hirdetés
for-sama.jpg

Első vonalból a földi pokolban - Kislányomnak, Samának / Az underground kórház

Két film a háború borzalmairól, a mindennapi pokolból. Ráadásul kortárs filmek, és nem fikciók. Mindkettő a szíriai háború mindennapjairól szól, mindkettőt Oscar-díjra jelölték, egyik sem nyerte meg. És a hasonlóságoknak itt még nincs vége. Kritika.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 15.


hirdetés

Személy szerint én azok közé tartozom, akik meglepődtek a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscaron. Nem mintha az amerikai és ázsiai gyári munkásokról szóló American Factory ne érdemelt volna díjat, de én sokkal inkább számítottam volna a természet és az ember összhangját bemutató Méz-királynő (Honeyland) vagy a szíriai háborút testközelből bemutató Kislányomnak, Samának (For Sama), illetve Az underground kórház (The Cave) szobrocskájára. De mivel filmeket nem a díjak miatt nézünk, így is erősen tudom ajánlani mindenkinek mindhárom alkotást, bár utóbbi kettőt nem javasolnám egymás után megnézni.

Ami sokaknak a mindennapokat jelenti, félek, egy átlagos, békében élő európainak 3 óra alatt túl nagy lelki megterhelést okozhat.

Adva van a szíriai háború, amiről olyan sok információ és dezinformáció zúdul ránk, hogy eléggé nagy bizonyossággal mondhatjuk, hogy vajmi keveset tudunk róla – mármint úgy igazán. A fő hadszínterek, mint például Aleppo oly sokszor kerülnek szóba, hogy egy idő után az ember agyában kialakul körülötte valami messzi, kissé talán misztikus érzés. Holott kevesebb, mint 2 és félezer kilométerre tőlünk élnek ott emberek, akik éppen úgy szeretnek, gyűlölnek, fogyasztanak, szórakoznak és szomorkodnak, mint mi.

Kivéve, hogy ezt ők permanens életveszélyben teszik, pedig éppen olyan ártatlan emberek, mint mi.

Waab al-Kateab fiatal rendezőnő (Kislányomnak, Samának) és Feras Fajjád valamivel rutinosabb rendező (Az underground kórház) filmjei hasonló alaphelyzetet dolgoznak fel: olyan emberek mindennapjait, akiknek nem elég, hogy a folyamatos bombázások közepette túl kell élniük, de mindent feltesznek arra, hogy segítsenek beteg és sérült honfitársaikon. Pusztán emberbaráti szeretetből, mert a körülményekből adódóan értelemszerűen sem jelentős pénz, sem túl sok szakmai siker nem vár egyikükre sem.

hirdetés

Gyakorta felmerülő filmes kérdés, hogy hogyan tudja egy háborúról szóló film visszaadni egy ilyen szituáció pokoli helyzeteit, az emberek mindennapos szenvedéseit. Hát így. Kézenfekvő megoldás dokumentumfilmet forgatni a háborús helyszínekről, ám mindez valószínűleg ha hatásos is, de kevés volna.

Kell a jó érzék, amivel al-Kateab 500, míg Fajjád 1200 órányi anyagot fésül össze durván 100-100 perc szenvedéssé, csontig hatoló borzalommá.

Fajjád dokumentumfilmje sokszor kidolgozottabb képekkel operál, néha már-már a játékfilmességbe csap át, míg al-Kateab leginkább az amatőr szemszögű felvételekre helyezi a fókuszt, és ez kifejezetten jót tesz a filmnek. A 18+ -os kategória felett a mozis besorolásokban létezik egy „Csak erős idegzetűeknek!” kitétel, ami többször is eszembe jutott a két film közben.

Összetört testű és halott kisgyerekeket látni, vagy fülsiketítő orosz bombázókat hallani (tudva, hogy mit hoznak magukkal és hagynak majd maguk után) egyike életem legnyomasztóbb mozis élményeinek.

Egészen felfoghatatlan belegondolni, hogy mindez kvázi napjainkban, ráadásul tőlünk néhány órányi repülútra történik. Ilyen közel keresik sírva (addigra már halott) kistestvérüket kiskamasz gyerekek, próbálnak meg romok alatt túlélők után kutatni önkéntes orvosok vagy épp igyekeznek normális családi életet élni amúgy normális családok.

