hirdetés
kutya-macska-haziallatok-2.jpg

Elkaphatják háziállatok is a koronavírust? – íme minden, amit eddig tudunk

A kiskedvencek közül a macskafélék egyértelműen fogékonynak bizonyultak a vírusra, a kutyáknál csupán antitest választ sikerült igazolni.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Bár egyelőre kevés információnk van a háziállatokkal kapcsolatos COVID-19 megbetegedésről, a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a tudósok rendkívül alacsonynak tartják a kockázatát a koronavírus háziállatokról emberekre történő átterjedésének - írja a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportja egy Facebook-posztban.

Az állatról emberre terjedő fertőzést rendkívül nehéz megfigyelni, eddig csupán haszonállatként tartott nyérc farmon merült fel ennek lehetősége, ám bizonyítást nem nyert. Egyelőre az a legvalószínűbb, hogy nagy tömegben tartott fogékony állattól lehet esélye a fertőződésnek.

Egy adott élőlény fogékonyságát a vírus belépéséhez szükséges ACE2 receptor emberihez való hasonlósági foka határozza meg.

A SARS-CoV-2 egy emberről-emberre terjedő koronavírus. Ha egy állat receptora nagyon hasonló az emberihez, akkor bizonyos mértékig a vírus képes belépni az adott állat sejtjeibe.

Amennyiben ez teljesült, ott egy sor tényező, amelynek optimálisnak kell lennie, hogy a vírus szerte a szervezetben meg tudjon jelenni, sokszorozódni tudjon.

hirdetés

A házikedvencek köréből a macskafélék egyértelműen fogékonynak bizonyultak. 50 koronavírus-fertőzött társállatából, ahol szoros együttélés volt (közös élettér) 6 bizonyult PCR pozitívnak. Kísérletesen macska-macska átvitelt is igazoltak. Meg kell jegyezni az állatkerti fertőzéseket is, ahol világszerte több helyen is a beteg gondozó fertőzte meg az állatkert valamely nagymacskáját. Macskáról emberre történő fertőzést egyelőre nem ismert.

A kutyáknál csupán antitest választ sikerült igazolni, de azt is ritka esetben. Ez minimális fogékonyságot feltételez, amely valószínűleg nem vezet megbetegedéshez.

A menyétfélék (görény, nyest, nyuszt, nyérc) fogékonyságára a hollandiai nyércfarmok fertőzései miatt figyeltek fel a kutatók. Ezen állatok körében nem kérdéses a fogékonyság és a vírus ürítése. Az állatok közti fertőzés egyértelműen bizonyított, két esetben pedig sejthető, hogy a farmon dolgozó munkások is elkapták az állatoktól a koronavírust.

A rágcsálók közül a hörcsögfélék hajlamosak lehetnek a vírusra. A nyúlfélék fogékonysága vitatott, bár kísérletesen bizonyított, mégis inkább mérsékeltnek mondható.

A SARS-CoV-2 emberről állatra történő esetleges átvitelének aggályai miatt az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) azt javasolja, hogy a COVID-19 betegség miatt az otthoni karanténban lévő betegeknek korlátozzák az egy háztartásban élő állatokkal való gyakori és szoros interakciókat (állatsimogatást, összebújást, az azonos helyen való alvás).

Ha lehetséges, a háztartás egy másik nem beteg tagjának ajánlott gondoskodni a háziállatairól, amíg a gazda meggyógyul. A kisállatok esetében is nélkülözhetetlen a megfelelő ajánlások betartása, mint például a kézmosás az állatokkal való találkozás előtt és után, vagy bármi más interakció kerülése, ami lehetőséget teremt a vírus átadására.

Végezetül fontos megjegyezni, hogy a SARS-CoV-2 egy emberi koronavírus, a fő terjedést az emberről-emberre irány jelenti, így továbbra is ezt kell redukálni a járvány legyőzéséhez. A társállatok érintettsége, ha meg is jelenik, a járvány szempontjából nem jelent hajtóerőt.

