hirdetés
x-men-kritika-1000x669.jpg

Erőtlen és kiszámítható az új X-Men: Sötét Főnix - kritika

Az új X-Men 'még Bosszúállók: Végjáték bokájáig sem ér fel, mint epikus lezárás.' SPOILER!!!
B.M. - szmo.hu
2019. június 07.


hirdetés

A film hatalmas hátránnyal indult: problémás volt a forgatás, a színészek nem akartak visszatérni a szerepeikbe, alig találtak rendezőt – végül az elsőfilmes Simon Kinberget kérték fel a grandiózus epik záróakkordjának leforgatására. A szereplőgárda igazi sztárparádé: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Tye Sheridan, Sophie Turner, Evan Peters, Jessica Chastain, csak éppen valahogy ezt neves csapatot Kinbergnek nem sikerül összetartania.

A történet egy kőbalta egyszerűségével bír, amelyet azonban feleslegesen túlbonyolítottak. Jean Grey (Sophie Turner) egy balul sikerült akció során megsérül és egy földönkívüli erő (a Főnix ereje – bár nem nevezik így a filmben) beleköltözik. Ez a hatalmas erejű entitás természetesen

átveszi a hatalmat Jean felett és csak pusztítást hagy maga mögött.

Ezután persze jönnek a klisék-klisék hátán, indokolatlanul megjelenik egy helyszínen a rendőrség, naná, hogy Jean megsebesíti őket, és innentől a katonaság, valamint a rendőrség is Főnixünk nyomába ered. Majd jön egy földönkívüli faj, melynek vezetője Jessica Chastain, aki az erőt szeretné megszerezni, ami átvette Jean felett az irányítást, sőt, az X-men régi ellenfele, Magneto (Michael Fassbender) meg akarja ölni a Sötét főnixet.

Clip from Dark Phoenix. #Darkphoenix #XMen #Marvel #Disney #tyesheridan #sophieturner #jamesmcavoy #michaelfassbender #kodismitmcphee #endgame #evanpeters #deadpool #jessicachastain #nicholashoult #cosmic #gameofthrones

818 Likes, 4 Comments - X-Men: Dark Phoenix (@darkphoenixmovie2019) on Instagram: "Clip from Dark Phoenix. #Darkphoenix #XMen #Marvel #Disney #tyesheridan #sophieturner #jamesmcavoy..."

Őszintén szólva egy túlbonyolított összevisszaság az egész. Simon Kinberg nem csak a sztárokkal nem bírt mit kezdeni, forgatókönyvíróként is az egyik, ha nem a leggyengébb X-men sztorit rakta le az asztalra.

A látvány teljesen vállalható lenne egy 2015-ös filmben… sajnos még másik X-Men filmekben is láttunk már jobbat, szebbet, maradandóbbat. A zene hatásos, kimondottan hangulatos, teljesen megérdemelten ki lehet emelni Hans Zimmer munkáját, amely az átlagon aluli zagyvaságot valamennyire élvezetessé teszi: a Sötét Főnix témája például kimondottan dúdolható darab lett.

#darkphoenix #XMen #Gameofthrones

863 Likes, 9 Comments - X-Men: Dark Phoenix (@darkphoenixmovie2019) on Instagram: "#darkphoenix #XMen #Gameofthrones"

A színészek azonban takaréklángon égnek. James McAvoy csak jelen van, akárcsak Michael Fassbender, aki mintha fejben már másik szerepeket gyakorolna. Jessica Chestain gonosz, nagyon gonosz, gyenge motivációval és fura logikával. Jennifer Lawrence pedig szerintem felvette a csekket a három jelenetért, amiben szerepelt és már el is tűnt a történetből. Az egyetlen szereplő, akit érdemes megemlíteni, a Jean Greyt játszó Sophie Turner. Nem hittem volna, mert bevallom, nem gondolom egy tehetséges színésznőnek, de valahogy

ebben a neves társaságban Jean az egyetlen, aki legalább próbálkozik.

Nem tudom, ezzel igazán Ms. Turnert dicsérem-e, vagy a többieket kritizálom, talán egy picit mindkettőről szó van.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
magdianyus.jpg

Magdi anyust negyedszerre is visszahozzák a Barátok köztbe, pedig már rég meghalt

11 éve írták ki a sorozatból, de időről időre visszatér. Most újra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 14.Habár Magdi anyus már hosszú évek óta nem szerepel a Barátok köztben, a sorozat írói újra és újra visszahozzák őt holtából egy-egy epizód erejéig. A Blikk azt írja,

a Fodor Zsóka által megformált karakter most negyedjére jelenik meg ismét a képernyőn, dacára annak, hogy már 11 (!!!) éve kiírták a sorozatból egy halálos baleset folytán.

Természetesen nem materiális formájában tűnik fel, hanem

egykori férje, Vili bácsi élő lelkiismereteként.

Vili bácsi a történet szerint ki akarja penderíteni a lakásából a befogadott gyerekeket, erre Magdi anyus álmában megjelenik, hogy jobb belátásra bírja.

Fodor Zsóka nyilatkozott a lapnak, és elmondta: napi forgatást már nem vállalna, de alkalmanként nagyon szívesen mond igent az ilyen jellegű felkérésekre. Tapasztalata szerint még mindig nagyon szeretik a sorozat rajongói.

