hirdetés
mutet-hibernalas-kiserlet.jpg

Először hibernáltak élő embert műtét alatt

Azt nem tudni, kísérleti jelleggel mennyien estek át hasonló beavatkozáson, és azt sem, mennyien élték túl.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Először fordult elő, hogy orvosok műtét során hibernációt alkalmaztak egy élő emberen - írja a New Scientist.

A beavatkozás lényege, hogy a rendkívül súlyos sérülést szenvedő ember testét jelentősen lehűtik, ezzel a sejtjeinek tevékenységét drasztikusan csökkentve. Mivel ezzel az eljárással a sejtek oxigénigénye is lecsökken, lehetővé válik súlyos, az életet veszélyeztető sérülések kezelése is.

"A sérült testhőmérsékletét 10-15 Celsius-fok körülire hűtik, a vérét pedig fiziológiás sóoldattal helyettesítik, a páciens agytevékenysége ekkor szinte teljesen leáll. Az orvoscsapatnak ekkor két órája van, hogy ellássa a sérüléseket, majd a testet utána felmelegítik és a keringést újraindítják" - írja a 444.

A lapnak Samuel Tisherman, a baltimore-i University of Maryland School of Medicine kutatója elárulta, hogy orvosi csapata legalább egy embert hibernált már. "Az egyetem kórházának sürgősségi osztályára rendkívül súlyos sérüléssel (mint amilyen a lőtt vagy szúrt seb) érkezett páciensen végezték el a beavatkozást, akinek szívrohama is volt: a páciens szíve megállt és rengeteg vért is vesztett. Ebben a helyzetben az orvoscsapatnak csupán pár perce van a műtét végrehajtására, és hagyományos körülmények között a túlélés esélye 5 százaléknál alacsonyabb."

hirdetés

Az nem derült ki, hogy összesen mennyi emberen végeztek ilyen beavatkozást, és hogy mennyien hányan élték túl.

A kísérletet az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Kormányzatának engedélyével végzik, és a beteg beleegyezésére is szükség van. Valamint arra, hogy a sérülések valószínűleg végzetesek legyenek és ne álljon rendelkezésre alternatív beavatkozási lehetőség.

Via: 444


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
tesla-torhetetlen-uveg-betort-1000x613.jpg

Betört a Tesla törhetetlen üvege a bemutatón

Elon Musk igyekezett poénnal elütni az óriási bakit, de ettől még ugyanolyan kínos volt a helyzet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 22.


hirdetés

Bemutatták a Tesla új készülőben lévő teherautóját, amelyről Elon Musk korábban azt mondta, olyan lesz, mintha a Szárnyas fejvadászból jött volna. A járgány a Cybertruck névet kapta, a gyártó szerint egyik fő különlegessége pedig a törhetetlen üvegekben rejlik, amik tulajdonképpen olyanok, mint egy átlátszó fém.

Mindezt a bemutatón úgy próbálták meg szemléltetni, hogy a Tesla dizájnigazgatója, Franz von Holzhausen nekivágott egy fémgolyót a speciális üvegnek, ami azonnal betört.

Elon Musk próbálta egy poénnal leütni az amúg ynagyon kínos szituációt és azt mondta, legalább nem repesztett át rajta teljesen a labda, és, hogy az is lehet, hogy csak a kollégája dobott túl erősen.

hirdetés

Ezután csak rontották a helyzetet, hiszen még egyszer nekivágtak a másik üvegnek is egy fémgolyót, de az is egyszerre betört.

Az esetről videó is készült:

Elon Musk nem értette, hogyan történhetett az eset, hiszen elmondása szerint a tesztek során egy mosdókagylóval sem tudták betörni az üveget - írja a 24.hu.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
1600px-Líneas_de_Nazca_Nazca_Perú_2015-07-29_DD_61.jpeg

Új Nazca-vonalakra bukkantak a mesterséges intelligencia segítségével

November 15-én bejelentették, hogy 143 új ábrát találtak.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. november 19.


hirdetés

A Nazca és Palpa városa közt fekvő Nazca-sivatagot elképesztő rajzok borítják, melyeket először 1920-ban kezdtek feltérképezni, de némelyikük több mint kétezer éves is lehet.

A titokzatos vonalak nagy magasságból furcsa, de jól kivehető rajzokat adnak ki és felfedezésük óta foglalkoztatják a tudósokat.

A vörös felszíni rétegek elhordásával alkotott állatok, emberek és geometriai alakzatok rajzai közül a legnagyobbak száz méteresek, de vannak köztük kisebb, alig pár méteres ábrák is. A tudomány még nem találta meg a választ arra a kérdésre, hogy pontosan milyen célból születtek.

hirdetés

2018 tavaszán nagy szenzációnak számított a több mint 50 új geoglifa. Akkor a kutatók amatőr önkéntesekkel együttműködve műholdas felvételeken keresték a potenciális alakzatok helyét, majd a régészek ellátogattak az esetleges lelőhelyekhez, és drónok segítségével is megvizsgálták a területeket.