„A gyerekeket nem zavarja az ostrom, azt sem tudják mi az”

– mondja az egyik szereplő a Kislányomnak, Samának című filmben, és valóban: miért is definiálnák kicsi gyerekek azt az állapotot, amiben szinte egész addigi életüket élték. Waadot az zavarja a legjobban, hogy Sama meg sem rezdül a bombázásokra, az életük borzalmas zenei aláfestéseként folyamatosan szóló robbanásokra. De egy idő után a felnőttek is kezdenek hozzászokni. Mi azonban a film bő másfél órája alatt garantáltan nem tudunk, újra és újra a lelkünkig hatol minden egyes csattanás. Embertelenül nyomasztó belegondolni, hogy egy-egy ilyen bomba olyan emberek életét olthatja ki épp, mint szereplőink. Akik közül egyébként számosan nem érik meg a film elkészültét, hisz Waad rengeteg barátja áldozatul esik a folyamatos harci eseményeknek.

Az underground kórház bemutatja, hogy a történelem leghosszabb ideig ostromolt településén, a Damaszkuszhoz közeli al-Gútában egy orvosnő vezetése alatt egy kórház hogyan próbál meg egy "barlangban" helyt állni, miközben a fehérsisakosok hosszú állandóságban csak hozzák az újabb és újabb sérülteket. A föld alatt nyílik egy halovány reménysugár, míg fent szó szerint a pokol tombol.

Mindeközben azért a film nem feledteti az arab ország háborún túli társadalmi problémáit sem: az egyik segítségre szoruló férfi például rossz ellátását egyértelműen a női vezetésű kórház számlájára írja.

(Mindkét filmben nagyon erős egyébként a női szemszög.) Jó volna azt mondani, hogy itt kibukik a mi mindennapjainktól eltérő kultúra, de nem lennénk teljesen őszinték.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
karantendalok.jpg

A legjobb dalok, amiket a koronavírus-járvány és a karantén ihletett

Többek között Majka, Deniz, Kovács András Péter, a Hősök, Apa Zenél és FankaDeli is készített ilyen számot, vagy épp átírta egy korábbi szerzeményét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 27.


hirdetés

Bár közönség előtt koncertezni valószínűleg még jó ideig nem lehet, a zenészek így is igyekeznek a lehető legtöbbet kihozni a járvány okozta veszélyhelyzetből.

A YouTube-ra az utóbbi 1-2 hétben egyre nagyobb számban kerülnek fel az olyan klipek, amelyek már kimondottan a koronavírus miatt születtek, és a kialakult helyzetre reagálnak.

Íme egy válogatás a teljesség igénye nélkül:

Giacomo Puccini-Éger László: VÍRUSIRTÁS! - #Karanténária

EnterTrain - Távolról Szeresd

hirdetés

Majka - Party a karanténban (otthonmaradtunk verzió)

DENIZ - Itthon maradok

Maradok. Itthon. (zenés karanténsláger Kovács András Péter előadásában)

Lévai x Burai - KORONA VÍRUS (OFFICIAL KARANTÉN VIDEO)

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
rudolf-péter.jpg

Először szólalt meg Rudolf Péter a Vígszínház új igazgatójaként

Tisztulásban és katarzisban reménykedik – írja közleményében.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 25.


hirdetés

Eszenyi Enikő botrányokkal terhelt visszalépése után kedden Rudolf Pétert nevezte ki a budapesti Vígszínház élére Karácsony Gergely főpolgármester.

A Kossuth-díjas új direktor kinevezése után egy közleményt adott ki, amely a Szinház Online-on jelent meg, és amit változtatás nélkül közlünk.

Köszönöm a döntéshozók bizalmát és a társulat támogatását. Amennyi erőt ad ez a támogatás, akkora felelősséget is ró rám.

Kivételes megtiszteltetés a Vígszínház igazgatójának lenni, de ezek most nem lehetnek az öröm pillanatai. Túl sok fájdalom, túl sok indulat tört felszínre az elmúlt hetekben. Abban reménykedem, hogy minden, ami most történik a színházi szakmában és a világban, az tisztulást hoz, katarzist.

hirdetés

Sem a színház, sem a világ nem lesz már ugyanolyan, mint annak előtte. Nem tudhatjuk, mikor áll vissza a rend, mikortól tehetjük újra a dolgunkat.

Örülni majd csak akkor lesz okom, okunk, ha újra felmegy a függöny, ha telt házak előtt tudunk megharcolni szereppel, önmagunkkal. Ha újra béke lesz bennünk és a világban.

