hirdetés
koronavirus-elhunytak-fertozottek-szama-magyarorszag-mti-foto.jpg

Elhunyt 33 beteg, 1400 fölött az új fertőzöttek száma Magyarországon

Az aktív fertőzöttek száma 31 060 fő.
Címkép: MTI/Árvai Károly/kormany.hu - szmo.hu
2020. október 18.


hirdetés

1474 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19),

ezzel 46 290 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írja a koronavirus.gov.hu.

Elhunyt 33 idős, krónikus beteg,

így az elhunytak száma 1142 főre emelkedett, 14 088-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 31 060 fő.

hirdetés

Az aktív fertőzöttek 31%-a, az elhunytak 41%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 1712 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 179-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség - írják a kormányzati oldalon.

Egész Európában dinamikusan terjed a vírus, ezért a határellenőrzés és a beutazási korlátozás továbbra is érvényben van, a kormányfő arra kérte a magyar családokat, hogy most ne tervezzenek külföldi síelést. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos vasárnapi nyilatkozatában pedig arról beszélt, hogy nem szabad belefáradnunk a koronavírus-járvány kezelésébe, mert legalább annyi van még előttünk, mint amennyi mögöttünk.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orban-viktor-koronavirus.jpg

Orbán Viktor: Hétfőtől új világ kezdődik, szigorúan büntetni fogják, aki nem visel maszkot

A kormányfő szerint december végén, január elején érkezhetnek meg az első koronavírus elleni vakcinák Magyarországra. Áprilistól pedig már győzelmet hirdethetünk a járvány ellen.
MTI/SZMO, Címkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher - szmo.hu
2020. október 30.


hirdetés

Nálunk a helyzet még istenes, itt sem könnyű, sőt, nehéz, de istenes - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban a koronavírus-járvány második hullámával kapcsolatban, miután csütörtökön este virológiai megbeszélést tartottak az Európai Unió államfői. Orbán Viktor szerint Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban és Ausztriában is rosszabb a helyzet, mint nálunk.

"Kész zűrzavar, ami Európában uralkodik"

- fogalmazott a kormányfő, aki azt is elmondta, hogy tettek egy kísérletet a védekezés összehangolására. Ez részben információcserét jelent, részben megpróbálják összehangolni a határátlépési- és tesztelési rendszert, ami szerinte egyáltalán nem egyszerű, mert mindenki ragaszkodik a sajátjához.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt is elmondta, mindenki szigorít, de az intézkedések szigorúsága és a helyzet szerinte sok esetben nincs összhangban egymással, mert romlanak a járványadatok.

"Én annak a híve vagyok, hogy üssünk le néhány szabályt, azok legyenek komolyak és utána tartsuk be. Nem a szabályok számának szaporítását tartom fontosnak, hanem a már létezők betartását. Abban látom a kulcsot, hogy a maszkviselést be kell tartani. A helyzet és a fertőzés arányszámai arra kényszerítenek bennünket, hogy tekintsük lezártnak a beszoktatást, ahogy az óvodában mondják nekünk, hozzá kellett szokni, mi a helyzet, meghoztuk a szükséges jogszabályi döntéseket és hétfőtől az ellenőrzések tekintetében új világ kezdődik. Eddig a rendőr segített, elmagyarázott, kért, hétfőtől büntetni kell"

hirdetés

- fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor azt is is hangsúlozta, hogy a védekezés közös felelősség, a maszkot hordani kell, mert aki nem hordja, aki nem tartja be az előírásokat, az mások egészségével is játszik.

Közölte azt is:

december végén, január elején várható, hogy a koronavírus elleni első adag vakcina megérkezik Magyarországra, így a krónikus betegeket, a legveszélyeztetettebb időseket január környékén be lehet oltani. Nagy tömegben pedig valószínűleg áprilisban érkezik meg az oltóanyag

- mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy az operatív törzset egy átoltási terv elkészítésére utasította.

Nagy valószínűséggel áprilistól "mindannyian meg tudunk szabadulni" a járványtól, és győzelmet hirdethetünk ellene

- mondta Orbán Viktor.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
maszkviseles-etteremben-pixabay.jpg

Itt vannak az új maszkszabályok: akár egy évre is bezárathatják azt a helyet, ahol megszegik őket

Hétfőtől a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken, zenés, táncos rendezvényeken is kötelező lesz maszkot viselni.
Címkép: illusztráció (Ross Sneddon/Unsplash) - szmo.hu
2020. október 30.


hirdetés

Mint megírtuk, hétfőtől tovább szigorítja a kormány a kötelező maszkviselés szabályait. Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy november 2-től már a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező lesz a maszk.

