hirdetés
Erdélyi padlizsánkrém
A nyár egyik legjobb étele a padlizsánkrém. Borbély Anita lépésről-lépésre bemutatja nektek, hogy készül a klasszikus változata.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2011. július 12.


hirdetés

A padlizsán török eredetű zöldség, hazánkban is megterem, igen kedvelt nyári alapanyag.

Az erdélyi gasztronómia kiemelkedő fogása a padlizsánból készülő krém, különlegessége füstös ízében áll. Készülhet szabadban, de otthon is. Borbély Anitától megismerhetitek a klasszikus és a majonézes változatát.

Bobély Anita képes beszámolója, a Kávé és Csokoládé blogon

Nem emlékszem, mikor jártam először Erdélyben. Az első utam Kolozsvárra vezetett, a rokonaimhoz. Emlékezetes maradt számomra a reggelire elfogyasztott padlizsánkrém. Azóta persze nagyon sokszor ettem más erdélyi városokban is és mi is gyakran készítjük el itthon.

Hozzávalók:

3 db padlizsán

2 fej kisebb vöröshagyma

só, bors

napraforgó olaj


Elkészítés:

Lyukacsos vaslapon megsütjük a padlizsánokat. Akkor jó, ha a külsejük megég. Beletesszük egy nagyobb tálba és hagyjuk kihűlni. A padlizsán közben levet ereszt, ezt semmiképpen ne dobjuk el, mert remek ízt ad a krémünknek.

A padlizsánokat késsel meghámozzuk. A képen jól látszik, hogy hogyan a legcélszerűbb, hogy ne bajlódjunk vele sokáig. Majd a héjáról lekaparjuk a kés fokával a rajta maradt darabokat.

Egy fadeszkára tesszük és késsel vágni kezdjük. Addig ütjük a késsel, míg apró nem lesz. Sokan kihagyják ezt a mozdulatot és másképpen törik össze a padlizsánt, de szerintem így jobb lesz.

Beletesszük az összevágott padlizsánt egy tálba és hozzáadjuk a levét is. Közben felaprítjuk a vöröshagymát is, majd belekeverjük.

A végén tetszés szerint megcsurgatjuk olajjal, majd alaposan elkeverjük. Akkor jó, ha az olajtól kellemesen sima lesz. Ez nem diétás étel. :) Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Így készül a hagyományos erdélyi padlizsánkrém.


Létezik majonézes változata is. Itt ugyanúgy járjatok el, ahogyan mutattam, de a végén adjátok hozzá a majonézt. Akkor lesz igazán finom, ha a majonézt is ti készítitek el, a házi főzött majonéz egyre közismertebb.

A nyári melegben vigyázni kell a nyers tojással.

Fokhagymával is nagyon finom, próbáljátok ki! Jó étvágyat!

Tetszett? Nézd meg a többi új cikkünket is! :)


KÖVESS MINKET:





hirdetés
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.




KÖVESS MINKET:



hirdetés
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.




KÖVESS MINKET:




hirdetés
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.




KÖVESS MINKET:




hirdetés
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.




KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x