hirdetés
tronok-harca-meghallgatas.jpg

Előáásták a Trónok harca főszereplőinek casting-videóját - fergeteges

'Most mondd azt főgonosz-módra, hogy: istenem, odakint süt a nap!'
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 31.


hirdetés

A Trónok harcáról egyszerűen nem lehet eleget írni. Bár a nyolcadik évad minősége és főként a befejezése körül heves vita dúl a rajongók között, azt már senki sem vitatja, hogy a sorozat a filmtörténelem egyik megkerülhetetlen mérföldköve lett, igazi kultusz, ami egészen új irányokba viheti a sorozat-fogyasztási szokásokat.

A Trónok harcából természetesen nemcsak az HBO profitált, hanem a főszereplők is.

A csatorna most tette közzé backstage-dokumentumfilmjét a széria forgatásának kulisszatitkairól, a szereplők pedig immár egyértelműen világsztárként folytathatják életüket, és válogathatnak a szerepek között.

hirdetés

Nem mindenki viselte jól a forgatással járó nagy nyomást: ahogy arról mi is beszámoltunk, Kit Karington nemrég bevonult egy luxusrehabra, alkoholproblémák és depresszió miatt, Emilia Clarke pedig megfogadta, hogy meztelen jeleneteket ezután csak nagyon módjával vállal, mert "hányingere van" attól, hogy csak ezért nézzék őt a vásznon.

De mi volt előtte? Amikor még mindegyikük névtelen, vagy legalábbis alig ismert színész volt? Ez kiderül abból a casting-videó összeállításból, amely a főszereplőkről készült, miközben nagyon igyekeznek elnyerni az általuk megcélzott szerepet.

A videóért kattints.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Crowd_looking_at_the_Mona_Lisa_at_the_Louvre.jpg

Meg kell szabadulnia a Mona Lisától a Louvre-nak a látogatók tömege miatt egy kritikus szerint

A New York Times szerzője úgy gondolja, a világ egyik leghíresebb festménye biztonsági kockázattá vált a múzeumban, ezért jobb lenne máshol elhelyezni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

A párizsi Louvre óriási érdeklődéssel kísért Leonardo Da Vinci-kiállítása sem képes enyhíteni azt az őrületet, amely a múzeum egyik legnagyobb kincsének tartott Mona Lisát kíséri.

a New York Times művészeti kritikusát, Jason Faragót vélhetően nem zárják szívükbe a Gioconda-rajongók, aki szerint a világ egyik legszebb és leggazdagabb múzeuma még mindig ennek a portrénak a túsza, amelyet „a 16. század Kim Kardashianjáról” készítettek.

Kétségtelen, hogy a kép nem múló népszerűségét a rejtélyes mosoly körüli ősidők óta tartó viták is gerjesztik, amelyhez az utóbbi évtizedekben még azok a feltételezések is hozzáadódtak – Leonardo hajlamainak ismeretében – hogy Mona Lisa nem is nő, hanem egy férfi. És akkor még nem szóltunk a festményt felhasználó számtalan montázsról Andy Warholtól napjaink Photoshop-trükkjeiig, és a sok millió hozzá kötődő szuvenírről, ráadásul többször is meg akarták rongálni, ezért golyóálló üveg alatt őrzik.

Farago a Leonardo halálának 500. évfordulójára rendezett nagy kiállításról, amely szerinte egy minden eddiginél árnyaltabb és letisztultabb képet ad a reneszánsz zseni művészetéről, a múzeum által végzett kutatást idézi, amely szerint

hirdetés

a Louvre látogatóinak 80%-a a Mona Lisára kíváncsi, és a többségük elégedetlenül távozik.

Egy brit turista-felmérés szerint a Mona Lisa lett „a világ legnagyobb csalódást okozó attrakciója”, megelőzve az egykori nyugat-berlini ellenőrző pontot, a Checkpoint Charlie-t, a római Spanyol Lépcsőt és a brüsszeli Maneken Pist.