A maszkviselési szabályok szigorításának részletei a legfrissebb Magyar Közlönyből derültek ki.

Ebben szerepel, hogy

hétfőtől a vendéglátóhelyeken és a zenés, táncos rendezvények helyszínén már nemcsak az ott dolgozóknak, hanem a vendégeknek is kötelező lesz maszkot viselni úgy, hogy az az orrot és a szájat is folyamatosan elfedje. A vendégek csak akkor vehetik le a maszkot, amíg esznek és isznak.

hirdetés

Azt, aki a vendéglátóhely dolgozójának vagy az üzemeltető felszólítására sem hajlandó felvenni a maszkot, azt az üzemeltető köteles kizárni a látogatásból, és gondoskodni arról, hogy a szabálysértő személy elhagyja a helyet.

Ha a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján tudomást szerez arról, hogy valahol megszegik a maszkviselési kötelezettséget, figyelmeztet,

100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, és akár ideiglenesen be is zárathatja a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy évre. Ezt a két szigorú büntetést akár egyszerre is alkalmazhatja a hatóság.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-iskola-fertotlenites-mti-czegledi-zsolt.jpg

Két és fél órára helyeztek karanténba egy iskolás gyereket, miután kiderült, hogy az egyik osztálytársa koronavírusos

„Vagy bezárjuk a sulikat, vagy maszkban lesz ott mindenki, vagy szarunk az egész vírus kérdésre, ezek az eldöntendő kérdések és a tanulság is” – írja Dr. Kunetz Zsombor az eset kapcsán.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt - szmo.hu
2020. október 30.


hirdetés

Két és fél órára rendelték el a karantént Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi elemző, szakértő gyermekének, miután késve derült ki, hogy annak egyik osztálytársa koronavírusos.

Az orvos erről egy Facebook-bejegyzésben számolt be. Mint írja,

a gyermeke osztálytársa október 6-án betegedett meg, de október 12-ig tartott, hogy leteszteljék és megérkezzen az eredmény. Ekkor derült ki az iskola számára is, hogy a diák koronavírus-fertőzött.

Mivel az osztályból még két másik gyerek tesztje is pozitív lett később, elképzelhető, hogy ő fertőzte meg az osztálytársait.

hirdetés

Kunetzék nem várták meg, amíg a hatóságok elrendelik a karantént a gyerekük számára, aki közeli kontaktnak számít, amint megtudták, hogy pozitív lett az osztálytárs tesztje, ők maguk "vágták karanténba" a gyereküket és az összes testvérét is.

A kötelező karanténról csak másnap este fél tízkor érkezett hivatalos értesítés, amelyben az állt, hogy a következő napig kell otthon maradnia. A másnapig azonban már csak két és fél óra volt vissza.

"Amennyiben nyitva akarjuk tartani az iskolákat, akkor el kell rendelni a maszk viselését az órákon is, legalább a felső tagozatokban és tovább. És persze sokkal gyorsabban tesztelnünk. Nincs mese, vagy ez, vagy bezárjuk a sulikat.

Azok a megoldások, amelyek eddig az iskolai védekezést jellemezték, mint például a szünetekben a tanteremben maradás, már nem elégségesek. És légy szíves, ne kezdd elmagyarázni, hogy miért nem lesz képes a felsős gyerek maszkot hordani az órákon, mert ha az enyémek ezt meg tudták ugrani, akkor más is képes lesz rá. Vagy bezárjuk a sulikat, vagy maszkban lesz ott mindenki, vagy szarunk az egész vírus kérdésre, ezek az eldöntendő kérdések és a tanulság is"

- írja Dr. Kunetz Zsombor az eset kapcsán.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
parizs-dugo-koronavirus-kijarasi-korlatozas.jpg

700 kilométeres dugó alakult ki Párizs körül, annyian menekültek vidékre a karantén miatt

Még az éjfélkor életbe lépő lezárások előtt el akarták hagyni a fővárost.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 30.


hirdetés

Emmanuel Macron szerdán jelentette be, hogy Franciaországban péntektől ismét általános karantén lép életbe a koronavírus-járvány erősödő terjedésének megfékezésére: lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire, bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletek és szolgáltató egységek, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak. A francia elnök szerda este élő televíziós beszédében elmondta: a korlátozások legalább december 1-jéig maradnak érvényben - írja az MTI.

Csütörtök este, néhány órával az országos lezárások életbe lépése előtt viszont elképesztő méretű forgalmi dugó keletkezett Párizs körül, ugyanis rengetegen igyekeztek elhagyni a francia fővárost.

A BBC szerint összesen 700 kilométernyi úton torlódtak fel a járművek az Ile-de-France régióban.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!