hirdetés
tronok-harca-meghallgatas.jpg

Előáásták a Trónok harca főszereplőinek casting-videóját - fergeteges

'Most mondd azt főgonosz-módra, hogy: istenem, odakint süt a nap!'
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 31.


hirdetés

A Trónok harcáról egyszerűen nem lehet eleget írni. Bár a nyolcadik évad minősége és főként a befejezése körül heves vita dúl a rajongók között, azt már senki sem vitatja, hogy a sorozat a filmtörténelem egyik megkerülhetetlen mérföldköve lett, igazi kultusz, ami egészen új irányokba viheti a sorozat-fogyasztási szokásokat.

A Trónok harcából természetesen nemcsak az HBO profitált, hanem a főszereplők is.

A csatorna most tette közzé backstage-dokumentumfilmjét a széria forgatásának kulisszatitkairól, a szereplők pedig immár egyértelműen világsztárként folytathatják életüket, és válogathatnak a szerepek között.

Nem mindenki viselte jól a forgatással járó nagy nyomást: ahogy arról mi is beszámoltunk, Kit Karington nemrég bevonult egy luxusrehabra, alkoholproblémák és depresszió miatt, Emilia Clarke pedig megfogadta, hogy meztelen jeleneteket ezután csak nagyon módjával vállal, mert "hányingere van" attól, hogy csak ezért nézzék őt a vásznon.

De mi volt előtte? Amikor még mindegyikük névtelen, vagy legalábbis alig ismert színész volt? Ez kiderül abból a casting-videó összeállításból, amely a főszereplőkről készült, miközben nagyon igyekeznek elnyerni az általuk megcélzott szerepet.

A videóért kattints.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
1-92.jpg

Kiábrándító csókjelenet és fullasztó csata: nézz be a Trónok harca kulisszái mögé

Utolsó őrség a címe annak a dokumentumfilmnek, aminek segítségével bekukkanthatsz a széria színfalai mögé.
Mashable, fotók: Instagram, YouTube, HBO - szmo.hu
2019. május 29.Már elérhető az HBO GO kínálatában az a dokumentumfilm, ami a nyolcadik évad forgatásán készült és exkluzív felvételeken osztja meg a széria készítésének titkait. S hogy miket tudhatunk meg Az utolsó őrségből? Például mindezt (a Mashable válogatása)

1. Ál-helyszíneken "forgattak"

??❄️?? ??? ?????? * It's hard to believe Game of Thrones is actually over, but we don't have to say goodbye to our favorites just yet. HBO is releasing Game of Thrones: The Last Watch on May 26, a documentary that will share a behind-the-scenes look at what went into the show's final season. The two-hour doc from British filmmaker Jeanie Finlay covers moments like the emotional table reads, building the elaborate sets, and the intense effort that went into production. In a series of new photos released by HBO, fans can get a glimpse of never-before-seen season eight scenes before the documentary premieres. Keep reading to see the snaps for yourself, and make sure to watch the film's trailer - yep, everyone cries. #gameofthrones#gotseason8#hbo#jonsnow#daenerystargaryen#sansastark#aryastark

30.2k Likes, 435 Comments - KIT HARINGTON (@kitharington.official) on Instagram: "??❄️?? ??? ?????? * It's hard to believe Game of Thrones is actually over, but we don't have to say..."

A Trónok harca rajongói elég szemfülesek, ezért az alkotóknak folyamatosan azon kellett törniük a fejüket, hogyan terelhetnék el a figyelmüket a valós forgatásokról. Volt, hogy egészen máshová vezényelték a stáb egy részét, felállították a díszletet is, majd úgy tettek, mintha filmeznének. Pedig nem is. Kit Harington például Spanyolországban tettette, hogy forgat.

