hirdetés
glacier-1082163_960_720.jpg

Emléktáblával búcsúznak a tudósok az első eltűnt izlandi gleccsertől

Ha a gleccserek továbbra is a jelenlegi ütemben olvadnak, az számos veszélyt jelent a bolygóra.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. augusztus 18.


hirdetés

A CNN oldalán jelent meg a nem mindennapi hír, miszerint tudósok egy csoportja emléktáblával búcsúzik attól gleccsertől, amelyik "elsőként vesztette el teljesen gleccser jellegét". A szomorú esethez a klímaváltozás vezetett.

A kutatók vasárnap gyűlnek össze az izlandi Borgarfjörðurban, hogy bemutassák a gleccser emléktábláját. Az emlékmű kétnyelvű feliratot kapott Levél a jövőbe címmel.

"Ez az első izlandi gleccser, amely elveszítette gleccser státuszát. A következő 200 évben várhatóan minden gleccserünk ugyanezt az utat fogja követni. Ez az emlékmű annak elismerése, hogy tudjuk, mi történik, és tudjuk, mit kell tenni.

hirdetés

Csak ti tudjátok, hogy megtettük-e"

- áll a felirat szövegében.

A Föld hatalmas jégtömege gyorsan olvad, és bár a tengerszint többször emelkedett és csökkent a történelem során, a tudósok szerint soha nem zajlottak a folyamatok ennyire gyors ütemben - írja a portál. Ha a gleccserek továbbra is a jelenlegi ütemben olvadnak, az számos veszélyt jelent a bolygóra - mondják a geológusok.

Íme néhány lehetséges veszély:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
honvedelmi_miniszterium.jpg

Kirúgták a honvédségtől a barátnőjét Bujákon félholtra verő katonát

A felismerhetetlenségig összevert hatgyerekes anyuka a Facebookra töltött fel sokkoló fotókat. Azóta már a rendőrség is nyomoz az ügyben.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2019. november 13.


hirdetés

Soron kívül megszüntették annak a tartalékos katonának a szolgálati viszonyát, aki szombaton a felismerhetetlenségig vert egy nő Bujákon, írja a 24.hu. A lappal közölte a honvédség és a minisztérium, hogy az ügyben rendőrségi vizsgálat indult, melynek befejezéséig nem áll módjukban több információt adni. Azt azonban kiemelték, hogy

"...a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség – még az önkéntes tartalékos katonák esetében is – elítéli a nők elleni erőszak minden formáját."

hirdetés

Korábban beszámoltunk arról, hogy szerdán a Pásztói Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében kezdeményezte az illetékes ügyészségen a férfi távol tartásának elrendelését.

A félholtra vert hatgyerekes miskolci nő még szombaton töltött fel néhány fotót a Facebookra. A posztban elkeseredetten mesélte el, hogy barátja, egy nyugalmazott katonatiszt immár nem először bántalmazta. A férfi ezúttal egy katonai rendezvény után, a szállodai szobában esett a nőnek, a képek tanulsága alapján egyáltalán nem fogta vissza magát. Az esetről ebben a cikkben számoltunk be részletesen:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
tesco_bejarat.jpg

Csalók ígérnek a Tesco és a Coop nevében 85 ezres kupont

A Tesco megtette a szükséges lépéseket a csalók ellen.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2019. november 13.


hirdetés

Már eleve az gyanús, hogy 85 ezer forintos értéke van egy kuponnak, de hogy mindezt még szinte ingyen hozzánk is vágják? Az Urbanlegends.hu írta meg először, hogy valakik ilyen összegű vásárlási utalványt ígérnek a Tesco és a Coop nevében az interneten, cserébe csak három egyszerű kérdésre kell válaszolni.

"Gratulálunk! Azért választották meg, hogy vegyen részt egy rövid felmérésünkben, hogy ingyenes 85000 Ft Tesco Magyarország kupont szerezzen! Csak 232 kuponunk van hátra, így siess!" - olvasható a Google Translate-minőségű magyarsággal megírt kamunyereményhez tartozó posztban.

hirdetés

A Tesco gyorsan reagált a csalásra, és szintén a Facebookon figyelmeztetett mindenkit:

"FIGYELEM! Ismeretlen csalók ismét visszaéltek a Tesco nevével, hamis nyereményjátékot, kupont hirdetve. Érdemes figyelni Facebook és Instagram csatornánkat, valamint a tesco.hu/akciok-nyeremenyjatekok oldalt, ahol minden esetben tájékoztatást adunk aktuálisan folyó nyereményjátékainkról."

