hirdetés
erzsiszobor4.jpg

A szomorú sorsú Erzsébet királyné budapesti szobra

Mi minden történt Sisi emlékművével? Elmondjuk.
MySecretBudapest - szmo.hu
2018. május 28.


hirdetés

Forgalmas helyen áll az a szobor, amit a szomorú sorsú magyar királyné, Erzsébet emlékére készítettek.

Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach, becenevén Sisi hallatlanul népszerű volt már életében. Apropó, becenév. A királyné a leveleit Sisiként írta alá, de az elmúlt évtizedekben a beceneve Sissi és Sissy változatban is használatos.

(A név használata ma is ingadozik. Ennek oka az, hogy a múlt században, mivel a Habsburg-család által le volt védetve a Sisi név, ebben a formában még az életéről szóló, az 1950-es években forgatott filmek címében sem használhatták az engedélyük nélkül. A Sissi - A magyarok királynéja, a Sissi, az ifjú császárné és a Sissi – Sorsdöntő évek című filmekben emiatt a 2 s-es változat jelent meg. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, elsősorban angol nyelvterületen Sissy-nek is írják...)

hirdetés

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

Miért vált ennyire népszerű Ferenc József felesége?

Azé a Ferenc Józsefé, akinek a nevéhez fűződik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc véres leverése? Az egyik ok az, hogy megtanult magyarul. Miután eljegyezte Ferenc József, a házasságkötésig felkészítették az uralkodó feleségének szerepére; házi tanítója Majláth János gróf volt (egyébként az osztrákok támogatója és híve), tőle hallhatott először magyar szót.

Az 1860-as években a szintén magyar Ferenczy Ida lett az udvarnál a felolvasónője, majd titkára, így Erzsébet figyelme még erősebben fordult Magyarország és a magyar kultúra felé. Később barátságot kötött gróf Andrássy Gyulával, de a magyarokkal való kapcsolata azután erősödött meg igazán, hogy 1867. június 8-án a budai Nagyboldogasszony templomban (a Mátyás-templomban) Ferenc Józsefet és Erzsébetet Magyarország királyává, illetve királynéjává koronázták.

Az ország - régi hagyomány szerint - ajándékot adott a királynak, a gödöllői Grassalkovich kastélyt, amely Erzsébet igazi otthonává vált.

Rudolf trónörökös 1889-es öngyilkossága lesújtotta Sisit. Feketében járt, és életének további éveiben álnéven utazott. 1898. szeptember 9-én Hohenembs grófnőként jelentkezett be egy genfi szállodában; másnap udvarhölgyével az utcán ment, amikor egy olasz anarchista, Luigi Lucheni Sisi mellkasába döfött egy tűhegyes reszelőt. A császárné másfél óra múlva meghalt.

A genfi halálos merénylet után Budapesten Sisi tiszteletére emlékművet szerettek volna állítani - a magyar országgyűlés törvénybe iktatta az emlékét, és szobrának felavatásáról már halálának évében döntött.

1900-ban írták ki rá az első tervpályázatot, ám az elbukott. Később más pályázatok sem jártak sikerrel, csupán az ötödik, 1919-ben, ráadásul az emlékmű elhelyezésére is többféle javaslatot dolgoztak ki.

Miután évtizedekig folyt a huzavona, végül 1932-ben elkészült az emlékmű. Az Eskü – vagyis a mai Március 15-e – téren állt.

Az emlékmű 1939-ben. Forrás: Fortepan.hu

hirdetés

Az eredeti kompozíció nem csupán szobor volt, hanem egy teljes emlékmű. Zala György szobrászművész és Hikisch Rezső műépítész munkájában boltíves, kupolás épületet, egyfajta tempiettóban volt látható a királyné ülő figurája. Hatalmas avatási ünnepséget rendeztek 1932. szeptember 25-én: díszruhás testőrök és koronaőrök, valamint népviseletbe öltöztetett fiatalok és cserkészek álltak az emlékmű körül, a kományzó és egy sor előkelőség koszorúzta meg a szobrot, megkondították Budapest összes templomának harangját és 33 díszlövést adtak le a Dunáról az avatás tiszteletére.

De az emlékművel nem mindenki volt elégedett, többen is kritizálták a szobor fölötti építményt, meg a helyszínt is: azon vitatkoztak, miért pont ott állították fel – korábban ugyanis a budai vár és a Városliget is felmerült lehetséges helyként.

