titkát: "csicseriborsó, bab, lencse..."

A The Lancet kutatása alapján az elhízott nyugati világnak alaposan vissza kéne vennie a hús- és cukorfogyasztásból, ha jót akar magának és a bolygónak. Különösen a marha az, aminek a tartása globális problémákat okoz, jó volna helyette a csirkefogyasztásra váltani. (Persze sokan azt is tudják, micsoda horror van egy csirke-tenyésztelepen...)

A legfontosabb, hogy minél közelebb előállított, minél kevésbé feldolgozott táplálékokat vásároljunk, hiszen a gyártás különböző folyamatai, a szállítás és a csomagolás mind-mind terhelik a környezetet.

Az alábbi ételekben az a nagyszerű, hogy nem csak a pénztárcádat és az egészségedet, de a bolygónkat is kímélik:

1. Lencse

hirdetés

A lencse egy nagyon igénytelen, sokáig eltartható, ám annál egészségesebb és tápanyagdúsabb növény. A keleti konyhából sokat tanulhatunk az elkészítéséről, hiszen ott már nagy hagyománya van. Leves, köret, de akár főétel is lehet. Nyugodtan iktassunk be minden héten egy lencsenapot! Kezdetnek egy ízletes lencse receptet találhattok ITT.

2. Bab

A bab jótékony hatásairól korábban már írtunk ITT. Ízelítőnek csak annyit, hogy a babban több antioxidáns van, mint a gránátalmában, noha a töredékébe kerül. Emellett termesztése, szállítása és tárolása is kevéssé terheli a környezetet, így semmi nem indokolja, hogy ne kerüljön hetente többször is az asztalra. Ráadásul az íze talán közelebb is áll a magyar ínyekhez, mint például az előbb említett lencse.

3. Borsó

Diszkrét ízével a borsó szinte bármilyen ételben helyet kaphat. A kisbabáktól kezdve mindenki szereti. Ha egyébként is naponta esszük már, és nagyon unjuk, ott vannak rokonai, a sárgaborsó, csicseriborsó is, amelyek levesbetétnek, köret gazdagítónak kiválóak. Ezek a növények gazdaságosan termelhetőek, sokáig eltarthatóak és könnyen szállíthatóak, ezért fontos részei egy környezetbarát, egészséges étrendnek.

4. Olajos magvak

Mogyoró, mandula, kesudió és társaik. Finomak, táplálóak, és jól el tudják nyomni a két étkezés között jelentkező nassolási vágyat.

5. Brokkoli

A zöldségek közül a brokkoli több okból is kiemelkedik. Nem csak azért, mert az egyik legtöbb módon elkészíthető, alacsony szénhidrát-tartalmú zöldség (tehát a fogyózók egyik legjobb barátja), de azért is, mert termesztése során kevés növényvédő szert igényel, és vízfogyasztása sem túl magas. Nem csak mi szeretjük, a bolygónk is. A többi alacsony szénhidrát-tartalmú zöldséget is megismerheted ITT.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
tampon.jpg

Ingyen kapnak tampont és egészségügyi betétet az angol iskolások

Egy felmérés szerint az Egyesült Királyságban a 14-21 év közötti lányok 42 százaléka alkalmaz szükségmegoldást.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 20.


hirdetés

Az angol általános és középiskolák már tampont, betétet és menstruációs kelyhet is rendelhetnek ingyen a tanulóik számára

- írja a BBC.

A brit oktatási hivatal tavaly márciusi döntésével szeretné lehetővé tenni, hogy a szegényebbek is hozzájussanak az intimhigiéniás eszközökhöz, és ezzel is küzdenek a szegénység felszámolásáért. A kampányban arra is felhívják az iskolák figyelmét, hogy amennyiben nem élnek a lehetőséggel, azzal a tanulóikat hozzák hátrányos helyzetbe.

Az iskolák mostantól vehetik igénybe az új szolgáltatást, melyet telefonon vagy online is elérhetnek, és többféle árucikk közül válogathatnak.

A Red Box projekt is hasonló módon segít, ők 2017 óta biztosítanak ingyenes termékeket az iskoláknak.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!