Virológia Pécs

Hőmérséklet és COVID-19 A tél közeledtével nem kérdéses, hogy a... vírusnak kedveznek a körülmények. Mint minden légúti vírus esetében, az emberek közelsége, zárt térbe húzódása, a vírus túléléséhez kedvező környezeti feltételek a jobb terjedést szolgálják és ezáltal mind jobban hangsúlyozzák az egyéni védelem szükségességét is.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
gyasz.jpg

Koronavírusban meghalt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház betegszállítója

A krónikus betegségekkel küzdő férfi 1993 óta volt az intézmény dolgozója.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 29.


hirdetés

„Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy a koronavírussal folytatott hosszú küzdelem után elhunyt Kónya Csaba, intézményünk betegszállítója” - írja Facebook-oldalán a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház.

Hozzáteszik:

„1993 óta dolgozott kórházunkban, számos krónikus betegsége ellenére mindvégig lelkiismeretesen végezte munkáját, kollégái mindig számíthattak rá. Nyugodjék békében!”

A Magyar Orvosi Kamara honlapján a koronavírus egészségügyben dolgozó áldozatai között még nem szerepel a most elhunyt betegszállító monogramja. Ott idáig 16 név szerepel.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bahrein_rajtbaleset.jpg

Az utóbbi évek legdurvább balesetével indult a Forma-1 bahreini versenye

Romain Grosjean autója teljes gázzal belecsapódott a szalagkorlátba, majd az ütközéstől kettétört és azonnal lángra kapott. A képeket és videókat nézve teljesen hihetetlen, hogy a pilóta túlélte a hatalmas ütközést.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 29.


hirdetés

Hatalmas balesettel kezdődött a Forma-1 idei 15. futama, a Bahreini Nagydíj. A rajtnál még gond nélkül eljött a mezőny, de az első kör 3-as kanyarjából kifelé jövet Romain Grosjean, a Haas-Ferrari francia pilótájának autója hirtelen kitört jobbra, majd az orosz Daniil Kvjat első kerekén megpattanva teljes gázzal a szalagkorlátnak ütközött.

Grosjean autója az ütközéstől kettétört a pilótafülke mögött, majd azonnal lángra lobbant.

A csodával határos módon a francia pilóta csak kisebb sérüléseket szenvedett, a csapat közlése szerint a kezén és bokáján szerzett kisebb égési nyomokat.

A baleset képein jól látszik a kettétört autó pályán belül maradt hátsó, és lángoló első része. De az is, hogy a mentést végzők pillanatok alatt a helyszínen voltak, és bámulatos gyorsasággal ki is mentették a pilótát az autójából.

Videó a balesetről:

hirdetés

F1 Romain Grosjean crash into flames Bahrain gp 2020

null

A futamot azonnal megszakították, a pálya alkalmazottjaira komoly feladat vár, hiszen a sérült korlátot teljesen helyre kell állítani, hogy a versenyt újraindíthassák.

Romain Grosjean egyébként 2009 óta (egy megszakítással) a Forma-1 mezőnyének tagja, legjobb évében, 2013-ban több dobogós helyet szerzett a Lotusszal. Az utóbbi években hanyatló formát mutatott, jövőre nincsen szerződése, így egészen biztosan elhagyja a Forma-1-et.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
papai-mihaly.jpg

2,7 millió forintos jutalmat adott magának Gyál fideszes polgármestere

A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a helyi képviselő-testület nem is szavazhatott erről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 29.


hirdetés

Saját hatáskörben adott nettó 2 millió 700 ezer forintos jutalmat saját magának Pápai Mihály, a Pest megyei Gyál fideszes polgármestere - tudta meg az RTL Híradó. A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a helyi képviselő-testület nem is szavazhatott erről.

Pápai Facebook-oldalán beszámolt arról, hogy számos fejlesztés mellett az év végén jutalmakat fognak kiosztani.