A tudósok most a mesterséges intelligencia segítségét veszik igénybe, hogy még több hasonlót fedezzenek fel és máris sikerrel jártak.

Masato Sakai és munkatársai a japán Yamagata Egyetemről másfél évtizede tanulmányozzák a vonalakat, melyeket a történelem és az időjárás sem kímélt az idők során.

A japán csapat a terepmunkát nagy felbontású 3D térképek elemzésével egészítette ki - írta meg a Livescience oldala.

Az IBM Japan közreműködésével mélytanuló algoritmusokat eresztettek rá a műholdakkal és drónokkal készült légi felvételekre, és megtanították a rendszert a vonalak azonosítására.

A forradalmi újításnak hála az események és a kutatómunka felgyorsultak, már az első teszek során is találtak egy új, emberszerű figurát.

November 15-én pedig bejelentették, hogy összességében 143 új ábrát sikerült felfedezniük.


KÖVESS MINKET:


hirdetés

Bejártuk Magyarország legnagyobb irodaházát – közel 5000 ember dolgozik a Telekom új központjában

Igazi kisváros épült fel a Népligetnél, hipermodern szolgáltatásokkal: még saját fitneszterem, szauna és futópálya is van a hatalmas épületben.
Fotók: Pozsonyi Roland - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Az ország legnagyobb irodaháza, az ország egyetlen tetőtéri futópályája, az ország egyik első 5G-kompatibilis épülete a Magyar Telekom és a T-Systems közös Könyves Kálmán körúti székháza. Az épületbe a vállalat munkatársai egy éve kezdték meg a beköltözést, ezzel párhuzamosan számolták fel az eddigi központokat, például a Krisztina körúton és a Szerémi úton.

A 105.000 m2 nagyságú ingatlan számos tekintetben a legek épülete, és már most több rangos építészeti és ingatlanfejlesztési díjat elnyert.

Az épület tulajdonosa és fejlesztője a WING Zrt., a Magyar Telekom hosszú távon bérli az ingatlant. A Market Építő által kivitelezett székház a XXI. század építészetének és a főváros arculatának meghatározó együttese, melyet a számok volumene is megerősít: az építkezés során 80.000 köbméternyi betont, 10.000 tonna betonacélt és 26.000 négyzetméternyi homlokzatüveget használtak fel.

hirdetés

A grandiózus épület tervezésekor a megrendelő és a TIBA Építész Stúdió kiemelt figyelmet fordított a fenntarthatósági szempontokra is, így a BREEAM Excellent elvárásoknak megfelelően többek között energiahatékony berendezéseket, alacsony vízfelhasználású szanitereket, szelektív hulladékgyűjtő metódust alakítottak ki a székházban, melyet komplex épületfelügyeleti és energiamenedzsment rendszer kezel.

A kertben ökológus által összeállított növényzet található, mesterséges tóval, terasszal és kültéri munkahelyekkel, az öntözés pedig esővízről és fúrt kútról történik. De ekkora homlokzati felületről természetesen nem hiányozhat a modern napvédő és akusztikus üvegezés egyedileg és központilag is szabályozható árnyékolással.

A közel 5 ezer kollégát befogadó tér megalkotásakor az energiahatékonyság mellett a kreativitást és közösségépítést támogató, inspiráló belső terek kialakítása is meghatározott cél volt.

Az új székházba való költözés egy időben zajlott a vállalatcsoport kulturális és szervezeti transzformációjával, az agilis működés bevezetésével.

„Gyorsabb, ügyfélközpontú működést és a munkatársi elégedettség növekedését várjuk az ország és a távközlési szektor legnagyobb agilis transzformációjától. Az új épület kialakítása, az inspiráló közösségi terek, a nyílt irodatér nagyban segítik ezt az átalakulást”

– mondta el a folyamat hátteréről Szabó Melinda, a Magyar Telekom lakossági szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

hirdetés

Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief HR Officere elmondta: „Az új székház nemcsak működési, kulturális szempontból is új fejezetet nyitott a vállalat életében, hiszen a korábbi több telephely egy épületbe való integrálása lehetőséget teremtett arra, hogy a munkatársak közötti kommunikáció és együttműködés egy hatékonyabb szintre léphessen”.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés

„Csak egy globális sztrájkkal kerülhetjük el a civilizációnk összeomlását – a rendszer keretein belül nincs megoldás”

Az erőszakmentes, tömeges civil engedetlenség az egyetlen esélyünk a klímakatasztrófával szemben – mondja Kiss Llászló, aki underground zenészként dalt is írt arról, hogyan élhetnénk túl az egyre sötétebbnek tűnő jövőt.
Láng Dávid; címkép: Pandur-Balogh Norbert - szmo.hu
2019. november 18.


hirdetés

Kiss Llászló az URH, majd az Európa Kiadó zenekarok basszusgitárosaként évtizedekig a magyar underground egyik alapembere volt, mostanában pedig a Müller Péter Sziámi AndFriends vendégeként, illetve a saját új dalait játszó Kiss-Barabás duóval lép színpadra. Már amikor itthon van, ugyanis egy ideje kétlaki életet él: az év egyik felét Magyarországon, a másikat Ausztráliában tölti.

