hirdetés

Emma Thompson szenvedélyes írása a klímaváltozásról: „Minden azon múlik, mit teszünk most!”

Az Oscar-díjas színésznő hosszan sorolta, szerinte mit és hogyan kellene tennünk ahhoz, hogy a jövőben is élhető legyen a Föld.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 04.


hirdetés

A klímaváltozás megfékezésére hívja fel a figyelmet a CNN oldalán közzétett írásában Emma Thompson. Az Oscar-díjas színésznő már korábban is szót emelt a környezetvédelem fontosságának kiemelése érdekében. Áprilisban ő is csatlakozott azokhoz a brit fiatalokhoz, akik Londonban elsőként szerveztek klímatüntetést. Az Extinction Rebellion elnevezésű esemény során Emma Thompson az Oxford Circus metróállomásnál szólalt fel a tüntető tömeg előtt. Akkor elmondta, hogy örül annak, hogy ezek a fiatalok végre felnyitották az idősebb generációk szemét, őt is inspirálva ezzel arra, hogy ki kell állni értük.

A 60 éves világsztár szerint ugyanis az ő generációja és a politikusok cserbenhagyták a fiatalokat. Ezt saját maga is tapasztalja, viszont ő nagyon aggódik most a gyerekei és az unokái jövőjéért, ezért is jelent meg a tüntetésen, hogy kiálljon a következő generációért.

"A bolygónk most olyan óriási bajban van. Nekünk pedig sokkal, de sokkal kevesebb időnk, mint gondoltuk"

- hangsúlyozta.

Most ismét arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenkinek tennie kell azért, hogy a jövő generációi is ezen a Földön tudjanak élni. Az Oscar-díjas színésznő írásában úgy fogalmazott, már "fegyverként használjuk a bolygónkat", a klímaváltozás miatt pedig a világ minden táján olyan az időjárás, amely rombolja, és nem fenntartja a Földet.

hirdetés

"Az évszakokhoz nem köthető, pokoli hőség, az eső, amely nem táplál, hanem pusztít, a mindent letaroló hurrikánok... ez a klímaváltozás. Benne vagyuk. Mindenhol ott van körülöttünk, és csak egyre rosszabb lesz. Minden azon múlik, mit teszünk most"

- hangsúlyozza.

Emma Thompson rávilágít arra, hogy az emberiség által mesterségesen kibocsátott széndioxid-mennyiség, ami bekerült az atmoszférába, rohamosan emelkedett az elmúlt néhány évtizedben. A tudósok figyelmeztetései felett azonban ennek ellenére elsiklottak azok, akik tudnának változtatni ezen.

"Milliárdokat költöttek arra, hogy az embereket megtévesszék és hazudjanak az igazságról, hogy milyen helyzetben is vagyunk. Miért? Azért, hogy megvédjék azon kevés emberek érdekeit, akik a bolygó erőforrásainak kiaknázásából profitálnak"

- véli a színésznő.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orban-viktor-1992ben-amerika.jpg

„Orbán Viktornak hívnak, Magyarország következő miniszterelnöke leszek”

Egy holland lap idézte fel a Fidesz akkor 29 éves elnökének 1992-es amerikai utazását.
Fotó: Videó print screen - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Orbán Viktor tíz éve Magyarország miniszterelnöke. 1992-ben tíz másik "fiatal európai vezetővel" együtt hat hetes tanulmányútra utazott az Egyesült Államokba a German Marshall Fund of the United States alapítvány jóvoltából - írja az NRC nevű holland lap.

A lap szerkesztője, Marcel Haenen is a csoport tagja volt, cikkében felidézte, milyen volt a fiatal Orbán Viktor, és mit tapasztalt az utazás alatt. A visszaemlékezők között volt Németh Zsolt, aki 1990 óta fideszes országgyűlési képviselő.

Ez volt Orbán Viktor amerikai útja - idézi fel a cikkíró az utazást. A fiatal politikus intenzíven gyakorolta az angol nyelvet. Németh Zsolt elmondta, hogy Orbán rendszerint reggel 6-kor kelt, hogy az angol szavakat gyakorolja.