Addig is, teszem a dolgom, és minden erőmmel azon leszek, hogy a Vígszínház készen álljon az újraindulás pillanatában.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
main.jpg

A Berg/Walhberg páros ezúttal eléggé mellélőtt - megnéztük a Spenser az igazság nyomában-t

Néha menő zene szól, közben könnyed verekedések, máskor meg Spenser bosszulja meg a besározott kollégájának halálát. De valahogy az egész nem áll össze egy szerves egésszé, még csak azt sem tudjuk, hova kategorizáljuk a filmet. Kritika.
B.M. képek: YouTube - szmo.hu
2020. március 27.


hirdetés

Ezekben a nehéz időkben a mozirajongó, ha új filmre vágyik, mit tehet mást, mint megnéz valami régi klasszikust, pótol valami régebbi filmet, amit kihagyott az évek folyamán vagy a nagy streaming-szolgáltatók felé fordul. Március 6-án megérkezett a Netflix filmtárába Peter Berg új filmje Mark Wahlberg főszereplésével, a Spenser az igazság nyomában.

Nem ez a Netflix-akció lesz az első közös Berg/Wahlberg projekt. Ez immáron az ötödik közös filmjük, A túlélő, a Mélytengeri pokol, A hazafiak napja és a 22 mérföld után. Ez utóbbi sokaknak nem tetszett, én kedveltem, mert egy kemény akciófilm, és hasonlót vártam a Spenser az igazság nyomában-tól is.

Nagy sajnálatomra nem a szokásos Berg-filmet kaptuk, vagyis pontosabban: a teljesen szokásos Berg-filmet nézzük. Semmi extra, iparos munka, semmi jellegzetes, az elején próbál valami hangulatot vinni a moziba a rendező, de

aztán valahogy elfárad a film.

Unalmas, kitalálható és a vége előtt erősen leül. Mintha a készítők is unták volna a dolgot. Alapból nem hosszú a film, de egy 20 percnyi kényelmesen kimaradhatott volna belőle.

hirdetés

Egy nyomozós akció-vígjáték-buddy-cop movie a Spenser. Legalábbis az próbál lenni, de valahogy nem működik.

Pedig minden alapanyag ott van. Stabil akciórendező, klasszikus főhős, híresebb side-kick-ek, csavaros(nak ható) történet és a nyomozás.

De nem sikerül egyiket sem kihasználni. Mark Wahlberg még néha próbálkozik, de hasonlóan Peter Berghez, valahogy mintha unná az ugyanolyan szerepeket. Pedig Wahlberg tud színészkedni, ráadásul tősgyökeres bostoni, ezért nem értem, hogy az akcentusa miért hat bénán a filmben.

Mellékszereplők terén a Netflix nem spórolt, bár néhány nagyobb névnek talán benne van a szerződésében, hogy akkor kap stand-up-különkiadást a streamingóriás felületén, ha szerepel egyéb produkciókban is. Ilyen Iliza Shlesinger, akit az egyik legtehetségesebb stand-uposok között tartok számon, vagy Marc Maron, kiváló humorista is. De itt

van még Alan Arkin, a klasszikus mentor szerepében – kisujjból hozza a szerepet,

vagy Winston Duke, aki a side-kick karakterét játssza – szerethetően. Duke remek színész, ezt bizonyította már a Fekete Párduc egyik közönségkedvenc szereplőjeként (ő játszotta M’Baku-t), vagy a Mi című horror egyik főbb szerepében is, de sajnos itt teljesen háttérbe szorul.

Nem tudok elmenni Post Malone szerepeltetése mellett: a tetovált arcú rappernek viszonylag nagy szerepe van, elég sok szöveggel,

de nem lehet komolyan venni.

Hiába állítják be kemény bűnözőnek, csak egy filctollal összefirkált arcú csirkefogónak tűnik, és teljesen hiteltelen a szerepben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
snapshot-10.jpg

Az a jó gyerekszínész, akit nagyon el tud találni egy szerep – beszélgetés Geszti Péterrel

Ha elfárad, viheti címmel készül új magyar vígjáték Scherer Péter és egy még kiválasztásra váró kisfiú főszereplésével. A film egyik producere Geszti Péter, akivel ennek kapcsán felidéztük a régi idők gyerekfilm-világát, és a mai gyerekek előtt álló kihívásokat, lehetőségeket.
Szöveg:Göbölyös N. László - fotó: Glódi Balázs - szmo.hu
2020. március 26.


hirdetés

Személyesen tán több mint két évtizede beszélgettünk, az újabb találkozást a koronavírus húzta keresztül, így maradt a telefon. Mint Péter elmondta, feleségével, Ditz Edittel és két lányával, Sárával és Lenkével már az iskolabezárás előtti héten izolálták magukat, csak kertjükben szívnak friss levegőt, és munkájukat is otthonról végzik. Egyik nap produkciós cégük értekezletét is online konferenciahívással oldották meg.