"Rendszeresen előfordul, hogy például a taxis nem engedi kifizetni a fuvart, mert annyira örül, hogy Magdi anyust szállíthatta, de az még megdöbbentőbb, amikor 15-16 éves gyerekek jönnek oda hozzám rajongva, hiszen amikor én még szerepeltem, ők karonülők voltak"

- mesélte a Blikknek a színésznő, aki hozzátette: hatalmas népszerűségét a sorozatnak köszönheti.

"Az, hogy engem 77 évesen még mindig hívnak szerepekre, hogy hol Pécsett, hol Békéscsabán, hol Budapesten dolgozom, hogy tényleg úgy élek, mint egy serpa, mert állandóan utaznom kell a munkák között, a sorozat hozadéka. A népszerűség, az ismertség ebből fakad, és én bevallom, imádom ezt. Nem vagyok hajlandó nyugdíjba menni, amíg bírom, dolgozom!"


KÖVESS MINKET:hirdetés
Fahidi-Éva-Cuhorka-Emese-Campfilm.jpg

Élni csodálatos, még ha rettenetes is az élet – gondolatok A létezés eufóriája című filmről

Két gyönyörű ember keresi, érinti egymást, majd összefonódnak. Egy álombéli, sudár fiatal nő és egy időntúli, öröklétű asszony test-lelke válik eggyé.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2019. szeptember 12.Mindig nagy tisztelettel tekintettem azokra az emberekre, akik megjárták a 20. század legsötétebb poklait, visszatértek onnan, és még 90 éves koruk körül is tele vannak életerővel, nem egyszer derűvel, humorral, és leckét tudnak adni azoknak, akik kis mindennapi nyűgjeiket tragédiaként élik meg és adják elő. Néhányukat közelről is ismerhettem, szavaik, de puszta lényük is örök élményként élnek bennem ma is.

Fahidi Éva több, mint holokauszt-túlélő. Több, mint szemtanú, aki ma is emlékezteti a feledékenységre hajlamos új nemzedékeket az emberi aljasság legsötétebb mélységére, könyvével, előadásaival.

Ha Theodor Adorno, aki egy gyenge pillanatában azt írta, hogy Auschwitz után nem lehet verset írni, látná őt, nemcsak hogy visszavonná szállóigéjét, hanem még hozzátenné: sőt, el is lehet táncolni, az élet nevében. Mert élni csodálatos, még akkor is, ha az élet rettenetes dolgokat képes elkövetni ellenünk.

Sóvirág – A létezés eufóriája. Ezt a címet adta Szabó Réka annak a vígszínházi előadásnak, amely Éva életét mondja el szavakban és kétszemélyes mozgásszínházban, és ugyancsak ő készítette el a filmet, amely az előadás születése közben rajzolja meg Éva portréját.

Azét a ragyogó asszonyét, aki 90 évesen is a szépség szerelmese, aki számára az emberi test a legnagyobb gyönyör, kivéve, ha embertelen körülmények között tárul fel. Azét a ragyogó asszonyét, aki nem tud sírni, pedig 49 családtagját irtották ki, aki nem a gyilkosoknak nem tud megbocsátani, hanem azoknak, akik milliók agyát mosták át, hogy gyűlölettel teli gyilkoló gépekké alakítsák őket.

Azét az asszonyét, aki apját vádolja 70 év után, mert az egyre feketülő fellegek ellenére sem menekült el a több százezer hitsorosát megsemmisítő ítéletidő elől. Azét a ragyogó asszonyét, aki nem véletlenül szereti nevét: igazi Éva, őserejű nőiességgel.

Lélegzetelállító, ahogyan a film bemutatja a reneszánsz festők ecsetjére kívánkozó táncművész,

Cuhorka Emese és Fahidi Éva egymásra találását, ahogyan meghangszerelik közös mozdulataikat, miközben szó szerint kitárulkoznak, tanítják, táplálják egymást, kölcsönösen átadják és leveszik egymásról a rossz terheket. A nézőnek kezdettől fogva van olyan érzése, mintha az érdekes arcú Emese valójában maga Éva lenne, egyben Gilike, Éva húga, aki a gázkamrában örökre 11 éves maradt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
saul-fia.jpg

A 21. század legjobb filmjei közé választotta a Saul fiát a Guardian

A 12. helyre rangsorolták a 100-as listán.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 13.A The Guardian összeállított egy listát, ami a 21. száza szerintük legjobb 100 filmjét tartalmazza.

Ekkora mezőnyből nem könnyű kiemelkedni, azonban

a Nemes Jeles László rendezte, Oscar-díjas Saul fiát a 12. helyre sorolták,

ami igen szép eredmény.

Olyan filmeket pipált le, mint például a Grand Budapest Hotel, A nagy szépség, a Távol a mennyországtól, A Wall Street farkasa vagy a Volver.

Az első helyen a Vérző olaj végzett, dobogós még a 12 év rabszolgaság és a Sráckor.

A listát egyébként Oscar-díjaktól függetlenül állították össze.

A filmről a megjelenésekor itt írtunk kritikát, itt pedig az előzetese látható:


KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x