hirdetés
Döntött az Ab: elvehetik a gyereket a szülőktől, ha azok megtagadják a kötelező oltásokat
Azután született meg az Alkotmánybíróság döntése, hogy egy oltásellenes pár gyermekét kiemelték a családból, mert a szülők nem voltak hajlandóak beadatni a vakcinát gyermeküknek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 12.


hirdetés

Döntött az Alkotmánybíróság (Ab) két oltásellenes szülő ügyéről, akik azért indítványoztak felülvizsgálati kérelmet, mert kiemelték a családból a gyereküket.

A pár ugyanis megtagadta a kötelező védoltás beadatását a gyereknek. Ezután a megyei járási hivatal határozattal kötelezte őket arra, hogy megjelenjenek a gyermekorvos rendelőjében, ezzel párhuzamosan az első fokú gyámhivatal is eljárást indított. Ennek eredményeként elrendelték a gyermek nevelőszülőnél történő elhelyezését,

majd végső soron a Kúria is elutasította az indítványozók felülvizsgálati kérelmét. A szülők ezt követően fordultak az Alkotmánybírósághoz - olvasható az Ab honlapján.

A pár azzal érvelt, hogy az oltatlanság nem veszélyezteti közvetlenül a gyerek életét és testi fejlődését sem. Az Alkotmánybíróság viszont nem találta megalapozottnak az indítványt.

Ha kíváncsi vagy az indoklásra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Tömeges éhezés, természeti katasztrófák, az emberiség kihalása - ez vár ránk a klímaváltozás miatt?
Az emberi faj eltűnhet a Föld színéről a globális felmelegedés következményei miatt – állítja egy neves amerikai tudós és környezetvédelmi aktivista, aki új könyvében ennek szörnyű módozatait is taglalja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 11.Bill McKibben, aki 1989-ben jelentette meg A természet vége (End of Nature) című, nagy visszhangot kiváltó könyvét, most a Bukás: elkezdődött-e az emberi játszma vége? (Falter: Has The Human Game Begun to Play Itself Out?) az emberiség végnapjaihoz vezető utakat vázolja fel – írja a Daily Mail.

McKibben nem a levegőbe beszél, amikor ezeket a végzetszerű eseményeket említi. Idézi a Journal of Mathematical Biology 2015-ös tanulmányát, amely szerint

az évszázad végére a világóceánok felmelegedése olyan mértéket ölthet, hogy a fitoplanktonok nem termelnek majd többé oxigént, és ez megszakítaná a fotószintézis folyamatát. Mivel a földi oxigén kétharmada a fitoplanktonoktól származik, a földi élőlények tömegesen fulladnának meg.

Közben az olvadó jég olyan iszonyú természeti katasztrófákat okozna, amelyek egész országokat tizedelnének meg.

A megnövekedett tengervíztömeg nyomás alá helyezné a Föld kérgét, ami miatt megnövekedne a vulkánok aktivitása. Egyre több lenne a földrengés, a tengeralatti földcsuszamlás, a szökőár és a lávafolyamok megmérgeznék a tengeri élővilágot.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Kitilthatják a turistákat a 'sárkány szigetéről', mert folyamatosan lopják az állatokat
A komodói sárkány néven ismert húsevő varánuszokat tömegesen csempészik ki a szigetről a vérük miatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 11.Az indonéz központi kormány tanulmányozza azt a javaslatot, hogy 2020-tól lezárják a turisták elől Komodo szigetét, amely a világ legnagyobb gyíkfajtájáról híresült el.

A nevezetes húsevő varánusz, amely „komodói sárkány” néven ismert, nemcsak a turisták inváziója miatt került végveszélybe, hanem a csempészek miatt is.

A „sárkánynak”, amelynek kifejlett példányai elérhetik a 3 méter hosszúságot és 70-90 kg-ot is, Komodo az egyetlen élőhelye. Jelenleg 5700 példány él a három szigeten elterülő komodói nemzeti parkban a WWF szerint.

