hirdetés
snapshot-2.jpg

Eltussolták a koronavírusról szóló korai jeleket a vuhani hatóságok – állítja egy helyi doktornő

Aj Fen azt mondja, még decemberben több páciensnél észlelte a SARS-jellegű vírust, de amikor figyelmeztette a feletteseit, rendreutasították.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 11.


hirdetés

Aj Fen, a járvány első gócpontjának tekintett város központi kórháza sürgősségi osztályának vezetője, a Zsenvu című kínai magazinnak nyilatkozott arról, hogy még tavaly decemberben több páciensnél észlelte a SARS-jellegű vírust, miután azonban figyelmeztette feletteseit és kollégáit, rendre utasították őt. Most pedig a vele készült interjút akarják eltüntetni az internetről – írta a Guardian.

Kínában eddig több mint 3000-en haltak meg Kínában, köztük a vuhani kórház négy orvosa. Egyikük volt Li Ven-liang szemorvos, aki először állt ki a nyilvánosság elé a járvánnyal kapcsolatban. Azóta Aj is csatlakozott azokhoz az orvosoktól, akik munkahelyüket, vagy akár börtönbüntetést kockáztatva beszélnek a vuhani állapotokról.

A doktornő úgy véli, hogy ha tudta volna, hová fajulnak a dolgok, már korábban meg kellett volna ezt tennie, nem törődve az esetleges megtorlásoktól.

December 30-án, miután több olyan beteget látott, akiknek influenza-szerű tüneteik voltak és szervezetük ellenállt a hagyományos kezelési módszereknek, Aj megkapta egyikük laboratóriumi leleteit, amelyben ez állt: SARS-koronavírus. A doktornő bekarikázta e kifejezést, a leletről fotót készített, majd elküldte egy volt medikustársának, aki egy másik vuhani kórházban dolgozott.

Aznap estére a fotó már ismert volt a város orvosi köreiben, Li Ven-liang is megosztotta. Ez lett a járvány első dokumentuma.

hirdetés

Aj még aznap éjjel kapott egy üzenetet kórházi feletteseitől, hogy nem lehet önkényesen közzé tenni információt erről a rejtélyes betegségről, mert ez pánikhoz vezethet. Két nappal később már kórház fegyelmi bizottsága elé idézték, és megrovást kapott „pletykák terjesztése” és „zavarkeltés” címén. Ezután a kórház dolgozóinak megtiltották, hogy üzeneteket vagy képeket tegyenek közzé a vírusról.

Aj csak annyit tehetett, hogy kérte kollégáit: vegyenek fel védőruhát és maszkot, annak ellenére, hogy a kórház vezetői ezt nem javasolták. Így osztályán orvosi köpenyük alá vették fel a védő felszerelést. Közben egyre jobban terjedt a fertőzés a kórház betegei között, és kezdtek olyanok is jönni, akiknek nem volt kapcsolatuk a vuhani halpiaccal, ahonnan a feltételezések szerint a kórokozó elindult.

Időközben a kínai hatóságok egészen január 21-ig azt sulykolták, hogy a vírus nem terjed emberről emberre, pedig az orvosok a kórházban éppen az ellenkezőjét tapasztalták. Addigra már naponta több mint 1500-an kerültek be a vuhani kórházba.

A doktornő elmondott néhány olyan esetet, amit soha nem fog elfelejteni: egy idős embert, akinek az orvos éppen átadta 32 éves fiának halotti bizonyítványát, vagy egy férfit, aki túlságosan beteg volt ahhoz, hogy kiszálljon a kocsijából és bemenjen a kórházba. Mire Aj kiért hozzá, meghalt.

A kedden megjelent interjú gyorsan felkerült a kínai közösségi oldalakra, majd hamar el is tűnt onnan. A Zsenvu is törölte saját oldaláról. Az internet olvasóinak azonban sikerült gyorsan megmenteniük a cikket, és a róla készült fotókat visszaposztolták.

A cenzúra megtévesztésére a felhasználók nagy találékonyságról tettek tanúságot: a cikket részben átírták emojikra, Morse-jelekre, illetve a kínai nyelv nyugaton használt latin betűs pinjin-írásmódjára.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
spacex-urhajo-sikeres-kiloves.jpg

Történelmi pillanat: kilőtték Elon Musk űrhajóját, amivel először küldött embereket az űrbe

Ezzel új korszak kezdődhet az űrutazás történetében.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 30.


hirdetés

Magyar idő szerint szombat este 21 óra 22 perckor sikeresen kilőtték az űrbe a SpaceX űrhajóját, amellyel új korszak kezdődhet az űrutazás történetében.