Eközben egyre nagyobb elkeseredést érez a bolygót fenyegető klímakatasztrófa miatt: a jelenlegi helyzetet egy fékét vesztett mozdonyhoz hasonlítja, ami a szakadék felé rohan, saját logikája szerint egyre gyorsabban.

Szerinte az utolsó pillanatban vagyunk, amikor még tehetünk valamit az emberi civilizáció megmentéséért. Arról is mesélt, hogy az ausztráloknál se sokkal jobb a helyzet: ott épp egy soha nem látott méretű lakossági tiltakozással szembemenve próbálják megnyitni a világ egyik legnagyobb szénbányáját.

hirdetés

– Rockzenész szemmel nézve miért érzed, hogy fontos megszólalnod és állást foglalnod klímaügyben?

– Ha ég a ház, épelméjű ember nem cseveg ölbe tett kézzel az időjárásról. Aki pedig bármiféle felelősséget érez, a nyilvánosság előtt egyszerűen nem hagyhatja szó nélkül a helyzetet. Az utolsó pillanatokat éljük, amikor még (ha szerencsénk van) elkerülhető az általunk ismert emberi civilizáció teljes megsemmisülése. Azt már mindenki tudja, hogy gáz van, de azt kevesen látszanak érteni, mennyire világos és jelenlévő a veszély, és hogy mennyire sürgős az akció. A sínek között arról vitatkozni, hogy jön-e a vonat, nevetséges ostobaság, ilyesmire már nincs idő.

Különös tekintettel arra, hogy egyre világosabban látszik, hogy a klímaszkeptikusok túlexponálása a médiában a fennálló hatalom műve – hatalomtechnikai fogás, bűnös figyelemelterelés.

Ebből is nyilván látszik, meg vagyok győződve arról, hogy a fennálló társadalmi rendszer (amely a helyzet kialakulásáért is felelős) keretein belül megoldást keresni illúzió, a drága idő pazarlása. Erről három évvel ezelőtt írtam egy mai szemmel nézve meglehetősen optimista helyzetjelentést.

A zenészségre visszatérve, a helyzetről írt új dalomnak (I'm Out) annyira van propaganda-olvasata, mint mondjuk egy 1975-ös punk számnak: „No future – for me”. Igazából az egyre növekvő kilátástalanságot és pánikot próbálja szavakba önteni.

– Mi változott az elmúlt három évben?

– Akkor még azt gondoltam, a kérdés az, hogy a kapitalizmus omlik-e össze először, vagy a klíma. Azóta látom, hogy a kapitalizmus, mint a rák, addig él, amíg a gazdaszervezet. Magától nem fog eltűnni. Mindeközben pedig volna alternatíva: létezik már az a technológia, amivel élhető, sőt mindenkinek jól élhető világot lehetne teremteni.

Megismétlem: a fennálló rendszer a status quo megőrzésére optimalizálódott, a rendszeren belülről érdemi változást várni a drága idő pazarlása. Marad a politizálás, de semmiféleképpen nem a rendszer keretein belül, mivel épp annak az eltörlése a cél. Ha a rendszer emberellenes, akkor az ember legyen rendszerellenes.

– Benned először mikor merült fel, hogy plusz áldozatokat is kell vállalnod?

– A probléma 2006-ban, az Al Gore filmmel (Kényelmetlen Igazság) került a köztudatba. Ebből már kiderült, hogy hamarosan komoly gondok következhetnek. Azóta a helyzet nemhogy javul, de rohamosan romlik. Három éve azt mondtam, derékig vagyunk a szarban, most viszont már úgy gondolom, hogy nyakig.

Az ausztrál szenátus megrendelt egy tanulmányt a védelmi erőktől arra vonatkozólag, mik a forgatókönyvek a következő évtizedekre. A katonák – tehát se nem politikusok, se nem környezetvédők – pedig arra jutottak, hogy ha minden a jelenlegi ütemben folytatódik, 2050-re az eddig ismert emberi civilizációnak vége lesz.

hirdetés

2030-ig van időnk arra, hogy kezelhető szinten tartsuk a dolgot, de ezt is már csak nagy szerencsével, és akkor, ha nem történik addig semmi váratlan, láncreakcióra épülő eseménysorozat, amitől összeomlik az egész rendszer. De ez sem azt jelenti, hogy 2030-ig még ráérünk, hanem azt, hogy addigra radikálisan csökkentenünk kell a fogyasztást, a termelést, az erdőirtást, a kibocsátást, stb., és meg kell állítanunk a fajok tömeges kipusztulását. Hatalmas feladat, és már csak tíz évünk maradt minderre.

– A magyar kormány ezzel szemben még a klímavészhelyzetet sem hirdette ki nyár elején. Kétlaki életet élőként hogy látod, Ausztráliában mennyivel veszik komolyabban ezt a kérdést?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!