2. Emilia Clarke különleges kapcsolata a parókás részleggel

A dokumentumfilm különös figyelmet szentel Daenerys ikonikus hajviseletének. A forgatási napokon Clarke hajnalban kezdett - volt, hogy hajnali 3-kor -, hogy platinaszőke tincsei tökéletesen helyre kerüljenek, mire kamera elé áll. "A torkomban dobog a szívem, ha belegondolok, hogy többé soha nem lesz a fejemen" - mesélte a színésznő a giga-parókáról, ami bevallása szerint minden alkalommal lenyűgözte.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
mc68.jpg

Akiket még a pokol bugyrai sem fogadnak be – megnéztük a Mötley Crüe-filmet

Éhgyomorra ne nézd meg a The Dirt-öt...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 29.Aki valaha látott legalább egy darab Mötley Crüe koncertfelvételt, vagy akár a zenéjük ismerete nélkül belefutott a srácok nevébe a bulvár lapok botrány-rovatában, azt valószínűleg nem éri meglepetésként, ha azt mondjuk: a zenekar története simán beillene a Jackass-be.

Valószínűleg ez fogalmazódott meg az ikonikus sorozat rendezője, Jeff Tremaine fejében is, aki úgy döntött, filmesíti a banda életrajzi könyvét a Netflix számára. A Mötley-sztori valóban feldolgozásért kiáltott (David Fincher is fontolgatta), bár 1 óra és 48 perc aligha elég ahhoz, hogy hűen feltárja azt a pokoltáncot, amit a négy srác járt 34 éven keresztül.

Persze hallottunk már vad sztorikat a rock’n roll legnagyobbjaitól, de amit a Mötley Crüe művelt, azt nem hogy 18 éven aluliaknak, de gyakorlatilag senkinek nem ajánljuk jó szívvel.

A film kezdősnittje kvázi össze is foglalja a következő 2 óra cselekményét: Nikki Sixx felgyújtja magát, Tommy Lee egy házibuli közepén orálisan kielégít egy lányt, aki spriccelni kezd, Vince Neil egy haverja barátnőjét kezelgeti, Mick Mars pedig a buli közepén szunyókál.

Nos, nagyjából ez hatványozódik a folytatásban is, ami inkább akciófilmes- és szórakoztató, mintsem dokumentarista jelleggel tárja elénk a banda történetét.

Mindenképpen pozitívum, hogy a négy tagot külön-külön, a szemszögeiket váltogatva mutatja be a rendező. Míg Nikki traumatizált, félárva gyerekként keresi a helyét, Tommy Lee giccsesen idealista amerikai álomban nőtt fel, Vince-t nagyjából féktelen csajozásai jellemzik, míg a gerincproblémákkal küzdő Mars szökő évente egyszer szólal meg, de akkor mindenkit porig aláz. Nyilván ennél jóval komplexebb az összkép, de az elmondható, hogy a sztori végére mindegyikőjük súlyos batyut cipel, a nézőben pedig egyszerre keveredik harag, szánalom és sajnálat.

Bár naiv módon sokáig próbáltam felmenteni a srácokat tetteik alól – győzködve magam, hogy a hirtelen jött hírnév és a problémás háttér megterhelte őket – mikor Vince véletlenül megöli egy barátját, és egymásnak és szeretteiknek is súlyos anyagi és érzelmi károkat okoznak, nehezen tartják meg a néző szeretetét.

A Mötley-sztorija egy süllyedő hajó, ahol, bár a zenekar csillog, a srácok sorsa az első másodperctől predesztinálva van. És bár rengetegszer kerülnek holtpontra – Vincét lecsukják, Nikki pedig klinikai halált hal – nincs az az égi figyelmeztetés, ami jó irányba terelné őket.

Bár a film hűen bemutatja azt a mocskot, ami a zenekart jellemezte, a színészi játékba és a sztori realitásába azért beleköthetünk. A Mick Marst alakító Iwan Rheon (Trónok harca) hozza az elvártat, de a többi színésznek sajnos beletört a bicskája a súlyosabb jelentekbe.

