hirdetés
princess-diamond.jpg

Elhagyhatják a karantént a Diamond Princess óceánjáró utasai – szakértők szerint ez óriási hiba

14 napig tartott a vesztegzár.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Először azokat az utasokat engedték partra lépni a Japán partjainál immár két hete karanténban veszteglő luxushajó fedélzetéről, akiknél a tesztek nem mutatták ki a koronavírus jelenlétét - írja a CNN.

Teszik ezt annak ellenére, hogy szakértők bebizonyították: a tüneteket nem mutató személyek is lehetnek fertőzőképesek.

A hajóról már korábban is szállítottak el betegeket: 300 amerikai és több japán utast is, akiket saját hazájukban egyelőre szintén karanténban vagy kórházban vizsgálnak.

Összesen 545-en fertőződtek meg a hajón, csak tegnap 88 új fertőzést találtak. Mindezt annak ellenére, hogy a hajón nagyon szigorú karantént vezettek be, az utasok nem érintkezhettek egymással.

A hírek szerint a ellenőrzött kiszállítás több napot fog igénybe venni, és a távozó tünetmentes utasoknak nem kell karanténba vonulniuk, szabadon mozoghatnak Japán területén.

hirdetés

Ivata Kentaró japán infektológus nemrég járt a hajón, és távolról sem nevezte kielégítőnek az ott tapasztalt állapotokat.

„Nagyon megijedtem a Diamond Princessben [...] Nem lehetett megmondani pontosan, hol futhatunk bele a vírusba [...] Mindent a bürökraták irányítottak”

- nyilatkozta a szakember.

A hajó utasainak kiengedése azért is furcsa döntés a japán hatóságok részéről, mert egyébként az egész országban szigorítják a járványellenes intézkedéseket. Eddig 613 igazolt koronavírus-fertőzést jelentettek Japánból, többségük a hajóról származott.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
forest-4674703_960_720.jpg

Lefegyverzett négy rendőrt egy férfi, most mindenki őt üldözi a Fekete-erdőben

Több száz rendőr mozgósításával, helikopterek és nyomkövető kutyák bevetésével keresnek a Fekete-erdőben egy férfit, aki eltűnt a németországi hegyvidéken.
MTI, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Az illető vasárnap reggel került összetűzésbe rendőrökkel, akik egy terepszínű ruhát viselő és íjjal felfegyverzett ismeretlenről szóló bejelentésre keresték fel egy erdei ház környékét a Baden-Württemberg tartományi Oppenau közelében.

A férfi az ellenőrzés kezdetén együttműködő volt, majd hirtelen lőfegyvert fogott a rendőrökre, és felszólította őket, hogy helyezzék a földre szolgálati fegyverüket, és lépjenek hátra.

Végül a zsákmányolt fegyverekkel eltűnt a francia határtól nem messze fekvő erdő sűrűjében.

A térséget vasárnap lezárták, és nagy erők mozgósításával elkezdték átfésülni a nehezen járható, patakokkal és meredélyekkel szabdalt területet. A keresés első 24 órája nem vezetett eredményre.

hirdetés

A hatóságok arra kérték a térség lakóit, hogy ma lehetőleg maradjanak otthon, kerüljék el az erdőt, és semmiképpen ne vegyenek fel stoppost, ha útra kell indulniuk. Repülési és drónreptetési tilalmat is elrendeltek Oppenau körül 5,5 kilométer sugarú körben, és újabb egységeket irányítottak a helyszínre. A műveletben a katasztrófavédelmi hatóság és a mentőszolgálat is közreműködik.

A rendőrség szokatlan módon nyilvánosságra hozta a gyanúsított nevét és arcképét. Közleményük szerint a 31 éves Yves Etienne Rausch-t keresik.

Yves Etienne Rausch német állampolgár, bejelentett lakóhelye nincs, rendőrségi ügye volt már, a többi között a fegyvertartásról szóló szabályok megszegése miatt. A rendőrség szerint hetek óta vándorol a környékbeli hegyekben, jól kiismeri magát és igen veszélyes.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
merkely-béla3.jpg

Merkely Béla: szeptemberben jöhet Magyarországon a koronavírus második hulláma

A rektor szerint az ősszel jövő változásokkal sok minden más lesz, ez hozhatja magával újra a betegséget.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Merkely Béla az ATV Híradójának azt mondta:

egyelőre inkább a belföldi nyaralást javasolja mindenkinek, mert hiába kapott például Horvátország zöld besorolást, ez a lista valószínűleg folyamatosan változni fog, ahogyan a vírushelyzet is folyamatosan változik a szomszédos országokban.