Az első napon a bemutatkozáskor Wolfgang Krach, a Süddeutsche Zeitung főszerkesztőjének visszaemlékezése szerint Orbán a következőképpen mutatkozott be:

"Orbán Viktornak hívnak, a Fidesz elnöke vagyok, és Magyarország következő miniszterelnöke leszek".

hirdetés

Krach azt mondta, meglepte, hogy ennyire megalomániás, de Orbán Viktor tartotta a szavát. Hat évvel később választották először miniszterelnönek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
spaxe-x-nasa-urhajosok-elo-bejeltkezes.jpg

Élőben jelentkeztek be a Crew Dragonból és megmutatták, hogy néz ki a Föld

Elképesztő látványnak lehetünk szemtanúi.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Magyar idő szerint szombaton, este fél tíz körül indult útnak Floridából a SpaceX űrhajója a NASA két asztronautájával a fedélzetén. A Crew Dragon nevű űrhajón Robert Behnken és Douglas Hurley veterán asztronauták foglalnak helyet; előbbi 49, utóbbi pedig már 53 éves - írta korábban az MTI.

A kilövéssel már szerdán megpróbálkoztak a floridai űrközpontban. Akkor azonban a viharos időjárás miatt alig húsz perccel a start előtt elhalasztották az indítást. A NASA szombat reggel hozta meg a döntést a szombati felbocsátásról, amely a rossz időjárás miatt még délben is kétséges volt.

A start rendben zajlott: a fellövés után a Falcon rakéta első fokozata levált, és megindult vissza a Föld felé. A rakéta Föld körüli pályára állt, és óránként több mint 27 ezer kilométeres sebességgel tart a Nemzetközi Űrállomás felé.

A két asztronauta a start után nagyjából 19 órával éri el a Nemzetközi Űrállomást. A dokkolás előtt néhány órával pedig élőben is bejelentkeztek a Crew Dragonból, hogy megmutassák, milyen a Föld az űrhajóból.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nasa-space-x-dokkolas.jpg

Történelmi pillanat: megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a Crew Dragon

Sikerült a SpaceX űrhajójának egyik legfontosabb manővere a világűrben.
Címkép: NASA TV - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Magyar idő szerint szombaton, este fél tíz körül indult útnak Floridából a SpaceX űrhajója a NASA két veterán asztronautájával a fedélzetén. Közel 19 órával a start után pedig újabb sikert könyvelhet el a SpaceX és a NASA.

A Crew Dragon ugyanis sikeresen megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra.

A dokkolás rendben zajlott, ezt a NASA is megerősítette.

A dokkolás pillanatáról még egy videót is közzétettek.

A két űrhajós, Robert Behnken és Douglas Hurley a Crew Dragon állapotától függően egy-három hónapot tölthetnek majd el a Nemzetközi Űrállomáson.

A dokkolás előtt néhány órával pedig élőben is bejelentkeztek a Crew Dragonból, és megmutatták, hogy néz ki a Föld.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
jon-a-nyar-junius-elejen.jpg

Már csak néhány napot kell várni, és tényleg nyár lesz

Jövő hét végén már 26-27 fokos maximumok is lehetnek.
Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

A - most tényleg - szomorú, borongós, felhős vasárnap után jövő héten enyhül az idő, lassan bekúszik a nyár.

Hétfőre felszakadozik felhőzet, legfeljebb gyenge, jelentéktelen záporokkal találkozhatunk az időnként megnövekvő felhőzetből - írja az Időkép.

Az északkeleti szelet több helyen erős lökések kísérik. Nappal 17-22 fok lehet.

Kedden erősen felhős idő lesz. Záporokra északon és a Dunától keletre lehet számítani. Erős lehet az északi szél. Délután 17-22 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szerdán gyengül a szél, csak helyenként lehetnek élénk lökések. A sok napsütés mellett elszórtan ismét kialakulhatnak záporok. Zivatarokra a legnagyobb esély a Dunántúlon mutatkozik. Délután 17-23 fok várható.

hirdetés

Csütörtökön érkezik a melegebb levegő, sok napsütésre számíts, a hőmérséklet 21-28 fokig melegedhet.

Jövő hét végén túlnyomóan napos, meleg időre van kilátás, június 8-ra, hétfőre érkezhet egy hidegfront esővel.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!