Először szállt le űrhajó a Hold "sötét" oldalán: itt vannak az első fotók a történelmi landolásról
A Hold hozzánk távolabb eső feléről eddig keveset tudtunk, a kínai űrhajó felfedezései viszont nagy áttörést jelenthetnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 03.Egy kínai űrhajónak sikerült először a Hold hozzánk távolabb eső oldalán landolni. A Chang'e-4 nevű eszöz kínai idő szerint csütörtökön délelőtt 10 óra 26 perckor ért földet.

Michael Baylor on Twitter

It is finally confirmed!!! China's Chang'e-4 robotic spacecraft has become the first to successfully landed on the far side of the moon, Chinese state media report.

Elsősorban a Hold "sötét", az emberiség számára eddig ismeretlen felét fogja feltérképezni, de emellett a híres Von Karman-krátert is megvizsgálja, ami a Naprendszer legnagyobb krátere (24 kilométer széles és 13 kilométer mély). Ezen kívül feladata lesz még ásványi és sugárzási vizsgálatok elvégzése, amellyel esélyt nyújt a tudósoknak arra, hogy jobban megismerjék a Hold távolabbi oldalán lévő anyagokat.

EliaJ on Twitter

Chinese spacecraft is first to land on far side of moon

A szinte teljesen felderítetlen terep hatalmas, a Hold felszíne pedig olyan, mint a hegyeknek. A Kínai Nemzeti Űrigazgatás által közzétett első fotókon kissé vörösesnek tűnik, de ez valószínűleg az űrhajó által kibocsátott fénynek köszönhető.

ABC News on Twitter

Chinese spacecraft makes the first-ever landing on the far side of the moon, state media says. This is the first image of the moon's far side taken by China's Chang'e-4 probe. https://t.co/hpD4rKzPAA

Ez volt a második próbálkozás a Hold "sötét" oldalán való landolásra, az első, 2013-as "Yutu rover" akció után. Űrhajók már korábban is készítettek távoli fotókat a Hold távolabb eső felszínéről, ám eddig egyik sem szállt le.

A történelmi landolás ismét annak a bizonyítéka, hogy Kína célja felülmúlni az Egyesült Államokat az űrkutatásban. Jövőre ismét próbát tesznek erre, de akkor már anyagmintákat is gyűjtenének a Holdról, amiket a Földön vizsgálhatnak tovább.

Forrás: Daily Mail Címkép: illusztráció (Pixabay)


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x