hirdetés

Erre képes 10 évnyi beerdősítés: 152 millió mangrovét ültettek a szenegáli lakosság segítségével

A dél-szenegáli projekt a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű kezdeményezése, és segíthet a klímaváltozás féken tartásában is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 26.


hirdetés

Haidar el Ali arra tette fel az életét, hogy az általa vezetett program segítségével mondhatni egy második esélyt, új életet adjon a dél-szenegáli Casamance Delta területnek, ezzel pedig nemcsak a nyugat-afrikai országnak tesz jót, hanem a bolygónak is. Egy inspiráló történet a brazil erdőtüzek katasztrófájának idején.

Az Oceanium nevezetű egyesület élén álló férfi az elmúlt évtizedben 152 millió mangrovét ültetett a helyi lakosság bevonásával, ebből született az a kulcsfontosságú mangrove mocsárerdő, amit a BBC videójában bemutat.

A projekt 2009-ben indult, és mostanra az egyik legnagyobb ilyen típusú akcióvá vált.

"Az 1980-as, 90-es években rengeteg utat építettünk, ami elvágta a folyó természetes áramlását"

hirdetés

- magyarázza a szakértő.

Abban az időben ugyanis még nem voltak környezeti hatásokkal kapcsolatos tanulmányok.

Beindult a fakitermelés, a favágás, ugyanakkor senki nem ültetett új növényeket.

Ennek az lett a következménye, hogy a vízből származó só tönkretette a rizsföldeket, ezért elkezdtek ültetni, hogy visszanyerjék, amit elvesztettek.

A fehér vagy szürke mangrovénak hívott Acicennia például ki tudja választani a sót, így ezek a fák tudják szabályozni a delta vizének sótartalmát.

"És mivel a rizsföldek közel vannak, ha a mangrove egészséges, és képes arra, hogy szabályozza, rendbe hozza ezt a környezetet, akkor a földek is termékenyek"

- magyarázza Haidar, aki arra is rávilágít, hogy a mangrovék miért jók a tengeri világ számára.

A mangrove mocsárerdőkben élő rákok, osztrigák és kagylók és az itt kialakult ökoszisztéma a tengeri élet kiindulási pontjai.

Az osztrigákat a nők összegyűjtik, a rákok a kis halak táplálékául szolgálnak, amiket pedig elkaphatnak a nagy halak. Ez egy mangroveerdő élete.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bkk-Copy.jpg

A BKK is elítéli a csokievő utassal vitatkozó jegyellenőr viselkedését

A vitáról készült felvétel szerint a jegyellenőr leszállíttatta a 2-es villamosról az utast, aki a csokit evett az utazás alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 30.


hirdetés

Egy, a budapesti kettes villamoson készült felvétel után a BKK is közölte, hogy elítéli az utassal vitatkozó jegyellenőrt. A felvételen az látszik, hogy

az ellenőr felszólít egy férfit, hogy ne egyen csokit a villamoson. Ezen az utas felháborodott, mire a rágózó ellenőr közölte, hogy szálljon le, mert nem hagyta abba az édesség evését.

Végül mindketten leszálltak a járműről, az pedig, hogy mi lett a vita vége, nem derült ki a felvételből.

hirdetés

Vélemény?? BKK - Budapesti Közlekedési... - Vicces Videok/Funny video Fans

Vélemény?? BKK - Budapesti Közlekedési Központ ??

Az Index megkereste a BKK-t az üggyel kapcsolatban, a cég pedig pénteken azt közölte, hogy vizsgálódnak.

A közlekedési vállalat szerint a szóváltás előzménye az volt, hogy az utas csak a jegyellenőrt észlelve kezelte le a jegyét, ezt az ellenőr kifogásolta, és ebből indult ki a vita.

"Mindez azonban nem menti fel a jegyellenőr kollégát, valóban nem megfelelően kezelte a szituációt, viselkedése nem felelt meg a BKK Zrt. szolgáltatói elvárásainak"

– írták hozzá.

A cég információja szerint a két vitatkozó a megállóban még rövid ideig folytatta a veszekedést, végül távoztak. A BKK nem tesz feljelentést, és a rendőrséget sem értesítették.