A Ha elfárad, viheti gyerekszereplő válogatásának jelenlegi szakaszát azonban nem befolyásolja a járvány, mivel első körben bemutatkozó videó-felvételeket, fényképeket kérnek a jelentkezőktől.

Geszti hangsúlyozza: semmiképpen nem várják a szülőktől, hogy személyesen hozzák el a gyerekeket, mert a kiválasztásra és a forgatásra majd a helyzet alakulásától függően későbbi időpontban kerül sor.

- A filmet úgy harangozzátok be, mint „fantasy elemekkel turbózótt vígjátékot”. Hogyan kell ezt érteni?

- Ez egy felnőtteknek szóló vígjáték, még akkor is, ha egyik főszereplője egy kisfiú lesz. Szellemes, humoros, fordulatos, de nagyon szívhez szóló forgatókönyv született Vékes Csabának köszönhetően, aki egyben a film társrendezője Rohonyi Gábor mellett. Nagyon beleszerettem ebbe a történetbe, amikor Csaba megkeresett vele, hogy vállaljuk el a produceri munkákat. Ritkán látok ennyire jól megírt, igényes, színvonalas forgatókönyvet, ami vígjáték, de azért közben drámai elemeket is tartalmaz. A sztori szerint a felnőtt főszereplő, akit Scherer Péter alakít, egy ihlethiányos fantasy-író, aki elég lúzer életet él, nem sikerült megismételni egykori nagy sikerét, amiért még díjat is kapott. Új regényét visszadobja a kiadó, és tíz napot kap arra, hogy újraírja, ha nem akar teljesen tönkre menni. Ekkor csönget be hozzá egykori szerelme, akitől született egy fia, akit még sosem látott, és az anya most megkéri őt, hogy vigyázzon a gyerekre, mert halaszthatatlan dolga van külföldön.

hirdetés

Egyszerre két probléma szakad tehát az író nyakába: a regény, amit meg kell írnia, és a sosem látott kisfia. A gyerekkel való kapcsolata kezdetben meglehetősen konfliktusos, aztán egyre inkább egymásra találnak. Elkezdenek közösen írni egy mesét, mert a kisfiú unatkozik. Így, a kicsi által megálmodott valóság-elemekből szövődik a filmnek egy fantasy-vonala.

- A castingről szóló felhívásban olvastam: Geszti Péter utódát keresi. És a csatolt videóban Scherer Péterrel el is mondjátok, hogy milyen gyereket kerestek – legalábbis külső paraméterek alapján.

- Egy gyerekszínésznél az a fontos, hogy természetes maradjon, miközben szerepel. Képes legyen reprodukálni a kapott instrukciókat, de ez ne váljon nála merev, művi viselkedéssé. Igazából az a jó gyerekszínész, akinek van karaktere, természetes kisugárzása, akit nagyon jól el tud találni egy szerep. Persze sok próba lesz a 30 napos forgatás során, mert a kisfiú szinte minden snittben benne lesz, és ez mentálisan megterhelő dolog. Bár ha visszaemlékszem saját gyerekkori szerepléseimre, én mindig játéknak éreztem azokat. Éppen ezért fontos, hogy a forgatás során olyan körülményeket tudjunk teremteni, amelyek között a kiválasztott kisfiú is játéknak érzi a szereplést.

- Voltak emlékezetes szerepeid - nemrég láttam újra a Kisfiúk és nagyfiúk című tv-filmet – de te voltál Mézga Aladár hangja a Vakáción a Mézga család rajzfilm-sorozatban.

- Nagyon színes, érdekes világba kerültem be. A 70-es években, amikor én gyerekszínész voltam, nagyon magas presztízse volt a színháznak, a filmnek, a televíziónak, ezek messze kiragadták az embert a szocializmus 50 szürke árnyalatából. Nem is beszélve arról, hogy olyan sztárokkal találkozhattam, akiket folyamatosan néztünk a tv-ben. Ráadásul még egy kis zsebpénzhez is jutottam, ebből vettem az első Csepel camping kerékpáromat. Ma már felnőttként tudom, hogy mindez mennyire meghatározó lett egész életemben: utána a nyilvános szereplések teljesen természetessé váltak számomra. Megteremtette a koncentráció-készségemet is, hogy tudjam: mikor kell fejben nagyon ott lenni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!