hirdetés
cserno-1.jpg

Már az érintése is halálos lehet annak a régi markolónak, amire Csernobilban bukkantak

A sugárzásmérő által jelzett adat olyan gyorsan emelkedett, hogy lefényképezni is alig lehetett a számláló állását.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 09.


hirdetés

A Daily Mirror bukkant a hírre, miszerint Csernobilban egy olyan erősen sugárzó markolókanálra bukkantak, ami egy érintéssel megölheti azt, aki hozzáér.

Rob Maxwelll, a sugárzászakértő a lapnak azt mondja, hogy a felrobbant reaktor utáni munkálatok során használták a terület megtisztítására, ezért mérhető ennyire magas sugárzás még ma is a környékén.

"Komolyan, erőteljesen halálos" – fogalmaz a szakember, hozzátéve: "A zónában sok dolog van, amely megölhet, ha hosszabb időn át vagyunk a közelében - ez az eszköz is nagyon veszélyes."

"Nem volt könnyű leolvasni az értékeket, mert a számláló olyan gyorsan emelkedett, és fotót is alig tudtam készíteni, mert amikor egy fényképet előttem, többnyire épp a számjegyek között voltam, így mindig elmosódott képernyő lett az eredmény"

- folytatta a szakember.

Az egészben az a legjobb, hogy mi magyarok ezt a történetet már egy ideje ismerjük. Korábban ugyanis egy magyar csoport is járt a helyszínen, az ő videójukban a 31. percnél látható, ahogy a mérőműszer kiakad a markolókanál közelében.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
izrael.jpg

„Élet-halál kérdése lehet egy tönkrement klímaberendezés” – kegyetlen hellyé válik Izrael a klímaváltozás miatt

A század végére az év legforróbb napjait nem lehet majd túlélni klímaberendezés nélkül. Megemelkedik a tenger szintje, elöntve ókori régészeti emlékeket, és 40 fokra emelkedhet a tengervíz hőmérséklete.
MTI - szmo.hu
2019. augusztus 10.A klímaváltozás súlyos hatásaira figyelmeztetnek izraeli kutatók, akik szerint a közel-keleti országban az évszázad végére légkondicionálás nélkül szinte nem is lehet majd túlélni a hőhullámokat - jelentette a Háárec című újság honlapja szombaton.

A lap az ország legnevesebb kutatóit kereste meg, hogy megjósolják, milyen változásokkal kell szembenéznie a globális felmelegedés miatt Izraelnek 2100- ig.

Baruch Rinkovics, a Tenger- és Állóvízkutató-intézet professzora szerint az emberek nem értik, hogy nem csak a jegesmedvékről és a gleccserekről van szó, hanem az életükről is: a belélegzett levegőről, az ételről, a vízről, a tengerről, az évszakokról, az életminőségről.

Izraelben elsősorban a hőmérséklet emelkedésétől, a különösen súlyos hőhullámoktól tartanak: a rövid ideig tartó nagy hőterhelés 38-40 fokra növeli a testhőmérsékletet, és ennek eredménye fejfájás, hányás és nehéz légzés lehet. Amikor a testhőmérséklet eléri a 41 fokot, rendszerszintű sérülés keletkezhet az agyban, a szívben, a májban és a vesékben, ami görcsökhöz és akár halálhoz is vezethet.

Dani Rosenfeld, a Jeruzsálemi Héber Egyetem Földtudományi Intézetének professzora szerint

2100-ra az év legforróbb napjait nem lehet majd túlélni klímaberendezés nélkül. "Élet és halál kérdésévé válhat egy tönkrement klímaberendezés" - hangsúlyozta.