"Munkatársainktól mindig határozott, de udvarias, kulturált munkavégzést várunk el, melyre oktatjuk és ösztönözzük őket. A BKK Zrt. szolgáltatói elvárásainak nem felelt meg a jegyellenőr viselkedése.

Az ellenőrzés és pótdíjazás gyors és problémamentes lebonyolításához azonban szükség van az utasok együttműködésére is"

– írta a BKK az Indexnek.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
tanarak.jpg

„Átlagosan 56 órát dolgozunk gyalázatosan alacsony bérért” – több ezren tüntettek a pedagógusok a Kossuth téren

Követelték a béremelés mellett a tanárok, oktatók óraszámának, munkaterheinek csökkentését, a pályakezdő pedagógusok támogatását, a hatéves gyermekek kötelező beiskolázásáról szóló szabályozás, illetve a szakképzési törvény visszavonását.
MTI - szmo.hu
2019. november 30.


hirdetés

Béremelésért és a munkaterhek csökkentéséért tartott demonstrációt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), több az oktatás területén érdekképviseletet ellátó szakszervezet támogatásával szombaton Budapesten.

A Kossuth Lajos téren, a Parlament előtt összegyűlt tüntetők a többi között követelték a pedagógusok béremelését, a tanárok, oktatók óraszámának, munkaterheinek csökkentését, a pályakezdő pedagógusok támogatását, a hatéves gyermekek kötelező beiskolázásáról szóló szabályozás visszavonását, illetve a szakképzési törvény visszavonását.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a demonstráción elmondott beszédében hangsúlyozta: amennyiben a kormány nem teljesíti a követeléseiket, januárban országos pedagógussztrájkot tartanak.

hirdetés

A szakszervezeti vezető elmondta: hónapokig küzdöttek, mert bíztak abban, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalásaik eredményre vezetnek. Ám, a sikertelenség ellenére sem adhatják fel, mert a gyermekek, vagyis a nemzet jövője a tét - fűzte hozzá.

Közlése szerint, éppen a megalázóan alacsony pedagógusbérek miatt hagyják el sokan a pályát, és ez az oka az egyre inkább feszítő pedagógushiánynak is. A tanárok munkaterheinek jellemzésére elmondta, ma egy pedagógus 40 óra helyett átlagosan 56 órát dolgozik "gyalázatosan alacsony bérért".

Hozzátette: azt is követelik, hogy a kormány tartsa be a törvényi kötelezettségét, egyeztessen a szakszervezetekkel. Ne fordulhasson elő, hogy a kormány társadalmi egyeztetés, szakmai párbeszéd nélkül nyújt be törvénytervezeteket - mondta Szabó Zsuzsa.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke további akciókat helyezett kilátásba, amennyiben a kormányzat nem teljesíti a követeléseiket.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
l1.jpg

Narválszarvval, poroltóval és puszta kézzel próbálták a civilek lefegyverezni a londoni késelőt

Egy szakács és egy idegenvezető is megpróbálta megállítani a támadót.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 30.


hirdetés

Mint azt megírtuk, terrorcselekményért börtönbüntetését töltő elítélt követett el pénteken London belvárosában késeléses merényletet, amelyben ketten meghaltak és hárman megsebesültek.

Neil Basu, a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnokságának vezetője elmondta, hogy Usman Khan néven azonosították az elkövetőt. A 28 éves férfi Staffordshire megyében lakott. "Ez a személy ismert volt a hatóságok előtt, mert 2012-ben terrorbűncselekmény miatt ítélték el" - közölték. Az elkövetőt próbaidőre helyezték szabadlábra, és elektronikus azonosítót is viselt magán.

A támadás a London hídon történt, a brit főváros pénzügyi központjában, a Cityben, a Fishmonger's Hall mellett.

hirdetés

Szombaton egyre több forrás is bemutatott néhány férfit, akik hősiesen, életüket is kockáztatva igyekeztek a támadót lefegyverezni. A Daily Mail összeszedte, amit jelenleg tudni lehet róluk.

