hirdetés
zk.jpg

Elképesztő sikereket érnek el a sportokkal az utca fenegyerekei

A komáromi FBI Street Generation célja, hogy minél több emberhez eljussanak ezek a sportok.
Forrás: FBI Street Generation - szmo.hu
2016. január 19.


hirdetés

Az utcai sportokról sokan csupán annyit tudnak, hogy "a fiatalok" összevissza ugrálnak, táncolnak, esetleg az, hogy felmásznak olyan helyekre, amelyre egyáltalán nem lenne szabad. No meg a "vad" kerékpárosok vagy fékezhetetlen gördeszkások jutnak az eszükbe, akik éppen egy padról ugratnak a járdára, "a frászt hozva ezzel a rendes járókelőkre".

Pedig az utcai sportok lényege nem az öncélú ugrándozás, és azoknak, akiknek az utcai sport a szenvedélye, nem az a céljuk, hogy bárkit is megrémítsenek. "A parkour, BMX, Dirt, Break tánc, Flatland, Triál szavak a legtöbb embernek nem mondanak semmit, pedig gyönyörű utcai sportok. Sajnos hatalmas előítélettel küzdünk meg, ha ezek közül valamelyiket is űzzük - árulja el Buzás Tamás, az FBI Street Generations egyik alapítója. "Elhatároztuk, hogy ezen változtatunk."

FBI plakát

Buzás Tamás és az FBI Street Generation

Buzás Tamás 11 éve a komáromi Kassák KSE akkor még kerékpáros szakosztályának alapítója és vezetője. A zenére megkoreografált csoportot 5 éve alapította.

hirdetés

Először a parkour és a BMX elemeit keverték hip-hoppal, Loreen, Eufória című számát felhasználva, Magyarországon először, színpadra állítottak egy utcai sportokat felvonultató produkciót Győrben, a Richter teremben.

Miután hatalmas sikert arattak egyértelművé vált számukra, hogy ez lesz az a "nyelv" amivel szólni tudnak majd az emberekhez.

Több műsorszámon is elkezdtek dolgozni, ezeket először iskolákban, majd sporteseményeken mutatták be. Egy idő után nagyobb rendezvényekre is hívták őket. Mára a csapatban parkour, BMX, triál, flatland, dirt break tánc is megtalálható, de a street workoutnak is van képviselője, egyikük pedig tűztáncos.

11200992_916189001735833_7578042967318663648_o

FB_IMG_1430101026545

"Sokan kérdezték, hogy miért csináljuk, miért küzdünk az árral szemben? Az utcai sportoknak jelenleg kis hazánkban elég mostoha sors jutott. Mi csak a környezetünk figyelmét szerettük volna felhívni arra, hogy nem vandálok vagyunk, mert a tereken, padokon ugrálunk, hanem utcai sportolók" mondja Buzás Tamás.

Aztán a produkcióikkal elképesztő sikereket arattak. Ez pozitív következményekkel is járt. "A mai napig nem tudjuk elhinni, hogy bejutottunk olyan helyekre, ahol eleinte tiltották a kerékpárokat, ahol elképzelhetetlen volt, hogy ott ugráljunk, bringázzunk: iskolák tornatermei, aulái, színháztermek. De szerepeltünk már a Balaton parton is, 3500 ember előtt.

IMG_3869

IMG_3887

IMG_33275467946499

Miután a Facebook oldalukat elindították hogy folyamatosan beszámolhassanak a rajongóiknak arról, amit éppen csinálnak, és saját videókat is készítettek, felkérték őket reklámfilm forgatására, vagy előfordult,hogy egy-egy fotósorozatot kértek tőlük. Szeretnék a városunkat és az országot méltó módon képviselni és felvállalni azt, amiben hisznek, amit szeretnek.

Mitől nehéz a sportolásnak ez a formája?

