hirdetés
the-port-of-yokohama-2422974_960_720.jpg

Elképesztő állapotok uralkodtak a Diamond Princess-en, ahol az első magyar megfertőződött

Fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. február 25.


hirdetés

Az ötödik napon az utasok N95-ös védőmaszkokat is kaptak, és figyelmeztették őket, hogy vegyék fel, amikor kinyitják a kabinajtót annak, aki az ételt hozza.

Egy hét után a japán kormány közölte, hogy egyes embereket, mindenekelőtt a 80 év felettieket, vagy krónikus betegségben, például cukorbajban vagy magas vérnyomásban szenvedőket egy szárazföldi karanténba visznek. Közülük korábban sokan arra panaszkodtak, hogy napokig kellett várniuk a gyógyszereikre. Egy 70 éves japán utas levelet is küldött a minisztériumnak, amelyben azt írta, hogy a hajó tisztjei nem urai a helyzetnek.

Az egészségügyi hatóság emberei az első napokban eszközhiányra hivatkozva nem is teszteltek mindenkit. Azokra koncentráltak, akiknél a legnagyobb kockázatot látták.

Először azokat tesztelték le, akik kapcsolatba kerültek az első fertőzöttel, majd jöttek az idősebbek, és azok, akik a betegség tüneteit mutatták. De sokszor ez ez is meghaladta a kapacitásaikat.

A New York Times felidézi egy 63 éves amerikai férfi esetét, aki azzal hívta az orvosi rendelőt, hogy egyre gyorsabban megy fel a láza. Azt felelték neki, ha nem sürgős eset, várnia kell. Közben a férfi hűtőfürdőt vett, bevette utolsó lázcsillapítóját és közben a láza 40 fokos lett. Négy nappal később mentőautó vitte el őt, de felesége a hajón maradt. Egy, a kikötőtől 60 km-re lévő kórházba szállították, ahol a következő napon megállapították nála a vírusfertőzést. A férfi azóta is kórházban van, míg feleségét egy amerikai katonai támaszponton őrzik karanténban.

A személyzeti kabinokban a betegeket nem különítették el az egészségesektől, akik továbbra is dolgoztak, értelmetlenné téve ezáltal az egész vesztegzárat.

Az utasok egyre növekvő félelme ekkorra már a közösségi médián keresztül is nyilvánvaló volt. Facebook-csoportok alakultak, a Twitteren pedig terjedni kezdett a #getthemoffthatboat hashtag, amellyel a hajón rekedtek kiszabadítását követelték a családtagok. A posztokon megkérdőjelezték a karantén hatékonyságát, az is felmerült, hogy a vírus könnyűszerrel közlekedhet a szobák között a szellőzőrendszeren át.

A hajó személyzete közben szinte a végkimerülésig dolgozott.

Naponta háromszor kellett ételt készíteniük és vinniük az 1500 kabinba, közben ágyneműt, törülközőket is cseréltek, mosták a vendégek szennyesét, felmosták a fedélzeteket az utasok minden sétája után. Bizonyos munkák elvégzése közben nem viseltek kesztyűt, és egy-egy védőmaszkot a figyelmeztetés ellenére több nap egymás után is felvettek. Még az ideges utasok végtelen kérdéseire is nekik kellett válaszolniuk, éjjel pedig őrséget állniuk, hogy az utasok ne hagyhassák el kabinjaikat. Amikor a fertőzött betegeket kórházba küldték, ők vitték a csomagjaikat.

A 1045 fős stábból végül 85-en kapták el a vírust, köztük a magyar fertőzött, aki a külügyminisztérium szerint jól van.

A vírus nem kímélte a hajóra felszálló egészségügyi alkalmazottakat sem, akik közül hatan szintén megfertőződtek. dr. Ivata Kentaró, a fertőző betegségek specialistája azt mondta, felháborító volt a hajón az óvintézkedések hiánya. Miután nagy nehezen felengedték, látott például olyan nővért, aki mindenféle maszk nélkül vizsgálta a személyzet beteg tagjait.

Végül február 18-án éjjel a japán minisztérium elkezdte leengedni a hajóról az utasokat. A következő három napban közel ezren hagyták el a Diamond Princesst. Igazolást kaptak arról, hogy koronavírus-tesztjük negatív, és nem jelentenek fertőzési kockázatot. Voltak, akik városi buszokra szálltak, mások taxit fogtak.

A szakértők ugyanakkor megkérdőjelezték ezen utasok kockázat-mentességét is, akadtak közöttük ugyanis olyanok, akiknél a tünetek csak később jelentkeztek.

