hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Budapest egyik legfurcsább látványosságának tartják a Michael Jackson emlékfát
Még külföldiek is járnak ide, hogy tisztelegjenek a popkirály emléke előtt.
MySecretBudapest - szmo.hu
2018. július 14.


hirdetés

„Hah!” horkan fel a fejét csóválva egy férfi, amikor meglátja, hogy az Erzsébet téri Michael Jackson emlékfát fényképezem. Csendben figyeli mit csinálok, de nem tudom eldönteni, hogy rosszalló vagy helyeslő a felhorkanás.

Egy fiatal srác viszont széles mosollyal közeledik, csinál pár képet a telefonjával, de amikor hozzáfordulok, hogy megkérdezzem, miért jött ide, riadtan elmenekül.

A Michael Jackson emlékfa kétségkívül Budapest egyik legmegkapóbb látványossága. Az Erzsébet tér egyik sarkán, a Kempinski és a Budapest Eye között, egy sportpálya mellett áll az a nyugati ostorfa (Celtis occidentalis) amely a 2009-ben elhunyt popsztár magyar rajongóinak a találkozóhelye lett.

A fa törzsét számtalan, Michael Jacksont ábrázoló fotóval díszítik, de látható itt gyöngysor vagy diadém is, a fa alatt pedig mécseseket, virágokat helyeznek el.

Rendszerint a születésnapján, augusztus 29-én, és halálának évfordulóján, június 25-én tesznek ki újabb emléktárgyakat és díszeket.

De a rajongók mindenszentek napján, november elsején is szoktak megemlékezést tartani. A 2011-es eseményen szerkesztőségünk is ott volt, a magyarországi Michael Jackson Fan Club egyik tagjával, Michael Jackson egyik hazai imitárorával, Farkas Sándorral beszélgettünk. Ő azt mondta, borzalmas volt az a nap, amikor megtudta, hogy Jacko meghalt: „Este, olyan éjfél körül lefeküdtem aludni és kikapcsoltam a telefonomat is. Reggel hat óra körül ezzel a borzalmas hírrel fogadott a klub egyik szervezője. Ez számomra annyira hihetetlen volt, hogy először azt hittem csak tréfálnak. Miután megnéztem a reggeli sajtót, akkor tudatosult bennem, hogy ez nem tréfa. Ezután másfél hónapig nem tudtam aludni.”

A klubtagok mindent saját pénzből adnak össze a Michael Jackson emlékfához, a mécseseket, a virágokat, az emléktárgyakat. A helyet az V.kerületi önkormányzat engedélyével gondozhatják

– korábban, amikor nem tudták, hogy ehhez engedély kell, a dekorációikat leszedték, a virágokat elvitték.

Michael Jackson háromszor járt Magyarországon, és mindháromszor a Kempinski királyi lakosztályán szállt meg. A sztár gyakran kommunikált az szállodai ablakon keresztül a rajongóival, ez Budapesten is így volt.

1994-ben a HIStory című album klipjének forgatására jött hozzánk – ebben a videóban látható a Hősök tere. Kempinski királyi lakosztályának Erzsébet térre néző ablakai alatt, egy fa tövénél táboroztak le a reménykedő magyar rajongók. Michael Jackson állítólag többször is integetett nekik az ablakból – mások azt mesélik, hogy kidobált ajándéktárgyakat is. És a legenda szerint ettől az évtől lett a fa Michael Jackson rajongóinak a fája.

1996-os turnéja idején Michael Jackson kétszer is Budapestre utazott: először helyszínbejárásra, utána pedig a koncertre. Újra a Kempinskiben szállt meg. Többször nem járt Magyarországon.

Amikor 2009. június 25-én a sztár halálhíre elterjedt, a gyászoló rajongók újra összegyűltek a fánál, közösen virrasztottak, gyertyákat gyújtottak, virágokat helyeztek el a fa tövében, amelynek a törzsére a sztár több fotója is kikerült.

Az emlékhely – folyton megújulva – maradt. És Michael Jackson emlékfája mára turistalátványosság lett.