Hadasz Szeroni, a Tel-avivi Egyetem környezettudományi tanszékének professzora szerint Irakban, Iránban és másutt a harmadik világban számos város el fog néptelenedni, de Izraelben meglesznek az élet feltételei a légkondicionálók működésének köszönhetően.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
perseidak-foto-sefagzrt-1-1000x643.jpg

Jönnek a Perseidák: öt kérdés, öt válasz a közelgő csillaghullásról

Mikor lesz pontosan? Hová menjünk megfigyelni? Milyen felszerelés kell hozzá?
Címkép: SEFAG Zrt. - szmo.hu
2019. augusztus 10.Augusztus a csillaghullás, a meteorok hónapja, amikor porszemcsék és kisebb kődarabkák ezrei égnek el látványos fénycsóvát húzva a Föld légkörében. Mutatunk néhány érdekességet a Perseidák meteorrajról, amely napokon belül keresztezi majd a bolygónk pályáját.

Honnal származik az elnevezés?

A keresztény országokban Szent Lőrinc könnyeinek nevezi a néphagyomány az augusztusi csillaghullást. A középkorban nagyon népszerű szent a hagyomány szerint augusztus 10-én,

vagyis az égi jelenség maximuma környékén halt mártírhalált.

A legenda úgy tartja, tüzes könnycseppjei halálának évfordulóján minden évben visszahullnak a Földre.

Napjainkban a Perseidák meteorraj a jelenség legelterjedtebb elnevezése. Eredetét sokan összekapcsolják azzal, hogy a görög mitológia szerint Zeusz aranyló eső formájában nemzette

a fiát, Perszeuszt. Bár a csillagzápor tényleg égből hulló aranyra hasonlít, a név forrása ennél

prózaibb. A meteorraj ugyanis a Perszeusz csillagkép irányából jelenik meg az égbolton.

Tényleg csillagok?

Természetesen nem valódi csillagokat látunk ilyenkor.

A meteorrajt az űrben keringő, többnyire homokszem méretű sziklatörmelék, az úgynevezett Swift-Tuttle üstökös lemorzsolódott maradványai alkotják. Ezek az apró darabkák több mint 100 ezer km/órás sebességgel csapódnak be a légkörbe.

A súrlódás következtében felhevülnek és látványos fénycsóvát húzva elpárolognak, „elégnek”.

Időnként előfordulhat, hogy egy-egy nagyobb test eléri a földfelszínt. Az ilyen űrből jött ajándékot nevezzük meteoritnak. Kifejezetten értékesnek számítanak, bár avatatlan szemek könnyen összekeverhetik egy közönséges kaviccsal. Perseidák idején sajnos még nem találtak meteoritot.

Mikor jönnek?

A Föld július 17-e és augusztus 24-e között keresztezi a Swift-Tuttle üstökös pályája körüli

törmelékfelhőt, vagyis ebben az időszakban bármikor láthatunk hullócsillagokat.

A jelenség maximuma azonban augusztus 12-13-a éjszakájára esik, ilyenkor óránként akár száznál is több meteor húzhat el felettünk az égbolton.

Az esti és hajnali órákban ritkább a csillaghullás, viszont ilyenkor figyelhetjük meg a közel vízszintesen haladó, színes csóvát húzó, ún. földsúroló meteorokat. Késő éjjel több, de meredekebben érkező hullócsillagot láthatunk.

A legnagyobb aktivitás az éjfél utáni órákban várható.

Idén sajnos telihold előtti időszakra esik a meteorraj maximuma, így a Hold fénye a halványabb meteorokat elrejti majd szemünk elől - összességében kevesebb hullócsillagot számolhatunk majd meg.

Hová menjünk megfigyelni?

A hullócsillagok fénye a közhiedelemmel ellentétben nem túl erős, ezért egy kivilágított utcáról nagyon nehéz észrevenni őket. Sötét helyet válasszunk, a lehető legtávolabb a települések horizonton derengő fényeitől. A Kaposvár melletti Zselici Csillagpark ideális helyszín, hiszen az országban itt az egyik legalacsonyabb a fényszennyezés. Az érdeklődőket távcsöves ismeretterjesztő programok várják, de a Ropolyi tó és a csillagvizsgáló környékén ezektől

függetlenül bárki szabadon letelepedhet és gyönyörködhet a látványban.

Milyen felszerelést vigyünk?

