hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
7 év múlva robotok és mesterséges intelligenciák vehetik át munkaköreink felét
Bár látszólag hihetetlenül közelinek tűnik, a technika fejlődésének mai sebességével mégis elképzelhető ez a jóslat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. szeptember 17.


hirdetés

A davosi Világgazdasági Fórum (WEF) előrejelzése szerint 2025-re a jelenlegek emberek által végzett munkák 52%-át veszik át az intelligens és tanuló gépek. A Future Jobs 2018 című tanulmány, amelyet 300, a világ minden tájáról kiválasztott cég igazgatójának bevonásával készített felmérés nyomán született, egyúttal azt is jövendöli, hogy a következő években legalább 76 millió állás fog eltűnni olyan munkakörökben, amelyek már ma is „kihalófélben” vannak _- idézi a Daily Mail

A helyzet persze korántsem olyan riasztó.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy amennyiben az átmenetet megfelelően kezelik, és a felszabadult munkaerőt célirányosan átképezik, a végeredmény az emberek oldalára billenti a mérleget: jóval több munkalehetőség adódik majd számukra, mint amennyit a mesterséges intelligenciák elvettek tőlük. A tanulmány készítői legalább 133 millió új munkakörrel számolnak.

A WEF szerint a robotok rövid időn belül felválthatják az emberi munkaerőt a könyvelésben, a postázásban, a titkárnői teendőkben. Viszont ezzel egyidőben növekedik majd a kereslet olyan munkakörökben, amelyekhez „emberi képességek” kellenek, mint a kereskedelem, a marketing, vagy az ügyfélszolgálat, nem is szólva a vállalkozások közösségi média-megjelenéséről.

Nagy kihívás a dolgozók átképzése, de ez nemcsak a vállalatok feladata lesz, hanem maguknak a dolgozóknak is folyamatosan naprakészre kell frissíteniük tudásukat, erősíteni kell kreativitásukat, kritikai gondolkodásukat és meggyőző erejüket.

Ezáltal az új munkahelyek nemcsak minőségi változást hoznak életükben, hanem tartósak is lesznek – hangsúlyozza a tanulmány, egyúttal felszólítja a kormányokat, hogy készítsenek elő biztonsági hálókat a változások által fenyegetett dolgozók és közösségek számára.


KÖVESS MINKET:
Expedícióra indulnának a világ szélére a laposföld-hívők
A nagyszabású expedíció több kérdést vet fel, de a laposföld-hívőknek mindegyikre van megoldásuk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 23.


hirdetés

Nagyszabású küldetést szervez a Nemzetközi Laposföld Konferencia nevű szervezet - írja a Geek.com. Jövőre indulna egy expedíció ahhoz a jégfalhoz, ami a laposföld-hívők szerint a világ szélén helyezkedik el, pont ott, ahol az Antarktisz van.

A laposföld-hívők szerint ugyanis az Antarktisz nem is a Föld déli kupakján van, hanem teljesen körbeöleli a bolygót és a végén egy több kilométer vastag, 50 méteres jégfal zárja le a világot.

Az utazásnak viszont több kérdéses momentuma is van. Az egyik, hogy az utazáshoz szükséges hajó GPS koordinációk alapján jut el a célig, de a laposföld-elmélet nem egyeztethető össze a műholdakkal. Ugyanakkor ez az elszánt hívőket nem érdekli, hiszen mindenféle járműről is beszélnek, amikről eddig nem hallhattunk, illetve a GPS kérdésére is van válaszuk. Csak szerintük ezeket azért nem tudjuk, mert az emberiséget tévhitben tartják azok, akik szerint a Föld gömbölyű.

Lapozz, és kiderül, miért nem esnek le, ha a Föld szélére érnek - szerintük:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon


KÖVESS MINKET:
Az egész emberiség kihalhat, ha a méhek eltűnnek a Földről
Akkora mértékben csökkenne az élelmiszer, ami ránk nézve is katasztrofális következményekkel járhat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 20.


hirdetés

Élelmiszer alig, a pénz értéktelen, mindenütt lázadások törnek ki, káosz uralja a Földet. Ez nem a múlt, ez a mi jövőnk – ezekkel a nem túl biztató szavakkal kezdődik a What If egyik videója, amelyben azt modellezik, hogy mi történne, ha a méhek eltűnnének a bolygónkról.