VIDEÓ: A Michael Jackson emlékfa 2018 nyarán:

„A drága rajongók mindíg gondozzák rendszeresen, a virágok öntözve vannak… Apróbb ajándékot is hozunk a fához. pl. nyalókát, amit Michael nagyon szeretett.” -írja az egyik lelkes hazai rajongó Facebookon. „Sokan hoznak saját kézzel írt verseket, üzeneteket és rajzokat – ezek mind megtalálhatók a fán a rengeteg gyönyörű színes Michael kép mellett… A fánál bárki félreteheti a munkahelyi, iskolai, otthoni problémáit! A turisták is nagy szeretettel fotózzák és csodálják,

egyszer egy olasz turista szó szerint meghajolt a fa előtt, ezzel is tiszteletét tette a Legenda, az Ikon előtt. Megható pillanat volt.”

Azt lehet, hogy nem sokan tudják, vagy nem sokan emlékeznek rá, hogy 2014-ben Belváros-Lipótváros önkormányzata indította a Michael Jackson emlékfát az év Fája versenyen.

Kíváncsi vagyok, augusztus 29-én milyen megemlékezés lesz a fánál. Idén lenne ugyanis 60 éves minden idők egyik legjobb, legemlékezetesebb popsztárja.


KÖVESS MINKET:

Szurkolókkal szelfizett a Gozsdu udvarban a horvát államfő
Horvátországot népszerűsítő promóciós napot tartottak vasárnap a fővárosban, Kolinda Grabar-Kitarovic emiatt jött Magyarországra.
Címkép: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2019. március 24.


hirdetés

Horvátországot népszerűsítő promóciós napot tartott a fővárosi Gozsdu udvarban a Horvát Idegenforgalmi Hivatal. Az eseményt azért időzítették vasárnapra, mert Budapesten ekkor mérkőzik a magyar válogatott Horvátország csapatával a futball Európa Bajnokság selejtezőjében - mondta Ivana Herceg, a hivatal igazgatója vasárnap Budapesten az MTI-nek.

Az eseményre ellátogatott Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnök is, aki még szelfit és fotókat is készített a Gozsduban összegyűlt focirajongókkal.

Kolinda Grabar-Kitarovic egyébként már nyári oroszországi focivébén is kimutatta, hogy mennyire rajong a fociért és az ország csapatáért, ugyanis elég látványosan ujjongott a örült a csapata győzelmekor.

A mai Magyarország-Horvátország meccs kapcsán szombaton Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya azt nyilatkozta, hogy a múltkori szlovákoktól kapott vereség után változtat a kezdőcsapaton. Sőt, az eredetileg eltervezett programon is változtatott az edző.


KÖVESS MINKET:
Valósággal tündökölt a napfényben a virágba borult Gellért-hegy
A balzsamos tavaszi meleg rengeteg embert csábított ki a szabadba.
Fotó: My Secret Budapest - szmo.hu
2019. március 25.


hirdetés

Gyönyörű idő volt egész hétvégén - igazuk lett a meteorológusoknak, akik sok napsütést és valódi tavaszt ígértek korábban az előrejelzésekben.

Budapesten, a Gellért-hegy lábánál álló hőmérő a déli órákban plusz 24 fokot mutatott. Bár ahhoz, hogy megállapítsuk, milyen meleg van, még hőmérőre sem volt szükség.

Lekerültek a kabátok, pulóverek, és százak, ha nem ezrek mászták meg a Gellért-hegyet, hogy gyönyörködjenek a virágba boruló, zöldellő természetben és a páratlan kilátásban. Készítettem nektek néhány képet erről a csodaszép napról.


KÖVESS MINKET:
Dühös utcai 'pesti cetliből' tudtuk meg, mi az a faszádizmus
A városvédők évtizedek óta harcolnak a jelenség ellen. Mi ez? És tényleg hatalmas probléma?
Szöveg és fotó: My Secret Budapest - szmo.hu
2019. március 23.


hirdetés

Még októberben, az egyik sétámon ütköztem bele az Építészpincénél egy haragos hangvételű falragaszba. A kapu mellett virított a papírlap, rajta az ütős cím:

„Reviczky utca 6. - Budapest gyilkosai akcióban!”

Megálltam, megörökítettem egy fotón az utókornak, és elolvastam a falra ragasztott kiáltványt. Szó szerint idézem nektek a szövegét:

„A faszádizmus nem káromkodás, hanem egy alávalóan szemét építészeti irányzat neve. Lényege az, hogy a régi épületeket, műemlékeket gyakorlatilag lebontják, csak falait hagyják meg amolyan Patyomkin-díszletként. Mögé valójában új épület épül.

