hirdetés
manchester.png

Elszabadultak az indulatok Angliában: több mint négymillió ember mozgását korlátozták pár órás átfutással

Szinte egyik pillanatról a másikra szigorítottak a járványügyi intézkedéseken.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 31.


hirdetés

Ismét megtiltották Nagy-Britannia északi régióiban, hogy más háztartásbeliekkel érintkezzenek az emberek a fertőzésszám megugrása miatt. Az új intézkedések három órával később már hatályba is léptek, a lakosság lázong, a brit egészségügyminisztert pedig bírálják a gyors döntés miatt - írja a BBC.

Mivel az utóbbi időben megnőtt a fertőzöttek száma az északi régióban, a kormány a járványügyi szabályok szigorítása mellett döntött.

Tegnap éjféltől ismét tilos a más háztartásokban élőkkel találkozni, a lakóházakban és kertjeikben sem szabad érintkezni más lakókkal.

A vendéglátóipari egységek továbbra is nyitva maradnak, ám ott sem ülhet egy asztalhoz más háztartásbeli. Az intézkedések Greater Manchestert, Kelet-Lancashire-t és Nyugat-Yorkshire egyes területeit érintik, mintegy 4 és fél millió emberről van szó.

A briteket azonban nem is annyira ez háborította fel, mint a bejelentés mikéntje:

hirdetés

helyi idő szerint tegnap este 21 óra 16-kor jelentették be az új intézkedéseket, amelyek éjféltől életbe is léptek.

Bővebb tájékoztatót csupán 23 óra környékén adtak, ráadásul éjfél után 22 perccel jelent csak meg egy olyan kisokos a kormányzat honlapján, amelyben a felmerülő kérdésekre válaszoltak.

A szabályok megszegéséért 100 fontos bírságot róttak ki, így néhány óra leforgása alatt, ami még szerda este megengedett volt, azt éjféltől már csekkel büntették. A lakosság nem meglepő módon zúgolódott a hirtelenjében bevezetett intézkedések miatt, ahogy a politikusok kímélték a kormányzatot.

A munkáspártiak élesen bírálták Matt Hancock egészségügyi minisztert, amiért ilyen hirtelen vezette be az intézkedéseket, és nem adott időt a lakosságnak arra, hogy feldolgozzák az információt.

Sir Keir Starmer, a munkáspárt vezetője szerint ezzel "új mélypontot ért el a kormányzat kommunikációja a járványhelyzet alatt".

Hancock azonban péntek reggel nyomatékosította, hogy a "szabályok világosak", hatályba lépésük és a szankciók egyértelműek - írja a Daily Mail.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kanadai-magyar-koronavirus.jpg

Semmire nem emlékszik a lélegeztetőn töltött 17 napból a magyar-kanadai beteg, aki majdnem belehalt a koronavírusba

A Fókusznak mesélt élményeiről az 52 éves férfi.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

A tizenhét napból, amit lélegeztetőgépen töltött, szinte semmire sem emlékszik. Az ötvenkét éves férfi, aki a koronavírus-fertőzés miatt napokig volt élet-halál között, most mindenkinek köszöni, aki szerte a világban imádkozott érte - számol be az RTL Klub Fókusz című műsora.

Egy luxushajón járta be a fél világot Kínától Olaszországig, mikor érezni kezdte, hogy valami nincs rendben egészségével.

Mint elmondta, az út során ugyanolyan közvetlen volt, mint máskor, sokakkal pacsizott, és legtöbbször utcán evett ételt, akármilyennek is tűnt.

Később a hajó a korlátozások miatt egyre több helyen nem köthetett ki, két hetet egyhuzamban a fedélzeten töltöttek, ráadásul az utolsó napokban már a szobájukat sem hagyhatták el.

Paul végül Magyarországra érve, a házi karantén első napjaiban érezte a koronavírus első tüneteit. Ugyanakkor a folyamatos gyógyszeres kezelés mellett egyre rosszabbul lett, végül mentővel kellett a Szent Imre Kórházba vinni.

hirdetés

Összesen 17 napig volt lélegeztetőgépen, de az altatási időszakból semmire nem emlékszik.

Ez idő alatt sokat fogyott, még mindig érzi, hogy nincs a régi formában, de fontosnak tartja, hogy elmondja, mi történt vele.

A Fókusz teljes riportját itt lehet megnézni:


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
koronavirus-orszagok-besorolasa-mti-terkep-cimkep.jpg

Koronavírus: 24 új fertőzöttet azonosítottak, meghalt két idős beteg Magyarországon

Jelenleg 555 aktív fertőzött van az országban, 72 beteget ápolnak kórházban.
Fotó: MTI - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

24 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4621 főre nőtt Magyarországon a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon pénteken.