Eredetileg május 27-én, szerdán indult volna el a Crew Dragon Demo-2 űrhajó a floridai űrállomásról, ám végül a kilövést a rossz időjárási körülmények miatt elhalasztották.

Szombaton ismét megkísérelték a kilövést, amihez ezúttal kedvezőek voltak az időjárási feltételek.

A Crew Dragon Demo-2 űrhajó a Falcon9 hordozórakéta segítségével végül gond nélkül elstartolt, és már úton van a Nemzetközi Űrállomásra Robert Behnkent és Douglas Hurley amerikai űrhajósokkal a fedélzeten.

Videón a rakéta startolása:

hirdetés

A küldetést az Egyesült Államokban történelmi eseménynek minősítik, mivel utoljára kilenc évvel ezelőtt járt amerikai űrhajó a világűrben. A SpaceX 18 éves fennállása alatt pedig ez az első alkalom, hogy embereket szállít, és ugyancsak első ízben utaznak 1981 óta amerikai asztronauták egy újonnan tervezett űrhajóval.

Ez lesz egyben a SpaceX emberi szállítórendszerének végső tesztje a kilövőállástól az űrkabinig. A NASA űrhajósai most először az űrben tesztelik az űrhajót működtető rendszereket. Behnkent és Hurley-t éppen nagy tesztpilóta- és repülési tapasztalataik miatt választották ki erre a küldetésre.

Az együttműködés a NASA kereskedelmi űrhajós programja (Commercial Crew Program) keretében zajlik, amelynek későbbi fázisaiban embert juttatnának el a Holdra és a Marsra.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
orban-viktor-1992ben-amerika.jpg

„Orbán Viktornak hívnak, Magyarország következő miniszterelnöke leszek”

Egy holland lap idézte fel a Fidesz akkor 29 éves elnökének 1992-es amerikai utazását.
Fotó: Videó print screen - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Orbán Viktor tíz éve Magyarország miniszterelnöke. 1992-ben tíz másik "fiatal európai vezetővel" együtt hat hetes tanulmányútra utazott az Egyesült Államokba a German Marshall Fund of the United States alapítvány jóvoltából - írja az NRC nevű holland lap.

A lap szerkesztője, Marcel Haenen is a csoport tagja volt, cikkében felidézte, milyen volt a fiatal Orbán Viktor, és mit tapasztalt az utazás alatt. A visszaemlékezők között volt Németh Zsolt, aki 1990 óta fideszes országgyűlési képviselő.

Ez volt Orbán Viktor amerikai útja - idézi fel a cikkíró az utazást. A fiatal politikus intenzíven gyakorolta az angol nyelvet. Németh Zsolt elmondta, hogy Orbán rendszerint reggel 6-kor kelt, hogy az angol szavakat gyakorolja.

Az első napon a bemutatkozáskor Wolfgang Krach, a Süddeutsche Zeitung főszerkesztőjének visszaemlékezése szerint Orbán a következőképpen mutatkozott be:

"Orbán Viktornak hívnak, a Fidesz elnöke vagyok, és Magyarország következő miniszterelnöke leszek".

hirdetés

Krach azt mondta, meglepte, hogy ennyire megalomániás, de Orbán Viktor tartotta a szavát. Hat évvel később választották először miniszterelnönek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
losangeles-tuntetes.jpg

Gumilövedékkel oszlatták a tüntetőket Los Angelesben, kijárási tilalom lépett életbe több városban is

Elképesztő mértékű a felzúdulás George Floyd halála miatt, és nem csökkennek az indulatok.
Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Az Egyesült Államok városaiban a kezdetben békés tüntetések számos területen erőszakossá váltak. Autókat, épületeket gyújtottak fel, a helyi hatóságoknak könnygázt és gumibotot kellett bevetnie.

Donald Trump elnök egyre inkább sürgeti a meggyilkolt minneapolisi férfi, George Floyd haláláról való megemlékezést, ugyanakkor kijelentette, hogy nem engedheti meg, hogy az erőszakos tömeg uralkodjon az érintett városokban.

