hirdetés
IMG_0157k-1.jpg

Eltitkolt képek az '56-os forradalomról

Mi már megnéztük a rejtélyes alkotásokat a Nemzeti Múzeum csütörtökön nyílt tárlatán. Mutatjuk, mi vár rád!
Horváth Emese írása, fotók: Mervai Márk (x) - szmo.hu
2016. június 24.


hirdetés

Eltitkolt alkotásokat és eddig be nem mutatott műveket láthatunk a Magyar Nemzeti Múzeum új tárlatán, ami a forradalom 60. évfordulójának állít emléket. A Rejt/Jel/Képek ’56 – A forradalom titkos művészete című új időszaki kiállításon mi már megnézhettük az eltitkolt képeket. Mutatjuk mi vár rád.

A kiállítás érdekessége, hogy az alapvetően történeti múzeum képzőművészeti alkotásokon keresztül mutatja be az '56-os forradalom eseményeit. Ugyanakkor a látványos tárlat elgondolkodtató installációi által szinte mi is a forradalom napjaiban érezhettük magunkat:

minden teremben lövésnyomok, lyukas zászlók, macskakövek, utazóládák, szögesdrót, falfirkák és más ‘56-os jelképek vettek körül bennünket.IMG_0108kIMG_0193kIMG_0195k

A kiállítás azonban nem csak a kor szellemét és következményeit érzékelteti, hanem a hazugságokkal is szembesített bennünket. Az 56-os forradalom alatt ugyanis számtalan hazug szimbólum bukott meg.

Jó példa erre a Sztálin szobor ledöntése is, ami sok művészt megihletett. Ráadásul a kiállításon a ledöntött Sztálin-szobor talán legnagyobb méretű fennmaradt darabját is megnézhettük, és a szobor kezének különleges történetét is megismerhettük.

hirdetés

A Sztálin-szobor kezének története

A szobor e darabját Pécsi Sándor a híres színész kapta meg a szobordöntőktől. A színész, amikor megtudta, hogy darabolják a szobrot, autójával a helyszínre sietett, és megkérte a forradalmárokat, hogy adjanak neki egy darabot. Valószínűleg népszerűsége miatt egy egész kézfejet kapott. Ez egyébként a legnagyobb egyben maradt ismert rész a szoborból. Pécsi éveken át a kertjében őrizte, ám halála után családja elásta a kertben. A szobordarab csak 1986-ban került elő, ekkor vásárolta meg a múzeum.

IMG_0100kIMG_0244k

Az ’56-ban készült rajzait, festményeit sok alkotó titokban tartotta a forradalom bukása után, a megtorlás éveiben egészen a rendszerváltásig. Görgényi István mintegy 60 ilyen témájú képe tökéletes példa a megtorlás árnyékában rejtőzködő művekre.

Görgényi ugyanis csendéletekké festette át e képeit, amelyek így vészelték át az időszakot.

Az eredeti alkotások csak jóval később bukkantak felszínre egy restaurálás során.

Megnéztük Borsos Miklós grafikáit is, amelyek csak halála után, véletlenül kerültek elő hagyatékából. Illetve megcsodáltuk Amberg József egy egész falat beborító sorozatát is.

Amberg megdöbbentő minőségben dokumentálta a harcok által sújtott városrészeket.

A kor más művészeihez hasonlóan a forradalom veszélyes utcáin készítette grafikáit, majd otthon akvarellbe öntötte a képeket.IMG_0166k

Amberg József alkotásaiIMG_0313k

Kondor Béla alkotásai

A falakon olyan híres művészek kapcsolódó munkáit is megnézhettük, mint Kondor Béla és Szalay Lajos, akiről még Picasso is elismerően nyilatkozott.

A kiállítás egyik legnagyobb büszkesége azonban egy Marc Chagall kép, a művész egyetlen ‘56-os témájú grafikája.IMG_0311k

Szalay Lajos alkotásaiIMG_0261k

Marc Chagall alkotásaIMG_0233k

Pleidell József alkotása

A tárlaton teremről teremre sétálva csodálhattuk meg először a forradalom első napjai, majd a szabadságharc ihlette képeket. Ezek közül talán a legemblematikusabb alkotás, Pleidell József festőművész “Esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!...” feliratú litográfiája, amelyet a Petőfi téri tízezrek október 23. estéjén esküre emelt keze ihletett.

