hirdetés
szunyog.jpg

Emberre is ártalmas vegyszereket szórnak ki a szúnyogok ellen, alig hatnak, a hasznos rovarállományt viszont elpusztítják

Hosszú Facebook-posztot írtak a Magyar Tudományos Akadémián tartott rendezvény után arról, mi a gond jelenleg a szúnyogirtással Magyarországon, és miért kellene csak biológiai védekezést alkalmazni.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. augusztus 29.


hirdetés

A Bio-Gazdabolt Facebook oldalra került ki egy hosszú poszt az idei szúnyogirtásokról egy, a Magyar Tudományos Akadémián tartott rendezvény után. A téma a hazai csípőszúnyog-ügyek voltak, erről tartottak előadásokat kutatók az Ökológiai Kutatóközpont szervezésében. Volt szó honos és betelepülő csípőszúnyog fajokról, az általuk terjesztett betegségekről, a külföldi és magyar irtási programokról.

A poszt szerint a csípőszúnyog-állománygyérítés kivitelezését irányító konzorcium részvevői nem is vettek részt az eseményen.

A Pannónia Központ Kft. részéről ugyanakkor (amely munkacsoport az 1970-es évektől foglalkozik a csípőszúnyogok alap- és alkalmazott kutatásával, a gyérítések hatékonyság-vizsgálatával) azt a visszajelzést kaptuk ezzel kapcsolatban, hogy ők is tagjai az OKF által megbízott szakértői csoportnak, kvázi konzorciumnak, a nevükben pedig Dr. Kenyeres Zoltán felkért előadóként előadást is tartott.

A célzott biológiai készítmények használatáról kiderült, hogy

"a kiszórt, emberre is ártalmas vegyszerek mindössze 2%-os hatékonyságúak, miközben a célzott terület szinte teljes hasznos rovarállományát elpusztítja, tehát a biokertek és gazdaságok évek-évtizedek alatt kialakított és stabilizált biodiverzitását egyetlen jólirányzott spricceléssel megsemmisíti."

hirdetés

Az utóbbi hat évben a kezelt terület nagyjából 2%-án volt lárva-állománygyérítés, amivel viszont

"időben, mérés alapján végezve megoldható lenne a védekezés vegyszerek és ökológiai katasztrófa nélkül, még talán még olcsóbban is."

A helikopteres védekezések során kezelt területeken ökológiai termesztés nem lehetséges, áll a posztban.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

"Ez azt jelenti, hogy minden ebbe beleeső, ellenőrzött biogazdaság beperelhetné a kezelést elrendelőket 3 évre elmaradt haszna miatt."

Mint írják, a dichlorvos termikus aeroszol alkalmazásakor a kihulló rovarok 1%-a volt csípőszúnyog, míg helikopteres deltamethrin+PBO ULV kezelésekor 2%. Ez azt jelenti, hogy nem a szúnyogokat, hanem az összes ízeltlábút pusztítják nagy mennyiségben, szinte ököszisztémák esnek áldozatul a gyérítésnek. A védekezések piretroidokat használnak, melyek során halak, vízibolhák és mézelőméhek pusztulnak el nagy számban.

"Mindenképpen tiltakozni kell és nyomást gyakorolni a döntéshozókra, hogy a szúnyogirtásnál csak a biológiai védekezést alkalmazzák. Ehhez szakértelem kell és nem túl sok pénz", zárul a poszt.

A Pannónia Központ Kft. ugyanakkor "durva tévedésnek" nevezte az említett 2%-os hatékonyságot, amit szerintük a posztban összekevertek a biológiai védekezés területi arányával.

Lapozz a Magyar Tudományos Akadémia vonatkozó állásfoglalásaiért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
earth-1388003_1920-1000x563.jpg

Felfedeztek egy miniholdat, három éve kering a Föld körül

Nem nagyobb egy kisebb méretű kamránál, de a miénk!
Kép: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. február 27.


hirdetés

Az arizoniai egyetem NASA által finanszírozott projektjének tudósai a Catalina Sky Survey-vel szúrták ki az égen a kis égitestet, amely a nem túl hangzatos 2020 CD3 nevet kapta - számolt be róla a Technology Review. Az apró hold három éve keringhet észrevétlenül a Föld körül,

méretéből fakadóan nem olyan meglepő, hogy eddig nem tűnt fel senkinek: nagyjából 188 és 347 centiméter közé tehető átmérővel rendelkezik.

A megfigyeléseket végző Kacper Wierzchos és Theodore Pruyne csillagászok szerint a megtalálását az is nehezítette, hogy szabálytalan pályán kering a Föld körül. Azt is megállapították a felületi fényessége alapján, hogy szénben gazdag égitestről lehet szó, amely a világűrben száguldott meteoritként, amíg a Föld gravitációs mezője be nem húzta, azóta miniholdként kering a bolygó körül.