Az idén nyáron a bolondokháza már-már elviselhetetlenné vált, mert megkezdődött annak a teremnek a restaurálása, ahol eddig kiállították és áttették a múzeum Richelieu-szárnyába, ahol a csodálatos flamand gyűjtemény látható.

A csődület akkora volt, hogy a múzeumot több napra be kellett zárni a biztonsági személyzet sztrájkja miatt. Már ők is szinte fulladoztak a végtelen tömegtől, a Mona Lisával hosszasan szelfizőktől.

Azóta már visszakerült eredeti helyére, a Salle des États-ba, és kiváltságossága ugyanolyan maradt.

Arról szó sem lehetett, hogy bevonják a nagy Leonardo-kiállításba, amelyre naponta csak 5000 jegyet lehet váltani, miközben a Gioconda előtt 30 ezren tolonganak. Csak kígyózó korlátok között sorban állva lehet kb. 4 méterre megközelíteni az alig 80 centiméter magas festményt. Miközben a teremben más remekművek is vannak, például Veronese Kánai menyegzője, vagy Tiziano Nő tükörrel című festménye.

Jean-Luc Martinez, a Louvre igazgatója szerint a múzeum is tehet a Mona Lisa-mánia ellen, időre szóló jegyekkel. A világ legnagyobb területű múzeumának legtöbb galériájában azonban nyoma sincs a tömegnyomornak, még a második leghíresebb műtárgya, a Milói Vénusz körül is ritkán.

Éppen ezért, véli a kritikus, aki szerint a Mona Lisa biztonsági kockázattá, műveltségi akadállyá vált, és érdemtelenül része mindenféle bakancslistáknak, jobb lenne, ha a Louvre egyszerűen megszabadulna tőle.

A megoldás: Lisa Gherardini úrhölgy portréjának építsenek egy külön pavilont, például a szomszédos Tuileriák-kertben, ahol jó sokan elférnek, vegyék körül szelfi-állomásokkal, és az érdeklődőknek rendezzenek rejtélyeiről külön tárlatokat.

Felavatását pedig időzítsék a 2024-es párizsi olimpiai játékokra, olyan hírességek emeljék az esemény fényét, mint Kylian Mbappé, a Paris St.Germain futballcsapatának sztárja, és Carla Bruni, Nicolas Sarkozy volt francia államfő felesége.

De olyan jegyeket áruljanak, amelyek érvényesek a Louvre-ba is, amelyet lesz végre lehetőség nyugodtan felfedezni – ironizál az amerikai művészet-kritikus.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kontroll-nelkul-cimkep-jo.jpg

Az agresszív gyerek csak szeretetre vágyik - megnéztük a Kontroll nélkül című filmet

Gyönyörűen komponált film egy kislány és az őt segítő felnőttek kilátástalanak tűnő küzdelméről. Nehéz téma, kevés öröm és kőkemény képsorok - mégis meg kell néznünk, hogy megismerjünk egy sokunknak ismeretlen világot.
Malinovszki András; fotók: Cineman - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

Benni egy kilencéves kislány. Állami gondozott, de az államnak is beletörik a bicskája a nevelésébe, mert sehol nem tud megmaradni. Benninek ugyanis kontrollálhatatlan dühkitörései vannak.

Nem gonosz, nem neveletlen, még csak nem is biztos, hogy beteg. Egyszerűen szeretetre vágyik.

Ám sajnos leginkább éppen attól az embertől, aki ezt képtelen megadni neki: az édesanyjától. És Benni problémája innen válik még bonyolultabbá, a film előrehaladtával pedig folyamatosan egyre reménytelenebbé. Ahol pedig kiút látszik, szép lassan ott is több a kérdés, mint amennyi a megoldás.

hirdetés

Könnyen leírhatnám, hogy Benni kezelhetetlen, de a film egyik alapkérdése pont ez: vajon valóban nem lehetséges kezelni, vagy csak a rendszer és a "normális" társadalom nem elég érett és türelmes hozzá, hogy kezelje? És az sem tűnik biztosnak, hogy tényleg csak Benni szorul-e kezelésre: bizonyos pillanatokban

édesanyja, a rendszer dolgozói, sőt maga a rendszer is ugyanolyan elesettek, mint a kislány.