Arról nem is beszélve, hogy kimaradt és eltorzult a filmben néhány igencsak fontos mérföldkő. Például, hol van Tommy Lee és Pamela Anderson viharos szerelme? És hogyan lett a romantikus bájgúnárból aztán egy nőverő barom? És miért hagyták ki a filmből a banda egykori menedzserét, Doug Thalert? Na igen, talán mindez nem fért bele a két órába, de éppen ezért egy kis hiányérzet marad bennünk a megnézése után.

Aki még csak most ismerkedik a Mötley Crüe-vel, annak tökéletesen elég a Dirt bevezetésként. Bár a zenéjüket nem biztos, hogy éppen emiatt szereti meg bárki, ez egy tökéletes gyorstalpaló, hogy elhelyezzük magunkban a glamrock bandát. Akinek pedig van gyomra hozzá, kutasson tovább, de csakis saját felelősségre…

 


KÖVESS MINKET:
hirdetés
orvenyeshegy-piknik-2019-cim.jpg

A legbarátságosabb kisfesztivál, ahol minden fellépőt a fűben ülve hallgathatsz

Az Örvényeshegy Pikniken olyan zenekarok is játszottak, akik máskor a legnagyobb klubokat is megtöltik, itt azonban teljesen más közegben mutathatták meg magukat.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. május 28.Másodjára rendezték meg a dátuma miatt szezonnyitónak is beillő Örvényeshegy Pikniket a festői szépségű Zalacsány határában, ahová a tavalyi nagyon pozitív élmények birtokában nem volt kérdés, hogy visszatérek.

Akkor Al Di Meolát hívták meg fő fellépőnek, ami azonnal biztosította is a teltházat a nyitónapon, közel 2000 látogatóval. Ezúttal egy kevésbé ismert, de szintén külföldi sztárénekes, az olasz Mario Biondi nyitotta meg a fesztivált. Most annyian ugyan nem voltak, mint tavaly, de így is szépen megtelt a nagyszínpad előtti terület.

"A mesébe illő, zöld táj legalább akkora vonzerejét adja a fesztiválnak, mint a programok. A színpadok mögött ott húzódik a dombos erdősáv, a faluból odavezető út mentén pipacsmező terül el, tökéletes körülményeket teremtve a névben is kiemelt piknikezésre"

– írtam a múltkor, és most sem tudnám ennél jobban megfogalmazni, miért lehetetlen nem azonnal beleszeretni.

Ha utálod a tömeget és a bőség zavara effektust, amikor nem tudod, melyik ujjadba harapj, mert 3-4 téged érdeklő program is zajlik egyszerre, ez a te fesztiválod.

Itt az összesen három helyszín mindegyike egy 200 méteres sugarú körön belül helyezkedik el. Átfedés a programban szinte egyáltalán nem volt, amint az egyik színpadon befejezte az aktuális fellépő, a másikon elkezdte a következő.

Na és a címben már említett fűben ülés is imádni való: nem nagyon tudnék más példát mondani, ahol az esti fő fellépőket is így nézi a közönség túlnyomó része, pokrócokkal felszerelkezve, fröccsel a kézben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
1-81.jpg

A Kennedy-gyilkosságtól Nixon lebuktatásáig: a legjobb filmek a politikáról

Kényes témák, összeesküvés-elméletek, merényletek, manipuláció, erőfitogtatás: ha már végignézted a Kártyavárat és Az elnök emberei-sorozatot, mi is ajánlunk pár alapdarabot.
fotó: YouTube - szmo.hu
2019. május 28.Az elnök emberei (1976)

Most nem az azonos című, szintén remek sorozatról van szó, hanem Alan J. Pakula 1976-os klasszikusáról, ami a Watergate-botrányt kirobbantó két amerikai újságíró, Carl Bernstein és Bob Woodward a Nixon lebuktatását előkészítő, állhatatos oknyomozásának történetét meséli el. A film annak ellenére végtelenül izgalmas, hogy rengeteget beszélnek, gépelnek és telefonálnak benne, ugyanis megmutatja, milyen az, amikor egy mindenre elszánt kisember - itt: két újságíró - az igazságérzetével felfegyverkezve megváltoztatja a történelmet. Ráadásul Redford és Hoffman játékát is öröm nézni.