Hétfőn áll bíróság elé az a 44 éves volt rendőrtiszt, Derek Chauvin, akit az afroamerikai férfi meggyilkolásával vádolnak. Az ellene szóló videofelvételen jól látszik, hogy jó néhány percig térdelt Floyd nyakán, aki többször szólt, hogy már nem kap levegőt.

A Floyd-ügy miatt elszabadult a pokol Amerikában, ami egyesek szerint teljes mértékben tükrözi az országban fennálló egyenlőtlenségeket. Legalább harminc városban szerveződtek tüntetések a rasszista eszmék ellen – derül ki a BBC összefoglalójából.

hirdetés

Los Angelesben a rendőrök gumilövedéket is használtak az oszlatáshoz, miután a tüntetők üvegeket dobáltak és rendőrautókat gyújtottak fel. New Yorkban videóra vették, ahogy egy rendőrautó belehajtott a tiltakozó tömegbe.

Bill de Blasio polgármester szerint a tüntetők provokálták ki a drasztikus közbelépést. Ezzel szemben Alexandria Ocasio-Cortez, kongresszusi képviselő véleménye szerint de Blasio állítása egyenesen elfogadhatatlan, és ez nem szolgálhat mentségül a rendőrök számára.

Chicagóban a demonstrálók köveket dobáltak a tisztekre, akik válaszul könnygázt vetettek be. Több embert letartóztattak.

Atlantában, ahol pénteken épületeket rongáltak a tiltakozók, kijárási tilalmat rendeltek el. A rendkívüli állapotra az emberek és vagyontárgyaik védelme miatt volt szükség.

A tüntetések megfékezésére kirendelték a Nemzeti Gárdát, amely az Egyesült Államok kormányzóinak felszólítására avatkozhat be belföldi vészhelyzetekben. Washington DC-ben ők álltak a Fehér Ház és a tömeg közzé.

Philadelphiában 13 rendőr sérült meg az utcai harcok során. Legalább 35 embert tartóztattak le, miután üzleteket fosztottak ki, rendőrautókat gyújtottak fel, és épületeket rongáltak meg.

Philadelphiában, Portlandben és Louisville-ben éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, de ez többeket nem tartott vissza, és este demonstrációkat szerveztek.

Szombat este Trump elmondta, hogy Floyd halála rémülettel, haraggal és bánattal töltötte meg az amerikaiak szívét.

Egy floridai televíziós nyilatkozatában, miután Elon Musk milliárdos Space-X társasága először küldött embereket az űrbe, megemlítette a tüntetéseket övező ellentéteket is.

„Előttetek állok, mint barát, mint szövetséges, aki békét keres minden amerikai számára” – mondta.

Az elnök elítélte a fosztogató és anarchista törekvéseket és úgy fogalmazott, hogy nem tartják tiszteletben Floyd emlékét.

„Amire szükség van, az a gyógyítás, nem a gyűlölet, az igazság, nem a káosz” – nyilatkozta. „Nem fogom engedni, hogy a dühös tömeg átvegye az uralmat.”

Trump személyesen a demokrata minneapolisi polgármestert vádolta a tiltakozások kordában tartásának hiánya miatt. Az elnök előrevetítette, ha a helyi erőkkel nem képesek kontrollálni a helyzetet, akkor a Nemzeti Gárda fog cselekedni.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szlavik-janos-bcg-koronavirus-kotelezo-oltas-vedettseg.jpg

Szlávik: enyhébbnek tűnik a járvány ott, ahol a BCG-oltás évtizedek óta kötelező

Magyarországon is folytatnak ezzel kapcsolatos vizsgálatot.
MTI - szmo.hu
2020. május 31.


hirdetés

Azokban az országokban, ahol a BCG-oltást már évtizedekkel ezelőtt kötelezővé tették, enyhébbnek tűnik a koronavírus-járvány lefolyása - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Szlávik János kiemelte: több helyen, például Ausztráliában is vizsgálják az összefüggést a tuberkulózis ellen védő BCG-oltás és a járvány enyhébb lefolyása között.

Magyarországon is van egy olyan vizsgálat, amelyben a koronavírussal foglalkozó egészségügyi dolgozókat újraoltják BCG-vakcinával, és megnézik, megvédi-e őket a koronavírus súlyos lefolyása ellen.

Mivel azonban a járvány Magyarországon lecsengőben van, nem tudni, lesz-e eredménye a kutatásnak.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!