Nora Fingscheidt filmje erős képsorokkal kezd, és nem sok kétségünk lehet afelől, hogy nehéz két órának nézünk elébe a vászon innenső oldalán. A Bennit játszó (az életben is mindössze 11 éves) Helena Zengel bámulatos precizitással hozza az agresszív kislány figuráját, aki azonban

pillanatok alatt át tud alakulni ártatlan, kissé cserfes szöszke angyalkává csak azért, hogy később még erősebb legyen a robbanás, mikor időzített bomba módjára újabb rohama támad.

Az említett képsorok egyébként a film teljes ideje alatt rabul ejtenek: Yunus Roy Immer kamerája valahogy mindig meg tud mutatni minden lényeges mozzanatot, elsősorban a szereplők lelkivilágának összes kis rezdülését.

Benni - Helena Zengel

A forgatókönyvíró-rendező saját állítása szerint majdnem öt évig készült a filmre, rengeteg utánajárás, személyes tapasztalat van minden képkocka mögött. Így az elkészült mű

egyik legnagyobb erőssége a kimunkáltság: mind a történet valószerűségében, mind a gyermekvédelmi rendszer és a karakterek kidolgozottságában.

Ne várjunk Dickens-regényekből ismert csúnya, gonosz, mostoha figurákat. Még a Bennivel mit kezdeni nem tudó (akár ellenséges) szereplők sem ördögiek - egyszerűen van, aki jobban, van, aki nehezebben kezeli a helyzetet. A lányról többször lemondó édesanya karaktere is inkább esendő, kis empátiával bele tudjuk élni magunkat cseppet sem egyszerű helyzetébe. Nem tudjuk meg, hogy ez a helyzet honnan ered, de a nő áldozatiságának alapja hasonló a lányáéhoz.

Rajta sem sokan akarnak segíteni, és így ő sem tud annak, akinek ez talán az egyetlen kiút lenne drámai helyzetéből.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
harry-potter.jpg

Repül az idő: 20 éve jelent meg Magyarországon az első Harry Potter-kötet

Ez alkalomból az Animus Kiadó több könyvújdonsággal is készül, de mutatunk még pár könyvet, amiket szintén érdemes elolvasnod, ha a varázsvilág szerelmese vagy.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

Már húsz éve, hogy az addig ismeretlen írónő, J.K.Rowling varázslóvilágáról szóló könyvsorozatának első része, a Harry Potter és a bölcsek köve megjelent hazánkban is. Amikor az angliai Bloomsbury könyvkiadó 1997-ben piacra dobta az írónő első kötetét, a cég nem fűzött vérmes reményeket a várható sikerhez: a kiadásból mindössze 500 példányt nyomtatott.

Az azóta eltelt éppen húsz évben a hat további Harry Potter-kötet mellett irodalomtörténelmet is írt: a regényfolyamból elkelt példányok száma a kezdeti 500-as szériának csaknem az egymilliószorosára nőtt, a varázslótanonc és barátai, valamint ádáz ellenségei kalandjairól szóló sorozat pedig a világ messze leggazdagabb regényírójává tette kitalálóját.

A bölcsek köve magyar nyelven 1999-ben jelent meg az Animus Kiadónál, Tóth Tamás Boldizsár fordításában. Nem telt bele sok időbe, mire a „kis túlélő” milliók kedvencévé vált világszerte, azóta nem csak gyerekek, de felnőttek is boldogan lapozgatják, olvasgatják, elevenítik fel Harry Potter, a Roxfortban töltött éveinek kalandjait. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk olyan általunk ajánlott Harry Potterhez kapcsolódó könyveket, amiket biztos szívesen olvasgatnál te is, ha a varázsvilág szerelmese vagy.