A hullám (2008)

Egy autokrácia-kurzussal kezdődik minden, egy gimiben: egy tanár modellezni akarja a gyerekeknek az ilyen típusú államok működését, aztán törvényszerűen elszabadul a pokol. Ez az a film, amit minden középiskolásnak látnia kellene, ha ténylegesen közelebb szeretnénk hozni ehhez a generációhoz a tömegpszichózis és a diktatórikus rendszer működési mechanizmusát. A hullám hidegzuhanyként érhet, arcul csap, és ráébreszt: az emberiség nagy történelmi traumáit azért kell az alapoktól megérteni, mert az ember természeténél fogva képes lelkiismeret nélkül újra létrehozni a tragédiát.

A diktátor (1940)

Azért azt ismerjük el, Chaplin elég laza és vakmerő volt, hogy 1940-ben, a második világháború elején csinált egy filmes paródiát Hitlerről. Bizony, az áthallások nem túl visszafogottak, a párhuzamok pedig nem finomak és elkendőzhetők: főhőse egy zsidó borbély és egy megalomán diktátor, aki szíve szerint az egész Földet a magáénak tudná, ráadásul a neve Adenoid Hynkel. Hitler egyébként betiltotta a filmet egész Németországban, valamint minden nácik által elfoglalt országban, ugyanakkor annyira azért kíváncsi volt, hogy hozatott magának egy kópiát belőle. A történészek szerint kétszer is levetíttette magának, de azt nem tudni, hogy reagált rá. "Bármit megadnék, csak hogy tudjam, mit gondolt róla" - mondta erről Chaplin.

Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni (1964)

Stanley Kubrick a hidegháború idején készítette ezt a zseniális szatírát, vagyis akkor, amikor az emberiség először gondolkodott el az atomháború veszélyeiről. Az atombombától való paranoid nyugati rettegés szatírájában Peter Sellers mesterien csapong a különböző szerepek között - ráadásul fekete-fehérben. Egy amerikai légitámaszpont vezetője mániákus félelmében azt hiszi, hogy a kommunisták Amerika elpusztítására készülnek, ezért elindítja bombázóit a Szovjetunió ellen. És ez még csak a kezdete annak az őrült eseménysorozatnak, melybe Kubrick taszítja szereplőit.

Frost/Nixon (2007)

A Watergate-botránnyal és a Nixon-érával kapcsolatban rendszerint az evidens - és tényleg nagyszerű - filmeket szokás emlegetni, mint a Nixon vagy Az elnök emberei. Van ugyanakkor egy film, ami sokkal kisebb hűhóval került moziforgalmazásra, pedig fantasztikus rendezői, írói és színészi teljesítmény áll mögötte, amit többek között az is jelez, hogy 5 Oscar-jelölést is kapott. A direktort, Ron Howardot is inkább a Da Vinci-kód és a többi Dan Brown-adaptáció miatt ismeri a nagyközönség, pedig a drámának is nagy mestere. A film egy súlyos találkozás történetét meséli el: az exelnök Richard Nixon 1977-ben ült le egy kiválasztott újságíróval, David Frosttal, hogy kamerák előtt adjon interjút a három évvel azelőtti botrányról.

A Pentagon titkai (2017)

Az ilyen "pentagonos", igaz történeten alapuló filmek mindig megmozgatják az ember fantáziáját, különösen, ha egy bizonyos Steven Spielberg rendezte valamelyiket. A nagy mesélőmester két éve megint bebizonyította, hogy fantasztikusan ért az atmoszférateremtéshez, egy kor megidézéséhez és ahhoz, hogy a világ legnagyobb színészeiből is kihozza a maximumot. Esestünkben Tom Hanksből és Meryl Streepből, akik egy laptulajdonos (Streep) és egy főszerkesztő (Hanks) bőrébe bújtak, s figuráik 1971-ben a Legfelsőbb Bíróságig fordulnak, hogy nyilvánosságra kerülhessenek a háború értelmetlenségét leleplező Pentagon-iratok.