A műsorszámok elkészítése, a koreográfia összeállítása nem könnyű feladat. Egy-egy új számot ezért is nehéz összerakni, mert egyelőre nincsen olyan helyük, ahová egyszerre mehetnének el.

A csapat szerint az utcai sportoknak nincsen helyük, a csapatnak nincsen saját pályája, terme ahol edzéseket tarthatnának. A parkourosok például Komáromból a szlovák oldalra járnak át egy birkózó terembe. Jelenleg támogatókat keresnek, hogy megfelelő helyen gyakorolhassanak és készülhessenek fel egy-egy bemutatóra.

Az eszközök, alkatrészek, a sportruhák beszerzése sem olcsó.

A munka nem veszélytelen, mivel - mint minden más sport esetében - számolniuk kell a sérülésveszéllyel is.

20150307_160808

12391019_1075155855857718_6744393636644038476_n

"A legszebb az egészben az, hogy egyre többen értik meg a fellépéseinkben rejlő üzenetünket, hogy ezek a fiatalok nem vandálok, hogy ezeknek a sportoknak is van szépsége. Jó érzés, hogy megtudjuk fogni a nézőket, jönnek gratulálni és nem egyszer elismerik, hogy hibáztak, mikor gyermekiket megszidták, mert például valamelyik téren ugráltak.

De talán a legnagyobb szépsége ennek a csapatnak az, hogy tehetséges fiataloknak ad esélyt arra, hogy megmutassák, hogy ők miben is jók. Jó látni azt, hogy Komáromban és környékén egyre többen ismerik el az utcai sportokat. Nagyon büszke vagyok ezekre a srácokra, akik ebben a csapatban vannak. Pénzüket, idejüket, tehetségüket adják bele.

Nem tudjuk, hogy mi még meddig törhetünk előre, de arról álmodozunk, hogy 2-3 év múlva már a kicsiknek is tanítjuk ezeket a szép utcai sportokat."

Ha örülsz a csapat sikerének, és szeretnéd, ha minél többen tudnának róluk, oszd meg a cikket!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
tabornok-ikrek.jpg

A magyar ikerpár mindkét tagjából kétcsillagos tábornok lett, most elárulják, hányszor keverték össze őket

Még a komoly katonai körülmények között is adódott vicces szituáció a hasonlóságból. Ugyanakkor a testvérek számos dologban különböznek is egymástól.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Szinte nincs olyan magyar katona, aki ne ismerné a Magyar Honvédség leghíresebb ikerpárját, a Sándor testvéreket - írja a Magyar Honvédség honlapja.

Mindketten évtizedek óta szolgálják a hazát. Sándor Zsolt vezérőrnagy, aki jelenleg a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese, mindössze öt perccel született korábban, mint öccse, Sándor Tamás vezérőrnagy, különleges műveleti haderőnemi szemlélő.

Ahogy Sándor Zsolt elmondja, eredetileg nem is akartak katonák lenni, alapvetően szüleikhez hasonlóan a rendőri pályában gondolkoztak. Ám őt alkata predesztinálta arra, hogy lövész legyen. Ugyanakkor az fel sem merült bennük, hogy egy helyőrségbe kerüljenek, így pályafutásukat más településen kezdték.

Végül 1996-ban kerültek egy helyre. A testvérek elmesélték, hogy többször több helyen összekeverték őket, és ezek a szituációk bizony a komoly fegyelemhez szokott hadseregben is okozott néhány nevetésre okot adó pillanatot. Ahogy hozzátették,

egy idő után feletteseik is óvatosabban vonták őket felelősségre egy-egy kérdéses szituációban, nem mindig tudva, hogy éppen melyikükhöz beszélnek.

hirdetés

A Sándor-fivérek arról is beszélnek a videóban, hogy bizonyos tulajdonságaikban és hobbijaikban alapvetően különböznek egymástól. Ugyanakkor az életútjukból adódóan sem jellemző rájuk, hogy rivalizálnának egymással. Egyedül a testedzés az, ahol Zsolt saját bevallása szerint szeretné utolérni Tamást.