A portál kiemeli, hogy nyáron a Penny Market és a Spar volt szenvedő alanya egy hasonló átverős nyereményjátéknak.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
ebola-kep.jpg

Megvan az ebola elleni védőoltás két évtizednyi kutatás után

Az Ervebo hatékony védelmet jelent a betegség ellen.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay - szmo.hu
2019. november 13.


hirdetés

Két évtizedig kutatták, de végre megvan az ebola elleni védőoltás. A Merck amerikai gyógyszeripari cég Ervebo névre keresztelt készítményének forgalomba hozását hétfőn engedélyezte az Európai Bizottság, írja a Stat. Az első dózisok várhatóan jövő év közepétől lesznek elérhetőek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői csoportja azt javasolja, hogy mihamarabb vegyék fel a szert a szervezet ebola elleni eszköztárába.

A WHO közlése szerint a Kongói Demokratikus Köztársaságban már 236 ezer embert oltottak be Ervebóval, köztük 60 ezer egészségügyi dolgozót. Ezt egy különleges engedéllyel tehették meg, még a hivatalos engedélyeztetés előtt.

hirdetés

Az Európai Bizottság szerint a vakcina mielőbbi engedélyeztetése létfontosságú volt, különösen a 2014-2016-os nyugat-afrikai kitörés óta. A történelem legnagyobb Ebola-járványában több mint 28 ezren fertőződtek meg, közülük 11 ezer ember életét vesztette.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
orbanviktor_tabla_parlament.png

Kitilthatják és pénzbüntetéssel sújthatják a renitens parlamenti képviselőket

Akár egyévi bérüket is bukhatják - a Fidesznek elege lett az egyre szaporodó ellenzéki akciókból, törvénymódosítót nyújtottak be.
Fotó: YouTube - szmo.hu
2019. november 13.


hirdetés

Az index.hu szúrta ki Szabó Szabolcs posztját a Facebookon. A független képviselő egy 58 oldalas módosítóra hívja fel a figyelmet, melyet az Országgyűlésről szóló törvényhez nyújtottak be a kormánypárti képviselők. Szabó Szabolcs posztjában úgy fogalmaz, hogy:

"Olyan módosítást nyújtottak be az Országgyűlésről szóló törvényhez, melyben jóformán csak a kitilt, betilt, elvon, letilt, kizár kifejezések ismétlődnek."

hirdetés

A törvény benyújtói: Kocsis Máté (Fidesz), Böröcz László (Fidesz), Dr. Bajkai István (Fidesz), Dr. Vejkey Imre (KDNP), Halász János (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Hende Csaba (Fidesz), Nacsa Lőrinc (KDNP).

A lap összegyűjtötte az elsőre leginkább érdekesnek tűnő változtatásokat:

- A házelnök akár 6 hónapnyi fizetést is elvonhat, amennyiben a képviselő fizikai erőszakot alkalmaz, vagy az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza.

- A házelnök a fizikai erőszaknál akár 60 naptári napra is kitilthatja a képviselőt a parlamentből, de 30 napra azt a képviselőt is kitilthatja, aki az ülés, a vita vagy a szavazás mentét akadályozza.

- Amennyiben a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza, majd az ülést levezető elnök, vagy házelnök által elrendelt kitiltásnak nem tesz eleget, akkor a tiszteletdíj-csökkentés felső határa a kétszeresére emelkedik tehát akár 12 havi illetményt is jelenthet.

- A jegyzői megbízatás megszűnhet, ha adott országgyűlési cikluson belül az ülésnapról vagy ülésről kizárás fegyelmi intézkedést két alkalommal vagy a kitiltás fegyelmi intézkedést egy alkalommal jogerősen alkalmazták vele szemben.

A teljes javaslatot a parlament honlapján lehet elolvasni.

Az elmúlt egy évben több emlékzetes akciót is végrehajtottak az ellenzéki képviselők a parlamentben. Legutóbb Hadházy Ákos tartott táblákat Orbán Viktor elé a miniszterelnök felszólalása alatt:

Tavaly év végén a túlóratörvényt csak botrányos körülmények között tudta megszavazni a parlament:


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!