Elkészült a tűzijáték zenéje, már délelőtt az augusztus 20-i ünnepségen is előadják
A zeneszerző Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólista Miklósa Erika operaénekesnő.
MTI, Fotó: Máthé Zoltán
2018. augusztus 10.


Elkészült az augusztus 20-i Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje. Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Szarka Tamás elmondta, hogy a 30 perces zenedarab Magyarországról és Szent Istvánról szól, valamint mai viszonyunkról hozzá és Magyarországhoz.

Az alkotást Szent István király fiához, Imre herceghez írt intelmei ihlették.

A műben két intelme jelenik meg, az egyik tétel az irgalmasságról szól, az intelmet versbe öntötte. A másik intelem arról szól, hogy az alázat felemel, a gőg letaszít.

A mű felvétele Balogh Sándor karmester vezényletével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Szarka Tamás zenekara és a Honvéd Férfikar közreműködésével készült a Magyar Rádió 6-os stúdiójában. A zeneművet az augusztus 20-ai ünnepségen adják elő délelőtt a Kossuth téren, este pedig a tűzijáték alatt hallható.

"A Kossuth téren több mint százan lépnek fel, grandiózus vállalkozásról van szó"

- mondta Szarka Tamás, aki Horváth János zongorista mellett szintén szólistaként lép fel a zenedarabban. Elárulta azt is, hogy egy verset is írt a Szent Koronáról, a tűzijáték végén meglepetésre is számíthat a közönség.

A művész szerint óriási megtiszteltetés volt számára a felkérés, hogy írjon Magyarország születésnapjára Szent Istvánról egy dalt, nagy izgalommal várják a fellépést. Mint mondta,

az alkotás fő üzenete, alcíme, amely szöveg el is hangzik a darabban: "Csodaország Magyarország".

A mű létrehozásának folyamatáról elmondta: hosszú, mintegy két hónapos munka áll mögötte, a hangszereléstől kezdve a zene felvételéig. Kiemelte, hogy a zenének a tűzijátékot kell kiszolgálnia.

Miklósa Erika nem először dolgozik a zeneszerzővel. Nagy öröm számára a felkérés és komoly feladatot jelent a mű előadása. "Egy magyar művésznek óriási megtiszteltetés, ha egy nemzeti ünnepen felléphet, énekelhet, pláne akkor, ha ezt Szarka Tamás zenéjére teszi, amely nem szűkölködik a magyar népzenei hagyományokban sem" - mondta. Hozzátette, hogy

a zenemű alapja egy magyar népdal, és az teljesedik ki modern operává.

"Boldog vagyok, hogy ezen az ünnepen itthon vagyok, énekelhetek és megtisztelhetem az országomat azzal, hogy fellépek ezen az ünnepségen" - mondta a művésznő.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
Miért akar minden fiatal belehalni az életbe?
x