Forrás: Lajta Béla Virtuális Archívum

Forrás: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény

Nem sokáig lehetett itt az imádott Erzsébet királyné szobra. Bár Budapest ostromakor nem szenvedett jóvátehetetlenül súlyos károkat, az 1950-es években az emlékművet lebontották, és a szobrot raktárba dugták. Évtizedekig porosodott szinte elfeledve, amikor Ráday Mihály meglátta egy sülysápi raktárban, és kezdeményezte a szobor újbóli felállítását.

Mint azt a Szoborsorsok című könyvben Prohászka László leírta, az új helyen, az Erzsébet híd budai hídfője alatt helyezték el 1986 telén, de pénzhiányra hivatkozva az eredeti kupolás építmény nélkül. "Sokan kifogásolták a felirat hiányát, amit hamarosan orvosoltak. Az Erzsébet királyné szöveg alá a születési és halálozási évszámot vésték a talapzatra, melyet az emlékmű újraállítása óta szinte mindig díszít virágcsokor vagy koszorú."

Úgy gondolom, jobban érvényesül a szobor bármiféle építmény nélkül. Körbe lehet járni, jobban meg lehet csodálni a szép alkotást, amely annyira bánatosnak és gyönyörűnek ábrázolja a királynét.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
budapest-telen-fenyek-fenyvillamos-mervai-mark-1000x667.jpg

Budapest a legszebb európai város télen a CNN szerint

Szerintük a magyar főváros egy klasszikus karácsonyi filmbe illő látványt nyújt a hangulatos téli atmoszférájával.
Címkép: Mervai Márk - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Budapest egyre inkább az egyik fő európai úticéllá válik, különösen télen, amikor Magyarország fővárosa igazán életre kel - írja a CNN a cikkében, amelyben Budapestet a legszebb európai városnak nevezik a téli időszakban.

Szerintük Budapest egy klasszikus karácsonyi filmbe illő látványt nyújt a hangulatos téli atmoszférájával és a romantikus építészeti alkotásaival. A gazdag kultúrával és hagyománnyal rendelkező fővárosban nem csak úgy érzi magát az ember, mintha egy mesében lenne, hanem úgy is néz ki.

A szezonális élvezetek sora a világ minden tájáról idevonzza a látogatókat a "Duna gyöngyéhez", akik mind át akarják élni ezt a varázslatos élményt. A karácsonyi vásárok és a szabadtéri korcsolyapályák is is hozzájárulnak a tökéletes téli csodaország megteremtéséhez, míg a helyi gyógy- és termálfürdőkben még télen is a szabadtéren lehet fürdőzni.

hirdetés

Az amerikai oldal ezután fel is sorol 10 dolgot, amit érdemes Budapesten csinálni télen.

1. Karácsonyi vásárok

Fotó: Mervai Márk

A CNN szerint a közép-európai karácsonyi vásárok olyanok, mint az álom, de Budapest kiemelkedik mind közül. Lehet forralt bort szürcsölni, hagyományos magyar ételeket enni, és kézműves alkotásokat venni, az egész pedig

egy "autentikus magyar karácsonyi élményt ad, amit soha nem lehet elfelejteni".

Kiemelik azt is, hogy a Vörösmarty téri vásár az egyik legnépszerűbb Közép-Európában, ahol például lángost, kürtős kalácsot és helyi kolbászokat is lehet kóstolni. A Szent István Bazilikánál lévő vásárban pedig számtalan édesség, sütemény és karácsonyi ajándéknak való várja a látogatókat. Azt is előnynek tartják, hogy mindkét helyszínen ingyenesen lehet látogatni a standokat.

2. Városligeti Műjégpálya

Fotó: Mervai Márk

A cikk szerzője szerint ez a régió, ha nem Európa leghíresebb, és egyben a kontinens egyik legrégebbi és legnagyobb korcsolyapályája. Kiemeli, hogy a Városligeti-tó medre nyáron csónakázó tóként funkcionál, télen viszont korcsolyázni lehet rajta, ráadásul gyönyörű környezetben, mivel a Vajdahunyad Várával szemben áll, nem messze van a Hősök tere. és a Széchenyi fürdő is egy köpésre található.

3. Fényshow a Bazilikánál

hirdetés

Fotó: Mervai Márk

Azt írják, a Szent István Bazilika egy gyönyörű építészeti alkotás, de a látványos fényshow még szebbé varázsolja.

"Lélegzetelállító és korszakalkotó. Ez egy kötelező látnivaló, ha az ember Budapesten jár."