Végül a hajón utazók közül 634-en fertőződtek meg és eddig négyen estek áldozatul a vírusnak. A Diamond Princess ezáltal a legnagyobb koronavírus-koncentrációvá vált Kínán kívül, külön kategóriát érdemelve ki ezzel az Egészségügyi Világszervezet adatai között.

A Diamond Princess fedélzetén három magyar dolgozott, egy zenész testvérpár és egy felszolgáló. Egyikük vírustesztje lett pozitív, ő a külügyminisztérium szerint jól van, tünetmentes, és nemsokára egy megfigyelőközpontba viszik. A másik két magyar tesztje egyelőre negatív.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
vuhan_koronavirus.png

Már tavaly milliók fertőződhettek meg koronavírussal – állítja egy friss tanulmány

Könnyen lehet, hogy évek óta a tudósok szeme előtt mutálódott a vírus, csak senki nem vette észre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 06.


hirdetés

Akár már évek óta az emberekben lehet a koronavírus, így valójában milliók lehetnek fertőzöttek a tudtukon kívül, írja a Daily Star tudósok egy csoportjának legfrissebb megállapításai alapján.

Miközben az új típusú koronavírus kiindulási pontjának legtöbben egy vuhani állatpiacot tartanak, ahonnan még 2019 végén indulhatott el a fertőzés, könnyen elképzelhető, hogy ez tévedés. Eddig a szakértők többsége úgy vélte, hogy a piacon került át valahogyan egy denevérről emberre a vírus, és így indult el világhódító útjára.

Vezető tudósok azonban úgy gondolják, hogy a fertőzés már jóval korábban bejuthatott az emberi szervezetbe.

"Azt hiszem, hogy a vírus már egy ideje kering az emberekben. Hogy mióta? Ezt valószínűleg soha nem tudjuk meg. Hónapok, de akár évek óta is terjedhet már köztünk"

- jelentette ki Ian Lipkin járványügyi professzor.

hirdetés

Egy közelmúltban készült tanulmány szerint már évek óta az emberek szervezetében lehetett a koronavírus és lassú mutációk sorozata után vált csak halálossá. Egy másik professzor szerint az egész folyamat teljesen észrevétlenül történhetett a tudósok szeme láttára, anélkül, hogy észrevették volna, mi készülődik.

"Csak egy szikra lehetett valójában az, ami néhány hónapja beindította a most zajló folyamatot"

- tette hozzá Robert Gary.

Egyre több tudós ért egyet azzal az elmélettel, hogy a vírus már december előtt elterjedhetett az emberek között. Olasz kutatók például annak a lehetőségét vizsgálják, hogy a 2019 utolsó negyedévében a szokásosnál magasabb számú és hevesebb lefolyású tüdőgyulladást és influenzát okozhatta-e már az új típusú koronavírus. Amennyiben a gyanú beigazolódik, az azt jelentheti, hogy a fertőzés valójában már jóval korábban kijutott Kínából.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
birosagok-legkore-biroi-fuggetlenseg.jpg

„Fortélyos félelem igazgat” – 14 magyar bíró beszélt a bíróságokon uralkodó légkörről

Az Amnesty International kutatása az igazságszolgáltatás függetlenségéről szólt.
Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. április 06.


hirdetés

14 volt vagy jelenlegi magyar bíró vett részt az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi civil szervezet magyarországi kutatásában, amely az igazságszolgáltatás függetlenségével foglalkozott - írja a 444.hu.

A szervezet a kutatásban részt vevőkkel strukturált interjút készített. A bírók az igazságszolgáltatás különböző szintjein dolgoznak a járásbíróságokról a Kúriáig, van közöttük fővárosi és vidéki bíró, idősebb és fiatalabb, férfi és nő is.

A lap azt írja, hogy a megszólalók közül hárman vállalták névvel a beszélgetést: Ficsor Gabriella, a Debreceni Ítélőtábla nyugdíjba vonuló bírája, Kevizcki István, aki gazdasasági bűnügyeket tárgyalt, és aki "az egyre súlyosabb rendszerszintű problémák miatt mondott le 2018-ban", valamint Darvasi Csilla, a pécsi járásbíróság bírája.

A kutatás döntően arról a 2012-től 2019-ig tartó időszakról szólt, amikor Handó Tünde vezette a magyar igazságszolgáltatást irányító Országos Bírósági Hivatalt.

A lap beszámolója szerint a bíróságok szervezeti és a bírák egyéni függetlenségét is vizsgáló kutatás eredménye lesújtó lett, a debreceni Ficsor Gabriella a bíróságokon uralkodó légkörről azt mondta:

hirdetés

"Fortélyos félelem igazgat".

Az egyik bíró, aki a kutatásban rész vett, úgy nyilatkozott, hogy annyira rossz volt a hangulat, hogy már heti rendszerességgel volt téma a kollégáival, hogy vajon mikor jön el az a pont, amikor mind lemondanak vagy le kell mondaniuk.