A történetüket megnézheted a Honvédség rövid videójában:

Kétszer két csillag a parolin

Szinte nincs olyan magyar katona, aki ne ismerné a Magyar Honvédség leghíresebb ikerpárját, a Sándor testvéreket. Mindketten évtizedek óta szolgálják a hazát...


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
markclark_lotto_fonyeremeny_lottonyertes.jpg

Másodszor is megnyerte a 4 millió dolláros fődíjat a kaparós sorsjegyen egy amerikai férfi

Három év alatt 2,4 milliárd forintnak megfelelő dollárt kapart össze Mark Clark.
Fotó: Michigan Lottery - szmo.hu
2020. június 27.


hirdetés

Ami a többségnek egy életen át nem sikerül, az Mark Clarknak már kétszer is összejött, írja a CNN. Az 50 éves michigani férfi 2017 után idén másodszor is megnyerte egy kaparós sorjegy 4 millió dolláros (1,2 milliárd forint) fődíját.

Sikerszériája három évvel ezelőtt egy benzinkúton kezdődött. Akkoriban az egyik hudsoni kúthoz szállított üzemanyagot. A munka végén vett egy 20 dolláros (6300 forint) sorsjegyet, lekaparta a vonalkódot, ahova azt írták, hogy adja át a kereskedőnek. Miközben beszélgettek, az eladó lekaparta a sorsjegy többi részét, majd meghökkenve a férfira nézett és azt mondta:

"Mark, éppen most nyertél 4 millió dollárt!"

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
azevfagyija.jpg

A passió-karamell fantázianevű finomság lett idén az év fagylaltja

A Füredi Fagyizó cukrásza, Dobó Norbert készítette el a győztes fagyit, de ő vitte el az ezüstérmet is a törökmézes vanília fagylaltjával.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 1998 óta minden évben megszervezi szakmai megmérettetését, melynek célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A koronavírus-járvány miatt rendhagyó 2020-as év fagylaltja versenybe 62 alkotást neveztek, az öt régiós elődöntőből tizenhárom készítmény jutott be a keddi budapesti döntőbe, amelyet az ipartestület budapesti székházában tartottak. Az ünnepélyes eredményhirdetésnek pedig a Zila Kávéház-Krisztina Cukrászda adott otthont.

A zsűri döntése alapján

az Év fagylaltja címet 2020-ban a passió-karamell fantázianevű fagyi nyerte,

melyet a Füredi Fagyizót képviselő Dobó Norbert készített.

"Télen nagyon sokat szoktunk gondolkodni az új ízeken és akkor született meg ez a párosítás. Tavasszal elkezdtünk rajta dolgozni, kísérletezni, sokat kóstoltattuk a barátokkal is, hogy meglegyenek a megfelelő arányok. Végül úgy néz ki, hogy ez sikerült. Aztán ezt egészítettük ki egy kis pekándióval"

hirdetés

- mondta a Szeretlek Magyarországnak a cukrász.

De ő szerezte meg az ezüstérmet is a törökmézes vanília fagyijával.

Dobó Norbert mindkét fagyija tejes alapú készítmény. A maracujára - más néven passiógyümölcsre - épülő győztes párosítást pekándióval rétegezték, az ezüstérmes vaníliafagyit diókrémmel és törökmézzel dobták fel.

"A vaníliafagyiban kicsit klasszikusabb, hagyományosabb ízeket ötvöztünk, a passió-karamell az új vonalat erősíti, modernebb kombináció"

- mondta az eredményhirdetést követően az MTI-nek Dobó Norbert, aki azt is hozzátette, a két fagyi már tavasz óta kóstolható a 2007 óta működő Füredi Fagyizóban.