4. Gyógy- és termálfürdők

A cikkben emlékeztetnek rá, hogy Budapestet a fürdők városának is nevezik, mivel 118 természetes termálforrás található itt. Szerintük a török fürdők elképesztően gyönyörűek, világszerte híresek pihentető és gyógyhatású vizükről. De a Széchenyi fürdő is egy semmihez sem hasonlítható élményt nyújt télen a szabadtéri medencéivel. Ajánlják még a Rudast, a Gellért fürdőt, a Szent Lukács Gyógyfürdőt, a Király Fürdőt és a Palatinust is.

5. Magyar Állami Operaház

"A lenyűgöző épületet rendszeresen alkalmazzák helyszínként blockbuster filmekben, és mára már egy ikonikus nemzeti kinccsé vált.

Évente több ezer látogató érkezik Budapestre, hogy megcsodálhassa az Operaház szépségét, a szerencsésebbek pedig jegyet is tudnak venni egy előadásra" - írják.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
colin-farrell.jpg

Colin Farrell Budapesten forgat, és egy hetedik kerületi kebabos lett a kedvenc helye

A hely dolgozói csak több nap után ismerték fel, amikor kártyával fizetett. Ráadásul egy nem mindennapi bókot is kaptak tőle.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Budapesti kebaboshoz jár ebédelni a hollywoodi világsztár, Colin Farrell – szúrta ki a Ripost.

A színész a lap szerint épp egy sarkvidéki expedíció alatt játszódó sorozatot forgat North Water címmel, aminek munkálatait Norvégia után nálunk folytatják.

És úgy tűnik, nagyon megtetszett neki a Hari Kebab nevű hely a Városligethez közel eső István utcában: maga az étterem posztolta a Facebookra, hogy napok óta rendszeresen náluk ebédelt, de akkora a szakálla, hogy sokáig nem ismerték fel.

Végül egy kártyás fizetés buktatta le, ezután viszont egy közös képet is bevállalt a dolgozókkal. Sőt, állítólag azt is megosztotta velük, hogy itt ette élete legjobb kebabját, ami nem kis elismerés.

hirdetés

Íme a poszt:

Hari Kebab

Megunhatatlan az érzés, ami elfog minket a nevünket hallván, évről é... vre a díjátadón. Természetesen Nektek köszönhetjük Drága Hari fanok, hogy ismét a Hari Kebab lett Az Év Kutyabarát Budapesti Étterme!! Juhuuuu!! Köszönjük mindenkinek a szavazatokat azt, hogy mellettünk álltok és hogy VAGYTOK NEKÜNK!!! CSAK A HARI!!


KÖVESS MINKET:


hirdetés
puskas-arena-cimkep.png

Így néz ki az új Puskás Aréna belülről

Pénteken tartják a nyitóünnepséget az Uruguay elleni meccsel összekötve.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 15.


hirdetés

Pénteken avatják fel az új Puskás Arénát. A kapunyitás 16 órakor lesz, az Uruguay elleni mérkőzés 19 órakor kezdődik, de már most közreadtak néhány képet arról, hogy néz ki belülről a létesítmény.

Előzetesen itt írtunk arról, milyen forgalomkorlátozásokra lehet számítani a rendezvény miatt a környéken, illetve hogy nézőként hogyan ajánlatos érkezni.

Az avatóhoz egy kis beharangozó videó is készült többek között Orbán Viktor, Dzsudzsák Balázs, Csányi Sándor MLSZ-elnök és Hajdú B. István kommentátor főszereplésével:

hirdetés

Ilyen lett belülről az aréna (MTI/Ilyés Tibor):


KÖVESS MINKET:


hirdetés
budapest-szuletesnap-kisfilm-1000x601.jpg

Boldog születésnapot Budapest! - Különleges kisfilm készült a fővárosról

A videóban az alkotók egy táncosnő segítségével, a megszokottól eltérően mutatnak be ismert fővárosi helyszíneket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

November 17-én ünnepli 146. születésnapját Budapest. A fővárosi közgyűlés korábbi döntése értelmében, ez a nap az évfordulója Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget 1873-as egyesítésének.

A kiegyezés korabeli döntésnek azóta is élvezhetjük jótékony hatásait, hiszen mára Budapest meghatározó gazdasági és turisztikai központ lett a régióban.

Ennek alkalmából készített filmet a fővárosról a különböző helyszíneket és az őket kereső filmeseket, fotósokat összekötő új magyar startup, a spotager.com.

A videóban az alkotók Bíró Emese balett-táncosnő segítségével, a megszokottól eltérően mutatnak be ismert fővárosi helyszíneket, ezzel szeretnék felhívni a figyelmünket arra, hogy nézzünk ezen az egy napon mi is egy kicsit más szemmel Budapestre.

hirdetés

Itt tudod megnézni a filmet:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!