A vizsgált időszakban az egyik legfontosabb, függetlenséget aláásó tényező a 444 beszámolója szerint a vezetői pályázatok érvénytelenítése volt.

"A vezetők kiválasztásánál a Handó felé tanúsított lojalitás lett a fő szempont, az AI kutatásában egész szédítő karrierívekről lehet olvasni: ...pénteken a vezető még egy kisebb törvényszéken vezetett egy értekezletet, aztán szombaton beosztották az OBH-ra, majd vasárnap az OBH-ban dolgozott, végül hétfőn reggel áttették egy másik, nagyobb törvényszékre, és még aznap kinevezték annak a törvényszéknek az élére elnöknek".

A lap arról is beszámolt, hogy a kutatás szerint az ügyelosztási rendszer az egyik legproblémásabb terület. Ennek alapján dől el, hogy melyik bíróhoz mely ügyek kerülnek. "A kényes esetek olyan bíró elé kerülnek, aki „magától is tudja”, mi a „helyes” döntés, a renitens bírákra pedig bonyolult, elhúzódó ügyeket bíznak."

A kutatásban résztvevők arról is beszéltek, hogy nem kívánatos módon befolyásolhatja az ítélkezést a média is, de az is, ha a konkrét, folyó ügyekről nyilatkoznak a politikusok. Ennek egyrészt az a veszélye, hogy a politikai elvárásnak megfelelő ítélet születik, másrészt az ítélkező bíró a rá nehezedő nyomás miatt a másik irányba túlkompenzálhat, nehogy részrehajlással gyanúsítsák.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
borisjohnson.jpg

Intenzív osztályra vitték Boris Johnsont, de nem szorul művi lélegeztetésre

A brit miniszterelnököt az új koronavírus okozta betegség miatt szállítottak kórházba, a Downing Street hétfő este közölte, hogy Johnson állapota romlott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 06.


hirdetés

Intenzív osztályra került a brit miniszterelnök. Boris Johnson tíz napja jelentette be, hogy őt is megfertőzte a koronavírus. Az elején még enyhe tünetei voltak, ezért otthonában ápolták. Mivel tünetei nem javultak, orvosai tanácsára kórházba vitték.

Hétfőn napközben azt közölte, hogy jól van, jó hangulatban van és folyamatosan dolgozik az új koronavírus okozta betegsége miatt szükségessé vált kórházi kezelése közepette is.

A legfrissebb hírek szerint azonban Johnson állapota tovább romlott, ezért hétfő este 19 órakor az intenzív osztályára vitték.

Az intézkedésre óvatosságból volt szükség, és a kórházban megfelelő ellátást tudnak neki nyújtani. A kormányfőt elővigyázatosságból vitték át az intenzív osztályra, és jelenleg nem szorul művi lélegeztetésre - közölték. A londoni St. Thomas kórház intenzív részlegén van lélegeztetőgép, ha szüksége lenne rá, akkor az a közelében legyen.

A miniszterelnök a betegsége idejére Dominic Raab külügyminisztert kérte fel, hogy helyettesítse, amennyiben szükséges - írta a BBC.

hirdetés

Hétfő este a brit politikai pártok vezetői egymás után kívántak mielőbbi gyógyulást a kormányfőnek. Jókívánságait fejezte ki Sir Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt újonnan megválasztott vezetője és Nicola Sturgeon skót miniszterelnök is - írta az MTI.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
szentlaszlo.jpg

Az RTL bejutott a legsúlyosabb betegeket kezelő osztályra a Szent László Kórházba

Két beteget levehettek a lélegeztetőgépről, és ez nagyon jó hír, mert közülük csak kevesen gyógyulnak fel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 06.


hirdetés

Újabb 4 beteg halt bele a koronavírus fertőzésbe, így 38-ra emelkedett a járvány magyarországi áldozatainak a száma - jelentették be hétfőn.

Két beteget viszont le tudtak venni a lélegeztetőgépről, a tisztifőorvos szerint ez nagyon jó hír.

Az RTL Híradó a megfelelő biztonsági felszerelésekkel ellátva bejutott a Szent László Kórházba, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Beszámolójukban többek között megmutatják, milyen védőruhában, maszkban mehetnek be az orvosok a koronavírusos betegekhez.

Arra azonban a Híradó napok óta nem kapott választ, hogy hány fertőzött van a kórházban és mennyien szorulnak intenzív kezelésre.

Közben kiderült, hogy Magyarországon többféle koronavírus terjed - erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumának vezetője beszélt az állami rádiónak. Mivel többféle alpopuláció terjed, ebből arra következtetnek, hogy több helyről juthatott be kórokozó az országba.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!