Az év fagylaltja versenyen két harmadik helyet osztottak ki. Somogyi Renáta a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóból a zöldcitrom egy csipetnyi mentával elnevezésű édességével, illetve Koncz Andrea a gödöllői Sissi Fagyizóból a balzsamecetes Modena kincsével egyaránt bronzérmes lett.

Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse kedden átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet. Megrendezték az alapanyaggyártók, -forgalmazók versenyét is, itt ropogós pisztácia szorbetjével Gácsi Zoltán győzött a nagytarcsai Goodwill Kft. képviseletében.

A díjátadón készült videónk:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JordanFormulaHUPodcastS01EP19.jpg

Eddie Jordan: Baumgartner jó példát mutatott a Forma-1-ben!

Magyarországnak büszkének kell lennie Baumgartner Zsolt Forma-1-es pályafutására – jelentette ki a #FormulaHUPodcast legutóbbi epizódjában hallgató exkluzív interjúban Eddie Jordan, aki csapatfőnökként 2003-ban megnyitotta a királykategória kapuját honfitársunk számára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 30.


hirdetés

Versenyző, bankár, csapatfőnök, pilótamenedzser, tévés szakértő, műsorvezető, rockdobos, mókamester és jövendőmondó: néhány jelző azok közül, amelyekkel Eddie Jordant, a motorsport világának legendáját illetni szokás, a #FormulaHUPodcast exkluzív interjújában pedig sorra bebizonyította, hogy minden egyes jelzőt jogosan aggattak rá az évtizedek során.

Szépemlékű istállója – amelynek aktuális reinkarnációja Racing Point név alatt fut – olyan legendáknak biztosított lehetőséget az F1-ben, mint például Michael Schumacher, de neki köszönhetően nyíltak meg a királykategória kapui Baumgartner Zsolt előtt is.

„Zsolttal kapcsolatban az volt az egészen csodálatos, hogy olyan volt, mintha friss levegő érkezett volna. Fiatal volt, alázatos és gyors. A csajok imádták, a csapat is kedvelte őt. Mindenki odáig volt érte. Szerintem nagyon jó példa volt az országotok számára. A magyaroknak büszkének kell lennie arra, ahogyan viselkedett, ahogyan beilleszkedett a csapatba és amilyen profin bonyolította például az interjúkat. Mindent korrekten csinált, annyira örültem neki, mintha a saját fiam lett volna. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jó példát mutatott Magyarországnak a viselkedésével és azzal, amennyire professzionálisan vezetett”

- mondta hazánk első és mindeddig egyetlen F1-es versenyzőjével kapcsolatban Jordan, aki a #FormulaHUPodcast adásában soha nem hallott részletességgel idézte fel a 2003-as történéseket, s elárulta egyebek mellett azt is, hogyan szúrta ki magának már évekkel korábban Baumgartnert.

Nemcsak honfitársunkról és magyarországi élményeiről beszélt az ír fenegyerek, hanem egyebek mellett arról is, hogyan építette fel a semmiből a versenyistállóját, milyen fortélyokat kellett bevetnie annak érdekében, hogy olyan fenoménokat is meg tudjon zabolázni, mint például Ayrton Senna, Damon Hill vagy Jean Alesi, de érdeklődésünkre elárulta azt is: hogyan vált belőle minden titkok nagy tudorává, az évek során leleplezve például Michael Schumacher visszatérését is.

hirdetés

Mi több: a #FormulaHUPodcast stábjának azt is elárulta, hogy tevékeny részese volt annak a folyamatnak, amelynek eredményeként Lewis Hamilton a McLarentől a Mercedeshez tette át a székhelyét.

A sorozat 19. adásában a #FormulaHUPodcast szakújságírói törzsgárdája, a Bethlen Tamás, Mészáros Sándor és Gellérfi Gergő alkotta trió nosztalgiázik, reflektál a Jordantől hallottakra, ugyanakkor igyekeznek helyretenni a Baumgartner Zsolt F1-es szereplésével kapcsolatos, a magyar köztudatban élő tévhiteket is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!