Az épített örökséghez hozzátartoznak a korábbi szobák, termek, százéves ajtók, míves rézkilincsek, és a lépcsőház fémkorlátjai. Igen szomorú, hogy a fönti címen látható palotát is lebontották.

Még undorítóbb, hogy az állítólagos örökségvédelmet hazudók még két emelet üvegbigyót is rá akarnak a falakra építeni. Így aztán minden szempontból meg fog változni a városkép.

A legszélsőségesebb mai építészek azt mondják, hogy ők jelet szeretnének hagyni a város képén. Valójában az a helyzet, hogy a mások munkáján, a korábban élt nagyszerű építészek munkáján hagynak jelet, nyomot, és bemocskolják a mások munkáját.”

Utánanéztem, mi az a faszádizmus. Nos, a műemlékvédők és városvédők nevezik így azt a gyakorlatot, ami Budapesten is évtizedek óta működik: egy felújításra szoruló háznak csak a homlokzatát tartják meg, mögötte az alapoktól mindent lebontanak (az egész épületet), majd mindent újraépítenek. Így csak a homlokzat marad meg az eredeti épületből.

A szó a homlokzat francia, illetve angol nevéből, a facade-ból ered. A hatvanas években született Velencei Charta szerint az eredetiséget megőrizve kell egy épületet modernizálni, megújítani, és a faszádizmus gyakorlata tilos.

Évtizedek óta működik a faszádizmus, nem csak nálunk, hanem Európában máshol is. Több forrás is példaként hozza, hogy ennek a gyakorlatnak a jegyében újítottak fel épületeket Bukarestben és Moszkvában is, így azok valódi történelmi értéküket elveszítették. És Budapesten is már évtizedekkel ezelőtt megjelent a faszádizmus, csak az utóbbi tíz-tizenöt évben erősödött meg az ellen való tiltakozás cikkekben, blogbejegyzésekben. Néhány éve például több írás is született arról, hogyan bontakozott ki a faszádizmus az Erzsébetvárosban, és a hg.hu is közölt egy cikket arról, hogy a VI. kerületben, az Eötvös utcában gyakorlatilag elbontottak egy szép, eklektikus épületet, és azt kellene írni rá, hogy „eredeti homlokzatot csak nyomokban tartalmaz”.

Legutóbb, mint az általam látott falragaszból is kiderül, a VIII. kerületi, Reviczky utca 6. szám alatt találhat egykori Károlyi-Csekonics palotaegyüttes felújítása korbácsolta fel az indulatokat. „Az építkezésre kitett tábla szerint az egykori palotaegyüttes “átfogó, állagmegóvó felújítási munkáinak megvalósítása” történik, ami persze hazugság, nem állagmegóvás történt, hanem majdnem teljes bontás, csak a facade, vagyis a homlokzat – két emelet díszletfal és a kapuboltozat – maradt meg. Persze az utcai látvány is sérül, hiszen majd két emelet üvegbigyót is ráhúznak!” - írja a Városi Kurír.

Nem mindenki ért egyet azokkal, akik a faszádizmus ellen tiltakoznak. 2011-ben az egyik Szabadság-téri épület átalakításáról szóló blogbejegyzés alatt alakult ki izgalmas vita. A Szabadság tér és az Október 6. utca sarkán a XIX. század elején egyemeletes, klasszicista lakóház állt, amit többször átalakítottak és bővítettek, és végső formáját, szecessziós elemekkel 1905-ben kapta. Később elhanyagolták, omladozni kezdett, majd Reimholz Péter és Nagy Péter tervei alapján átalakították, tetőterét kibővítették, funkcióját megváltoztatták.

A poszt alatt az egyik hozzászóló megjegyzi:

„Szerintem a faszádizmus nem annyira rossz: egy város szervesen változik. Valami értéket (a homlokzatot) megőriztek, valami elveszett (a ma nem használható belső) és új értéket tettek hozzá ('kalap' és az épület belseje).

Mondjuk azt, hogy a belvárosi plébániatemplom gótikus hajója elé épített barokk-rokokó tornyok és homlokzat faszádizmus, és elítélendő?” Ezzel más is egyetértett, mondván, hogy a faszádizmus még mindig jobb, mint a teljes bontás.