A csillaghullás-leshez mindössze két dologra van szükség: tiszta égboltra és türelemre. A jelenség nem vetekedhet egy tűzijáték intenzitásával, gyakran kell perceket várni egy újabb felvillanásra. A legjobb, ha letelepedünk a fűbe vagy egy kényelmes székre: a szemünk rövid időn belül hozzászokik a sötéthez és távcső nélkül is élvezhetjük az elégő meteorok látványát.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
epstein.jpg

Öngyilkos lett a hírhedt milliárdos, Jeffrey Epstein a börtöncellában

Még július elején tartóztatták le emberkereskedelem és pedofília vádjával.
MTI, SZM - szmo.hu
2019. augusztus 10.Holtan találták manhattani börtöncellájában Jeffrey Epsteint, aki gyereklányokból szexhálózatot épített – írta a Daily Mail. Több lap is úgy értesült, hogy a befolyásos amerikai milliárdos öngyilkos lett

A 66 éves Epstein július végén már megkísérelt öngyilkosságot, félig öntudatlan állapotban találtak rá cellájában. A milliárdost állandó megfigyelés alatt tartották elkülönített cellájában, hogy megelőzzék esetleges öngyilkossági kísérletét.

A The Washington Post című lap értesülései szerint Epstein felakasztotta magát. A férfit, akinek kiváló kapcsolatai voltak magas rangú politikusokkal, üzletemberekkel és a művészvilág hírességeivel, azzal vádolták, hogy éveken keresztül több tucatnyi kiskorú lányt rontott meg és kényszerített szexuális szolgáltatásokra másokkal, köztük ismert politikusokkal is.

A vádak szerint szexkereskedő hálózatot hozott létre, az ügyet még tavaly novemberben oknyomozó riportsorozatban a Miami Herald című lap leplezte le. A lap egyenesen "szexpiramisnak" nevezte az Epstein által kiépített és működtetett hálózatot. A férfi utcán, bevásárlóközpontokban "vadásztatott" magának gyermekkorú és fiatal lányokat, a becserkészést részben élettársa, Ghislaine Maxwell - a néhai sajtómágnás, Robert Maxwell lánya - végezte, részben pedig fiatal lányok segítették őt ebben. A tinédzsereknek masszőri "munkát" ajánlottak Epstein manhattani vagy floridai villájában, majd a lányokat megfizette, hogy újabb lányokat szervezzenek be.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
plastic-bottles-388679_960_720.jpg

Forradalmi megoldás: üzemanyag és villamos energia lehet a műanyag szemétből

Korábban is voltak már újrahasznosítási törekvések, amikben cipők és kiegészítők készültek szemétből, de a kis felvevőpiac miatt egy-egy újrahasznosított műanyagból készült termék nem oldja meg a műanyagválságot.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. augusztus 10.Óriási lépés lenne a felhalmozódott műanyag újrahasznosításában, ha olyasmivé válhatna, amit rendszeresen és nagy mennyiségben használunk - írja a Business Insider, hozzáteszik: a tudósok már azon dolgoznak, hogy valamiképpen üzemanyaggá, vagy villamos energiává alakuljon a rengeteg szemét.

A műanyagszennyezés veszélyezteti az emberi egészséget a levegőbe és a talajba való bekerülése után, és hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához is. Néhány vállalat most azon dolgozik, hogyan lehet csökkenteni a problémát a hulladékok olvasztásával és üzemanyaggá- vagy villamosenergiává-alakítással. A jövőben a műanyag segíthet a lakások villamosenergia-fogyasztásában, vagy akár az üzemanyagok adaléka is lehet.

A felvetés kifejezetten aktuális, főleg annak tudatában, hogy

a műanyagok 80%-a végül a hulladéklerakókon végzi.

Ráadásul legtöbbjük több mint 400 évig nem bomlik le, és a szennyező anyagok egy része talajba szivárog. A környezetvédők most úgy vélik, hogy a műanyagszennyezés veszélyt jelent az emberi egészségre és a tengeri élővilágra egyaránt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x