A What If című, elsősorban Facebookon publikált sorozat terjesztői rendszerint az egész emberiséget érintő, provokatív, sokakat foglalkoztató vagy extrém tudományos kérdésekre keresik a választ. Mi is megírtuk, mi történne, ha napelemekkel borítanák be a Szaharát, és azt is, hogy mi lenne, ha a Föld tényleg lapos volna.

A méhekkel ambivalens a viszonyunk. A méhektől az emberek rendszerint félnek a csípésük miatt, ráadásul vannak, akik allergiásak rá, és életveszélyes állapotba kerülnek, ha a bőrükbe jut a méh fullánkja. Ugyanakkor a mézet, amit a méhek állítanak elő, rengetegen szeretik.

Ám a méhek jelentősége és szerepe nem merül ki abban, hogy mézet csinálnak.

Ennél jóval összetettebb a feladatuk.

A méhek végzik el az általunk fogyasztott növények jelentős részének beporzását.

Ez a világ gazdaságának a What If szerint évi 200 ezer milliárd dolláros üzlet, amit mi, emberek a méheknek a klímaváltozással és a rovarirtó szerek túlzott használatával hálálunk meg. Emiatt fogyatkozik világszerte a méhek száma, és ez végzetes az emberiség számára.

Ha az utolsó méhecske is elpusztul, három hónappal azután világszerte drasztikus mértékben csökkenne a növények terméshozama, a zöldségboltok áruinak fele hiányozna. De nem csak a zöldségeknek és a gyümölcsöknek inthetünk búcsút, hanem többek között a kakaónak (és így a csokoládénak), a mandulának, a kókuszdiónak és a kávébabnak is.

Nem csak a What If hívja fel a figyelmet arra, hogy az egész emberiség léte függ a méhektől.

Szergej Petrov bolgár repüléstechnikai mérnök szerint a mezőgazdaság a mai formájában a méhek segítségével alakult ki, és a méhek annak mindig is létfontosságú részei voltak, és szerinte az élelmiszereink 30%-a közvetlenül a méhek beporzásának köszönhető. A szakember néhány éve felmondott a munkahelyén, és azzal vált híressé, hogy kidolgozott egy modellt a méhek megmentésére és a méhészet digitalizációjára. Ma már teljes egészében a Bee Smart Technologies projektnek szenteli az idejét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon


KÖVESS MINKET:
Szándékosan nem hagyják a földönkívüli lények, hogy felfedezzük őket – állítják tudósok
A napokban megtartott konferencia résztvevői szerint 'galaktikus állatkertben' élünk, az idegenek pedig csendben figyelemmel kísérnek minket.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2019. március 24.


hirdetés

A Daily Mail számol be néhány tudós legújabb felfedezéséről, miszerint

egy galaktikus "állatkertben" élünk mindannyian, ahol idegen lények figyelnek minket.

Ezen a héten Párizsban gyűltek össze a kutatók a METI nemzetközi találkozóra, ahol megvitatták annak lehetőségét, hogy miért nem találtuk meg eddig az idegen civilizációk egyértelmű jeleit. Néhányan azt mondják: azért, mert az idegenek előbb találtak minket, és szándékosan elbújnak előlünk. A METI International (Messaging Extraterrestrial Intelligence) által szervezett napos eseményt minden második évben Párizsban tartják.

Annak ellenére, hogy évtizedek óta keressük, még sosem nem volt kapcsolatunk a földönkívüli civilizációkkal. A velük való első kapcsolatfelvétel alapvető protokollját ezzel szemben már az 1980-as években bevezették, de ezek csupán iránymutatások, nem pedig a helyzet kezelésére vonatkozó cselekvési terv.

Dr. Seth Shostak, aki a Földön Kívüli Hírszerzési Intézet (SETI) munkatársa az eseményen kiemelte:

a meglévőnél részletesebb cselekvési tervet kell bevezetni.

Tavaly novemberben azt mondta, hogy az idegenek érkezésére adott jelenlegi válaszunk olyan lenne, mint amit egy ősember reagálna arra, ha az Egyesült Államok légierője megjelenne előtte.

A szakértőcsoport végül arra jutott, hogy ezek az intelligens idegenek szándékosan elvágnak minket az igazságtól, mert az emberek egyszerűen nem tudnának megbirkózni a létezésük tényével.