A múlt évben a sziget kormányzója javasolta, hogy a látogatók belépti díját emeljék 500 dollárra, ami a jelenlegi 50-szerese lett volna, de ezt elutasították. Jelenleg havonta 10 turista özönli el Komodót. Közben márciusban a rendőrség lecsapott egy kilenc tagú bandára, amely korábban 41 varánuszt rabolt el, csempészett ki a szigetről, és egyenként 35.000 dollárért adták el a nagy csúszómászókat.

A „sárkány” vére ugyanis összetétele miatt értékes antibiotikum-alapanyag a gyógyszeriparnak.

A sziget idegenforgalmi bezárását 2020-ra tervezik a helyi hatóságok. A djakartai kormány elvben igent mondott rá. Ha az intézkedésre valóban sor kerül, a környezetvédők megpróbálják újra elszaporítani az őshonos növényeket és állatokat, hogy Komodo egy olyan természetes paradicsom lehessen, mint Galapagos - írja a Huffington Post.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Eddig ismeretlen emberi faj maradványait fedezték fel a Fülöp-szigeteken
A most felszínre hozott kövületek számos meglepetést okoztak a kutatóknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 11.Szélesedik az emberiség családja: egy több mint 50 ezer évvel ezelőtt, eddig nem ismert alkati sajátosságokkal rendelkező ősember maradványait találták meg a Fülöp-szigeteki Luzon szigetén. Tizenhárom kövület került elő 2007 és 2015 között a Callao barlangból, köztük fogak, láb- és kézujj-percek, valamint combcsont-töredékek), ezek legalább három ember, köztük egy gyermek maradványai – írja a BBC.

A kutatók az emberi fejlődés eddig ismeretlen, párhuzamos szakaszát érték tetten. Florent Détroit, a párizsi Embermúzeum ősrégésze, a Nature-ben megjelent tanulmány fő szerzője úgy vélekedett, hogy a leletek egyfelől az Australopithecus, más felől pedig a Homo Sapiens jegyeit viselik. A Homo Luzoniensis a fogaiból ítélve kistermetű lehetett, de Detroit szerint ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni.

Az viszont valószínűnek látszik, hogy nem a modern ember közvetlen őse, inkább a Homo Sapiensszel egy időben élhetett. A kövületek korát a cirkon (U-Th) módszeres vizsgálat alapján 50.000 és 67.000 év közé teszik.

Ezek a legrégibb emberi maradványok, amelyeket eddig a Fülöp-szigeteken a felszínre hoztak. Az 1962-ben Palawan szigetén felfedezett Homo Sapiens-fosszíliák korát 30 – 40 ezer évre tették.

Ha kíváncsi vagy, mit állapítottak meg még a leletekről, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Génmódosított majmokat alkottak kínai tudósok egy kísérlet kedvéért
Sokak szerint etikai aggályokat vet fel a beavatkozás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 11.Kínai tudósok emberi agygéneket ültettek makákókba, hogy megvizsgálják, lehetséges-e csökkenteni az emberszabásúak és az emberek közti evolúciós távolságot, írja az Index a MIT Technology Review alapján.

A tanulmányt március 27-én publikálta egy pekingi tudományos folyóirat, a National Science Review, és nem sokkal később a kutatás vezetői is nyilatkoztak a témában:

"Először próbáltuk megérteni az emberi tudat evolúcióját egy transzgenikus majommodell segítségével" - mondta Bing Su, a kutatás vezetője.

A kínaiak az emberi agyból származó géneket makákókba ültették, és a génmódosított állatok többféle memóriateszten is jobban teljesítettek, mint társaik. Bing Su elárulta, hogy az emberszabásúak agyának mérete nem változott, de az emberéhez hasonló sebességgel fejlődött.

Ha kíváncsi vagy a folytatásra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x