Jó estét, jó szerencsét!

Emlékszem, élőben néztem azt az Oscar-gálát, amiben George Clooney átvehette élete első aranyszobrát a Sirianában nyújtott alakításáért a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Azt mondta elegáns iróniával - ez volt az első mondata -, hogy akkor most majd biztos nem kap a rendezésért, és mint kiderült, helyesen jósolta. És noha a Siriana is itt állhatna a listán, mi mégis Clooney első rendezésére szavaztunk, ami meglepően szuggesztív mozi. Fekete-fehér, illik a korhoz, amit ábrázol: az ötvenes évek Amerikájához, ahol és amikor a televízió épp kezd családtag lenni az otthonokban, a McCarthy-éra kommunistaellenes, paranoid szele pedig kellemesen lengi be a nappalikat. Vannak azonban olyan újságírók - és közéjük tartozik a főszereplő Edward R. Murrow (David Strathairn), a CBS esti programjának műsorvezetője, akik bátran állnak ki az igazság és az ártatlanok mellett. Murrow nem hagy annyiban egy furcsa elbocsátási ügyet és élő adásban hozza kapcsolatba McCarthy boszorkányüldözásével.

Szerelem a Fehér Házban (1995)

Ha politika, akkor sok beszéd, ha sok beszéd - akkor Aaron Sorkin. Az amerikai film egyik legnagyszerűbb forgatókönyírójának tollából a kilencvenes években csak úgy ömlöttek az olyan virtuóz dialógok, melyekkel tele van ez a film. A Szerelem a Fehér házban egyébként azért is nagyon egyedi mozi, mert egy ritkaságszámba menő műfajban brillírozik, ami a politikai romantikus vígjáték. Az elnök (Michael Douglas) és a zöld aktivista (Annette Bening) kapcsolatának szárba szökkenése azért nem nyálas, hiába igazi tündérmesei sztori, mert a két színész remekel, a sztori fordulatos, a vígjátéki oldal pedig tűpontos. Az már csak hab a tortán, hogy könnyed, de őszinte véleményt is formál a film a politikai erőviszonyokról, döntésmechanizmusok hátteréről, és arról, hogy az elnök is ember, még ha tökéletesen vasalt rajta minden, akkor is.

JFK (1991)

Oliver Stone egy igazi vagány csávó, és különösen olyankor az, amikor az amerikai történelem olyan érzékeny és kriminális pillanatait dolgozta fel, mint ebben az esetben a Kennedy-gyilkosság, vagy a vietnami háború (A szakasz, Született július 4-én) vagy éppen a Watergate-botrány. Stone nem spórol a kőkemény összeesküvés-elméletekkel és nem fél rámutatni a lehetséges felelősökre és okokra. Nem véletlenül máig a JFK a legismertebb filmje, ami legjobb vágás és a legjobb fényképezés kategóriájában elnyerte az Oscar-díjat is.

A bukás - Hitler utolsó napjai (2004)

Idén februárban hunyt el Bruno Ganz, aki Hitler szerepében élete egyik legnagyobb alakítását nyújtotta ebben a döbbenetesen drámai és realista filmben. A bukás azt mutatja be, amire a címe utal: a diktátor és kártyavára összeomlását, a gépezet leállását. Nehéz végignézni ezt a filmet, nemcsak azért, mert nem nagyon van benne olyan főhős, akivel azonosulni tudnánk, hanem azért is, mert jól tudjuk, Hitler magával rántotta a környezetét is - a legutolsó pillanatban is. Óráról órára követi a film az eseményeket, mi pedig letaglózva nézzük, milyen mélységekig képes eljutni egy ember, és eljuttatni másokat.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x