Ugyanakkor megjelennek a kiállításon a forradalom utáni diktatúrát támogató művészek alkotásai is, amelyek főként akasztott, "mártíromságot" szenvedett államvédelmi fegyvereseket ábrázolnak.IMG_0183kIMG_0207kIMG_0114k

Légrády Sándor tervein keresztül izgalmas volt megfigyelni, hogyan alakult ki a Magyar Népköztársaság új címere. Mint megtudtuk, már a tervezés körülményei is rendhagyók, ugyanakkor a korra jellemzők voltak: Légrádyt 1957-ben bízták meg a kádárista vezetés címerének megrajzolásával, és öt napon keresztül tartották bezárva, amíg megszületett a végső verzió. A művész egyes munkáin azonban szerepel az 1956-os dátum is, ami a kiállítás kurátora szerint a grafikus fricskája is lehetett a berendezkedő hatalommal szemben.

A termeken áthaladva egy kulcslyukon át érkeztünk el a Kádár-korszak 60-as éveibe. A terem közepén egy sakktáblán Kádár János groteszk dolgozószobája szimbolizálta ezt a félelemmel teli történelmi időszakot.

A kiállítás utolsó részében pedig már a korszakra érkezett reflexiókat nézhettük meg. Többek között az 301-es parcella 1989-es emlékműpályázatára beérkezett makettjeit, valamint a forradalom 50. évfordulója előtt tisztelgő 2006-os plakátpályázat alkotásait.IMG_0303k

IMG_0300kIMG_0319k

Ez a tárlat nem csak azért különleges, mert bemutatja a forradalom és azt azt követő időszak titkos művészetét, hanem azért is ajánljuk, mert

az installációkon keresztül szinte te magad is 1956-os események napjaiban érezheted magad.

Ha nyitott vagy a képzőművészetre és a képek nézegetése mellett át is szeretnéd érezni a forradalom és az azt követő diktatúra légkörét, mindenképp látogasd meg ezt az új időszaki kiállítását november 13-ig.

Jegyárakról, nyitva tartásról és egyéb részletekről a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján tájékozódhatsz.

Ha felkeltette az érdeklődésedet az ajánló, oszd meg ezt a cikket másokkal is!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kutya-alarcos-enekes.jpg

Álarcos énekes: a Kutya lepleződött le

Csobot Adél már régóta sejtette, hogy kit rejt a maszk. Végül csatlakozott a tippjéhez Sebestyén Balázs és Gáspár Laci is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Már csak négyen voltak versenyben vasárnap este az RTL Klub Álarcos énekes című műsorában. A döntőbejutás volt a cél, a Kutya viszont már biztosan nem lehet ott.

A Kutya ezúttal a Backstreet Boys „Everybody” című számával készült, ami nagy sikert aratott, viszont párbajellenfelét, a Krokodilt nem sikerült vele legyőznie.

A nyomozóknak végül a Kutya és a Robot között kellet eldönteniük, hogy ki vegye le a maszkot. A Robot pedig az utolsó pillanatban megmenekült, így bekerült az Álarcos énekes döntősei közé.

A döntőbe így tehát a Krokodil, a Nyuszi és a Robot került.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
palutcaifiuk-1000x559.png

Különleges dallal adnak reményt a Pál utcai fiúk debreceni színészei

„Védjük meg a nagy, közös Grundunkat!” – üzeni a Csokonai Nemzeti Színház társulata.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Ahogy az ország több művésze, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színészei is készítettek egy közösen éneklős videót. A Pál utcai fiúk című darab jelenleg a járványhelyzetre való tekintettel szünetel, ám szereplői összeálltak, és feldolgozták a darab egyik legismertebb dalát, hogy ezzel öntsenek lelket a zenekedvelőkbe.

A dalhoz az alábbiakat mellékelték:

"Veszélyben a Haza! Veszélyben a Grund!

Bizonytalan ideig nem állhatunk színpadra, hogy onnan énekelhessük el együtt ezeket a bátorító sorokat, ezért most ilyen formában szeretnénk reményt, erőt adni ezekben a nehéz időkben, az összefogásra és egymás segítésére buzdítani mindenkit. Eljött a pillanat, amikor a Pál utcai fiúk és a Vörösingesek is vállvetve kell, hogy harcoljanak egy nagy, közös célért! Soha ne feledjük, hogy egyedül gyengék, együtt erősek vagyunk!