Nem ez az első eset, hogy egy miniholddal újít be bolygónk, utoljára 2006-ban vonzott magához olyan közel egy aszteroidát, hogy egy ideig a légkörében keringett, mielőtt elérte a Föld légkörét, és elégett.

hirdetés

Az új miniholdra is ez a sors vár, a kutatók szerint 2020 áprilisáig kering még a Föld körül.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szel-3.jpg

Másodfokú riasztást is kiadtak a viharos szél miatt több megyére, hó is jöhet

Főleg a Dunántúl és Budapesten várható viharos északnyugati szél, 80-100 kilométer/órás legerősebb lökésekkel.
MTI, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. február 28.


hirdetés

Több megyére már másodfokú riasztásokat is kiadtak a viharos szél veszélye miatt péntek hajnalban. Az érintett területeken a következő órákban 90 kilométer/óránál erősebb széllökések is lehetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése eddig az észak Dunántúlon adták ki a másodfokú riasztásokat.

Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben a másodfokú figyelmeztetés.

Emellett Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a szél miatt.

Bács-Kiskun és Csongrád megyében zivatarveszély miatt, míg Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében a havazás miatt is kiadtak elsőfokú figyelmeztetést.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
orban-viktor-radio.jpg

Orbán: arra készülünk, hogy a koronavírus Magyarországon is megjelenik

Az eszközök és szakemberek megvannak, jó a szervezettség, és működik a hatósági rendszer is - mondta a kormányfő.
MTI, SZM - szmo.hu
2020. február 28.


hirdetés

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök megemlítette a koronavírust és két dolgot emelt ki: Észak-Olaszországban európai gócpont alakult ki, és hogy a vírus megjelent a szomszédos országokban is.

Nagy a valószínűsége annak, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon is, "mi erre készülünk, akkor is, ha most még nem tudunk ilyen megbetegedésről". Fel kell készülni a védekezésre. Lehetetlen Magyarországot légmentesen lehatárolni - mondta Orbán.

Az eszközök és szakemberek megvannak, jó a szervezettség, és működik a hatósági rendszer is. “Amennyire lehetett, felkészültünk, 24 órás ügyeleti rendszert működtetünk” - mondta a kormányfő. Ha egy miniszter arra kéri az embereket, hogy senki ne utazzon fertőzött területre, akkor “az egy erős kérés”, de nem fognak senkit letartóztatni a határon – mondta.

A járvány komolyságáról annyit mondott, hogy bár igaz, hogy influenzában többen halnak meg, de azt ismerjük, a koronavírust pedig nem, és érti emiatt a pánikreakciókat is. Ugyanígy megérti az emberek felvásárlási lázát is, azt pedig megígérte:

"a magyar kormány ellátja a feladatát, ha fontos információnk van, megosztjuk az emberekkel. Magyarország egészségügyi szakembergárdája nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő."

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
korea-virus-scaled.jpg

Koronavírus: Kína második leginkább sújtott tartományában kevesebb a fertőzött, mint Dél-Koreában

A dél-koreai hatóságok tájékoztatása szerint a helyi esetek csaknem fele kötődik a Sincshondzsi keresztény szektához.
MTI, Northfoto - szmo.hu
2020. február 28.


hirdetés

A dél-kínai Kuangtung tartományban, amely az új típusú koronavírus-járvány második leginkább sújtotta területe az országban, kevesebb az összes fertőzött száma, mint Dél-Koreában - derül ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteken közölt adataiból.

A hivatalos kínai adatok szerint a 113 millió lakosú Kuangtungban a fertőzöttek száma szerda éjféltől csütörtök éjfélig egyetlen újabb esettel 1348-ra emelkedett, miközben az 51 milliós Dél-Koreából immár 2022 esetet jelentettek.

A dél-kínai tartományban ráadásul a fertőzöttek közül már 919-en meggyógyultak csütörtök éjfélig, és 7 halálozásról adtak számot ugyaneddig. Dél-Koreában ezzel szemben már 13 ember veszítette életét a betegségben.

A dél-koreai hatóságok tájékoztatása szerint a helyi esetek csaknem fele kötődik a Sincshondzsi keresztény szektához. A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap egy bennfentes forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a kínai hatóságok megkezdték a szekta Kínában tartózkodó tagjainak tesztelését, és vizsgálatot indítottak a Dél-Koreát megjárt tagok ügyében. A SCMP információi szerint a szektának mintegy 200 követője van a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Hupej tartományban és közel 20 ezer Kína-szerte.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!