A felsorolást az Animus Kiadó újdonságaival kezdjük:

hirdetés

Megérkezett a Harry Potter és a Tűz Serlege - Illusztrált kiadása

Sok rajongó számára kedves a Harry Potter könyvek illusztrált kiadása, mely a teljes szöveg mellett lenyűgöző rajzokkal segít jobban átélni kedvenc szereplőink történetét.

A Trimágus Tusa és a Sötét Nagyúr visszatérésének sztoriját természetesen az előző könyveket is jelző Kate Greenaway-díjjal kitüntetett Jim Kay rajzai színesítik, így teljesen új módon lehetünk részesei ezeknek az élményeknek. A díszes keményfedeles borítót illusztrált előzéklap egészíti ki, így a Harry Potter és a Tűz Serlege legalább olyan varázslatos, mint a sorozat első 3 tagja melyek magyarul is megjelentek (A bölcsek köve illusztrált kiadását ezen a linken, a Titkok kamrája illusztált kiadását ezen a linken, az Azkabani fogoly illusztrált kiadását pedig ezen a linken tudod megvásárolni.)

Jó hír a sorozat kedvelőinek, hogy az alkotó már dolgozik a többi könyvön is, így érdemes helyet csinálni neki a polcokon!

Az újonnan megjelent kötetet ide kattintva tudod megrendelni!

November 13-án várhatóak a Roxfort varázslóházainak színeit viselő, csíkos gerincű kötetek

Ez a különleges keménytáblás, élfestett kiadás a Harry Potter és a bölcsek köve megjelenésének huszadik évfordulójára készült. Sok extra tartalommal találkozhatsz benne, amelyek izgalmas újdonságokkal szolgálnak minden boszorkány és varázsló számára. Mindegyik kötetben az adott ház kap kiemelt szerepet és a ház történelméről, klubhelyiségéről, címerállatáról, relikviájáról tudhatsz meg többet.

A Griffendéles kiadást ezen a linken, a Mardekáros kiadást ezen a linken, a Hugrabugos kiadást ezen a linken, a Hollóhátas kiadást pedig ezen a linken tudod megrendelni.

Könyves Magazin különszám

A jubileumra megjelenő exkluzív magazin a sorozat varázsvilágát járja körbe. Olvashatsz portrécikket az írónőről, valamint Szabados Ágnes, Trokán Nóra, Viszkok Fruzsi és Vitáris Iván mesél arról, milyen volt a gyerekkoruk Harryvel és barátaival, Kemény Zsófi a női szereplőkről beszél, Gyurkó Szilvia pedig gyerekvédelmi szempontból elemzi a regényeket. Megszólaltatják benne a fantasztikus nyelvi világot létrehozó fordítót, Tóth Tamást, a magyar és az angol kiadót, valamint megismerheted benne azt a magyar rajongót, aki előbb fejezte be a Harry Potter-sorozatot, mint maga Rowling. A könyvben sorra veszik, miben különböznek a könyvtől a filmadaptációk, és megvizsgálják, hogyan hatott a sorozat a fiatal generációra. A Harry Potter-univerzum bejárását egy, a lapból kivehető Roxfort-térkép is segíti.

A magazint ezen a linken tudod megrendelni.

A továbbiakban már régebben megjelent köteteket ajánlunk:

Harry Potter - A mágia története; Harry Potter - Utazás a Mágia történetében

Tavaly, a Harry Potter és a bölcsek köve megjelenésének huszadik évfordulójára a British Library nagyszabású kiállítással készült: A mágia története című tárlat igazi csemege lehetett nem csupán a Rowling művei iránt rajongók, de a kultúrtörténet iránt érdeklődők számára is, hiszen a kötelező jellegű HP-történeti érdekességek, korai kéziratok, a szerző rajzai, az illusztrátor vázlatai mellett a múzeum gazdag gyűjteményének számos érdekessége is kiállításra került a HP-világhoz jól illeszkedő témákban.

