Elutasítja a "rabszolgatörvényt" a magyarok nagy része
A munkaképes korúak 83 százaléka mond rá nemet.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2018. december 06.


Négyötöd ellenzi a "rabszolgatörvényt" - írja a Policy Agenda a nemrég készített reprezentatív felmérésére hivatkozva.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Kósa Lajos által benyújtott módosítási indítvány szerint

a Munka Törvénykönyve 400 órára növelné az évi maximális túlórakeret és a túlóra elszámolási időszaka a jelenlegi egy év helyett 3 év lenne.

Az eredeti javaslat még arról szólt, hogy kollektív szerződéstől függetlenül vezetnék be ezt az új szabályt. A jelen állás szerint ezt kollektív szerződéshez kötnék, azaz elvileg a szakszervezetek munkahelyi szinten megakadályozhatják.

A Policy Agenda által készített reprezentatív kutatás szerint

a munkaképes korú lakosság 83 százaléka elutasítja a javaslatot.

Mint arra az elemzők rámutatnak, a Fidesz szerint ezzel lehetőség nyílik arra, hogy többet kereshetnek a túlmunkával a dolgozók. Ezzel a munkaképes korúak 12 százaléka ért egyet. Ugyanakkor a szakszervezetek által is képviselt állásponttal - túlóraszám növelésével növekszik a dolgozók kiszolgáltatottsága - már 81 százalékuk ért egyet. "A válaszadók 4% mondta, hogy egyik állítást sem fogadja el, és 3% nem tudott dönteni a kérdésben" - írja a Policy Agenda.

A felmérésből kiderült, hogy a dolgozók 77 százaléka mondta azt, hogy valamilyen mértékben szokott túlórázni.

Az aktív korú munkavállalói réteg 51 százaléka szerint a javaslat veszteséget okoz a Fidesznek, 30 százalékuk szerint ez a veszteség komoly lesz.

December 8-ára országos demonstrációt hirdetett a Magyar Szakszervezeti Szövetség. "Ennek lényege, hogy tudassák a döntéshozókkal: elegük van ebből a jogalkotási folyamatból" – mondta Kordás László, a szakszervezet elnöke az ATV Híradójának. A szakszervezetek hangosan tiltakoztak a módosítás ellen, szerintük a modern kori rabszolgaságot vezetné be a kormány.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x