„Valószínűnek tűnik, hogy a földönkívüliek galaktikus karanténokat alakítottak ki, mert rájöttek, hogy kulturális szempontból zavaró lenne számunkra, ha megismernénk őket” - mondta Jean-Pierre Rospars, az Institut National de la Recherche Agronomique tiszteletbeli kutatási igazgatója.

"Nincs okunk azt gondolni, hogy az emberek elérték a lehető legmagasabb kognitív szintet. Magasabb szintek alakulhatnak ki a Földön a jövőben, és már máshol is elérhetők"

- tette hozzá, utalva arra, hogy a földönkívüliek szerinte jóval okosabbak nálunk.

A galaktikus csend megszüntetésére, a dialógus fonalának elindítására a kutatóknak már terve is van: azt mondják, egyszerűen közvetlenebbnek kell lennünk az idegenekkel.


KÖVESS MINKET:
Történelmi pillanat tanúi lehetünk március végén: ekkor lesz az első csak női űrséta
A Nemzetközi Űrállomás akkumulátorait cseréli ki Anne McClain és Christina Koch.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

A NASA történelmi jelentőségű űrsétát tervez 2019. március 29-re: csak nők vesznek részt rajta. Azért fontos pillanat ez, mert noha már korábban is vettek részt nők űrsétán, de ez lesz az első, csak nőkből álló csapat.

A küldetés során Anne McClain és Christina Koch 400 kilométeres röppályán, a Nemzetközi Űrállomás akkumulátorait cserélik ki.

Az Expedition 59 nevű női űrsétának persze más célja is van, például az, hogy hogy tudományos kísérleteket végezzenek, új felszereléseket teszteljenek és műholdakat, illetve űrhajókat javítsanak.

Amikor a NASA március elején bejelentette a hírt az első, csak női űrsétáról, hatalmas visszhangja lett a külföldi sajtóban, részben azért, mert az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában márciusban tartják a nőtörténeti hónapot, kapcsolódva a nemzetközi nőnaphoz.

Kik vesznek részt az űrsétán? Anne McClain pilóta és az amerikai hadsereg őrnagya. Kisgyermek kora óta űrhajós szeretett volna lenni. Christina Koch villamosmérnök, és bár Koch megjárta már az Északi- és a Déli-sarkot, ez lesz az első űrrepülése.

Nők az űrben

1961 óta több mint 400 ember járt a világűrben, de csak néhányan nő volt köztük. Korábban ugyanis úgy vélték, hogy legtöbb feladatra a nők testfelépítésük, fizikai adottságaik miatt alkalmatlanok, mivel jelentős fizikai (és mentális) igénybevétellel jár akár az űrséta, akár a világűrben tartózkodás.

Az első nő a világűrben Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova szovjet (orosz) űrhajós volt, aki egyébként március 6-án töltötte be a 82. évét. Tyereskova 1963. június 16-án a Vosztok–6 fedélzetén szállt fel, 48-szor megkerülte a Földet, majd három nap után tért vissza.

Az első nő, aki űrsétán részt vett, szintén a Szovjetunió által kiképzett Szvetlana Szavitszkaja volt. Kutató űrhajósként a Szaljut–7 űrállomáson 1984. július 25-én 3 óra 35 perces űrsétát hajtott végre.

A világ harmadik női űrhajósa a 2012-ben elhunyt Sally Ride volt a nyolcvanas években. Két űrszolgálata alatt összesen 14 napot, 07 órát és 46 percet töltött a világűrben.

A NASA szóvivője a női űrsétáról azt mondta, hogy nem a feminizmus jegyében állították össze így a csapatot, hanem véletlenül alakult így. Azóta viszont egy másik történelmi jelentőségű bejelentést tett a NASA.

Jim Brindestine ügyvezető igazgatója ugyanis nemrég bejelentette: elképzelhető, hogy egy nő lesz következő asztronauta, aki a Holdra léphet. Nő ugyanis még nem járt a Holdon.

A Science Friday című rádióműssorban adott interjújában azt mondta, hogy 2028-ra tervezik a Holdra szállást, és azt is, hogy a NASA elkötelezett amellett, hogy más missziókra is több nőt küldjön.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x