Hogy mennyire gazdag anyagból válogathattak, arról kaphatsz egy röpke ízelítőt a kiállítás anyagát bemutató albumokból, ugyanis kétféle kiadás is megjelent: a teljes, keményborítós, gyönyörű kivitelezésű, majd háromszáz oldalra rúgó díszes kiadás mellett kézbe vehetsz egy rövidített, könnyebben forgatható „gyerekkiadást” is, amiből kimaradtak a „korhatáros” vagy épp komolyabb részek és belekerült néhány aranyos bűvésztrükk, játékos feladatok, amiket kipróbálva a lurkók varázslónövendéknek érezhetik magukat.

A könyvekben szakértők közreműködésével végigkövetheted a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában oktatott tantárgyak köré csoportosított kiállítást, és megismerheted mindazokat a népi hagyományokat, hiedelmeket és tényeket, amelyekre Harry Potter világa épül.

A mágia története könyvet ezen a linken, az Utazás a mágia történetében című kötetet pedig ezen a linken tudod megrendelni!

J.K. Rowling - Legendás állatok és megfigyelésük és Grindelwald bűntettei forgatókönyv

Kicsivel több mint tizenöt évvel ezelőtt, 2001-ben, a negyedik és az ötödik Harry Potter-rész közti hosszas várakozás idején jelent meg két roxforti tankönyv. Az egyik, A kviddics évszázadai, amely a varázslók legendás sportjának történelméről mesél, a másik a Legendás állatok és megfigyelésük, amely Göthe Salmander feljegyzéseit tartalmazta.

Hét Harry Potter-kötet, nyolc film és egy színpadi verzió után 2016 novemberében ismét visszatérhettünk J. K. Rowling varázsvilágába, ekkor került mozikba ugyanis egy öt fejezetből álló franchise első része, amely az 1920-as évek Amerikájába kalauzol el minket. Az első kötet pedig ennek a filmnek az eredeti forgatókönyvét tartalmazza.

Az első rész történetében Göthe Salmander, az ifjú magizoológus New Yorkba érkezik, ahol az Új Salem társaság törekvéseinek köszönhetően a muglik (amerikai kifejezéssel magnixek) és a varázslók közötti harc kiéleződik. Salmander varázslatos bőröndjének rejtekéből egy véletlen folytán megszökik pár fantasztikus lény, amely tovább fokozhatja a kialakult helyzetet. Göthe újdonsült barátai – Tina, a MACUSA alkalmazottja, Quennie, a legilimentor, valamint a varázstalan Jacob Kowalsky – segítségével igyekszik befogni újból az állatokat, ám mindeközben a varázsvilág is komoly problémákkal küzd: a jelek szerint egy, már több éve nem észlelt obskurus szedi áldozatait.

Ahogyan az vártható volt, pár hónappal a második Legendás állatok-mozifilm bemutatója után, a Grindelwald bűntettei névre hallgató részt is hazavihettük kötet formájában, amiben az első történetben foglyul ejtett Grindelwaldot a legerősebb varázslók felügyelete mellett igyekeznek Amerikából Európából szállítani, hogy ott kapja meg méltó büntetését. Csakhogy a férfinak sikerül megszöknie, és Párizsban elrejtőznie. Mindeközben Göthe Salmandert, aki a rá kiszabott kiutazási tilalom miatt nem hagyhatja el Angliát, felkeresi Albus Dumbledore, hogy a segítéségét kérje Grindelwald kézre kerítésében. Miután Göthe életében ismét feltűnik Queenie és a szerelmi bűbájjal sújtott Jacob, akiktől megtudja, hogy Tina is Párizsban tartozik, minden szabályt áthágva Franciaországba utazik, hogy miközben a sötét varázsló után nyomoz, ismét találkozhasson a lánnyal.