„Ebben az évben is a városban mindenki, az önkormányzathoz tartozó dolgozók is meg fogják kapni a jutalmukat. Többek között a rendőrség is fog kapni, a pedagógusok is fognak kapni és az intézmények, amelyek vállalkozásban vannak az önkormányzatnál, annak a vezetői is” - mondta el videós közleményében a város első embere.

Arról azonban nem beszélt, hogy a veszélyhelyzet miatt saját hatáskörben eljárva önmagát is megjutalmazta: az általa aláírt határozat szerint bruttó 4 millió 188 ezer, vagyis nettó 2 millió 785 ezer forinttal. Ez hathavi bérének felel meg.

A megkérdezettek véleménye megoszlik a kérdésben. Van, aki szerint a polgármester munkája alapján megérdemli a magas jutalmat, más szerint viszont „egyszerűen nem csinál semmi olyan dolgot, amit megígért”.

hirdetés

Valamivel egyértelműbben fogalmaznak a Facebook-os kommentek: ott jelentős túlsúlyban vannak azok a vélemények, miszerint a járványhelyzet kellős közepén nem etikus Pápai részéről ilyen összeget megítélni magának, miközben sok más helyi lakosnak nem jut elegendő pénz.

A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a helyi képviselő-testület nem is szavazhatott a jutalom odaítéléséről. A helyi DK szerint ez sem lett volna akadály: a Fidesz-KDNP többségű testület az elmúlt 11 évben mindig megszavazta a polgármesteri jutalmat.

Pápai Mihályt az RTL Klub hiába kereste, nem adott interjút.

Az RTL Híradó teljes riportja:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
demeter-szilard4.jpg

Demeter Szilárd visszavonta a gázkamrázós írását, és törölte Facebook-oldalát is

A Magyar Nemzet oldalán megjelent közleménye szerint azért törli az oldalát, mert a Facebook 3 hónapra letiltotta, így a posztot nem tudja eltávolítani.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 29.


hirdetés

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, Demeter Szilárd szombaton egy éles hangú cikkben Soros Györgyöt Adolf Hitlerhez, Európa népét pedig az auschwitzi koncentrációs táborban szenvedő zsidósághoz hasonlította. Szerinte a milliárdos üzletember és filantróp markában tartja az Európai Uniót, ami úgy akarja kiszorítani soraiból Magyarországot és Lengyelországot, mint a náci uralom idején a harmadik birodalom a zsidó polgárokat, Soros "követőit" pedig következetesen liberárjáknak hívja.

Írására többen éles kritikát fogalmaztak meg: Vámos Miklós Prima Primissima díjas író melegebb éghajlatra küldte el (majd ki is lépett a Szépírók Társaságából), de bírálta Bajnai Gordon volt miniszterelnök is. Ő Orbán Viktornak címezve véleményét azt írta:

ha Demeter hétfőn még az intézmény igazgatója lehet, akkor „ezt a nyilatkozatot nyilván mi, magyarok és az egész világ a magyar kormány álláspontjának tekinti majd.”

De a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és Magyarország izraeli nagykövetsége is felszólalt az igazgató írása ellen: szerintük Demeter szóhasználata és hasonlata elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan, valamint kimeríti a holokauszt relativizálásának fogalmát is.

A Mazsihisznek az író-publicista még válaszolt, megismételte, sőt tovább erősítette állításait, mondván „a liberális mainstream nettó náci logikát működtet”.

hirdetés

Aztán váratlanul visszavonatta korábbi cikkét, sőt törölte magát a Facebookról is.

A Magyar Nemzet oldalán közzé tett közleményében úgy fogalmaz:

„Függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom. A Facebook egy Kertész Imre-idézet miatt letiltott három napra, onnan nem tudom törölni a posztot, tehát a Facebook-oldalamat törlöm. Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. A közeljövőben ehhez tartom magam.”

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!