A Semmelweis Egyetem rektora arról is beszélt, hogy jelenleg a négy nagy orvosi egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborja tudja elvégezni a legtöbb PCR-tesztet, de az állam csak augusztus 1-ig vállalja a tesztek költségét, utána a beutazóknak ezt maguknak kell fizetniük.

Merkely a belföldi nyaralást javasolja mindenkinek, szerinte rengeteg szép hely van Magyarországon, ahol pihenni lehet, így megúszható például a teszteléssel és a karanténnal együtt járó szervezés is. Figyelmeztetett, hogy egyelőre nem tudunk pontos adatokat más országokról, így azt sem, hol mekkora mértékű lehet a fertőzöttség valójában.

hirdetés

Kérdésre válaszolva Merkely azt mondta, szerinte a környező országokban jelentkező magas számok még nem a második hullámot jelentik. Ezeken a helyeken azért nőhetett meg ennyire a fertőzöttek száma, mert sok helyen már akkor megkezdődött a korlátozó intézkedések lazítása, amikor a betegszám még nem volt kellően alacsony.

A szakember elmondta azt is, azért sem érdemes most külföldre menni, mert egy onnan hazatérő magyar állampolgár kapcsolatai révén sokkal több embert megfertőzhet, mint mondjuk egy külföldi, aki csak nyaralni jön hozzánk, de kapcsolatai nincsenek itt, így jóval kevesebb emberrel érintkezik közvetlenül.

A rektor úgy véli, szeptemberben érkezhet meg a második hullám, ekkor ugyanis elkezdődik az iskola, sokkal többen mennek munkába, és a hűvösebb idő miatt sokkal többet tartózkodunk majd zárt térben, ami kedvez a vírus terjedésének. Ráadásul ekkor jön el a felső légúti fertőzések szezonja is.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tobb-adot-kovetelnek-a-szupergazdagok.jpg

A világ leggazdagabb emberei azt követelik: fizessenek több adót a szupergazdagok

Szerintük a jótékonykodás, akármilyen nagylelkű is, nem segít a járvány által okozott válságon és problémákon.
Forrás: The Guardian, Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

A világ leggazdagabb emberei közül 83-an felszólították a kormányokat, hogy adóztassák meg jobban őket és a gazdag elit más tagjait - írja a The Guardian.

A leggazdagabbak azonnali, jelentős és hosszú távú adóztatását azért kérik, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válságból minél előbb kilábaljanak világszerte.

A nyílt levél, amelynek aláírói közt szerepel például a Disney-birodalom örököse is, azt kérik, emeljék fel azok számára az adókat, akik olyanok, mint ők.

Azt írják, hogy amikor a járvány lesújt az emberiségre, a hozzájuk hasonló milliomosoknak kritikus szerepünk van abban, hogy a világ meggyógyuljon. "Nem, nem mi gondoskodunk az intenzív osztályokon a betegekről. Nem mi vezetjük a mentőautókat, amik őket a kórházakba szállítják. Nem mi töltjük újra a polcokat az üzletekben, és nem mi szállítjuk házhoz az ételeket."

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szouli-polgarmester-zaklatasi-ugye.jpg

4 évig zaklatta a szöuli polgármester, a városházán sem segítettek neki - állítja egy nő

Azt is mondta, hogy sokkolta a volt főnöke halála.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Mi is beszámoltunk arról, hogy múlt héten eltűnt Szöul polgármestere. Az esetet a városvezető lánya jelentette a rendőrségen.

Azután fordult a hatóságokhoz, hogy Park Von Szun nem jelent meg a városházán, ahol találkozója lett volna egy kormánytisztviselővel. A beszámolók szerint a polgármester hangüzenetet hagyott, mielőtt elment otthonról, ezután viszont már ki volt kapcsolva a telefonja.

A rendőrség nagy erőkkel kereste Park Von Szunt, akinek végül helyi idő szerint késő éjjel, Szöul északi részén, egy hegyvidéken találták meg a holttestét.

Park Von Szun 2011 óta vezette Szöult, 2018 júniusban harmadjára választották meg polgármesternek. Emellett ügyvéd és régóta emberjogi aktivista volt.

hirdetés

Már a férfi eltűnésekor és holttestének megtalálásakor írt arról a sajtó, hogy meg nem erősített hírek szerint a polgármestert egyik volt kolléganője szexuális zaklatással vádolta meg.

A nő szerdán feljelentést tett emiatt. A férfi másnap eltűnt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!