Erőszakkal adták férjhez egy nála kétszer idősebb férfihoz, aki aztán mindennap megerőszakolta
Rubie Marie jelenleg a kényszerházasságok elleni kampány jószolgálati nagyköveteként dolgozik. A brit törvény a kényszerházasságok ellen egyelőre nem hozta meg a remélt eredményt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 06.A jogvédők szerint ugyanis hiába van a törvénynek „erős üzenete”, ha a család bezárkózik, az áldozatok nem fognak beszélni az őket ért sérelmekről. Ezt erősíti meg a a BBC által megszólaltatott, most 35 éves Walesben született Rubie Marie, akinek azt mondták, hogy vakációzni megy családja hazájába, Bangladesbe, de 15 éves korában erőszakkal adtak férjhez egy nála kétszer idősebb férfihoz, aki aztán mindennap megerőszakolta őt, hogy mielőbb gyermeket szüljön neki. Végül Rubie Marie teherbe esett, visszatért Walesbe szülni, majd végleg megszökött férjétől. Jelenleg a kényszerházasságok elleni kampány jószolgálati nagyköveteként dolgozik.

„Nagyon nehéz dolog ez, mert szeretem a családomat. De végül is az erőszak erőszak marad” – mondta Rubie Marie

A törvény 2014-es bevezetése óta mindössze egyetlen esetben emeltek vádat Walesben, az egész Egyesült Királyságban négyben, miközben a brit külügyminisztérium, a belügyminisztérium és a nemzetközösségi minisztérium közös hivatala 2017-ben 1196 ilyen esetről számolt be. Az áldozatok közül a legtöbben pakisztániak voltak, 439-en, a többiek Bangladesből, Szomáliából és Indiából származtak.

Shanien Taj, a cardiffi Henna alapítvány vezetője szerint komolyabb megelőző munkára lenne szükség a házasságok kikényszerítőire, akik gyakran az áldozatok szülei, rokonai. Ugyanakkor problémát okoz, hogy az áldozatok rendszerint vissza akarnak térni családjukhoz, amikor a helyzet megoldódni látszik, és szinte nincs olyan, aki beleegyezne, hogy a rendőrség beavatkozzon családi ügyeikbe. Most a belügyminisztérium olyan javaslatokat tűzött napirendre, amely törvény adta lehetőséget adna fiatalokkal dolgozóknak, mindenekelőtt tanároknak és szociális munkásoknak, hogy jelentsék a hatóságoknak, ha kényszerházasság gyanúját tapasztalják.

A jogvédők felhívják a figyelmet arra, hogy ez Walesben különösen nagy probléma, és nemcsak a bevándorlók körében. Főleg falun, ahol a nők semmilyen külső segítségre nem számíthatnak, és a kényszerházasságok szinte öröklődnek nemzedékről nemzedékre, miközben senki sem tud róluk.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x