Elhunyt két idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 602 főre emelkedett, 3464-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 555 fő.

Az aktív fertőzöttek 34%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 44%-a budapesti. 72 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

A kormányzati tájékoztató honlap emlékeztet rá, hogy a járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van.

hirdetés

Péntektől a koronavírus-fertőzés miatt zöldből sárga besorolásúnak számít Spanyolország.

A beutazási korlátozások bevezetése óta a hatósági házi karanténban lévők száma emelkedett, jelenleg 7092 embernél van érvényben.

Az operatív törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie. Az erről szóló tájékoztatót ide kattintva olvashatod el.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-jarvanyugyi-bevetesi-egyseg.jpg

Koronavírus: felkészült a járványügyi bevetési egység

Elsődleges feladatuk a a fertőzési gócpontok lokalizálása és a vírus továbbterjedésének megakadályozása.
MTI, fotó: MTI/Kovács Tamás - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

A járványügyi bevetési egység elsődleges feladata a fertőzési gócpontok lokalizálása és a vírus továbbterjedésének megakadályozása - hangzott el az egység pénteki budapesti, sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatóján.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa hangsúlyozta: Magyarország ugyan sikeresen védekezett a járvány első szakaszában, ám a járványveszély nem múlt el. A veszélyhelyzet megszüntetése után létrehozták a járványügyi bevetési egységet.

Elmondta: az egység feladata az együttműködő szervezetek - a honvédség, a katasztrófavédelem, a tisztiorvosi szolgálat és a mentőszolgálat - munkájának koordinálása és az erőforrások hatékony felhasználásának biztosítása. Munkájukat az ügyeleti központ által működtetett értesítési és jelentőrendszer segíti. Az egység jogosult korlátozó intézkedések elrendelésére - tette hozzá.

Jackovics Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság osztályvezetője közölte: elsődleges feladatuk a területi védelmi bizottságok munkájának összehangolása. Az egység rendelkezésére áll a katasztrófavédelem által működtetett mobil labor is.

hirdetés

Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója arról számolt be, hogy a járvány kezdete óta részt vesznek a határátkelőhelyeken a beutazók szűrésében, és több mint 60 ezer mintavételt hajtottak végre a lakosság körében. Emellett részt vesznek a fertőzésgyanús betegek ellátásában, szállításában.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
trump-tiktok-wechat-betiltas-mti-epa.jpg

Trump betiltott minden, a TikTokhoz és a WeChathez köthető ügyletet az Egyesült Államokban

Az amerikai polgárokra és vállalatokra vonatkozó tilalom az elnöki rendelet megjelenése után 45 nappal, vagyis szeptember 20-án lép életbe.
CNN/MTI, fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

Donald Trump csütörtökön betiltott mindenfajta ügyletet a TikTok videomegosztó kínai anyavállalatával, a ByteDance vállalatcsoporttal, valamint a WeChat közösségi platformot működtető Tencent kínai internetes óriással és mindkét cég leányvállalataival - írja a CNN.

Az amerikai polgárokra és vállalatokra vonatkozó tilalom az elnöki rendelet megjelenése után 45 nappal, vagyis szeptember 20-án lép életbe.

A TikTok ellen, amely a Bytedance kínai cég leányvállalata, több kormányzati kifogás merült fel, s mind Donald Trump amerikai elnök, mind Mike Pompeo külügyminiszter nyíltan bírálta a céget. Álláspontjuk szerint ugyanis az alkalmazás révén a TikTokhoz amerikai állampolgárok adatai kerülnek, s egy 2017-ben Pekingben elfogadott törvény értelmében a kínai vállalatok kötelezhetőek arra, hogy együttműködjenek a kínai nemzetbiztonsági szervekkel - írja az MTI.

Donald Trump rendeletében is hasonló indokok szerepelnek. Az elnök szerint a TikTok és a WeChat nemzetbiztonsági kockázatot jelent, így Washingtonnak „agresszív intézkedéseket” kell tennie tulajdonosaik ellen.

hirdetés

A TikTok szerinte adatokat gyűjt a felhasználók hollétéről, az internetes oldalak megnyitásának és a kereséseknek az előzményeiről. Ezzel pedig Kínának lehetősége van rá, hogy a szövetségi tisztségviselők és a velük szerződők mozgását is figyelje, adatokat gyűjtsön és ezeket zsarolás céljából felhasználja.

Az elnök szerint a WeChat is automatikusan gyűjt információkat a felhasználóiról, és ezáltal a Kínai Kommunista Párt hozzájut az amerikaiak adataihoz és vállalati információkhoz. Emellett szerinte a TikTok cenzúrázza a Kínai Kommunista Párt által politikailag érzékenynek tekintett tartalmakat is - írja a CNN.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!