A Legendás állatok és megfigyelésük könyvet ezen a linken, a Grindelwald bűntettei könyvet pedig ezen a linken tudod megvenni.

Legendás állatok és megfigyelésük - Illusztrált kiadás

A már említett 2001-ben megjelent tankönyv, a Legendás állatok és megfigyelésük gyönyörűen illusztrált változatát sem hagyhatjuk szó nélkül. A kötetet a kiadó a szerző előszavával adta közre, sőt pár oldalon magáról a szerzőről is megtudhatsz pár érdekességet.

A lapokon megcsodálhatod a varázsvilág mágikus lényeit, miközben számtalan érdekességet megtudhatsz róluk a híres magizoológus rövid leírásából, például, hogy mért ne egyél sose a pettyes pechrák húsából, és azt is, hogy mit csinál a mantikór, miközben elfogyasztja az áldozatát.

Az illusztrált kiadást ezen a linken tudod megvenni.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
maxresdefault-1000x563.jpg

Egy szórakoztató, de kissé túltolt nosztalgiavonat - Álom doktor kritika

A Ragyogás folytatása az első kétharmadában elhiteti magáról, hogy egy egész tisztességes horrorfilm, hogy aztán nagy erőkkel dobogtassa meg a rajongói szíveket, ahogy Ewan McGregor a felnőtt Dannyként végigvezessen minket a hírhedt szálloda hírhedt zugain.
Polák Zsóka, fotók: Warner Bros - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

Azt azért nem igazán lehet elmondani, hogy Stephen King már 1977-ben, a Ragyogás megírásakor úgy adta volna ki egyik leghíresebb regényét, hogy megvolt a fejében a folytatás is. Az ötlet akkor merült fel benne először, amikor 1998-ban egy autogramosztáson az egyik rajongója nekiszegezte a kérdést, amely akkor már két évtizede emészthette:

mi lett Danny-vel?

A válasz sokáig érlelődhetett benne, mert legközelebb csak 2009-ben beszélt arról, hogy folytatni kéne Torrance-ék történetét. Ekkor megszavaztatta a rajongóival, hogy a Ragyogást vagy A Setét Tornyot folytassa – nagyon szoros versenyben az előbbi nyert. King pedig neki is fogott, 2013-ban ki is adta a Ragyogás 2-t, de a sokszor gagyiságot jelző számozás helyett okosan inkább az Álom doktor címet adta neki. Az ilyen alapanyagot pedig a filmiparban nem szokás csak úgy parlagon hagyni, így hamar le is csapott rá a Warner.

hirdetés

A történet valóban arról szól, mi történt Danny-vel, miután édesapja dühöngő őrültként traumatizálta őt és anyját azon a bizonyos fagyos éjszakán a Panoráma Hotelben. Nem annyira meglepő módon a felnőtt Danny sem cseperedett épp patyolatlelkű fiatalemberré: súlyos alkoholizmussal küzd, élete kész csőd, bár a kádból kiszálló oszló nénit és egyéb rémes társait már legalább megtanulta kizárni a fejéből. Az új élet reményében elköltözik, egy hospice házban vállal munkát, ahol különleges képességével álom doktorként segít a világot elhagyni készülő lelkeken.

Közben azonban a fejében még mindig létező ragyogás-forródróton összeakad egy kislánnyal, aki hozzá hasonlóan természetfeletti képességekkel rendelkezik. Sajnos azonban nem azokat a hétköznapi dolgokat beszélik meg a falra írt ragyogáscseten, amit úgy általában a természetfelettiek meg szoktak beszélni, hiszen a magukat Igaz Kötésnek nevező furcsa társaság hozzájuk hasonló emberekből szipolyozzák ki a lelket. Ellenük kell felvenni a harcot, és talán nem túl meglepő spoiler – már az előzetes is ellövi -, hogy bizony el fognak jutni Danny rémálmainak színhelyére, az első résznek otthont adó Panoráma Hotelbe.