Egy építészettel foglalkozó TDK dolgozatban is az áll, hogy a faszádizmust ma legtöbbször pejoratív értelemben használják, és arra a jelenségre értik, amikor az épület kibelezése után az épület homlokzata és belseje között megszűnik a szellemi értelemben vett kapcsolat. Arról is szó esik, hogy az épülethez érzelmileg közelítő hozzáállás szemben áll a beruházó érdekeivel, azzal, hogy megtérüljön a befektetés (például hogy egy ház átalakítása után minél több lakás vagy iroda legyen értékesíthető). Ugyanakkor még a mai műszaki követelményeket is figyelembe kell venni, így az épület tervezőjének nem is könnyű a feladata.

A szerző, Máró Bence a módszert a veterán autó felújításához hasonítja, amikor a karosszéria érintetlen, ám mögötte szinte mindent kicserélnek. „Egy ház esetében ez azt jelenti, hogy bár a “karosszéria”, azaz a homlokzat megmarad, a ház belső működését (a szintmagasságoktól kezdve a gépészeti berendezésekig) teljesen újra kell gondolni ahhoz, hogy a funkcióváltás után is megfelelően működhessen.

A faszádizmus forrása egy olyan ellentét, mely talán leginkább meghatározza az építészeti tervezést: amellett, hogy a ház, annak ornamentikája, a terek dramaturgiája a tervező szubjektív alkotása és részben esztétikai indíttatású, a házzal, mint funkcionális tárggyal szemben támasztott műszaki és gazdaságossági követelmények ugyanolyan fontosak. Egyszerűen szólva a háznak egyszerre kell szépnek lennie és jól működnie. Innentől kezdve a tervező hozzáállásán múlik, hogy ezeket a szempontokat hogyan tartjuk egyensúlyban.”

Ti mit gondoltok?


KÖVESS MINKET:
Budapest egyik legromantikusabb helye a Kiscelli Múzeum - még mindig
Valami különös varázslat lengi körül a falakat és a környéket.
Szöveg és fotó: My Secret Budapest - szmo.hu
2019. március 26.


hirdetés

Nem csodálom, hogy Schmidt Miksa, a dúsgazdag vállalkozó annak idején beleszeretett a kolostorba, megvásárolta, és kastéllyá alakíttatta át. Azon kívül, hogy gyönyörű, az épületet és a környéket most is valami varázslat, valami megmagyarázhatatlan misztikum lengi körül.

A kora leghíresebb kurtizánját, Mágnás Elzát kitartó Schmidt Miksa bútorgyáros és lakberendező 1910-ben vette meg az akkor éppen raktárnak használt Kiscelli kolostort a romtemplommal és a hozzá tartozó területtel együtt. A kastéllyá alakított épületet részben kiállítótérként használta, részben pedig arra, hogy egy-egy kellemes hétvégét itt töltsön a szeretőjével, Mágnás Elzával – erről és Elza haláláról, illetve a történet alapján forgatott filmről korábbi cikkeinkben már írtunk.

De miért érdekes most a Kiscelli Múzeum?

Azért, mert pár hónapja ismét látogatható a felújítás és a kibővített bemutatótér kialakítása után, így az első csodaszép tavaszi hétvégén a virágba borult Gellért-hegy megmászása után az utam ide vezetett. Körbejártam az épületet, még láthattam a 1971. Párhuzamos különidők című kiállítást, ami a huszadik századi modern magyar irányzatokkal foglalkozott, és az egykori hírhedt és kultikus underground szórakozóhelyet, a Fekete Lyukat bemutató kiállítást is. És ha már ott voltam, megnéztem a nyomdagépeket is.

Ha azt tervezitek, hogy elmentek a múzeumba, szánjatok legalább egy fél órát az udvaron álló szobrokra, valamint az épületegyüttes mögött látható kőtárra is, izgalmas dolgokat láthattok: többek közt szobor- és oszloptöredékeket, táblákat, régi sírköveket. Tavaly augusztusban élőztem a helyszínről, ha megnéznétek a videót, erre a linkre kattintsatok.

Mi történt a felújítás alatt a Kiscelli Múzeumban?

Ha kíváncsi vagy a folytatásra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x