Védjük meg a hazánkat! Védjük meg a nagy, közös Grundunkat!

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
1-2.jpg

Kétszer vált el a kétszeres Oscar-jelölt Fekete Özvegy - Scarlett Johansson-portré

Mindkét jelölése idei, egyik exférje pedig Ryan Reynolds, vele két évig bírták egymást.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. április 07.


hirdetés

Scarlett Johansson 1984-ben született New York Cityben. Édesanyja bronxi családból érkezett, apja pedig dán születésű mérnök. Johanssonnak három testvére van: egy szintén színész lánytesó, Vanessa Johansson, és egy ikertestvére, Adrian, na meg egy féltestvére, Christian. A nagyapja az író Ejner Johansson volt.

Johansson már kisgyerekként elkezdett színészkedni, miután édesanyja észrevette tehetségét, és elkezdte meghallgatásokra vinni. Nyolcévesen már egy off-Boradway-darabban állt színpadon Ethan Hawke oldalán. Ezután reklámokhoz kezdett castingokra járni,

de annyira nehezen dolgozta fel a visszautasítást, hogy édesanyja elkezdte visszavenni a filmes próbálkozásait.

1994-ben, 9 évesen debütált a vásznon a Világgá mentem című filmben, majd Sean Connery lányát játszotta az 1995-ös Egy igaz ügyben. 1996-ra már a kritikusok is kiemelték látványos tehetségét és izgalmas, egyben békés auráját.

Az igazi áttörés 1998-ban jött, amikor egy traumatizált tinédzser bőrébe bújt Robert Redford filmjében, A suttogóban. A Chicago Film Critics Association a legígéretesebb színésznő díjával jutalmazta. Ezután gőzerővel folytatta a munkát, voltak tinédzser-szerepei, majd 2001-ben játszott Az ember, aki ott se volt című Coen-testvérek-filmben.

hirdetés

Szerepelt az Amerikai rapszódia, részben Budapesten játszódó, Gárdos Éva-féle filmben. A Gárdos élettörténetéről szóló filmben Johansson a főhős kamaszkori énjét játszotta, kapott is érte egy díjat a Young Artist Awardson.

A 2003-as év óriási sikerrobbanást jelentett a számára, ugyanis kétszeresen is Golden Globe-ra jelölték, egyrészt a Leány gyöngy fülbevalóval című filmben, másrészt az Elveszett jelentésben nyújtott fantasztikusan természetes alakításáért. Tényleg felejthetetlen a film is, valamint a Johansson és filmbeli partnere, Bill Murray közti kémia. 

Játszott volna a Mission: Impossible III-ban, de egyeztetési problémák miatt kilépett, helyette A szigetet választotta, ami viszont nem sült el annyira jól. Viszont Woody Allen ezután választotta időszakos múzsájának: a Match Pointban (2005) és a Vicky Cristina Barcelonában (2008) is szuper vol. Ugyanebben az évben Natalie Portman oldalán láthattuk A másik Boleyn lányban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
noar-1000x671.png

A járványhelyzet hőseinek szól a noÁr legújabb dala

Molnár Áronék az „ország oszlopainak”, vagyis a frontvonalban küzdőknek dedikálták a számot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Molnár Áron színészi karrierje mellett egy ideje egyengeti rapprojektjét, a noÁrt, amely most újabb dallal jelentkezett: a Ti vagytok a hősök! az ”ország oszlopainak" szól, azoknak, akik megvívják a háborút a koronavírus-járvány ellen.

Az ápolók, orvosok, mentősök, rendőrök és tűzoltók mellett köszönetet mond a BKV-sofőröknek, futároknak boltosoknak is, a videó alatti leírásban pedig tovább szélesíti a hősök listáját.

“Ez a szám azoknak a hősöknek is szól, akik, bár a számban nem hangoznak el, de oszlopai az országnak: nővérek, gyógyszerészek, szakácsok, katonák, újságírók, kutatók, tudósok, szociális munkások, postások, pékek, futárok, élelmiszeripari dolgozók, gyermek és családvédelemben dolgozók, közösségi közlekedést üzemeltetők…”


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!