Stanley Kubrick nyomdokaiba lépve King adaptációt rendezni tipikusan az a nagy falat, amely bárkit agyonnyomna:

Mike Flanagan rendező előtt nem kisebb feladat állt, mint elkészíteni egy kultfilm folytatását. Az amerikai rendező nem büszkélkedik túl hosszú filmográfiával, az elmúlt tíz évben olyan horrorok megírásával és rendezésével töltötte az idejét, mint a Quija, az Oculus vagy a Mielőtt felébredek. A rendező nem is célozta meg az Álom doktorral azt, hogy megreformálja a horrorfilm-készítést, és valami igazán korszakalkotót készítsen, ezt mutatja az is, hogy rábeszélte Kinget – aki híresen utálta a Kubrick-féle Ragyogást -, hogy mivel a rajongók számára ez a mérvadó, kövessék inkább azt a vonalat, minthogy teljesen új megközelítést válasszanak.

Ennek megfelelően az Álom doktor egy szórakoztató, de hatalmas, kissé túltolt nosztalgiavonat, amelyben sokszor szinte pontosan alkotják újra az egyes jeleneteket.

Ugyanazok az ütemek, ugyanazok a beállítások, ugyanazok a mozzanatok – a film elején még jóleső nosztalgiával üdvözöljük őket, miközben imádkozunk, hogy csak nehogy átessen minden a ló túloldalára. Flanagan okosan ütemezi azonban a cselekményt, jóformán két filmet készített: a már említett első kétharmadban itt-ott fűszerezve a régi jó Ragyogással egy különálló filmet kapunk Danny-t, Abra-t és az Igaz Kötés lélekvámpírjait követve. A játékidőt elnézve – kifejezetten hosszú, 151 perces – Flanagan jó szimattal érezte meg, mikor kezd el kényelmetlenné válni a moziszék, és mikor már majdnem két órája nézzük az utóbbiak hajszáját, megérkezünk végre a hotelbe.

Itt aztán nemhogy beindítja azt a bizonyos nosztalgiavonatot, hanem még a féket is eltöri benne, nehogy véletlenül bármi kimaradjon. A kissé megfáradt nézői figyelmet egy perc alatt rázza fel az ismert dallamok felcsendülése és az, ahogy Ewan McGregorral befelé haladunk az ajtón, a színész pedig Danny-ként becsülettel végigkalauzol minket az egész házon.

A jóleső hidegrázásból az zökkent ki, mikor már konkrét jeleneteket vág be az első részből, nehogy esetleg véletlenül valakinek ne essen le, hogy éppen miért is van itt egy baltával széthasított ajtó.

A nyilvánvaló túlzások ellenére azonban piszokjó ismét a Panoráma Hotelben lenni,

még akkor is, ha centiről centire pásztázzuk végig Ewan McGregorral a folyosók tapétáit.

Az Álom doktorra lehetetlen úgy tekinteni, hogy ne hasonlítgassuk az elődhöz, amelyhez úgysem érhetne fel semmi. Főleg úgy az igazán nehéz ettől eltekinteni, ha azonos időközönként van az arcunkba tolva a múltidézés. Pedig az Álom doktor akkor működik a leginkább, amikor nem próbálja mindenáron imitálni a nagy elődöt. Ezekben a pillanatokban egészen tisztességes és ijesztő horror tud lenni, az erősen fan service jellegű fináléban pedig tényleg biztos kézzel ér el a rajongói szívekhez.

Szégyenkeznie azonban Flanagannek egyáltalán nem kell, mert viszonylag tisztességes biztonsági játékot játszott, azonban végeredményben egy felemás élményt kapunk. Az átlagosnál valamivel jobb horrorfilmet ugyan feldobja a Ragyogás-hangulat, azonban annyira el van foglalva azzal, hogy csúcsra járassa a Kubrick-film megidézését,

hogy az újrahasznosított nyomasztással éppen az a gyomorbavágó élmény marad el, amit Jack Nicholson majdnem negyven éve baltával vert belénk.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!