Egyikük, egy Lukasz nevű lengyel szakács egy narvál szarvát fogta a terrorista ellen. Egy idegenvezető, Thomas Gray a kést csavarta ki a támadó kezéből. Egy gyilkosságért elítélt, aznap szabadult férfi, James Ford pedig az egyik sebesült segítségére sietett.

Khan azt őt lefegyverzők közül a szakácsot megsebesítette, a kezén szúrta meg, de ez nem akadályozta meg Lukaszt abban, hogy a hosszú szarvval megpróbálja a férfit lefegyverezni. Egy másik férfi eközben egy poroltóval szállt szembe a támadóval.

A 24 éves Gray és kollégája az ebédből érkeztek a helyszínre, ahol az idegenvetőnek végül sikerült az egyik kést elszedni Khan-tól, addig szorította a csuklóját, míg ki nem tudta venni a fegyvert a kezéből.

A gyilkosság miatt elítélt, és pénteken szabadult 42 éves Ford az egyik leszúrt nőnek próbált mindeközben segíteni.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
atom.png

Halálos radioaktív hulladéknak kell helyet kell találni egymillió évre – bezárja atomerőműveit Németország

28 ezer köbméter hulladéknak kell helyet keresni, egyelőre elszállítani sem tudják az ideiglenes konténerekből.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 30.


hirdetés

2011-ben Németország a fukushimai katasztrófa következtében úgy döntött, hogy fokozatosan leállítja valamennyi atomerőművüket a biztonsági aggályokra hivatkozva - írja a CNN.

Ma még hét erőmű működik az ország területén, ami 2022-re várhatóan be fog zárni. Viszont felmerül a probléma, hogy a 28 ezer köbméter halálos nukleáris hulladékot hol fognak tárolni, ugyanis egymillió év, mire lebomlik.

A kikötések szerint 2031-re kell megtalálnia a kormánynak a nukleáris temető végső helyét, ahol 2000 tartálynyi radioaktív anyagot áshatnak el. A szakértők szerint nem könnyű megfelelő nyugvóhelyet biztosítani, ugyanis mélyre kell ásni, ahol már nem fenyeget se talajvíz, se földrengés, nehogy ismét felszínre kerüljön a mérgező anyag.

A német kormánynak már vannak ötletei, hogy milyen területek lennének az országban alkalmasak a hulladék tárolására, amit jelenleg az egykori erőművek közelében átmeneti helyeken tartanak. Schreurs, a Müncheni Műszaki Egyetem környezetvédelmi és éghajlattani karának elnöke szerint ezek az ideiglenes tárolóegységek azonban mindössze egy-két évtizedre vannak kalkulálva.

A halálos nukleáris hulladék, ahogy a neve is mutatja, képes hatalmas pusztító munkát végezni.

hirdetés

„Ha valaki kinyit egy tartályt, amiben benne vannak az üzemanyag-rudak, többé-kevésé azonnal meghal”

– mondta Schreurs. Ezek a rudak olyan forrók, hogy nehéz őket szállítani is, emiatt feltételezhetően ki fogják várni azt a pár évtizedet, amíg kihűlnek a konténerekben, majd ezt követően szállítják végleges helyükre.

A potenciális nukleáris temetőnek minimum egy kilométerrel a földfelszín alatt kell elhelyezkedni, ahol geológiailag stabil a környezet. Erre a gránit lenne a legalkalmasabb, amiből Németország hiányt szenved, mégse tervezik kivinni az ország területéről a hulladékot.

Azt tervezik, hogy jövő évre már megtalálják az optimális lokalizációt. A projekt ugyanis túlmutat a mi életünkön, mert véglegesen lezárni a lerakóhelyet csak 2130-2170 között lehet majd. Így már azon is dolgoznak, hogyan tudják ezt kommunikálni a jövő generációjával, akik feltehetően már más nyelven fognak beszélni.

„A világon több mint 400 atomerőmű működik, amelyek közül több élettartama a végéhez közeledik, és a hulladéktárolás kérdése egyre sürgősebbé válik”

– mondta Schreurs. Németország abból a szempontból szerencsés helyzetben van, hogy pontosan tudják, mennyi hulladékot kell eltüntetniük a föld alatt, és csak a helyszín kérdéses.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!